Αρχική » Νεοελληνικη Γλώσσα » Νεοελληνική γλώσσα Α΄ Γυμνασίου -Επαναληπτικές ασκήσεις στην 5η ενότητα

Νεοελληνική γλώσσα Α΄ Γυμνασίου -Επαναληπτικές ασκήσεις στην 5η ενότητα

 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Α ΄  ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΕΝΟΤΗΤΑ 5η: ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟΝ ΜΑΓΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Α΄ Κείμενο:

«ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ – ΘΕΑΤΡΟ , ΣΗΜΕΙΩΣΑΤΕ Χ»  του συντάκτη  Jim Bo

Πηγή: http://cines8hma.blogspot.com/2011/05/blog-post_01.html

Σε αυτό το άρθρο θα εστιάσω στις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα σε δύο συγγενικές τέχνες. Αναφέρομαι στον κινηματογράφο και το θέατρο που αντλούν τα θέματά τους μέσα από την ίδια τη ζωή και την παρουσιάζουν πάνω σε ένα σανίδι ή σε ένα λευκό πανί. Κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί την σπουδαιότητα και των δύο τεχνών, ακόμα κι αν δεν είναι οπαδός τους.

Οι θεατές θεάτρου και κινηματογράφου έχουν κάτι κοινό, τους αρέσει να παρακολουθούν μια ιστορία που είναι βγαλμένη μέσα από την ζωή, να είναι μάρτυρες μιας δραματουργικής εξέλιξης και να μοιράζονται τις χαρές, τις λύπες και τους προβληματισμούς των ηρώων. Είναι δύσκολο να βρεις κάποιον που να λατρεύει το ένα και παράλληλα να μισεί το άλλο, συνήθως θεατρόφιλοι και Cinephile αναγνωρίζουν και τις δύο αυτές μορφές τέχνης, αλλά  ανήκουν σίγουρα σε δύο διαφορετικά στρατόπεδα τέχνης.

Πολλές είναι ωστόσο οι διαφορές του κινηματογράφου και του θεάτρου. Ο θεατής του θεάτρου μπορεί να έχει μια άμεση και ζωντανή επικοινωνία με τον καλλιτέχνη, μπορεί να χειροκροτήσει και να ακουστούν οι αντιδράσεις του. Αυτή η ζωντανή επαφή λείπει από τον κινηματογράφο, δεν μπορείς να μεταφέρεις άμεσα στο καλλιτέχνη τα συναισθήματά σου. Το κοινό του κινηματογράφου δεν έχει την αποκλειστικότητα που έχει το κοινό του θεάτρου, γιατί μια προβολή είναι μια κόπια που παρουσιάζει ακριβώς το ίδιο με τις άλλες προβολές, ενώ μια παράσταση γίνεται αποκλειστικά και μόνο για το κοινό εκείνης της ημέρας. Επίσης μπορεί να διαφέρει μια παράσταση από μια άλλη μέσω αυτοσχεδιασμών του καλλιτέχνη. Το δυνατό χαρτί του κινηματογράφου είναι η παρουσίαση των δρώμενων στον φυσικό τους περιβάλλοντα χώρο. Ενώ στο θέατρο ο χώρος παρουσιάζεται μόνο μέσα από τα σκηνικά. Πολλές φορές τα πλάνα του κινηματογράφου δεν αποτυπώνουν απόλυτο ρεαλισμό με σκοπό να αποδώσουν αυτή την κάπως “ψεύτικη”, παραμυθένια εικόνα. Επίσης στο σινεμά μέσω των οπτικών εφέ μπορούν να αποδοθούν με φυσικότητα και φανταστικά γεγονότα, όπως προϊστορικά τέρατα, εξωγήινοι κ.α. Επιπρόσθετα ο κινηματογράφος τον χρόνο δεν τον φοβάται, ούτε φοβάται να πέσουν οι τίτλοι τέλους, διατηρείται αναλλοίωτος. Ένα φιλμ μπορεί να προβληθεί ξανά και ξανά μέσα στο πέρασμα του χρόνου και την ίδια ταινία που παρακολούθησε κάποτε ο παππούς, μπορεί να την δει και το εγγόνι του. Το θέατρο όμως όταν πέσει η αυλαία τελειώνει, η παράσταση που μόλις έγινε δεν θα ξανά γίνει ποτέ ακριβώς όπως έγινε. Άρα ο χρόνος μπορεί να σβήσει το πρωτότυπο μιας παράστασης αλλά ποτέ το πρωτότυπο μιας ταινίας.

Δεν μπορώ μέσα από την σύγκριση να πω πως κάποια τέχνη είναι ανώτερη της άλλης, αλλά επειδή μου αρέσει να παραδέχομαι πάντα το πρωτότυπο και τους πρωτεργάτες, θα αναγνωρίσω πως το θέατρο προϋπήρξε κατά πολύ του κινηματογράφου (από την αρχαιότητα). Επομένως το σινεμά είχε ένα πολύ καλό δάσκαλο, το θέατρο. Mαθητής χωρίς δάσκαλο δεν έχει προοπτική. Ο κινηματογράφος ίσως προέκυψε ως μια τεχνολογική εξέλιξη του θεάτρου. Άρα ο κινηματογράφος οφείλει πολλά στο θέατρο.. .ίσως και τα πάντα!!!

Πηγή: http://cines8hma.blogspot.com/2011/05/blog-post_01.html

Β ΄ Ερωτήσεις

  1. Ποιες ομοιότητες έχει ο κινηματογράφος και το θέατρο ; Ποιο είναι το κοινό στοιχείο που ενώνει τους θεατές και των δύο σύμφωνα με όσα αναφέρει ο συγγραφέας του κειμένου;
  2. Να αναφέρετε τρεις διαφορές του κινηματογράφου και του θεάτρου οι οποίες αναφέρονται στο κείμενο.
  3. Να δώσετε έναν πλαγιότιτλο στις δύο τελευταίες παραγράφους του κειμένου.
  4. « θα εστιάσω, λείπει, παρουσιάζεται, παρακολούθησε» : Να βρείτε τη φωνή, τον χρόνο και τη συζυγία των παραπάνω ρημάτων.
  5. Να χαρακτηρίσετε συντακτικά τις υπογραμμισμένες λέξεις του κειμένου.
  6. Να βρείτε στο κείμενο τέσσερις σύνθετες και τέσσερις παράγωγες λέξεις.
  7. Να γράψετε μια παράγραφο (εκατό περίπου λέξεων) η οποία θα ξεκινά με την θεματική πρόταση:

                 Προτιμώ να παρακολουθώ παραστάσεις στο θέατρο και όχι στον κινηματογράφο ……           ή

                  Προτιμώ να παρακολουθώ παραστάσεις στον κινηματογράφο και όχι στο  θέατρο….

                                                                                                               Καλή επιτυχία!

Στείλτε μου τις απαντήσεις σας στο μέιλ μου nikoliapan@gmail.com

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση