Υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν όλες τις αισθήσεις τους.
Ένα συγκινητικό animation
Η Τσίκο είναι ένα τυφλό κορίτσι που κάνει περίπατο παρέα με τον αγαπημένο της σκύλο, μέχρι τη στιγμή που θα πέσει θύμα ληστείας. Στην αναζήτηση του σκύλου της που σπεύδει να κυνηγήσει τον κλέφτη, θα συναντήσει ένα άγνωστο κόσμο. Με τα μάτια της φαντασίας της και τη συνεργασία των υπόλοιπων αισθήσεων, θα ζήσει μια μαγική περιπέτεια.
https://tvxs.gr/news/paideia/out-sight-ena-animation-gia-ton-magiko-kosmo-enos-tyfloy-koritsioy
Αλφαβητάρι στη νοηματική
Μερικά παιδικά βιβλία στη νοηματική
Η πινεζοβροχή (Ευγένιος Τριβιζάς)
http://multimedia-library.prosvasimo.gr/GE/player/A
Το ρολόι της Μάρως((Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου)
http://multimedia-library.prosvasimo.gr/BK/player/A
Ζωγραφική με το στόμα
ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΙΣ 5 ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ
Παιχνίδια αισθήσεων: απλές, πρακτικές ιδέες
από τη Μαρία Κυρέλλου
Τα παιχνίδια αισθήσεων είναι δραστηριότητες που βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν τις αισθήσεις τους και να αρχίσουν να κατανοούν όλο και περισσότερο το γύρω περιβάλλον τους. Πάμε να δούμε μερικές αντιπροσωπευτικές δραστηριότητες:
Παιχνίδι αφής
Toποθετούμε διαφορετικά υλικά π.χ. χαρτί, βαμβάκι, άμμο, νερό, χαρτοπετσέτα, ύφασμα μάλλινο, ύφασμα μεταξωτό κλπ. και αφήνουμε το παιδί να τα πιάσει και να τα επεξεργαστεί. Έτσι αρχίζει και κατανοεί ότι αυτό το υλικό ήταν πιο μαλακό ή το άλλο είναι πιο απαλό, πιο τραχύ κλπ.
Παιχνίδι γεύσης
Τοποθετούμε μπροστά στο παιδί 5-6- διαφορετικά υλικά, αφού του έχουμε δέσει τα μάτια με ένα μαντήλι. Αυτά τα υλικά μπορεί να είναι ζάχαρη, αλάτι ή λεμόνι και λέμε στο παιδί να τα δοκιμάσει και να μας περιγράψει τί γεύση είχε και τί μπορεί να είναι αυτό που δοκίμασε. Έτσι αρχίζει και ξεχωρίζει τις έννοιες γλυκό, αλμυρό, ξινό και πικρό.
Παιχνίδι ακοής
Παίρνουμε διαφορετικά μουσικά όργανα πνευστά, κρουστά, έγχορδα κλπ. και με την ίδια λογική όπως στις προηγούμενες δραστηριότητες του δένουμε τα μάτια και το βάζουμε να μαντέψει ποιο ήταν το εκάστοτε μουσικό όργανο. Άλλη δραστηριότητα παρόμοια είναι να κάνουμε ένα κύκλο “ησυχίας” να δέσουν τα μάτια τους τα παιδιά, να κάνουν απόλυτη ησυχία και να ακούνε τους ήχους γύρω τους π.χ. τα αμάξια, το ρολόι, τον αέρα κλπ. και ύστερα ένα-ένα να πει τι άκουσε. Μαθαίνουν έτσι να ξεχωρίζουν τους ήχους γύρω τους, από που προέρχεται ο καθένας αλλά και την έντασή τους.
Παιχνίδι όρασης
Βάζουμε δύο παρόμοιες εικόνες όπου έχουνε μικρές διαφορές μεταξύ τους και ενθαρρύνουμε τα παιδιά να βρουν τις διαφορές- έτσι, αυξάνεται η αντίληψή τους μέσα από την παρατηρητικότητα.
Παιχνίδι για την όσφρηση
Είναι εξίσου σημαντικό με τις προηγούμενες δραστηριότητες και είναι παρόμοιο με εκείνο της γεύσης. Μπορούμε να δέσουμε πάλι τα μάτια στο παιδί και να τοποθετήσουμε ένα λουλούδι, λίγο καφέ, λίγο κανέλα, να τα μυρίσει και να πει τις διαφορές μεταξύ τους και τί αίσθηση του προκάλεσε η κάθε μυρωδιά. Και αν μπορεί, να καταλάβει τι ήταν το καθετί που μύρισε.
ΑΣΤΕΙΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ(ιδέες pinterest)