Καλωσήρθατε στο ιστολόγιό μου!

Ελπίζω τα θέματα που ενδιαφέρουν εμένα να ενδιαφέρουν και εσάς!    Ελάτε να ανταλλάξουμε σκέψεις και απόψεις!

Κατηγορίες: Γενικά | Ετικέτες: | 1 σχόλιο

Γεωγραφικές Συντεταγμένες

Κατηγορίες: Γενικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Γεωγραφικές Συντεταγμένες

«Βιολογικά» ρομπότ με μυικά κύτταρα

VetMed/University of Illinois/ Janet Sinn-Hanlon

Τα νέα βιορομπότ κινούνται χάρη σε «λωρίδες» σκελετικών μυών που ελέγχονται μέσω ηλεκτρικών παλμών- κάτι που δίνει στους ερευνητές τη δυνατότητα ελέγχου μεγάλης ακριβείας.

Μία νέα κατηγορία ρομπότ «βιολογικού» χαρακτήρα, τα οποία κινούνται χάρη σε μυϊκά κύτταρα και ελέγχονται με ακρίβεια μέσω ηλεκτρικών παλμών παρουσίασαν ερευνητές του University of Illinois at Urbana-Champaign.

Οι ερευνητές δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στην online έκδοση του Proceedings ofthe National Academy of Science.«Η βιολογική κίνηση μέσω κυττάρων αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για κάθε είδους βιολογικό μηχάνημα που θέλεις να κατασκευάσεις» αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας, Ρασίντ Μπασίρ, κάτοχος της έδρας Abel Bliss και επικεφαλής του τμήματος βιομηχανολογίας του πανεπιστημίου. «Προσπαθούμε να ενώσουμε τις αρχές της μηχανολογίας με τη βιολογία με τρόπο που θα μπορεί να αξιοποιηθεί για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη βιολογικών μηχανημάτων και συστημάτων για περιβαλλοντικές και ιατρικές εφαρμογές. Η βιολογία είναι εντυπωσιακά ισχυρή, και αν μπορούσαμε κάπως να μάθουμε να αξιοποιούμε τα πλεονεκτήματά της για χρήσιμες εφαρμογές, αυτό θα μπορούσε να φέρει πολλά και πολύ σημαντικά επιτεύγματα».

Η ομάδα του Μπασίρ έχει πρωτοπορήσει στον σχεδιασμό και την κατασκευή βιορομπότ μήκους μικρότερου του ενός εκατοστού, κατασκευασμένων από εύκαμπτα υδροτζέλ που έχουν παραχθεί μέσω 3D εκτύπωσης και ζωντανών κυττάρων. Παλαιότερα είχε επιδείξει βιορομπότ τα οποία «περπατούσαν» μόνα τους, χάρη σε καρδιακά κύτταρα από ποντικούς- ωστόσο τα καρδιακά κύτταρα συστέλλονται συνέχεια, και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην είναι δυνατόν να ασκηθεί αποτελεσματικός έλεγχος στην κίνηση.

Τα νέα βιορομπότ κινούνται χάρη σε «λωρίδες» σκελετικών μυών που ελέγχονται μέσω ηλεκτρικών παλμών- κάτι που δίνει στους ερευνητές τη δυνατότητα ελέγχου μεγάλης ακριβείας και ανοίγει τον δρόμο για τη διαμόρφωση νέων σχεδιαστικών αρχών στον τομέα- έτσι ώστε να είναι κάποια στιγμή δυνατή η παραμετροποίηση βιορομπότ για συγκεκριμένες χρήσεις και εφαρμογές.

«Τα κύτταρα σκελετικών μυών είναι πολύ ελκυστικά επειδή μπορείς να τα κινήσεις χρησιμοποιώντας εξωτερικά κύτταρα» σημειώνει ο Μπασίρ. «Για παράδειγμα, θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις σκελετικό μυ ενώ σχεδιάζεις μια συσκευή η οποία θα ήθελες να αρχίζει να λειτουργεί όταν ʽαισθάνεταιʼ μια χημική ουσία ή όταν λαμβάνει κάποιο συγκεκριμένο σήμα. Για εμάς είναι τμήμα μιας σχεδιαστικής ʽεργαλειοθήκηςʼ. Θέλουμε να έχουμε διαφορετικές επιλογές που θα μπορούν να χρησιμοποιούνται από μηχανικούς στον σχεδιασμό τέτοιων πραγμάτων».

Ο σχεδιασμός είναι εμπνευσμένος από το σύστημα μυών-τενόντων- κοκάλων που συναντάται στην φύση. Η ταχύτητα της κίνησης του ρομπότ μπορεί να καθοριστεί μέσω της ρύθμισης της συχνότητας των ηλεκτρικών παλμών. Υψηλότερη συχνότητα μπορεί να προκαλέσει ταχύτερη συστολή, επιταχύνοντας την κίνηση.

Συστήματα τέτοιου τύπου θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μία γενιά βιολογικών μηχανών που θα φαίνονταν χρήσιμες σε τομείς όπως η ιατρική, τα εμφυτεύματα, η περιβαλλοντική τεχνολογία κ.α. Επόμενος στόχος είναι η άσκηση ακόμα μεγαλύτερου βαθμού ελέγχου στην κίνηση των βιορομπότ, μέσω ενσωμάτωσης νευρώνων και σχεδιασμού βελτιωμένων δομών υδροτζέλ.

Πηγή

Κατηγορίες: Βιολογία, Βιομηχανική, Γενική Βιολογία | Ετικέτες: , , | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο «Βιολογικά» ρομπότ με μυικά κύτταρα

Μπορούμε να απομονώσουμε DNA στο σχολικό εργαστήριο;

   Η απάντηση είναι “Ναι”.

   Πρόκειται για μια σχετικά εύκολη διαδικασία, όπως θα διαπιστώσουμε παρακολουθώντας στην παρακάτω παρουσίαση την απομόνωση DNA από μια μπανάνα(και όχι από φύτρο σταριού, όπως, εσφαλμένα, μας πληροφορεί η λεζάντα) :

Δείτε το στο slideshare.net

 

   Επίσης, στο παρακάτω video μπορούμε να παρακολουθήσουμε πώς γίνεται η απομόνωση DNA από ένα ακτινίδιο:

 

Κατηγορίες: Βιολογία, Γ΄ Γυμνασίου, Γενετική, Μοριακή Βιολογία, Σχολικό Εργαστήριο | Ετικέτες: , | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μπορούμε να απομονώσουμε DNA στο σχολικό εργαστήριο;

Ο Μεγάλος Αδελφός σε Βαθμολογεί…..

Νατάσα Μπαστέα 

ΤΑ ΝΕΑ

Με ένα ανατριχιαστικό πρόγραμμα παρακολούθησης, το Πεκίνο ξεκίνησε ήδη να αξιολογεί τη συμπεριφορά και τις συνήθειες του 1,3 δισ. πολιτών της χώρας αποφασίζοντας τι είδους ζωή θα μπορεί έκαστος να ζει!

Αποτέλεσμα εικόνας για 1984 βιβλιο τιμη

Φανταστείτε έναν κόσμο όπου οι καθημερινές σας δραστηριότητες παρακολουθούνται διαρκώς και αξιολογούνται: τι αγοράζετε από τα καταστήματα και διαδικτυακά; Πού είστε ανά πάσα στιγμή; Ποιοι είναι οι φίλοι σας και πώς αλληλεπιδράτε μαζί τους; Πόσες ώρες περνάτε σερφάροντας στα social media ή παίζοντας βιντεοπαιχνίδια; Τι λογαριασμούς πληρώνετε; Είστε εντάξει με τα φορολογικά σας; “Η όχι; Τώρα δεν χρειάζεται να τα φανταστείτε, διότι συμβαίνουν ήδη, χάρη στα προγράμματα συλλογής δεδομένων από τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η Google, το Facebook και το Instagram.

Όμως τώρα φανταστείτε ένα σύστημα όπου όλες αυτές οι συμπεριφορές βαθμολογούνται είτε ως θετικές είτε ως αρνητικές και καταλήγουν σε ένα τελικό νούμερο, σύμφωνα με κανόνες που θέτει η κυβέρνηση. Αυτό δημιουργεί την Βαθμολογία του Πολίτη και θα αποκαλύπτει στις Αρχές εάν είστε αξιόπιστοι ή όχι. Μετά θα τη συγκρίνουν με τη βαθμολογία των υπολοίπων και έτσι θα αποφασίζεται εάν μπορείτε να πάρετε στεγαστικό δάνειο ή μια θέση εργασίας, πού θα πάνε τα παιδιά σας σχολείο και τι είδους ζωή θα μπορείτε να ζείτε.Αποτέλεσμα εικόνας για 1984

‘Ολα αυτά σας ακούγονται ως μια φουτουριστική δυστοπική εκδοχή του Big Brother, εκτός ελέγχου; Οχι, είναι κάτι που ήδη συμβαίνει στην Κίνα, όπου η κυβέρνηση αναπτύσσει το Κοινωνικό Σύστημα Αξιολόγησης προκειμένου να βαθμολογήσει τη συμπεριφορά και τις συνήθειες του 1,3 δισεκατομμυρίων πολιτών της. Το Πεκίνο υποστηρίζει ότι το σύστημα αυτό θα μετρήσει και θα βελτιώσει την «εμπιστοσύνη» σε εθνικό επίπεδο, δημιουργώντας μια κουλτούρα «ειλικρίνειας». Πολλοί διαφωνούν. «Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο τόσο σε εύρος όσο και σε βάθος σχέδιο, καθώς θα ελέγχει κάθε στοιχείο της συμπεριφοράς – από το τι βιβλία διαβάζουν οι πολίτες έως το τι καταναλώνουν. Εχει μια οργουελιανή πολιτική διάσταση», σχολιάζει ο Γιόχαν Λάγκερκβιστ, ειδικός στην Κίνα στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Σουηδίας.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για parakoloyuhshΗ κινεζική κυβέρνηση λοιπόν έχοντας δώσει άδεια δημιουργίας προγραμμάτων και αλγορίθμων παρακολούθησης σε οκτώ μεγάλες εταιρείες (κινεζικές, φυσικά), θα βαθμολογεί, σύμφωνα με το περιοδικό «Wired», τους πολίτες σε έξι μεγάλες κατηγορίες: τους λογαριασμούς, την ικανότητα εκπλήρωσης συμβολαίων, προσωπικά στοιχεία όπως κινητό τηλέφωνο και διεύθυνση, τη συμπεριφορά, τις διαπροσωπικές σχέσεις και τις προτιμήσεις σε διάφορους τομείς. Με στόχο όταν ολοκληρωθεί το 2020 το πιλοτικό πρόγραμμα που ήδη έχει ξεκινήσει με την συμμετοχή 22 εκατομμυρίων ατόμων σε 12 μεγάλες πόλεις, να γίνει υποχρεωτικό για όλους τους πολίτες της χώρας.

Για την ώρα, η συμμετοχή στο Κοινωνικό Σύστημα Αξιολόγησης είναι εθελοντική. Τα Αποτέλεσμα εικόνας για ηλεκτρονικος εντοπισμος]«πειραματόζωα» κάνουν χρήση των πολλών και διαφορετικών προνομίων που τους παρέχονται αν διατηρούν υψηλό σκορ: παίρνουν πιο εύκολα δάνεια, εκπτώσεις, βίζες για το εξωτερικό, εισιτήρια για συναυλίες, εκπτώσεις για ενοικίαση αυτοκινήτων. Και αυτό τους κάνει – προς το παρόν – τη ζωή πιο εύκολη, μια και ελάχιστοι στην Κίνα φαίνεται να κατανοούν αυτή τη στιγμή τους τρόπους με τους οποίους χρησιμοποιούνται τα δεδομένα που συλλέγονται.

Εκείνοι που θα τα πάνε καλά θα έχουν τα λεγόμενα οφέλη «του πράσινου καναλιού», ενώ όσοι δεν συμπληρώσουν ικανοποιητική βαθμολογία θα μπαίνουν σε μαύρες λίστες και, σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, «δεν θα μπορούν να κάνουν ούτε βήμα»: δεν θα μπορούν να παίρνουν δάνεια, δεν θα έχουν πρόσβαση σε γρήγορο Ιντερνετ, δεν θα γίνονται δεκτοί στον δημόσιο τομέα και κάποιοι δεν θα μπορούν να βγουν από τη χώρα.

Ενδιαφέρον έχει και η επιλογή των εταιρειών – κολοσσών που συμμετέχουν στη δημιουργία των προγραμμάτων παρακολούθησης. Οπως η China Rapid Finance, δημιουργός της εφαρμογής μηνυμάτων WeChat με περισσότερους από 850 εκατομμύρια χρήστες. Οπως η Sesame Credit, θυγατρική της AFSG του ομίλου Alibaba που κατέχει το AliPay, με το οποίο οι Κινέζοι αγοράζουν διαδικτυακά προϊόντα, πληρώνουν εστιατόρια, ταξί, σχολεία, σινεμά και στέλνουν χρήματα ο ένας στον άλλον. Κανένα δεδομένο δεν μένει ανεκμετάλλευτο. Και όλα μαζί δίνουν μια πολύ λεπτομερή περιγραφή της ζωής κάθε πολίτη.

 

Για παράδειγμα, λέει στέλεχος της Alibaba, οι άνθρωποι κρίνονται από τα προϊόντα που αγοράζουν. «Κάποιος που παίζει βιντεογκέιμς 10 ώρες την ημέρα θεωρείται τεμπέλης. Κάποιος που αγοράζει συχνά πάνες, θεωρούμε ότι εΑποτέλεσμα εικόνας για parakoloyuhshίναι γονιός και άρα έχει μεγαλύτερη αίσθηση ευθύνης». Αρα το σύστημα δεν διερευνά απλώς συμπεριφορές – τις διαμορφώνει, καθώς «ωθεί» τους πολίτες σε αγορές και συμπεριφορές που αρέσουν στην κυβέρνηση. Οπως και τα μηνύματα. Η «θετικότητα» προσμετράται – είναι καλό να έχεις ποστάρει μηνύματα θετικά για την κυβέρνηση ή για την πορεία της οικονομίας. Μαζεύεις «πόντους». Ενώ αντίθετα τους χάνεις εάν κάνεις παρέα με κάποιον που έχει χαμηλή βαθμολογία…

Αποτέλεσμα εικόνας για parakoloyuhsh

Μοιάζει με εφιαλτικό βιντεοπαιχνίδι. Σε αυτό το μαζικότερο πείραμα ελέγχου ατόμων στην ιστορία, οι πολίτες νομίζουν πως ελέγχουν το παιχνίδι. Στην πραγματικότητα όμως είναι τα πιόνια. Η μεγαλύτερη απόπειρα «σωφρονισμού» που έχει γίνει ποτέ, διεξάγεται μέσω όλων αυτών στα οποία εκπαιδευόμαστε στην καθημερινότητά μας.

 

Κατηγορίες: Γενικά, Πολιτική | Ετικέτες: , , | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο Μεγάλος Αδελφός σε Βαθμολογεί…..

Οδηγίες για την προστασία από τους ιούς της γρίπης, τους ιούς του κοινού κρυολογήματος και τους άλλους αναπνευστικούς ιούς.

Αποτέλεσμα εικόνας για προφυλαξη απο την γριπη

Ο χειμώνας είναι η αγαπημένη εποχή των αναπνευστικών ιώσεων, μιας και ο κρύος καιρός ευνοεί συνήθως ιώσεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος (μύτη, φάρυγγας, ιγμόρεια).  Μάλιστα, οι διάφοροι ιοί εναλλάσσονται με ζηλευτή αλληλουχία και γιατί όχι με σεβασμό ο ένας στην παρουσία του άλλου, ενώ κάποιες φορές, όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, συνυπάρχουν.

