Αυτή η εβδομάδα ξεκίνησε με το γνωστό παραμύθι από τη λαϊκή μας παράδοση «Η κυρά – Καλή και οι 12 μήνες». Οι στόχοι πολλοί και διαφορετικοί.. Να έρθουμε σε επαφή με ένα από τα αρκετά είδη του ελληνικού γραπτού λόγου, να μάθουμε τις εποχές του χρόνου, τους μήνες, τις ονομασίες τους, τη σειρά διαδοχής τους και τα χαρακτηριστικά των εποχών και των μηνών…
Ξεκινήσαμε να διαβάζουμε την ιστορία, κατά τη διάρκεια –όπως πάντα-γίνονται ερωτήσεις στα παιδιά να μαντέψουν τι μπορεί να γίνει παρακάτω,τι νομίζουν ότι έχουν τα πουγκιά μέσα κλπ.
Σ’ ένα χαρτί του μέτρου γράψαμε δίπλα σε κάθε μήνα κάποιο στοιχείο που τον χαρακτηρίζει και το ζωγράφισαν. Έπειτα ασχοληθήκαμε με τις αντίθετες έννοιες που υπήρχαν μέσα… καλή-κακή, καλοσύνη- κακία, κρύο – ζέστη κλπ.
Σκορπίσαμε στο πάτωμα 4 στεφάνια (ένα για κάθε εποχή) με την αντίστοιχη εικόνα μέσα. Τα παιδιά άκουγαν μία λέξη και πήγαιναν στο στεφάνι που αντιστοιχούσε στην εποχή της λέξης.
Παίξαμε στο διαδραστικό πίνακα παιχνίδι όπου τοποθετούσαμε τις εικόνες στη σωστή εποχή που ανήκουν.
Ένα πρωί βρήκαμε έξω από την τάξη μας ένα γράμμα. Αφού μαζευτήκαμε στην παρεούλα το ανοίξαμε και το διαβάσαμε. Ο γέρο Χρόνος μας ζητούσε να ανασυνθέσουμε τα ονόματα των παιδιών του (εποχών) γιατί μπερδεύτηκαν τα γράμματα.
Φτιάξαμε κατασκευή με χαρτί από χαρτόκουτο και λαδοπαστέλ τον τροχό των εποχών και ασχοληθήκαμε με το Ι από τον Ιανουάριο, βρήκαμε λέξεις, το φτιάξαμε με το σώμα μας και παίξαμε ψάχνοντας το Ι στο διαδραστικό πίνακα.