Μες στο μουσείο……

Τα δύο τμήματα του Νηπιαγωγείου επισκέπτονται το μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο

 

Τμήμα Α ΄  –  Τετάρτη 25/5/2022

Το Διεθνές συμβούλιο μουσείων στην προσπάθεια να αναδείξει το ρολό των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία καθιέρωσε την 18η Μαΐου ως διεθνή μέρα μουσείων. Για το λόγο αυτό την Τετάρτη 25 Μαΐου επισκεφτήκαμε μαζί με τα παιδιά του Α΄ τμήματος, το μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου σε μια προσπάθεια να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό,  αλλά και να δουν εκθέματα άλλων πολιτισμών.

Το μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου χτίσθηκε το 1932 για να στεγάσει τα πολυάριθμα αντικείμενα που έφερνε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να δουν και να θαυμάσουν την κεφαλή του Ιουλίου Καίσαρα, το άγαλμα της Μελπομένης, λατινικές επιγραφές προς τιμή του Τραϊανού αλλά και προς τα Ίσθμια γραμμένες στα λατινικά, μετόπες από θέατρο, ρωμαϊκές σαρκοφάγους με ανάγλυφες παραστάσεις, χάλκινα αγαλματίδια, αλλά και ψηφιδωτό δάπεδο ρωμαϊκής έπαυλης.

Επικεντρωθήκαμε κυρίως στα ψηφιδωτά του μουσείου, καθώς είναι μια τεχνοτροπία που χρησιμοποιείται ευρύτατα στο νηπιαγωγείο, επιτυγχάνοντας την ανάπτυξη της λεπτής κινητικότητας των νηπίων.

 

τμημα Α

 

Τι είναι όμως ψηφιδωτό; Η ελληνική λέξη ψηφιδωτό προέρχεται από τη λέξη «ψήφος» που σημαίνει μικρή πέτρα. Η διακόσμηση των τοίχων αλλά και των δαπέδων ή της οροφής των ναών αλλά και των σπιτιών με μικρές πολύχρωμες  πέτρες, κομμάτια από γυαλί ή τερακότα. Τις πέτρες αυτές τις κολλούσαν με τέτοια τέχνη αλλά και με τόση αντίθεση χρωμάτων ώστε να προξενούν εντύπωση στον θεατή έστω και από μακριά. Οι μικρές αυτές πέτρες ονομάζονται ψηφίδες , η τέχνη ψηφιδογραφία και τα δημιουργήματα ψηφιδωτά ή μωσαϊκά.

Η επίσκεψη μας στο μουσείο ήταν πολύ σημαντική, γιατί αποτελεί τη «στιγμή» όπου τα παιδιά μέσα από την παρατήρηση καλούνται να στοχαστούν, να οργανώσουν αλλά και να «χρησιμοποιήσουν» τις καινούργιες γνώσεις και δεξιότητες. Τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας μαθαίνουν καλυτέρα:

1.απο δραστηριότητες που έχουν νόημα για τα ίδια και την ζωή τους έξω από το σχολείο

2.οικοδομούν τη νέα γνώση πάνω σε προϋπάρχουσες εμπειρίες και γνώσεις

3. χρειάζονται οργανωμένες ευκαιρίες για εξερευνήσεις και έρευνα

Η καλλιέργεια της ευαισθησίας των νηπίων απέναντι στην ομορφιά, την τάξη και την αρμονία, στοιχεία απαραίτητα σε κάθε μορφή τέχνης και η ανάπτυξη της αισθητικής κρίσης συμβάλλουν στην υιοθέτηση από τα παιδιά θετικών στάσεων απέναντι στον άνθρωπο και τη ζωή γενικότερα. Έτσι τα νήπια μέσα από τα έργα τέχνης γίνονται εκτός από «δημιουργοί» και «παρατηρητές» της τέχνης.

 

IMG 06e54ec71e8b9f3c449f4369b5889655 V                                                                     IMG 3467e87ab7a54f5804ed44ff27742044 V

 

 

 

Τμήμα Β ΄  26/5/2022

 

Περιηγηθήκαμε στην εσωτερική αυλή με τα αγάλματα και τα ανάγλυφα στις σαρκοφάγους, και στη συνέχεια, επικεντρωθήκαμε κι εμείς με τη σειρά μας στα ψηφιδωτά και κυρίως στο περίφημο μωσαϊκό με τον βοσκό που παίζει μουσική με τον πλαγίαυλο:

Ψηφιδωτό δάπεδο από ρωμαϊκή έπαυλη

 

Η παραμυθού μας, η κυρία Σοφία η φιλόλογος, μας μετέφερε μέσα στην ιστορία του γελαδοβοσκού και η μουσικός μας η κυρία Φάλια ξεκίνησε να μας ταξιδεύει στον κόσμο της μουσικής.

Έξω πια από το μουσείο, κάτω από την ευεργετική σκιά του μεγάλου δέντρου και με θέα το ναό του Απόλλωνα, η παραμυθού μάς αφηγείται την ιστορία του πιο σπουδαίου μουσικού της αρχαιότητας: του Αρίωνα. Η μουσικός μάς τραγουδάει για το ταξίδι του Αρίωνα στην ράχη του δελφινιού και, καθώς μάς τραγουδά, παίζουμε το μουσικοκινητικό παιχνίδι όπου γινόμαστε δελφίνια και Αρίωνες.

 

.jpg       και αρίωνες               για το παλάτι

 

Τις επόμενες ημέρες φτιάξαμε το δικό μας ψηφιδωτό, εμπνευσμένο από την ιστορία που ακούσαμε και δραματοποιήσαμε:

 

.jpg

 

ένα (ροζ) δελφίνι με την φόρμιγγα (λύρα) του Αρίωνα

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *