Με αφορμή τον σεισμό που είχε γίνει ένα βράδυ, τα παιδιά εξέφρασαν στην παρεούλα τις απορίες τους. Τι είναι ο σεισμός; Πως δημιουργείται; Τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε;
Οι δραστηριότητες που υλοποιήθηκαν είχαν σχέση με την εκπαίδευση των παιδιών για την προετοιμασία και αντίδραση σε σεισμούς (στόχος 4-Ποιοτική εκπαίδευση). Μάθαμε με ποιους τρόπους μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον σεισμό (στόχος 9- Βιομηχανία, καινοτομία, υποδομές) και πως μπορούμε να μειώσουμε τις επιπτώσεις από τον σεισμό (στόχος 11- Βιώσιμες πόλεις και κοινότητες).
- Σε διάγραμμα KWLH (Τι ξέρω; Τι θέλω να μάθω, Τι έμαθα; Πως το έμαθα;) καταγράψαμε τι ξέρουν τα παιδιά σχετικά με τον σεισμό, τι θέλουν να μάθουν και καθόρισαν τις πηγές αναζήτησης πληροφοριών σχετικά με τα ερωτήματα τους.
- Παρακολούθησαν και επεξεργάστηκαν βίντεο για τον σεισμό. Τι είναι ο σεισμός, πως δημιουργείται και πως μπορούμε να προστατευτούμε.
- Η beebot μας έμαθε να προστατευόμαστε από τον σεισμό (συμμετοχή σε CodeWeek 2025).
- Πραγματοποιήσαμε πειράματα για την ανθεκτικότητα υλικών.
- Διαβάσαμε το ελληνικό μύθο για τον Εγκέλαδο, τον αναπαραστήσαμε και ζωγραφίσαμε τον Εγκέλαδο όπως τον φανταζόμαστε.
- Παρακολουθήσαμε σε ειδική σελίδα τον χάρτη των σεισμών, τα χρώματα, τις τοποθεσίες που γίνεται και την ένταση αυτών.
- Φτιάξαμε σεισμογραφήματα.
- Παίξαμε το παιχνίδι των αινιγμάτων, όπου η κάθε λύση ήταν αντικείμενα του σακίδιου σεισμού.
- Φτιάξαμε το δικό μας σακίδιο σεισμού.
- Μάθαμε τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης.
- Παίξαμε ψηφιακά παιχνίδια στο φωτόδεντρο (https://photodentro.edu.gr/lor/r/8521/6761) και στην σελίδα του ΟΑΣΠ (https://kids.oasp.gr)
- Γίναμε επιτροπή ελέγχου κτιρίων και ελέγξαμε ποια κτίρια πρέπει να παραμείνουν κλειστά, ποια κτίρια χρειάζονται μερική επισκευή και ποια είναι κατοικήσιμα.
- Είχαμε την χαρά να γνωρίσουμε μέσω Webex την κυρία Κατερίνα, η οποία ζει στην Λέσβο και έχει ζήσει τον καταστροφικό σεισμό που έγινε στην Βρίσα στις 12 Ιουνίου 2017. Μοιράστηκε μαζί μας όλα αυτά που έζησε, είδε και ένιωσε.
- Τα παιδιά δημιούργησαν ένα βιβλίο με τις εντυπώσεις τους από την συζήτηση με την κυρία Κατερίνα και στο εξώφυλλο ζωγράφισαν την Βρίσα όπως θα θέλανε να είναι τώρα.
https://www.storyjumper.com/book/read/185081431/—————
- Το ψηφιακό βιβλίο εστάλη στην ίδια, η οποία το μοιράστηκε με τους φίλους της σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
- Στο νηπιαγωγείο μας φιλοξενήσαμε τον κύριο Λευτέρη Λύρατζη, μέλος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Καβάλας. Ο κύριος Λευτέρης μίλησε με τα παιδιά, τους ανέφερε τον ρόλο του φορέα, την αξία του εθελοντισμού, και του ενεργού πολίτη. Επίσης, μας έδειξε τι κάνουμε σε περίπτωση σεισμού. Πραγματοποιήσαμε άσκηση σεισμού σε συνεργασία με τον Βρεφονηπιακό Σταθμό Παλαιοχωρίου. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με όλα αυτά που τους είπε ο κύριος Λευτέρης και του παρέδωσαν ένα δώρο για να μας θυμάται.









. 
























































