Η μετάβαση είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, κατά την οποία το παιδί εγκαταλείπει το οικείο περιβάλλον του νηπιαγωγείου και μετακινείται στο καινούργιο περιβάλλον του δημοτικού σχολείου, το οποίο έχει τους δικούς του κανόνες λειτουργίας και οι οποίοι διαφέρουν αρκετά από τους κανόνες του νηπιαγωγείου. Το παιδί οφείλει να προσαρμοστεί γρήγορα σε πολλές αλλαγές ταυτόχρονα.
Οι αλλαγές που καλείται να αντιμετωπίσει ένα παιδί κατά τη μετάβαση στο δημοτικό σχολείο είναι:
- Αλλαγή στην ομάδα συμμαθητών\-τριων
- Αλλαγή του εκπαιδευτικού της τάξης
- Αλλαγή στο χώρο και τη διαρρύθμιση
- Αλλαγή στους σχολικούς κανόνες
- Αλλαγή στη διαχείριση του σχολικού χρόνου/ωρολόγιο πρόγραμμα
- Αλλαγή στον τρόπο εργασίας
- Αλλαγή στην ελεύθερη κίνηση/παιχνίδι στην τάξη
- Αλλαγή στην αξιολόγηση της σχολικής επίδοσης
Ωστόσο η προσπάθεια προσαρμογής στις αλλαγές που προκαλεί η μετάβαση στο δημοτικό σχολείο βάζουν σε δοκιμασία την ψυχική αντοχή του παιδιού.Σύμφωνα με την ψυχολογία αυτό συμβαίνει επειδή διαταράσσεται η ισορροπία μεταξύ του οικείου περιβάλλοντος του νηπιαγωγείου από τη μια πλευρά και του νέου περιβάλλοντος του δημοτικου σχολείου από την άλλη.
(Οδηγός Γονέα, Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ)
Λαμβάνοντας υπόψιν όλες αυτές τις αλλαγές καθώς και την επίδραση αυτών στην ψυχολογία των νηπίων, το νηπιαγωγείο Ηρακλειάς πραγματοποίησε πρόγραμμα ομαλής μετάβασης απο το νηπιαγωγείο στο δημοτικό,σε συνεργασία με το δημοτικό σχολείο Παναγιάς Ηρακλειάς και παρακολούθησε το πρόγραμμα «Προστασία Περιβάλλοντος-Καθαρή θάλασσα».
Αρχικά μιλήσαμε για το τι είναι περιβάλλον και πως μπορούμε γενικά να το προστατέψουμε…..
Επικεντρωθήκαμε όμως στο τι μας προσφέρει η θάλασσα….
Τι κινδύνους αντιμετωπίζει αυτή;
Ποιες είναι οι επιπτώσεις όλων αυτών των ενεργειών;
Παρατηρήσαμε πως αλλάζει το χρώμα του νερού στο μπουκάλι όταν του ρίχνουμε κάποια ουσία. Δεν είναι πια καθαρό!!Έτσι λοιπόν και η θάλασσα όταν δεν την προσέχουμε, παύει να είναι καθαρή…
Εμείς τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό;
Προσπαθήσαμε να βγάλουμε το λάδι μέσα από ένα πιάτο με νερό και διαπιστώσαμε ότι ό,τι τρόπο και να χρησιμοποιούσαμε έμεναν σταγόνες λαδιού πίσω στο πιάτο. Έτσι, κοινή διαπίστωση όλων ήταν ότι η πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρηθεί η θάλασσα καθαρή!!