Οι οξείες ιώσεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος αποτελούν τη συχνότερη νόσο του ανθρώπου, αφού κάθε άτομο προσβάλλεται 1-4 φορές τον χρόνο. Οι ειδικοί, μάλιστα, εκτιμούν ότι, ζώντας μέχρι τα 75 μας χρόνια, θα περάσουμε κατά μέσο όρο 200-250 αναπνευστικές ιώσεις.

 

Γιατί αρρωσταίνουμε περισσότερο τον χειμώνα;

Οι περισσότεροι νομίζουμε ότι αρρωσταίνουμε από το κρύο. Το μόνο, όμως, που μπορούμε να πάθουμε αν εκτεθούμε σε έντονο ψύχος χωρίς να υπάρχουν ιοί στο περιβάλλον είναι κρυοπαγήματα και όχι λοίμωξη. Στην πραγματικότητα, το κρύο καθαυτό δεν προκαλεί ούτε συνάχι ούτε πονόλαιμο ούτε βήχα ούτε πυρετό. Δημιουργεί, όμως, κατάλληλεςΑποτέλεσμα εικόνας για winter and flu συνθήκες για να «εγκατασταθούν» στον οργανισμό ιοί και να εκδηλωθούν κοινά κρυολογήματα και γρίπη.     Συγκεκριμένα, με την πτώση της θερμοκρασίας ελαττώνεται η άμυνα του οργανισμού.

Πρόκειται για ένα βιολογικό φαινόμενο που ονομάζεται ελάττωση της ανοσίας. Έτσι, ο οργανισμός γίνεται ευάλωτος στους ιούς που υπάρχουν γύρω του. Επιπλέον, με το κρύο οι άνθρωποι συγκεντρώνονται σε κλειστούς χώρους και συνεπώς εκτίθενται σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις ιών, αφού, λόγω του συγχρωτισμού, η μετάδοσή τους από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι ευκολότερη. Γι’ αυτό συνήθως αρρωσταίνουμε τις ημέρες εκείνες που υπάρχει πτώση της θερμοκρασίας.

Ποιοι είναι οι αναπνευστικοί ιοί;

Αποτέλεσμα εικόνας για μετρα για γριπη   Περισσότεροι από 200 είναι οι τύποι των ιών που προκαλούν οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού, Σε αυτούς τους ιούς περιλαμβάνονται οι ρινοϊοί(αποτελούν την κύρια αιτία του κοινού κρυολογήματος), οι ιοί της γρίπης, οι αδενοϊοί και οι ιοί της παραγρίπης(προκαλούν παρόμοια εικόνα με εκείνα της γρίπης), ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός(αποτελεί την πιο συχνή αιτία σοβαρής νόσου του αναπνευστικού στα παιδιά και μία από τις κύριες αιτίες βαριάς νόσησης ή και θανάτου στους ηλικιωμένους), αλλά και άλλοι ιοί.

 

Πώς μεταδίδονται οι αναπνευστικοί ιοί;

Οι αναπνευστικοί ιοί μεταδίδονται σχεδόν πάντοτε με τις εκκρίσεις του ανώτερου Σχετική εικόνααναπνευστικού συστήματος που αποβάλλονται με την ομιλία, το βήχα και το φτάρνισμα. Οι επιφάνειες (χέρια, πόμολα, παιχνίδια, τηλέφωνα, γραφεία κ.ά.) που μολύνονται από σταγονίδια διατηρούν τον ιό ζωντανό και ικανό να μολύνει για περίπου δύο ώρες. Ο ιός της γρίπης όπως και άλλοι αναπνευστικοί ιοί μεταφέρονται όχι μόνο με τα μεγάλα σταγονίδια, που έχουν ως χαρακτηριστικό ότι δεν αιωρούνται στο χώρο επί αρκετή ώρα, και δεν εκτοξεύονται σε απόσταση μεγαλύτερη του ενός μέτρου από τον άρρωστο που βήχει (απόσταση ασφαλείας), αλλά και με τα μικρότερα.

Σε ότι αφορά στη γρίπη, o άρρωστος μεταδίδει μία ημέρα πριν εκδηλώσει συμπτώματαΑποτέλεσμα εικόνας για διατροφη για κρυολογηματα και για 5-7 ημέρες μετά, όταν πρόκειται για ενήλικο. Τα παιδιά μεταδίδουν 2-3 ημέρες πριν και έως 8-10 μετά, σε ότι αφορά τη γρίπη, ενώ οι υπόλοιποι ιοί έχουν μικρότερο χρόνο μετάδοσης, που διαφέρει από ιό σε ιό.

Από τη στιγμή της μόλυνσης, απαιτούνται από 1-4 μέρες για να εκδηλώσει ο άρρωστος συμπτώματα, ενώ όταν πρόκειται για γρίπη, χρειάζονται συνήθως περισσότερες ημέρες (3-5).

Η κάθε επιδημία γρίπης διαρκεί από 6-10 εβδομάδες. Στην Ελλάδα, η περίοδος της γρίπης διαδράμει από Οκτώβριο έως και Απρίλιο, με έξαρση της δραστηριότητας στο διάστημα μεταξύ Iανουαρίου και Μαρτίου.

