Εργαστήρια δεξιοτήτων 2022-2023: 4ος Θεματικός κύκλος Δημιουργώ και Καινοτομώ- Δημιουργική Σκέψη Και Πρωτοβουλία με τίτλο “STE(A)M και “Οι Μικροί Εξερευνητές”
Oι «Μικροί Εξερευνητές» είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα STEM-STE(Α)M (Science, Technology, Engineering, το Α αναφέρεται σε όλα τα αντικείμενα συμπεριλαμβανόμενης και της τέχνης-Art, Mathematics) και αποσκοπεί στο να προετοιμάσει τους μαθητές της προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας να αναπτύξουν
δεξιότητες απαραίτητες για το μελλοντικό ρόλο τους ως πολίτες του κόσμου. Η εφαρμογή του προγράμματος παρέχει πλούσια ερεθίσματα και αμβλύνει ανισότητες, προσπαθώντας να αρχίσει το ταξίδι της γνώσης από την ίδια αφετηρία για όλους τους μαθητές. Ο σκοπός αυτός υλοποιείται με τη δημιουργία ενός μαθησιακού
περιβάλλοντος, όπου οι μαθητές εξερευνούν, ανακαλύπτουν, οικοδομούν τη γνώση με τη χρήση πραγματικών προβλημάτων και καταστάσεων, οι οποίες σχετίζονται με τα βιώματά τους (PCAST, President’s Council of Advisors on-Science and Technology, 2010).
Ανιχνεύοντας την πρότερη γνώση.
Με τη βοήθεια του Kidspiration δημιουργήσαμε τον εννοιολογικό χάρτη της πρότερης γνώσης.
Στη συνέχεια αποτυπώσαμε στο χαρτί τις εντυπώσεις μας από την γνωριμία μας με τη μικρή BEE – BOT
Το ένα έφερε το άλλο και η κατασκευή μιας μελισσούλας ήταν αναμενόμενο!!!
Ένα γράμμα φθάνει στο σχολείο μας από μια ξεναγό που μας παροτρύνει να συμμετάσχουμε σ΄ ένα παιχνίδι ανακάλυψης και εξερεύνησης μνημείων της Ευρώπης αλλά και της πόλης μας.
Οι μαθητές εγκλιματίζονται με τις πρώτες κινήσεις του Bee Bot και ενθουσιάστηκαν πραγματικά….
Oι μαθητές αναγνωρίζουν τα μνημεία και συλλέγουν δεδομένα για την ιστορία τους με μηχανές αναζήτησης. Οι μαθητές σε ομάδες περιηγούνται και εντοπίζουν στο χάρτη σε διαδικτυακές εφαρμογές (google earth, google map) τα μνημεία της Ευρώπης. (Φωτόδεντρο)
Στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο έρχεται ένα ηχογραφημένο μήνυμα (voki) για τους μαθητές, μέσω του οποίου γίνεται η γνωριμία με την αποστολέα του γράμματος, την Ελίζαμπεθ, η οποία είναι ξεναγός και είναι μια ομιλούσα μορφή avatar. Παροτρύνει τους μαθητές μέσα από μια σειρά διαδικασιών επίλυσης ασκήσεων και εύρεσης των απαντήσεων σε γρίφους (inquriry based learning), να κερδίσουν το δίπλωμα του «Βοηθού ξεναγού» και να υλοποιήσουν ένα σχέδιο παρουσίασης και διαφήμισης των μνημείων.
Στο τέλος παροτρύνουμε τους μαθητές να ξεκινήσουν την προσπάθεια τους να στήσουν την «Ταξιδιωτική γωνιά» στην τάξη τους για να την εμπλουτίσουν με το παραγόμενο υλικό και αυτό που έχουν συγκεντρώσει από την έρευνά τους. Η οργάνωση αυτής της περιοχής γίνεται από τις ομάδες και βασίζεται στο προβληματισμό και στις προτάσεις των μαθητών για την αξιοποίηση του υλικού. «Με ποιο στόχο να το διαλέξουμε και πώς να το παρουσιάσουμε;».
Το Ρομποτάκι μας εφτασε στον Παρθενώνα και προχωρά προς τον Πύργο του Αϊφελ!!! Οι εντολές από τους μικρούς μας μαθητές!!!