ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ: Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ-Ανθρώπινα Δικαιώματα: Η οικογένεια δεν έχει αριθμητική είναι απλώς μοναδική!
Ολοκληρώθηκε και ο 3ος Θεματικός Κύκλος των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων όπου προσεγγίστηκαν θέματα οικογενειακής ποικιλομορφίας με στόχο την καλλιέργεια και ενίσχυση των δεξιοτήτων μάθησης του 21ου αιώνα στους μαθητές (4Cs – συνεργασία, κριτική σκέψη, δημιουργικότητα και επικοινωνία), αλλά και την καλλιέργεια δεξιοτήτων κοινωνικής ζωής (κοινωνικές δεξιότητες, ενσυναίσθηση και ευαισθησία).
Αρχικά οι μαθητές μέσα από ιδεοκαταιγισμό (brainstorming)εξέφρασαν τι γνωρίζουν για την Οικογένεια με στόχο την ανίχνευση των πρότερων ιδεών και αντιλήψεων των μαθητών..
Στη συνέχεια μέσα από το ψηφιακό παραμύθι «Η μοναδική οικογένεια» τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με όψεις της οικογενειακής ποικιλομορφίας. Όλοι μαζί συζητήσαμε για τις οικογένειες των ζώων που πρωταγωνιστούν στο παραμύθι. Αφού αναλύσαμε το παραμύθι ζωγραφίσαμε τι μας εντυπωσίασε.
Στα επόμενα εργαστήρια, με αφορμή το παραπάνω εργαστήρι, η εκπαιδευτικός υποδέχεται τους μαθητές με το εύρημα ότι οι ήρωες του παραμυθιού, τους στέλνουν χαιρετισμούς με μια αναμνηστική κάρτα. Έτσι, αναλύονται οι τύποι της οικογένειας όπως η πυρηνική οικογένεια, η εκτεταμένη οικογένεια, η μονογονεϊκή οικογένεια και τα ορφανά παιδιά. Σε κάθε εργαστήριο αφού βλέπαμε ένα σχετικό εκπαιδευτικό βίντεο με ζώα, καταγράφαμε έπειτα στο Jamboard τα προβλήματα, παίζαμε παιχνίδια ρόλων, κάναμε ελεύθερη ζωγραφική την κάθε οικογένεια, παίζαμε παζλ και διαδραστικά παιχνίδια στον υπολογιστή, κάναμε αντιστοίχιση εικόνων των παραμυθιών με αριθμούς (μνήμη) και τέλος φτιάξαμε κούκλες και παίξαμε κουκλοθέατρο.
Κάναμε κατασκευές σχετικές με το παραμύθι (κάρτα, σελιδοδείκτη, κονκάρδα)
Παρουσίασε το κάθε παιδί την οικογένειά του και με κάρτες έκανε αντιστοίχιση τα μέλη με αριθμούς.
Αναλύσαμε έργα τέχνης σχετικά με την Οικογένεια και ζωγραφίσαμε με αφορμή αυτά.
Φτιάξαμε σπιτάκια με διπλόκαρφα.
Βάλαμε στη σωστή χρονική σειρά το μωρό που γεννιέται μέχρι να μεγαλώσει.
Κάναμε αντιστοίχιση γραμμάτων στη λέξη Οικογένεια.
Τέλος, φτιάξαμε κούκλες με την οικογένειά μας και κάναμε ο καθένας αντιστοίχιση στο σπίτι με το σωστό αριθμό μελών.
Στο σχολείο μας δεχθήκαμε με χαρά τη θεατρολόγο- συγγραφέα Κονδυλία Θεοδωροπούλου και μας αφηγήθηκε παραμύθι για την Οικογένεια . Μαζί με τα παιδιά το δραματοποίησαν και έπαιξαν τους ρόλους του παραμυθιού αφού δημιούργησαν όλοι μαζί το ανάλογο σκηνικό.
Τέλος, επαναλάβαμε τη δραστηριότητα ιδεοκαταιγισμού (brainstorming) του 1ου Εργαστηρίου με θέμα «Τι είναι Οικογένεια» για να διαπιστωθούν οι αλλαγές που συντελέστηκαν στους μαθητές σε επίπεδο γνώσεων, αντιλήψεων, συναισθημάτων. Έπειτα προέβαλα συγκριτικά και την εικόνα από τον αρχικό ιδεοκαταιγισμό και κάλεσα τους μαθητές να παρατηρήσουν τις διαφορές στις γνώσεις και τις ιδέες τους, με στόχο να καλλιεργηθούν και να ενισχυθούν οι μεταγνωστικές τους δεξιότητες.