 

Πώς μπορώ να προφυλαχθώ από τις αναπνευστικές ιώσεις;

Α) Προσωπική προστασία και περιορισμός της διασποράς των ιών

Πηγή: ΚΕΕΛΠΝΟ

  • Σκεπάζουμε το στόμα μας και τη μύτη κατά το βήχα ή το φτάρνισμα με χαρτομάντηλο, το οποίο πετάμε στη συνέχεια στο καλάθι και πλένουμε τα χέρια μας.
  • Αν δεν έχουμε χαρτομάντηλο δε χρησιμοποιούμε την παλάμη μας, αλλά την έσω επιφάνεια του αγκώνα. Αν δεν το καταφέρουμε, τότε πρέπει να πλύνουμε τα χέρια μας.
  • Πλένουμε τα χέρια μας με σαπούνι το λιγότερο για 15’’ – 20’’ ή με ειδικό αλκοολούχο διάλυμα (Hibitane, Sterillium, Chiro Des, Microbeend) ή μαντηλάκια εμποτισμένα με αλκοόλη. Τρίβουμε τα χέρια μας έως ότου στεγνώσουν. Δεν ξεπλένουμε με νερό στη συνέχεια.Αποτέλεσμα εικόνας για μεταδοση μικροβιων με βηχαΑποτέλεσμα εικόνας για προφυλαξη για γριπη
  • Πλένουμε τα χέρια μας συχνά όταν εμείς ή κάποιος με τον οποίο είμαστε σε επαφή είναι άρρωστος.
  • Πλένουμε τα χέρια μας πριν πιάσουμε σκεύη φαγητού.
  • Όταν είμαστε εκτός σπιτιού σε περίοδο σοβαρών επιδημιών, καλό είναι να έχουμε μαζί μας αντισηπτικά μαντηλάκια.

 

ΠΩΣ ΝΑ ΠΛΥΝΕΙΣ ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ

Βρέξε τα χέρια σου

1. Βρέξε τα χέρια σου!

σαπούνι

2. Βάλε σαπούνι!

Σαπούνισε

3. Σαπούνισε καλά για 20”!

Σαπούνισε

Σαπούνισε ανάμεσα στα δάχτυλα!

παλάμες

5. Σαπούνισε και τις παλάμες!

άκρες των δακτύλων

6. Δώσε έμφαση στις άκρες των δαχτύλων!

Ξέπλυνε

Ξέπλυνε για 10” τα χέρια σου!

Σκούπισε στέγνωσε

Σκούπισε / Στέγνωσε τα χέρια σου!

  • Όταν τα χέρια μας δεν έχουν πλυθεί δεν πρέπει να τα βάζουμε στο στόμα, τη μύτη ή τα Αποτέλεσμα εικόνας για διατροφη για κρυολόγημαμάτια.
  • Να έχουμε καλή φυσική κατάσταση με ελαφρό φαγητό (φρούτα, σαλάτες), άσκηση και επαρκή ύπνο.
  • Σε περίοδο σοβαρών επιδημιών, καλό είναι να αποφεύγουμε τις περιττές κοινωνικές συναναστροφές
  • Εξυπακούεται πως οι παραπάνω τρόποι υγιεινής και προστασίας δεν πρέπει αφορούν μόνο τους ενήλικες, αλλά και τα παιδιά, τα οποία καλό είναι να τους εφαρμόζουν στο σχολείο, αλλά και οπουδήποτε εκτός σπιτιού.

    Αποτέλεσμα εικόνας για προφυλαξη απο την γριπη

    Πηγή: ΚΕΕΛΠΝΟ

Β) Καθαρισμός και αποστείρωση αντικειμένων στο σπίτι και στο σχολείο

  • Διαβάζουμε με προσοχή τις οδηγίες χρήσης για ό,τι χρησιμοποιούμε για προσωπική προστασία ή για προστασία των άλλων (καθαριστικά, αντισηπτικά).
  • Δεν πρέπει να αναμειγνύουμε καθαριστικά και αντισηπτικά. Συχνά είναι επικίνδυνοι συνδυασμοί (π.χ. χλώριο με αμμωνία).
  • Καθαρίζουμε και αποστειρώνουμε τις λείες επιφάνειες κοινής χρήσης (τραπέζια,Σχετική εικόνακαρέκλες, κουζίνα, τηλέφωνο) με προϊόντα του εμπορίου που παίζουν διπλό ρόλο, καθαρισμού και αποστείρωσης. Φροντίζουμε ώστε οι επιφάνειες αυτές να είναι στεγνές πριν καθαριστούν.
  • Αν δεν έχουμε προϊόντα εμπορίου μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μία κουταλιά της σούπας διάλυμα χλωρίνης σε 1 lit νερό. Φοράμε γάντια για την προστασία των χεριών. Αφού δράσει το διάλυμα του χλωρίου για 5’-8’ φροντίζουμε να ξεπλύνουμε την επιφάνεια με νερό.
  • Καθαρίζουμε με αλκοολούχα μαντηλάκια πόμολα, τηλέφωνο, χερούλι ψυγείου καιΑποτέλεσμα εικόνας για υγρα μαντηλακιαφούρνου μικροκυμάτων, το ποντίκι του υπολογιστή και ό,τι άλλο χρησιμοποιείται και από άλλους.
  • Τοποθετούμε 1- 2 καλάθια αχρήστων σε θέσεις που να διευκολύνουν όλους για ναTrash Can - Cartoonρίχνουν τα χαρτομάντηλα ή άλλα μολυσμένα αντικείμενα. Δεν βάζουμε μέσα εκεί τα χέρια μας και μετά το άδειασμα πλένουμε τα χέρια μας.

