Μιλήσαμε με απλά λογάκια για τα πρώτα Χριστούγεννα, διηγηθήκαμε την Ιστορία της γέννησης του Χριστού και φτίαξαμε τη δική μας χριστουγεννιάτικη μπάλα για την αναδιήγηση των γεγονότων…
Στολίσαμε τη τάξη μας
Γράψαμε γράμμα στον Άγιο Βασίλη και το «ταχυδρομήσαμε» στο γραμματοκιβώτιου του Αη Βασίλη….!
Φτιάξαμε πολλές χριστουγεννιάτικες κατασκευές με πολύ πολύ φαντασία
Μιλήσαμε για τα ήθη και έθιμα των Χριστουγέννων
Διαβάσαμε πολλά Χριστουγεννιάτικα παραμύθια
inCollage 20220116 125326895
Μέσα από το γνωστό παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά «Φρικάντελα, η μάγισσα που μισούσε τα κάλαντα»,γνωρίσαμε και ακούσαμε κάλαντα από διάφορα μέρη της Ελλάδας…
ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΓΙΑ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ
Μιλήσαμε για τα “Κάλαντα”, του Νικηφόρου Λύτρα, ένα από τα πιο διαχρονικά έργα της ελληνικής ζωγραφικής, που αποτυπώνει με ευαισθησία το χριστουγεννιάτικο εορταστικό πνεύμα.
Τα “Κάλαντα” του Νικηφόρου Λύτρα (1872) αποτελούν έναν από τους ωραιότερους πίνακες στην ιστορία της ελληνικής ζωγραφικής.Ο πίνακας, μέσα από την οπτική του Λύτρα, μας ταξιδεύει στα χριστουγεννιάτικα ελληνικά έθιμα. Χρησιμοποιώντας λιτά μέσα, πλάθει µία ιδιαίτερα λυρική ατμόσφαιρα, αποτυπώνοντας μια ομάδα παιδιών που ψάλλουν τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα στην αυλή ενός αγροτικού σπιτιού.
Δραματοποιήσαμε τον πίνακα με τα μουσικά όργανα του σχολείου μας λέγοντας τα κάλαντα συνοδεία των διαφόρων μουσικών οργάνων
Είδαμε τον ΜΠΙΣΚΟΤΟΥΛΗ
Και εμπνευστήκαμε δημιουργώντας ο καθένας τον δικό του Μπισκοτένιο άνθρωπο
Με αφορμή τη λέξη «ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ»,γίναμε μικροί δημοσιογράφοι και μάθαμε για το γραμματάκι Χ,χ
Και φυσικά δε θα έλειπαν και τα διαδραστικά μας παιχνίδια
Τέλος σε συνεργασία με το Δημοτικό Σχολείου της Σχοινούσας πραγματοποιήθηκε η χριστουγεννιάτικη μας γιορτή με θέμα τη Γέννηση του Ιησού Χριστού
Το παραμύθι «Η Κυρά Δημοκρατία» της Κωνσταντίνας Αρμενιάκου είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να μιλήσουμε στα παιδιά, ακόμα και στα πιο μικρά, για τις έννοιες της Δημοκρατίας και της Δικτατορίας, με αφορμή την Επέτειο του Πολυτεχνείου στις 17 Νοεμβρίου.
Πριν όμως διαβάσουμε το παραμύθι έχουμε να παρουσιάσουμε δύο νέα κορίτσια στην παρέα μας. Την κυρά Δημοκρατία και την κυρά Δικτατορία. Ας δούμε πώς συμπεριφέρεται η κάθεμία σε κάθε περίπτωση. Είναι άραγε καλές φίλες; Ποιο από τα δύο κορίτσια θα θέλαμε να έχουμε στην παρέα μας…
Ας μάθουμε λίγα πράγματα για τα δύο κορίτσια βλέποντας τις εικόνες και κατατάσσοντας τες αναλόγως με τα ενδιαφέροντά τους
Της κυρά Δημοκρατίας της αρέσει να ακούει όλα τα τραγούδια.Της αρέσει οι άνθρωποι να εκφράζονται μέσα από αυτά και να υπάρχει ποικιλία. Ελεύθερα μπορούμε απλά να λέμε τη γνώμη μας για ό,τι μουσική ακουστεί στο νηπιαγωγείο μας.Αντίθετα η κυρά Δικτατορία θέλει να ακούει συγκεκριμένα τραγούδια. Δεν μπορούμε να αρχίσουμε να τραγουδάμε ένα τραγούδι χωρίς να εγκρίνει η ίδια τα λόγια και τη μουσική. Έτσι εάν έρθει στην τάξη μας θα της λέμε ποιό τραγούδι θέλουμε να πούμε και εάν της αρέσει θα το λέμε, διαφορετικά θα το ξεχνάμε και θα τραγουδάμε αυτά που θέλει εκείνη. Απογορεύεται να τραγουδήσουμε ό,τι δεν εγκρίνει. Αν το κάνουμε θα τιμωρηθούμε.
Της κυρά Δημοκρατίας της αρέσουν όλα τα βιβλία, όλα τα παραμύθια και όλες οι ιστορίες Χαίρεται επίσης όταν οι γύρω της γράφουν τη γνώμη τους για διάφορα θέματα στα βιβλία και στις εφημερίδες. Στο νηπιαγωγείο θα δεχτεί όλα μας τα παραμύθια και θα μας παρακαλέσει αν μπορούμε να της φέρουμε και τα αγαπημένα μας παραμύθια από το σπίτι για να τα διαβάσει και αυτά.Προσέξτε όμως την κυρά Δικτατορία! Θα πρέπει να διαβάζει όλα τα παραμύθια και τις ιστορίες πρώτα αυτή και αν της αρέσουν και συμφωνεί με την πλοκή και το τέλος τους θα μας αφήνει να τα διαβάζουμε. Ό,τι δεν της αρέσει θα το σκίζει ή θα το καίει… Ελπίζω να της αρέσουν τα βιβλία που έχουμε στο σχολείο, για να μη βρεθούμε ξαφνικά με άδεια ράφια στη βιβλιοθήκη μας!
Όταν παίζετε μπορείτε όταν είναι εδώ η κυρά Δημοκρατία να λέτε τα μυστικά σας με τους φίλους σας και να κανονίζετε χωρίς να σας ακούσουν οι άλλοι τις συνομωσίες σας!!! Απλά θέλει να σέβεστε ο ένας τον άλλον και να μην κάνετε στο διπλανό σας ό,τι δε θέλετε να σας κάνει και αυτός.
Η κυρά Δικτατορία όμως δε θέλει να έχετε μυστικά από αυτήν… Θέλει να τα ξέρει όλα γιατί διαρκώς φοβάται ότι κανονίζουν οι άλλοι πράγματα εναντίον της. Μην ξεχαστείτε και αρχίσετε να λέτε μυστικά μπροστά της γιατί πραγματικά θα πει θυμώσει.
Στην κυρά Δημοκρατία αρέσει να συγκεντρώνονται οι άνθρωποι και να συζητούν, να ανταλλάσουν απόψεις, να ακούει ο ένας τη γνώμη του άλλου. Της αρέσουν επίσης οι γιορτές και χαίρεται όταν οι άνθρωποι όλοι μαζί κάνουν πράγματα.Η κυρά Δικτατορία είναι κατηγορηματική όμως στο ότι απαγορεύεται οι άνθρωποι να λένε τη γνώμη τους (ειδικά αν δε συμφωνεί η ίδια με αυτή) σε παρέες και σε συγκεντρωμένα πλήθη. Γι΄αυτό και δεν της αρέσουν οι συγκεντρώσεις, αλλά και οι χαρές, οι γιορτές και τα πανηγύρια, όπου οι άνθρωποι χαλαρώνουν και αρχίζουν να συζητούν ελεύθερα.
ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΜΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ
Επεξεργαστήκαμε το παραμύθι και είπαμε τι μας έκανε εντύπωση, ποια ηρωίδα συμπαθούμε και ποια αντιπαθούμε καθώς και ποια θα προτιμούσαμε να έχουμε αρχηγό και ξαναείπαμε την ιστορία.
Αφήσαμε τους μαθητές μας να ζωγραφίσουν και να στολίσουν την κυρα Δημοκρατία και τη Ρία τη δικτατορία με ότι χρώματα τις φαντάζονται και να αποφασίσουν ποια φίλη θέλουν να κρατήσουν για να μείνει στο νηπιαγωγείο μας!
Η απάντησή τους ήταν ότι η Ρία η Δικτατορία συμπεριφέρεται και έχει ίδια χαρακτηριστικά σαν το πόλεμο και δεν τη θέλουν στο νηπιαγωγέιο μαζί τους..
Για να προσεγγίσουμε εκ βαθέων τα γεγονότα του Πολυτεχνείου που είναι ούτως ή άλλως πολύ δύσκολο για το Νηπιαγωγείο και για να κατανοήσει οι μαθητές μας καλύτερα τις έννοιες της Δημοκρατίας ,τις Δικτατορίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαβάσαμε το επίκαιρο παραμύθι της Ευγενίας Φακίνου «ΝΤΕΝΕΚΕΔΟΥΠΟΛΗ»
Μαζί με τις φιγούρες της Ντενεκεδούπολης δραματοποιήσαμε το παραμύθι..
Και έτσι έχοντας κατανοήσει τις έννοιες ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ξεκινήσαμε να αφηγούμαστε τα γεγονότα της 17ης Νοεμβρίου και τι τιμούμε εκείνη τη μέρα καθώς στο ημερολόγιο μας εκείνη τη μέρα υπάρχει σαν εικόνα ένα κόκκινο γαρύφαλλο και έτσι έπρεπε να μάθουμε το λόγο ύπαρξης του.
Σ’αυτό μας βοήθησε το εποπτικό μας υλικό!
και το εκπαιδευτικό βίντεο
Φτιάξαμε τις δικές μας κατασκευές και τη δική μας αφίσα για την επέτειο του Πολυτεχνείου
Με τα παιδιά μας αποφασίσαμε να κάνουμε ΕΚΛΟΓΕΣ και να ψηφίσουμε το αγαπημένο μας φρούτο.Στη συνέχεια στήσαμε τη δική μας κάλπη για να ψηφίσουμε.
Η εκλογική διαδικασία, η γνωστή! Ένας ένας ψηφοφόρος με τη σειρά του έπαιρνε το ψηφοδέλτιο, έμπαινε στο παραβάν, σταύρωνε το αγαπημένο του φρούτο, έριχνε το ψηφοδέλτιο στην κάλπη και υπέγραφε στους εκλογικούς καταλόγους.
Παίξαμε τα ψηφιακά μας παιχνίδια για την καλύτερη κατανόηση των γεγονότων του Πολυτεχνείου
Αυτές τις μέρες ξεκίνησε η γνωριμία μας με τα σχήματα και ο καλύτερος τρόπος για να μάθουμε και να τα επεξεργαστούμε είναι μέσα από την τέχνη, και, μάλιστα, την Αφηρημένη Τέχνη!
Οι πίνακές των ζωγράφων είναι ιδανικοί για να δουλέψουμε στο νηπιαγωγείο χρώματα και σχήματα και βέβαια για να αφήσουμε τη φαντασία μας να μας οδηγήσει μακριά.
Αρχικά, εντοπίσαμε πράγματα που έχουν κυκλικό σχήμα μέσα στην τάξη μας και σκεφτήκαμε και κυκλικά αντικείμενα που έχουμε στο σπίτι μας. Στη συνέχεια, γνωρίσαμε τους ομόκεντρους κύκλους του διάσημου Ρώσου ζωγράφου Καντίνσκι και μιμηθήκαμε την τεχνική του, δημιουργώντας πολύχρωμους κύκλους με τα τα λαδοπαστελ!
Σειρά είχε ο Ολλανδός ζωγράφος Μόντριαν που χρησιμοποίησε τα ορθογώνια στους πίνακές τους, έναν από τους οποίους επεξεργαστήκαμε στην τάξη.Εμπνευσμένοι από τον Μόντριαν, φτιάξαμε κι έναν δικό μας πίνακα
Στη συνέχεια σε έναν από τους πίνακες του Κλεέ, όπως είδαμε και συγκεκριμένα στο «Κάστρο και ‘Ηλιος» παρατηρήσαμε τα μαγικά τετράγωνα και τρίγωνα, που μαζί σχημάτιζαν σπίτια.
Φτιάξαμε το δικό μας κάστρο με τα σχήματα του νηπιαγωγείου
Και ζωγραφίσαμε το πολύ γνωστό του έργο “Ο Σενέκιος”
Στη συνέχεια ομαδοποιήσαμε τα σχήματα
Φτιάξαμε τους ΣΧΗΜΑΤΟΥΛΗΔΕΣ
Παίξαμε πολλά πολλά παιχνίδια με τα σχήματα..
Γίναμε μικροί δημοσιογράφοι συμπληρώνοντας φύλλα εργασίας για τα σχήματα για να τα εμπεδώσουμε καλύτερα…
Φυσικά και δε θα έλειπαν και τα διαδραστικά-ψηφιακά μας παιχνίδια στη γωνιά του υπολογιστή
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή