Μήνας: Νοέμβριος 2021 Σελίδα 1 από 2
Κάθε αστέρι κρύβει αγάπη και … ΕΥΧΕΣ!
Το Αστέρι της Ευχής συνεχίζοντας το ταξίδι του σε όλη την Ελλάδα για 23η συνεχόμενη χρονιά, έφτασε και στο νηπιαγωγείο μας. Ένα ταξίδι με προορισμό κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό, ώστε να φωτίσουν μαζί την ευχή ενός παιδιού που νοσεί από μία πολύ σοβαρή ασθένεια. Μακάρι να μπορούσαμε να εκπληρώσουμε τις ευxές όλων των παιδιών!!!
Οι μαθητές φιλοτέχνησαν το δικό μας αστέρι σε μέγεθος Α3, δίνοντας το δικό τους μήνυμα, προκειμένου να συμμετάσχουμε στο διαγωνισμό των αστεριών Make a Wish!!!
6ο και 7ο Εργαστήριο του 1ου Θεματικού κύκλου «Ζω καλύτερα- Ευ ζην», Υποθεματική Αυτομέριμνα
με τίτλο «Δημοκρατία ή Δικτατορία; » και προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα:
Να συμμετέχουν οι μαθητές ενεργά ως υπεύθυνοι πολίτες σε αποφάσεις που αφορούν την ποιότητα της ζωής τους, να σέβονται τις διαφορετικές απόψεις, να κατανοήσουν έννοιες όπως: ειρήνη, δημοκρατία, ελευθερία και να συνειδητοποιήσουν τη σημασία τους για το άτομο και την κοινωνία.
Με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου διαβάζουμε τα βιβλία «Ντενεκεδούπολη» και «Η κα Δημοκρατία» και μιλάμε για την έννοια της Δημοκρατίας και της Δικτατορίας. Οι μαθητές καλούνται να εκφραστούν και να μιλήσουν για τα κίνητρα, τις κρίσεις και τη δράση των ηρώων των βιβλίων, ενώ η εκπαιδευτικός προβάλλει την έννοια του ενεργού πολίτη. Οι απαντήσεις τους καταγράφονται και αποτελούν έναυσμα για τη επόμενη δραστηριότητα μας.
Δραματοποίηση των παραπάνω βιβλίων με μάσκες κατασκευασμένες από τα ίδια τα παιδιά βάζοντας τη φαντασία τους και τη δημιουργικότητά τους και χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμα υλικά που πάντα συλλέγουμε στο σχολείο μας!
Τα όσα συζητάμε και καταγράφουμε παραπάνω, μας οδήγησαν εύκολα σε εκλογές στην τάξη μας για το αγαπημένο μας παιχνίδι με Δημοκρατικό τρόπο. Τα παιδιά ανέλαβαν την οργάνωση για την διενέργεια των εκλογών. Κάλπη με ανακυκλώσιμα υλικά, ψηφοδέλτια, υποψηφιότητες, παραβάν και έτοιμοι!
Μέσα από τους πίνακες του Γαΐτη μαθαίνουμε για τη δικτατορία στην Ελλάδα,το πώς ένιωθαν οι άνθρωποι και πώς μεταφέρθηκε η ιδέα της ελευθερίας.
Πηγή: www.popi-it.gr/giortes/politexnio/pinakes-biblio-gaitis/
Ζητήσαμε από τους μαθητές μας, να «ελευθερώσουν» τους άκαμπτους και άβουλους ανθρώπους της δικτατορίας. Ρουτίνα σκέψης νου.
Τέλος οι μαθητές κατασκευάζουν και αποτυπώνουν στο χαρτί τα δικά τους έργα με διάφορες τεχνικές, γράφοντας το σύνθημα:
ΨΩΜΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!
Ζωγραφίστε, κάτι όμορφο: ΕΔΩ
5ο Εργαστήριο του 1ου Θεματικού κύκλου «Ζω καλύτερα- Ευ ζην», Υποθεματική Αυτομέριμνα
με τίτλο « Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι » και προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα:
Να αντιληφθούν οι μαθητές, την έννοια της πολιτειότητας και να καλλιεργήσουν την συναισθηματική νοημοσύνη. Να κατανοήσουν τη σχέση του εαυτού τους με το κοινωνικό σύνολο και τον «ενεργό πολίτη» και να διακρίνουν την έννοια της διαφορετικότητας. Να αποκτήσουν βιωματικές εμπειρίες που σχετίζονται με την ατομική και κοινωνική ταυτότητα αλλά και ν’ αντιληφθούν την έννοια της συνεργασίας, ισοτιμίας, αλληλεγγύης και αλληλεπίδρασης με διάλογο και κριτική σκέψη.
Παρακολουθήσαμε το animation “Bridge” με όλη την ολομέλεια και
συζητήσαμε τις σκέψεις των μαθητών. Θέσαμε ερωτήσεις του τύπου: πως αισθάνθηκες, τι σκέφτεσαι, πως συμπεριφέρονται στην αρχή τα ζωάκια, εσύ συναντάς εμπόδια στην καθημερινότητά σου μέσα και έξω από το σχολείο, πως τα διαχειρίζεσαι κλπ.
Σε δεύτερο στάδιο τυπώσαμε τις καρτέλες της ιστορίας και ζητήσαμε απο τους μαθητές να τις τοποθετήσουν στη σωστή σειρά.
Στη συνέχεια φτιάξαμε comic βάζοντας τα δικά μας λόγια στα συννεφάκια της κάθε καρτέλας (αυτά που σκεφτόταν τα παιδιά), σχετικά με το τι μπορεί να λένε κάθε φορά οι ήρωες της ιστορίας μας.
Τέλος με κάρτες-εικόνες που αναπαριστούν εμπόδια της καθημερινότητάς μας συζητήσαμε για τις πιθανές λύσεις.
Πηγή: https://sway.office.com/6CZhcIidvyDoqmKC?ref=Link
4ο Εργαστήριο του 1ου Θεματικού κύκλου «Ζω καλύτερα- Ευ ζην», ΥποθεματικήΑυτομέριμνα
με τίτλο «Θέλω και δεν θέλω» και προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα:
Να αναπτύξουν οι μαθητές δεξιότητες «ψηφιακού εγγραμματισμού, ενσυναίσθηση, να συμμετέχουν σε συζητήσεις και να χρησιμοποιούν στοιχειώδη επιχειρηματολογία, να αναπτύξουν θετική στάση και συμπεριφορά ως προς την έννοια του «ενεργού πολίτη», να αναπτύξουν κριτική σκέψη και ικανότητες επίλυσης προβλήματος.
Ακούμε το τραγούδι «Χέρια σαν κι αυτά» locomondo
Οι μαθητές εκφράζουν τα συναισθήματά τους και προχωρούμε σε περαιτέρω ανάλυση μέσω του εργαλείου της επίδειξης/παρατήρησης φωτογραφιών, σε συνδυασμό με τη χρήση της ρουτίνας σκέψης «Δες-Σκέψου-Αναρωτήσου»
Κατασκευάσαμε μια ομαδική εργασία με σκοπό να αναπτύξουμε τη φαντασία και τη δημιουργικότητά μας αλλά συγχρόνως να εκφραστούμε και να δώσουμε το δικό μας αποτύπωμα – μήνυμα. Ο καθένας γράφει το όνομά του στο χεράκι του και δίπλα σ ένα συννεφάκι το μήνυμά του σχετικά με το τι μπορούμε να κάνουμε με τα χέρια μας!!!
Το συμβόλαιο κανόνων και αρμοδιοτήτων. Με αφορμή τα παραπάνω αλλά και την ανάγνωση των βιβλίων
«Τα χέρια δε χτυπάνε, τα χέρια αγαπάνε», “Το βιβλίο των καλών τρόπων” & “Συμπεριφέρομαι σωστά”
φτιάχνουμε τους κανόνες μας, με το τι είναι σωστό και τι πρέπει να αποφεύγουμε να κάνουμε μέσα στην τάξη. Οι κανόνες φιλοτεχνούνται από τους μαθητές με ότι υλικά συμφωνήσουν αφού συζητηθεί στην ολομέλεια. Ο Δρακοκανονάκης μας βοήθησε πολύ σ’ αυτό!!!
Τέλος το συμβόλαιο της τάξης μας με τις εβδομαδιαίες αρμοδιότητές μας αναρτάται σε εμφανές και προσιτό σημείο της τάξης μας!!!
Τα χρώματα αρέσουν πολύ στα παιδιά και τα δουλεύουμε καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Οι πρώτες ζωγραφιές ξεχειλίζουν από σχήματα και χρώματα. Ζωγραφιές με μαρκαδόρους, ξυλομπογιές, τέμπερες, δακτυλομπογιές γίνονται πολύτιμα εργαλεία και φίλοι κολλητοί στα χέρια των μικρών μαθητών που τα βοηθούν να φτιάξουν αριστουργήματα.
Γι αυτό τους οφείλουμε σεβασμό και προσοχή και φυσικά τον δικό τους χώρο και χρόνο ώστε να τα γνωρίσουμε καλύτερα γιατί δεν είναι μόνο αυτό που βλέπουμε αλλά ένας ολόκληρος κόσμος γύρω μας που έχει να μας μάθει πολύ περισότερα απ’ αυτά που μπορεί να δει το μάτι μας!!!
Ακούσαμε και διαβάσαμε το “Παραμύθι με τα Χρώματα” του Αλέξη Κυριτζόπουλου
Μιλήσαμε για το που υπάρχουν χρώματα, τι μας προσφέρουν, πως δημιουργούνται, τι θα γινόταν αν δεν υπήρχε το φως και ο ήλιος; Ποιο χρώμα θα κυριαρχούσε; Πως θα αισθανόμασταν αν γύρω μας υπήρχε μόνο μαύρο;
Μιλήσαμε για τα βασικά χρώματα, πειραματιστήκαμε με αναμίξεις χρωμάτων και ενθουσιαστήκαμε πολύ με τα μαγικά αποτελέσματα!!!
Δακτυλομπογιές, τέμπερες μαρκαδόροι, ξηλομπογιές, κηρομπογιές όλα σε δράση στα μικρά χεράκια μας και να το αποτέλεσμα…..!
Όμως ο πειραματισμός με τα χρώματα δεν περιορίστηκε μόνο στην αίθουσα του σχολείου αλλά με αφορμή το ουράνιο τόξο βγήκαμε έξω να μαζέψουμε χρώματα απ’ αυτό και να δημιουργήσουμε “έργα τέχνης”
Στο πλαίσιο της θεματικής μας ενότητας “Το Φθινόπωρο”, γνωρίσαμε και τα φθινοπωρινά φρούτα. Τα παιδιά έφεραν στο σχολείο φρούτα από το σπίτι τους, τα παρατηρήσαμε, τα μυρίσαμε, τα ψηλαφίσαμε και φυσικά τα γευτήκαμε!!!
Παρουσιάστηκε στα παιδιά φωτογραφικό υλικό, πίνακες αναφοράς και έργα τέχνης για τα φρούτα του φθινοπώρου και είπαμε γνωστά αινίγματα!!!
Οι μαθητές αφού παρατήρησαν το υλικό, περιέγραψαν αυτά που έβλεπαν, μίλησαν για τα φρούτα που γνωρίζουν και έχουν γευτεί αλλά και για το αντίστοιχο δέντρο του κάθε φρούτου, δηλαδή μήλο – μηλιά, αχλάδι-αχλαδιά, κυδώνι-κυδωνιά και κλπ……. Τονίσαμε τη διατροφική αξία των φρούτων και την σημασία τους στη διατροφή μας!!!
Τέλος ζωγραφίσαμε, κατασκευάσαμε όμορφες δημιουργίες και …….
……..τραγουδήσαμε!!!