Σημείωση: Δεν πρέπει να φοβόμαστε ότι θα αναπτύξουμε υποχονδριακή συμπεριφορά ή μικροβιοφοβία. Μόλις περάσει η οποιαδήποτε απειλή από την επιδημία θα χαλαρώσουμε τα μέτρα, θα μας μείνει όμως κάτι, ως μία καλή συνήθεια.

Γ) Μέτρα για την προστασία μαθητών, δασκάλων και λοιπού προσωπικού σταθμών, νηπιαγωγείων, σχολείων.

(Τα μέτρα αυτά απευθύνονται στην καθημερινότητα κάθε σχολείου και όχι μόνο σε περίοδο επιδημίας γρίπης.)

  • Εκπαίδευση μαθητών, δασκάλων και λοιπού προσωπικού σε όλες τις συνθήκες Αποτέλεσμα εικόνας για μετρα για γριπη σχολειαυγιεινής και προστασίας που αναφέρθηκαν παραπάνω. Το σχολείο αποτελεί συνέχεια του σπιτιού, περικλείει όμως περισσότερους κινδύνους εξαιτίας της παρουσίας μεγαλύτερου πληθυσμού ανθρώπων στον ίδιο χώρο. Παράλληλα δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει ποιος είναι άρρωστος και ποιος όχι και κυρίως ποιος βρίσκεται σε περίοδο που μεταδίδει χωρίς ακόμη να έχει εκδηλώσει νόσο.
  • Photo of child washing handsΠρέπει να υπάρχουν πολλοί και καθαροί νιπτήρες για το συνεχές πλύσιμο των χεριών με σαπούνι ή με δοχεία αλκοολούχου διαλύματος που είναι στηριγμένα στον τοίχο.
  • Οι μαθητές δεν πρέπει να μοιράζονται τα προσωπικά τους είδη, πολύ περισσότερο να δοκιμάζουν από το φαγητό των άλλων, να πίνουν νερό από κοινό ποτήρι κλπ.
  • Τα πόμολα, τα θρανία, τα γραφεία, τα καθίσματα, τα χερούλια του σχολικού λεωφορείου και γενικά επιφάνειες που ακουμπούν πολλά άτομα πρέπει να καθαρίζονται συχνά με αλκοολούχα διαλύματα ή χλωρίνη, .
  • Σε παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία τα παιχνίδια να είναι πλαστικά ή ξύλινα Αποτέλεσμα εικόνας για μετρα για γριπημε λείες επιφάνειες και ανεξίτηλα χρώματα για το εύκολο καθάρισμα και αποστείρωση.
  • Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται πάνινα ή τριχωτά παιχνίδια που δεν αποστειρώνονται εύκολα και τα παιδιά πρέπει να επιτηρούνται ώστε να μην ανταλλάσσουν παιχνίδια, πιπίλες, μπιμπερόν κ.ά.

(Τα παρακάτω ακολουθούνται σε περίπτωση σοβαρής επιδημίας):

  • Αν δεν μπορεί ένα άρρωστο παιδί να πάει άμεσα στο σπίτι του, πρέπει να Αποτέλεσμα εικόνας για μετρα για γριπηαπομονώνεται έως ότου απομακρυνθεί.
  • Οι εκπαιδευτικοί και το λοιπό προσωπικό δεν πρέπει να έρχονται άρρωστοι στη δουλειά, Το ίσιο ισχύει και για τα παιδιά που είναι άρρωστα.
  • Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους γονείς των μαθητών.
  • Αν είναι εφικτό ο πληθυσμός των μαθητών σε κάθε τάξη πρέπει να αραιώνεται σε περιόδους επιδημίας και τα παιδιά να απομακρύνονται μεταξύ τους κατά την ώρα του μαθήματος.

Δ) Γενικά μέτρα προστασίας

(Περίοδοι έξαρσης επιδημιών)

Αποτέλεσμα εικόνας για crowd at cinema

  • Μην κάνετε άσκοπες μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
  • Αποφεύγετε τις κοινωνικές εκδηλώσεις, όπου συγκεντρώνονται πολλά άτομα, στο μέτρο του δυνατού, καθώς και την παρακολούθηση παραστάσεων σε κλειστό χώρο.Σχετική εικόνα
  • Σε κοινόχρηστους χώρους όπου δεν έχετε τη δυνατότητα να πλύνετε τα χέρια σας, αποφεύγετε να πιάνετε τα πόμολα, αλυσίδες ή κορδόνια που διευκολύνουν την τήρηση σειράς αναμονής σε υπηρεσίες και τράπεζες, λαβές λεωφορείων και ό,τι άλλο είναι δυνατό να αποφύγετε. Τα χάρτινα και περισσότερο τα μεταλλικά νομίσματα, μπορεί να είναι μολυσμένα, ιδιαίτερα τη στιγμή που τα παίρνετε.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα των αναπνευστικών ιώσεων;

Τα συνηθισμένα συμπτώματα των αναπνευστικών ιώσεων είναι:

  • συνάχι(καταρροή και ρινική συμφόρηση)Σχετική εικόνα
  • πυρετός και πονοκέφαλος
  • βουρκωμένα μάτια, κνησμός σε μύτη και μάτια
  • βήχας και φτέρνισμα, κακουχία και κόπωση
  • πόνος στους μύες και στις αρθρώσεις
  • πόνος στο πρόσθιο μέρος του θώρακα και δύσπνοια(πιο σπάνια)
  • ναυτία, έμετος, κοιλιακός πόνος, διάρροια(σε μερικούς αρρώστους)

Υπάρχουν, όμως λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού στις οποίες συμπεριλαμβάνονται απλές ιώσεις, όπως το κοινό κρυολόγημα που εκδηλώνεται συνήθως με συνάχι, αλλά υπάρχουν και άλλες ιώσεις, όπως η γρίπη, η οποία είναι σοβαρότερη πάθηση και χρειάζεται προσοχή, γιατί συγκαταλέγεται, μαζί με την πνευμονία, στα δέκα συχνότερα αίτια θανάτου στο δυτικό κόσμο.

 

Πώς μπορώ να ξεχωρίσω αν έχω γρίπη ή κοινό κρυολόγημα;

Πολλές φορές ένα σοβαρό κρυολόγημα και μια μέτριας βαρύτητας γρίπη μπορεί να εμφανίζονται με την ίδια περίπου κλινική εικόνα. Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται οι ‘’κλασικές’’ διαφορές μεταξύ του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης – παρότι τα συμπτώματα αυτά δεν εμφανίζονται πάντα:

Συμπώματα Κοινό κρυολόγημα Γρίπη
Πυρετός Σπάνια στους ενήλικες και στα μεγαλύτερα παιδιά. Μπορεί όμως να είναι και υψηλός(έως και 390 C) στα βρέφη και στα μικρά παιδιά. Συνήθως υψηλός πυρετός, από 38,50 C μέχρι και 400 C, που συνήθως διαρκεί 3-4 ημέρες.
Πονολέφαλος Σπάνια υπάρχει. Απότομη έναρξη. Μπορεί να είναι έντονος.
Μυίκοί πόνοι Μέτριας βαρύτητας. Συνήθως έντονοι.
Αίσθημα κόπωσης Μέτριας βαρύτητας. Συχνά έντονο. Μπορεί να διαρκέσει δύο ή και περισσότερες εβδομάδες.
Έντονη εξάντληση Όχι. Αιφνίδια έναρξη. Μπορεί να είναι πολύ έντονη.
Καταρροή Συχνά. Μερικές φορές.
Φτάρνισμα Συχνά. Μερικές φορές.
Βήχας Συχνά. Μερικές φορές.
Πονόλαιμος Μέτριας βαρύτητας παροξυσμικός βήχας. Συνήθως έντονος βήχας.

 

Τα παιδιά έχουν συνήθως πιο ήπια συμπτώματα και μπορεί να μην αντιληφθεί κανείς ότι έχουν προσβληθεί από ιό γρίπης.

Αποτέλεσμα εικόνας για προφυλαξη για γριπη   Οι επιπλοκές δεν είναι συνηθισμένες, ιδιαίτερα σε υγιείς ενηλίκους με καλή φυσική κατάσταση και παιδιά μεγαλύτερα των 5 ετών. Οι επιπλοκές, όταν υπάρξουν, αφορούν κατά βάση το αναπνευστικό σύστημα και είναι η λαρυγγίτιδα, η μέση ωτίτιδα και η πνευμονία. Γενικά, παρά το ότι η γρίπη είναι μία θορυβώδης νόσος, δεν έχει συνήθως σοβαρές επιπλοκές σε άτομα με καλή φυσική κατάσταση και παιδιά μεγαλύτερα των 5 ετών.

 

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Αποτέλεσμα εικόνας για ιατρικες εξετασεις   Η διάγνωση της γρίπης και του κοινού κρυολογήματος γίνεται με κλινική εξέταση από τον αρμόδιο γιατρό. Οι γιατροί που μπορούν να κάνουν τη διάγνωση είναι ο παθολόγος, ο γενικός ιατρός και για τα παιδιά ο παιδίατρος.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ιατρικες εξετασεις

Πάντως είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε τη γρίπη από άλλες ιώσεις του αναπνευστικού  και μόνο με ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις μπορεί να γίνει ακριβής διάγνωση. Οι εξετάσεις αυτές είναι η απομόνωση, η καλλιέργεια του ιού στις ρινοφαρυγγικές εκκρίσεις ή ο έλεγχος για αντισώματα κατά του ιού στο αίμα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι απαραίτητο να γίνονται τέτοιες εξετάσεις, καθώς τα αποτελέσματά τους δεν πρόκειται να επηρεάσουν τον τρόπο αντιμετώπισης του ασθενούς.

