Το Δεντρόσπιτο με τα Ζωάκια των Δικαιωμάτων Εργαστήριο Δεξιοτήτων – Ενεργοί Πολίτες από την Προσχολική Ηλικία

0

Συγγραφέας: ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΡΑΞΟΥ | Κατηγορία Δράσεις-Προγράμματα, Εργαστήρια Δεξιοτήτων | , στις 20-04-2025

Στο νηπιαγωγείο μας, καλλιεργούμε από νωρίς τις αξίες της δημοκρατίας, του σεβασμού και της συνεργασίας μέσα από βιωματικές δράσεις που ενθαρρύνουν τα παιδιά να αναπτύξουν δεξιότητες ενεργού πολίτη.

Στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων «Το Δεντρόσπιτο με τα Ζωάκια των Δικαιωμάτων», τα παιδιά γνώρισαν και συζήτησαν τα δικαιώματά τους με τρόπο κατανοητό, διασκεδαστικό και συμβολικό. Κάθε ζωάκι αντιπροσώπευε κι ένα δικαίωμα: το ελεφαντάκι το δικαίωμα των παιδιών στον σεβασμό, το χελωνάκι το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή, το σκυλάκι το δικαίωμα στην προστασία  από κάθε μορφή βίας , το λιονταράκι το δικαίωμα στην υγεία κτλ.

Μέσα από παιχνίδια ρόλων, κουκλοθέτρο, ιστορίες, τραγούδια, εικαστικές δημιουργίες και συζητήσεις, τα παιδιά ανέλαβαν ενεργό ρόλο, εκφράστηκαν, άκουσαν, μοιράστηκαν και πήραν ομαδικές αποφάσεις για το πώς θα λειτουργεί η δική τους μικρή κοινωνία στο σχολείο.

Έμφαση δόθηκε στην ομαδικότητα και τη συνεργασία. Τα παιδιά χωρίστηκαν σε μικρές ομάδες που ανέλαβαν αποστολές, όπως η δημιουργία αφίσας για τα δικαιώματα, η οργάνωση συζήτησης-κύκλου και η λήψη αποφάσεων για τους «κανόνες» του δεντρόσπιτου. Έμαθαν να ακούν ο ένας τον άλλον, να σέβονται διαφορετικές απόψεις και να συνδιαμορφώνουν το αποτέλεσμα.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία, καλλιεργήθηκε η ενσυναίσθηση, η υπευθυνότητα και η δημοκρατική συνείδηση – θεμέλια για τη διαμόρφωση μελλοντικών ενεργών πολιτών.

Το «Δεντρόσπιτο με τα Ζωάκια των Δικαιωμάτων» δεν ήταν μόνο ένα δημιουργικό πρόγραμμα – ήταν μια εμπειρία ζωής που βοήθησε τα παιδιά να κατανοήσουν ότι και η δική τους φωνή έχει δύναμη, ότι όλοι έχουν δικαιώματα και όλοι μπορούμε να συμβιώνουμε με σεβασμό, φροντίδα και αγάπη.

Πασχαλινές Δράσεις στο Νηπιαγωγείο μας

0

Συγγραφέας: ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΡΑΞΟΥ | Κατηγορία Δράσεις-Προγράμματα | , στις 12-04-2025

Η περίοδος πριν το Πάσχα γέμισε το Νηπιαγωγείο μας με χρώματα, μυρωδιές και όμορφες στιγμές δημιουργίας και παράδοσης! Τα παιδιά συμμετείχαν με ενθουσιασμό σε διάφορες δραστηριότητες που μας έφεραν πιο κοντά στα ήθη και έθιμα του τόπου μας.

