Το 3ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων στοχεύει κυρίως στο να έρθουμε κοντά στο φυσικό περιβάλλον και να μάθουμε γι αυτό, μέσα από αυτό με δραστηριότητες βιωματικές και ως επί το πλείστον στον ίδιο χώρο. Το σχολείο μας εκτός από μία μεγάλη αυλή διαθέτει και ένα περιαστικό δάσος που αξιοποιούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μέσα από στοχευμένες δράσεις που εξάπτουν την περιέργεια των παιδιών αλλά και τα κινητοποιεί για δράση. Το 3ο Εργαστήριο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι από το Σχέδιο Δράσης που υλοποιείται κατά τη φετινή σχολική χρονιά αλλά και από τη Δράση του Ενεργού Πολίτη.
Ας ξεκινήσουμε!
Φτιάχνουμε ένα αρχικό ιστόγραμμα όπου καταγράφουμε τις απόψεις των παιδιών σχετικά με το τι έχει, ποια είδη δέντρων και λουλουδιών συναντάμε στο δασάκι, με ποιους τρόπους μπορούμε να το φροντίζουμε αλλά και τι θα μας άρεσε να κάνουμε μέσα σε αυτό. Αποφασίζουμε να του δώσουμε και όνομα, οπότε από δω και πέρα θα λέγεται: “ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΔΑΣΑΚΙ”.
Πρώτα πρώτα καθαρίζουμε το μικρό δασάκι και την αυλή! Εξοπλιζόμαστε κατάλληλα, παίρνουμε μεγάλες σακούλες, φοράμε γάντια, τηρούμε όλα τα μέτρα υγιεινής και ξεκινάμε! Στόχος μας να έχουμε έναν καθαρό χώρο που θα απολαμβάνουμε να παίζουμε σε αυτόν.
Έπειτα κάνουμε μία λίστα καταγραφής με τα είδη της πανίδας αλλά και ό,τι άλλο συναντάμε στο δασάκι. Γράφουμε έναν κατάλογο με αυτά που θυμόμαστε και μπαίνουμε στο χώρο για να κάνουμε μελέτη πεδίου. Καταγράφουμε επιτόπου τι υπάρχει και σε τι αριθμό (ποσότητα).
Φωτογραφίζουμε τα φυτά και τα λουλούδια για να αναζητήσουμε αργότερα σχετικές πληροφορίες
Επιστρέφουμε στην τάξη και φτιάχνουμε μία μικρή έκθεση φωτογραφίας με τα φυτά και τα δέντρα από το δασάκι μας.
Αποφασίζουμε να φτιάξουμε έναν βοτανικό κήπο κι έναν κήπο με λουλούδια. Φέρνουμε βότανα και σπόρους φυτών και αναζητούμε πληροφορίες για κάθε είδος σε σχετικά βιβλία και στο διαδίκτυο.
Με τη βοήθεια ειδικών σκάβουμε τα παρτέρια και τα προετοιμάζουμε κατάλληλα για τη δημιουργία του βοτανικού μας κήπου.
Καταγράφουμε τα βότανα και τα κατηγοριοποιούμε ανάλογα με το είδος. Επίσης, συγκεντρώνουμε τα εργαλεία που θα χρειαστούμε ώστε να σκάψουμε και να τα φυτεύσουμε.
Οι μικροί κηπουροί είναι έτοιμοι για δράση!
Ετοιμάζουμε τις αντίστοιχες ταμπέλες…
Φυσικά, δεν ξεχνάμε να τα ποτίζουμε!
Φτιάχνουμε ένα «βοτανικό οδηγό» που περιέχει πληροφορίες για τα βότανα του κήπου μας.
Παίζουμε παιχνίδια αισθήσεων και προσπαθούμε να αναγνωρίσουμε τα βότανα μέσω της όρασης, της αφής αλλά και της όσφρησης.
Φτιάχνουμε σπιτική λεμονάδα με φρέσκο δυόσμο από τα βότανά μας
Κατασκευάζουμε βήμα βήμα μία μακέτα που δείχνει σε μικρογραφία το “μικρό δασάκι”
Αποτιμούμε τη δράση μας με πολλαπλούς τρόπους
Συμπληρώνουμε ένα τελικό ερωτηματολόγιο με ερωτήσεις που αφορούν τις δραστηριότητές μας μέσα αλλά και έξω από την τάξη
Ζωγραφίζουμε τη δράση που μας άρεσε περισσότερο από όλο το πρόγραμμα!
Φτιάχνουμε ένα τελικό ιστόγραμμα όπου καταγράφουμε τις απόψεις των παιδιών σχετικά με το τι έχει πλέον το δασάκι μας, ποια είδη δέντρων και λουλουδιών συναντάμε στο δασάκι, με ποιους τρόπους το φροντίζουμε αλλά και τι μας αρέσει να κάνουμε μέσα σε αυτό. Τέλος, διατυπώνουμε τις προτάσεις μας για επόμενες δράσεις!
Συγκρίνουμε τα 2 ιστογράμματα και διατυπώνουμε τα συμπεράσματά μας!