Στα πλαίσια του 2ου Εργαστηρίου Δεξιοτήτων “Φροντίζω το περιβάλλον” με τίτλο “Οι Μικροί σούπερ ήρωες σώζουν τον πλανήτη” προσκαλέσαμε στο νηπιαγωγείο μας Περιβαλλοντολόγο, ώστε να μας ενημερώσει για όλη τη διαδικασία της σωστής διαχείρισης των σκουπιδιών.
Αρχικά μας μίλησε για το ταξίδι των σκουπιδιών και τον καιρό/χρόνο που χρειάζονται για να λιώσουν/αποσυντεθούν όταν τα πετάμε, τι συμβαίνει στο έδαφος αλλά και τον νέο τρόπο ταφής τους στις νέες μονάδες που ονομάζονται X.Y.T.A. (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων). Μας είπε ότι τα σκουπίδια μας, στο τέλος του ταξιδιού τους, δεν καταλήγουν πια στις γνωστές σε όλους μας χωματερές αλλά σε μεγάλες τρύπες μέσα στο έδαφος, στις οποίες και τα θάβουν.
Επειδή όμως δε γίνεται να γεμίσει ο πλανήτης μας, με τρύπες, πρέπει να μάθουμε να διαχειριζόμαστε σωστά αυτά που ονομάζουμε σκουπίδια. Ποια είναι όμως τα σκουπίδια μας; Σκουπίδια θεωρούμε ότι δεν χρειαζόμαστε πια! Πρέπει λοιπόν να μάθουμε να τα διαχειριζόμαστε, ώστε να βοηθήσουμε τον πλανήτη μας. Μας είπε ότι υπάρχουν τρείς τρόποι να μειώσουμε τα σκουπίδια μας και μας μίλησε για το σύνθημα “Μείωση, Επαναχρησιμοποίηση, Ανακύκλωση” και μας έδωσε χρήσιμες συμβουλές.
- Να αποφεύγουμε τα πλαστικά μιας χρήσης.
- Να χρησιμοποιούμε πάνινη ή χάρτινη σακούλα ή σακούλα που προορίζεται για πολλές χρήσεις.
- Να συμμετέχουμε σε πρόγραμμα ανακύκλωσης.
- Να προτιμάμε συσκευασίες που μπορούν να ανακυκλωθούν.
- Να μην σπαταλάμε το νερό.
- Να χαρίζουμε σε κάποιον άλλο αυτό που δεν θέλουμε.
- Να ξαναχρησιμοποιούμε με άλλο τρόπο κάτι που μας έχει τελειώσει.
- Να βοηθήσουμε όλοι να σωθεί ο πλανήτης μας!!
Μας μίλησε για τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να ανακυκλώσουμε στο χωριό μας, τον μπλε κάδο αλλά και τα υλικά που πρέπει και δεν πρέπει να ρίχνουμε σε αυτόν.
Μας είπε για το καλό που κάνουμε στον πλανήτη με κάθε υλικό που ανακυκλώνουμε…
- Με την ανακύκλωση του χαρτιού σώζουμε δέντρα.
- Ένα κουτάκι αλουμινίου μας εξοικονομεί ηλεκτρική ενέργεια
- Με την ανακύκλωση του πλαστικού σώζουμε χιλιάδες πουλιά και ψάρια.
- Με την ανακύκλωση του γυαλιού εξοικονομούμε ηλεκτρική ενέργεια και προστατεύουμε τους βιότοπους καθώς δεν χρειαζόμαστε άμμο.
Στο τέλος της δράσης και για να την ευχαριστήσουμε που ήρθε στο σχολείο μας, της χαρίσαμε ένα μπλοκ με τις καλύτερες ζωγραφιές μας αλλά και ένα βάζο με λουλούδια – όλα από υλικά τα οποία επαναχρησιμοποιήσαμε με διαφορετικό τρόπο.
Την ευχαριστούμε θερμά για όλα αυτά που μας έμαθε!