  • Βάψιμο Πασχαλινών Αυγών
    Τα μικρά μας χεράκια έπιασαν δουλειά και με φυσικές βαφές και χαμόγελα, τα παραδοσιακά κόκκινα αυγά πήραν θέση στο καλαθάκι μας!
  • Ζυμώσαμε Λαζαράκια
    Με αλεύρι, αγάπη και τη βοήθεια των παιδιών, ζυμώσαμε λαζαράκια όπως προστάζει η παράδοση. Τα μικρά ψωμάκια του Λαζάρου έγιναν αφορμή για γλυκές μυρωδιές στην τάξη και πολλές γνώσεις γύρω από το έθιμο.
  • Τα Κάλαντα του Λαζάρου
    Μια ιδιαίτερη στιγμή ήταν όταν επισκεφτήκαμε τα σπίτια της Διασποράς και τραγουδήσαμε τα κάλαντα του Λαζάρου. Τα παιδιά με τα λαζαράκια που μοίρασαν, σκόρπισαν χαρά και συγκίνηση στους κατοίκους.
  • Δραστηριότητες στην Τάξη
    Παράλληλα, δημιουργήσαμε πασχαλινές κατασκευές, ζωγραφίσαμε, διαβάσαμε σχετικά παραμύθια και μάθαμε για τα Πασχαλινά έθιμα από διάφορα μέρη της Ελλάδας.

    Ήταν μια υπέροχη εμπειρία για όλους μας, γεμάτη χαμόγελα, δημιουργία και σύνδεση με τις ρίζες μας. Ευχαριστούμε τους γονείς για τη συνεργασία και ευχόμαστε σε όλους….

                                                      Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!

Πασχαλινές ευχές….

0

Συγγραφέας: ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΡΑΞΟΥ | Κατηγορία Γενικά νέα | , στις 11-04-2025

Diafaneia8

Επίσκεψη Συγγραφέα στο Νηπιαγωγείο – Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

0

Συγγραφέας: ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΡΑΞΟΥ | Κατηγορία Δράσεις, Δράσεις-Προγράμματα | , στις 04-04-2025

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, είχαμε την ιδιαίτερη χαρά και τιμή να φιλοξενήσουμε στο Νηπιαγωγείο μας τη πατρινή συγγραφέα κ. Άννα Δενδρινού, η οποία μας ταξίδεψε στον μαγικό κόσμο των παραμυθιών της.

Τα παιδιά την υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό και χαμόγελα! Μέσα σε μια ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα, η συγγραφέας μας αφηγήθηκε με παραστατικό τρόπο τα βιβλία της: <<Ο Φίφης και ο Σήφης… δυο αχώριστοι φίλοι>> και << 1 2 3……Φτου ξελευτερία>>,  μοιράστηκε μαζί μας πώς εμπνέεται για τις ιστορίες της και απάντησε με χαρά στις απορίες των μικρών μας φίλων.

Ακολούθησε θεατρικό παιχνίδι, μέσα από το οποίο τα παιδιά «ζωντάνεψαν» τους ήρωες του παραμυθιού, εκφράστηκαν με το σώμα και τη φωνή τους, και έδωσαν τη δική τους ερμηνεία στην ιστορία. Με φαντασία και δημιουργικότητα, μεταμορφώθηκαν σε ρόλους και έπαιξαν μικρές σκηνές, γεμάτες χιούμορ, φαντασία και συναίσθημα.

Ως ένδειξη ευγνωμοσύνης, τα παιδιά προσέφεραν στη συγγραφέα ζωγραφιές που έφτιαξαν ειδικά για εκείνη, γεμάτες χρώματα, αγάπη και δημιουργικότητα. Ήταν ένα όμορφο και συγκινητικό κλείσιμο της επίσκεψης, που άφησε χαμόγελα σε μικρούς και μεγάλους.

Ήταν μια μοναδική εμπειρία που ενίσχυσε την αγάπη για το παιδικό βιβλίο και την ανακάλυψη του κόσμου μέσα από την τέχνη, το παιχνίδι και τη φαντασία.

Αξιοποιώντας τους ήρωες του βιβλίου ….τον Φίφη και τον Σίφη έπαιξαν κουκλοθέατρο, συνέθεσαν παζλ….και δημιούργησαν με διάφορα υλικά σκηνές από το βιβλίο…….

 

Τα παιδιά με αφορμή τη παγκόσμια μέρα επεκτάθηκαν και δημιούργησαν το δικό τους βιβλίο με τίτλο: <<Οι περιπέτειες της κουκουβάκου>>….

…..και σε ψηφιακή μορφή…… 


book title
Διαβάστε το βιβλίο στο StoryJumper

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου μας υπενθυμίζει τη σημασία της φιλαναγνωσίας από μικρή ηλικία και η επίσκεψη αυτή αποτέλεσε έναν ξεχωριστό τρόπο να τη γιορτάσουμε!

 

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση