ΟΙ ΑΘΛΟΙ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ

Η ελληνική μυθολογία είναι κάτι συναρπαστικό για τα παιδιά. Μέσα από τις περιπέτειες έρχονται σε επαφή με ένα σωρό δοκιμασίες, ταξιδεύουν με τη φαντασία τους σε μαγικά δάση, λίμνες, αντιμετωπίζουν διάφορους κινδύνους, εμπόδια. Καταφέρνουν να νικήσουν διάφορα μυθικά πλάσματα κι όμως στο τέλος καταφέρνουν να βγουν νικητές!Όπως καλούμαστε να βγούμε νικητές σε διάφορες δοκιμασίες και καταστάσεις που θα αντιμετωπίσουμε αργότερα στη ζωή μας.

Έτσι προσεγγίσαμε και τους άθλους του Ηρακλή σαν μια περιπέτεια προς το άγνωστο, γεμάτο δοκιμασίες. Και ήταν λες και ήμασταν κι εμείς συνοδοιπόροι του σε αυτές τις δοκιμασίες , περήφανοι για το θάρρος και την τόλμη του,  αλλά και την ευρηματικότητά του. Διαβάσαμε αποσπάσματα από  την ελληνική μυθολογία για παιδιά που αναφέρονταν στους άθλους του Ηρακλή καθώς και το βιβλίο της Σ. Ζαραμπούκα  “Ηρακλής”.

DSC_0086

 

Ζωγραφίσαμε μερικούς από τους άθλους του Ηρακλή που μας εντυπωσίασαν!

DSC_0075
Το θρυλικό λιοντάρι της Νεμέας που ήταν τόσο δυνατό που το ροπαλό του έσπασε όταν το χτύπησε, τα βέλη από το τόξο του δε μπορούσαν να διαπεράσουν το δέρμα του και κατάφερε να το νικήσει μόνο αφού πάλεψε μαζί του !
DSC_0077
Η Λερναία Ύδρα, το τεράστιο νερόφιδο με τα 9 κεφάλια που κατάφερε να το νικήσει κόβοντας ένα ένα τα κεφάλια με το σπαθί του ενώ ο Ιόλαος τα καυτηρίαζε με έναν αναμμένο δαυλό. Το φτιάξαμε με πλαστελίνη!

 

DSC_0078
Ο αγριόχοιρος , ο κάπρος του Ερύμανθου , ήταν τόσο άγριος που ο Ηρακλής δε μπορούσε να τον πλησιάσει και κατάφερε να τον πιάσει με ένα σχοινί που έφτιαξε θηλιά
DSC_0073
Τα βόδια του Γηρυόνη που βρίσκονταν πάνω σε ένα νησί και κατάφερε να τα πάρει ταξιδεύοντας με ένα καράβι και αφού πρώτα νίκησε το Γηρηόνη , το γίγαντα με τα 3 κεφάλια.
DSC_0072
Η χρυσή ζώνη της βασίλισσας των Αμαζόνων . Με τη φαντασία τους τη ζωγράφισαν τόσο όμορφα τα παιδιά.

Έπειτα μέσα από το θεατρικό παιχνίδι θέλαμε να πάρουμε κι εμείς λίγο από τη δύναμη του Ηρακλή. Έτσι  αποφασίσαμε να φτιάξουμε κάποιες κατασκευές  και να αναπαραστήσουμε κάποιους από τους άθλους του. Σε αυτή τη περίπτωση σταθήκαμε τυχεροί γιατί χρησιμοποιήσαμε σαν υλικό για τις κατασκευές μας εφημερίδες που μας διέθεσε η εφημερίδα “ΛΑΟΣ” του Αλμυρού με σκοπό να συμμετέχουμε στο διαγωνισμό ανακύκλωσης που διοργανώνει η συγκεκριμένη εφημερίδα.

Ζωγραφίσαμε με πορτοκαλί μπογιά  τις εφημερίδες για να φτιάξουμε τη λεοντή και φτιάξαμε με κίτρινες λωρίδες τη χαίτη του λιονταριού.

DSC_0027  DSC_0030

DSC_0046 DSC_0047

DSC_0048

DSC_0053

 

Φτιάχνουμε το ρόπαλο του Ηρακλή, χρησιμοποιούμε  ένα μπουκάλι γάλα και το τυλίγουμε με εφημερίδα που έχουμε ζωγραφίσει με καφέ μπογιά!

DSC_0025 DSC_0029DSC_0049

Κατασκευάζουμε τη χρυσή ζώνη της βασίλισσας των Αμαζόνων.

DSC_0060 DSC_0050

Ο αγαπημένος άθλος του Ηρακλή ήταν για τα παιδιά “τα χρυσά μήλα των εσπερίδων” Έτσι τσαλακώσαμε εφημερίδες τις κάναμε μικρές μπάλες και τα πασπαλίσαμε με μπόλικη χρυσόσκονη.

DSC_0044 DSC_0052

 

Αποφασίζουμε να φτιάξουμε τον ουρανό που κρατούσε ο Άτλαντας στις πλάτες του.

DSC_0032 DSC_0033 DSC_0051

 

Σηκώνουμε κι εμείς για λίγο στις πλάτες μας τον ουρανό.

DSC_0034 DSC_0036

 

Ως τελευταία κατασκευή φτιάχνουμε με την τεχνική του κολάζ ένα ψηφιδωτό με κομμάτια εφημερίδων με θέμα “τα χρυσά μήλα των εσπερίδων”.

DSC_0070 DSC_0069

Ο δράκος που φυλούσε τα χρυσά μήλα των εσπερίδων
Ο δράκος που φυλούσε τα χρυσά μήλα των εσπερίδων
Το δέντρο με τα χρυσά μήλα
Το δέντρο με τα χρυσά μήλα
ΟΙ τρεις νύμφες που κατοικούσαν στον κήπο των εσπερίδων  και στο βάθος ο Άτλαντας που σήκωνε στις πλάτες του τον ουρανό
ΟΙ τρεις νύμφες που κατοικούσαν στον κήπο των εσπερίδων και στο βάθος ο Άτλαντας που σήκωνε στις πλάτες του τον ουρανό

DSC_0085