“ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ”

Τα νήπια του Νηπιαγωγείο Σχοινούσας στο πλαίσιο της δράσης “ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ” από το Χαμόγελο του Παιδιού, κατασκεύασαν και ανάρτησαν την αφίσα με τις απόψεις τους σχετικά με την αντιμετώπιση και εξάλειψη κάθε φαινόμενου βίας. Φωνάζουμε σε κάθε μορφή βίας “ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ, ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑ, ΝΑΙ ΣΤΗ ΦΙΛΙΑ”, γιατί οι όμορφες λέξεις φέρνουν “Χαμόγελο”!

Η συμμετοχή των μαθητών επιβραβεύτηκε με ευχαριστήρια επιστολή που λάβαμε από τον ίδιο τον οργανισμό του Χαμόγελου του Παιδιού.

 

Σύνδεασμός: https://milatora.gr/schools/%ce%b4%cf%81%ce%ac%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-2021/to-%ce%bd%ce%b7%cf%80%ce%b9%ce%b1%ce%b3%cf%89%ce%b3%ce%b5%ce%b9%ce%bf-%cf%83%cf%87%ce%bf%ce%b9%ce%bd%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b1%cf%83-%ce%b5%ce%bd%ce%ac%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%bf-bullyin/

“ΓΗ 30”

Όταν η βαλίτσα «ΓΗ 30» ή το «Βαλιτσάκι της Ενέργειας» όπως το αποκαλούσαμε, φιλοξενήθηκε στο Νηπιαγωγείο Σχοινούσας, προσέγγισε αισθητά το ενδιαφέρον των νηπίων, παρόλο που επρόκειτο για ένα εκπαιδευτικό υλικό που απευθυνόταν σε μαθητές ανώτερης δημοτικού-γυμνασίου. Η μορφή και η κατασκευή του κέντρισαν την προσοχή των παιδιών, τα οποία δραστηριοποιήθηκαν αμέσως μετά την είσοδο του στην σχολική μας τάξη! Οι απορίες τους… ποικίλες! Τα επιφωνήματα θαυμασμού, ακόμη περισσότερα! Μερικά από τα λογάκια των μαθητών κατά την πρώτη επαφή ήταν τα εξής:

«-Μοιάζει σαν αερόστατο!
-Πως είναι έτσι αυτά τα φρούτα;
-Τι μεγάλο χαρτί, στρόγγυλο!
-Ένας μεγεθυντικός φακός! Θα ψάξουμε κάτι; Θα γίνουμε ντετέκτιβς;!
-Τι είναι αυτό που βλέπω εδώ; Γιατί είναι έτσι;» κ.λ.π.

 

Με αφορμή τις εικόνες στις στρογγυλές καρτέλες και τα σύντομα κειμενάκια που διαβάσαμε στην τάξη, προβληματιστήκαμε παρέα με τα νήπια σχετικά με περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα, που έθιγε το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό υλικό. Φυσικά το περιεχόμενο απλοποιήθηκε αρκετά, ώστε να γίνουν αντιληπτές βασικές έννοιες. Ακολούθησε ενασχόληση με το υλικό, σε συνεργασία με το Δημοτικό Σχολείο και το Γυμνάσιο Λ.Τ. Σχοινούσας, όπου επικεντρωθήκαμε σε ζητήματα ανάγκης εξοικονόμησης νερού και αναγκαιότητας προστασίας των θαλασσών. «Κυρία, γιατί έχει σακούλες μέσα στη θάλασσα;;;», «Αν τις φάει καμία χελωνίτσα;;;», «Αν πνιγεί, τι θα γίνει;;;», «Δεν πρέπει να πετάμε τα σκουπίδια μας στη θάλασσα!», «Εγώ όταν πηγαίνω με τη μαμά μου στη θάλασσα δεν αφήνω σκουπίδια..! Γιατί, αν φάνε τα ψαράκια τα σκουπίδια, θα πονέσει η κοιλιά τους!» κ.λπ.

Προβληματίστηκαν πολύ! Κατέθεσαν τις ιδέες τους στην ολομέλεια της τάξης και κατέληξαν, να διοχετεύσουν όλον αυτό τον προβληματισμό σε μία ομαδική εργασία με θέμα «ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΘΑΡΗ και ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΕ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ». Με αφορμή το εκπαιδευτικό υλικό «Βαλιτσάκι της Ενέργειας», ανακάλυψαν πολλά υλικά μέσα στην τάξη, τα οποία «ΑΝ ΤΑ ΦΑΝΕ ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΘΑ ΑΡΡΩΣΤΗΣΟΥΝ!», όπως επανειλημμένα δήλωσαν. Συνεπώς, παρόλο που επρόκειτο για εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο δεν είχε κατασκευαστεί για το νηπιακό ηλικιακό φάσμα, κατάφερε να προσφέρει προβληματισμό και να εγείρει την κριτική σκέψη των νηπίων, ώστε να αναστοχαστούν γύρω από τις πράξεις των ανθρώπων απέναντι στη φύση και να ευαισθητοποιηθούν σε περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα. Τέλος, οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στην ομάδα της Άγονης Γόνιμης Γραμμής, που μας έδωσε την ευκαιρία, να αξιοποιήσουμε το «Βαλιτσάκι της Ενέργειας »! Προσέφεραν μια εξαιρετική αφόρμηση για μάθηση ακόμη και σε μικρότερες εκπαιδευτικές βαθμίδες, όπως αυτή του Νηπιαγωγείου.

Η Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου Σχοινούσας
ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ-ΡΑΦΑΗΛΙΑ

Καλωσήρθατε

Στον ιστότοπο αυτό θα βρείτε νέα, ανακοινώσεις και πληροφορίες για το σχολείο μας ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΧΟΙΝΟΥΣΑΣ.
Επισκεφτείτε τις διάφορες σελίδες μας για να μάθετε περισσότερα.

Εκεί μπορείτε να βρείτε διάφορες χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τους εκπαιδευτικούς που πλαισιώνουν το σχολείο μας, την προσβασιμότητα στο σχολείο μας, τον κανονισμό λειτουργίας, τα νέα του σχολείου μας και τα στοιχεία επικοινωνίας του.