1ος Θεματικός κύκλος “Ζω καλύτερα- Ευ ζην”
Υποθεματική “Αυτομέριμνα”
1ο & 2ο Εργαστήριο με τίτλο: «Γνωρίζω τον εαυτό μου στην ομάδα» & «Γνωρίζω το φίλο μου»
Με παιχνίδια γνωριμίας τα παιδιά ενθαρρύνονται να μιλούν, να παρατηρούν, ν’ ακούνε, ν’αναλαμβάνουν πρωτοβουλία μέσα από τη συζήτηση, να εκφράζονται, να εντοπίζουν ικανότητες-αδυναμίες, να περιγράφουν και να επικοινωνούν μεταξύ τους με σκοπό να δημιουργηθεί θετικό κλίμα στην ολομέλεια.
“Ποιός κρύβεται κάτω απο την κουρτίνα;” Τα παιδιά καλούνται να εντοπίζουν ποιό παιδί είναι κρυμμένο κάθε φορά κάτω απο την κουρτίνα. Αυτο εξασκεί την παρατηρητικότητα αλλά και την εκμάθηση των ονομάτων μας!!!
“Αντικριστές καρέκλες” Δυο παιδιά κάθονται στις καρέκλες και μας συστήνονται μιλώντας μια ο ένας μία ο άλλος δίνοντας πληροφορίες για τον εαυτό τους (π.χ. με τι τους αρέσει να παίζουν, ποιο είναι το αγαπημένο τους χρώμα, φαγητό, ζώο κ.ά.). Στη συνέχεια καλείται μια ο ένας , μια ό άλλος να επαναλάβει τι είπε ο συνομιλητής του. Με αυτόν τον τρόπο καλλιεργείται η υπομονή, η ικανότητα καλής ακρόασης, η μνήμη και η συγκέντρωσή τους.
“Μιλάω για τον εαυτό μου”
Κουτί ζάρι. Οι μαθητές ρίχνουν το χαρτινο ζάρι, που φιλοτεχνήθηκε απο τα ίδια τα παιδιά και ανάλογα με το τι θα φέρει απαντούν σχετικά. Οι πλευρές του ζαριού αφορούν το αγαπημένο βιβλίο, χρώμα, φρούτο, φαγητό, ζωάκι και φυσικά τον αγαπημένο μας φίλο!!!
Χρωματιστά κουτιά στη μέση του κύκλου. Ανοίγω το πρώτο κουτί και αντικρίζω τον εαυτό μου, στη συνέχεια ανοίγω το δεύτερο και παίρνω ένα χρωματιστό χαρτάκι με το χρώμα της αρεσκείας μου. Κάθομαι στον κύκλο, λέω το όνομά μου, δίνω μερικά στοιχεία για τον εαυτό μου καθώς και για τα συναισθήματα που με κατακλύζουν εκείνη τη στιγμή.
“Ένας διαφορετικός ιστός αράχνης” Ta παιδιά κολλάνε pon-pon πάνω στον “χάρτινο ιστό». Αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να κάνουν δυο ερωτήσεις, σε όποιο παιδί απο την παρεούλα επιθυμούν σχετικά με τον εαυτό του ώστε να γνωριστούμε καλύτερα!!!
“Βρίσκω το άλλο μου μισό” Χρωματιστές καρδούλες (κίτρινη, πράσινη ,μπλέ κλπ) κομμένες στην μέση. Με τη μουσική οι μαθητές κυκλοφορούν ανάμεσά τους και με το σταμάτημα της μουσικής παίρνουν μια στο χέρι τους. Στη συνέχεια ψάχνουν να βρουν το άλλο τους μισό. Μια πρώτη προσπάθεια δημιουργίας ζευγαριών η οποία στη συνέχεια με παραλλαγή του παιχνιδιού, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ομάδα!!!
Αντί για καρδούλες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιαδήποτε άλλη φιγούρα.