 

Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω φαρμακευτικά τις αναπνευστικές ιώσεις;                                                                                                           Μπορώ να πάρω αντιβίωση;

Αποτέλεσμα εικόνας για διατροφη για κρυολογηματα   Η θεραπεία των απλών ιώσεων του αναπνευστικού συστήματος είναι συμπτωματική, δηλαδή πρέπει να αντιμετωπιστούν ένα-ένα τα συμπτώματα. Έτσι, αν υπάρχει πυρετός, θα χορηγηθεί αντιπυρετικό, ενώ σε έντονο συνάχι θα χορηγηθούν αποσυμφορητικό κλπ. Σημαντικό είναι να τονιστεί ότι δεν πρέπει να χορηγείται ασπιρίνη σε παιδιά και εφήβους, ιδίως όταν έχουν πυρετό, αν δε υπάρχει προηγουμένως ιατρική συμβουλή. Στα άτομα αυτής της ηλικίας που έχουν αρρωστήσει με γρίπη, η ασπιρίνη μπορεί, σπάνια βέβαια, να προκαλέσει ένα σοβαρό νόσημα που λέγεται σύνδρομο Reye.Σχετική εικόνα

Η αντιβίωση, όχι μόνο δεν βοηθά αν έχετε ίωση του αναπνευστικού συστήματος, αλλά αντίθετα δημιουργεί και επιπλέον προβλήματα που σχετίζονται με ανεπιθύμητες ενέργειες, καθώς και με αύξηση της αντοχής των μικροβίων στα αντιβιοτικά. Αντιβίωση δίνεται μόνο αν η απλή ίωση εξελιχθεί σε δευτερογενή λοίμωξη, η οποία συχνότερα είναι βακτηριακή.

Γενικά, οι ιώσεις του αναπνευστικού συστήματος δημιουργούν κατάλληλο έδαφος για να πάθει κάποιος και δεύτερη λοίμωξη. Αν οι ενοχλήσεις από την αναπνευστική ίωση επιμείνουν για περισσότερο από μία εβδομάδα, τότε πρέπει ο ασθενής να επισκεφτεί τον γιατρό, γιατί μπορεί τελικά να έχει περάσει σε αυτή τη δεύτερη φάση, οπότε και να απαιτείται να χορηγηθεί αντιβίωση.

Αποτέλεσμα εικόνας για φαρμακα   Για την αντιμετώπιση της γρίπης υπάρχουν και αντιϊκά φάρμακα. Τα φάρμακα αυτά μπορεί να ελαττώσουν τη διάρκεια της γρίπης(όταν δε υπάρχουν επιπλοκές) κατά 1 ημέρα, εάν όμως χορηγηθούν εγκαίρως, δηλαδή μέσα στις 2 πρώτες ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων. Μπορεί, επίσης, να προλάβουν σοβαρές επιπλοκές της γρίπης, όπως την πνευμονία. Για ασθενείς υψηλού κινδύνου, η θεραπεία με αντιϊκά μπορεί να αποτρέψει βαρύτερη νόσηση και ανάγκη για νοσηλεία.

Οι περισσότεροι πάντως ασθενείς με ήπια συμπτώματα βελτιώνονται μέσα σε 3 – 4 Αποτέλεσμα εικόνας για εμβολιασμόςημέρες και δε χρειάζεται να πάρουν αντιϊκά φάρμακα. Ο γιατρός μπορεί να χορηγήσει αντιϊκά σε ασθενείς που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου ή που παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα. Τα φάρμακα αυτά, όπως και όλα τα φάρμακα, έχουν παρενέργειες, οι οποίες μπορεί να είναι σημαντικές. Γι΄ αυτό είναι απαραίτητο να λαμβάνονται με συνταγή γιατρού και υπό προσεκτική παρακολούθηση.

 

Μπορώ να εμβολιαστώ για τις αναπνευστικές ιώσεις;

Εμβόλιο υπάρχει μόνο κατά των ιών της γρίπης. Το εμβόλιο αυτό δεν προφυλάσσει από άλλες ιώσεις, όπως είναι το κοινό κρυολόγημα, παρά μόνο από τους συγκεκριμένους ιούς της γρίπης που περιέχονται στο εμβόλιο.

Αποτέλεσμα εικόνας για κεελπνο ομαδες υψηλου κινδυνου

Πηγή: ΚΕΕΛΠΝΟ

Το εμβόλιο, λοιπόν της γρίπης, αποτελεί μέχρι σήμερα τον κυριότερο τρόπο για να προστατευθεί κάποιος από τη γρίπη. Κανένα φάρμακο δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον αντιγριπικό εμβολιασμό, που είναι το κύριο μέτρο πρόληψης για τη γρίπη.

Σχετική εικόνα

Πηγή: ΚΕΕΛΠΝΟ

Υπάρχει ένα ακόμη εμβόλιο που έχει σχέση με λοιμώξεις του αναπνευστικού(του κατώτερου όμως αναπνευστικού)  και δρα κατά του μικροβίου που λέγεται πνευμονιόκοκκος, το οποίο ευθύνεται για ένα σημαντικό ποσοστό περιστατικών με πνευμονία. Αυτό ενδείκνυται να το κάνουν άνθρωποι άνω των 65 ετών. Αν, όμως, ο γιατρός το κρίνει απαραίτητο, μπορεί να το συστήσει και σε ασθενείς μικρότερης ηλικίας, όταν αυτοί πάσχουν από συγκεκριμένα χρόνια νοσήματα, όπως του κυκλοφο­ρικού συστήματος, του αναπνευστικού συστήματος, νεφρική ανεπάρκεια κ.ά. Αυτές οι ομάδες είναι πιο ευάλωτες στις λοιμώξεις και χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή.

 

Τι πρέπει να ξέρω για το εμβόλιο κατά των ιών της γρίπης;

Σχετική εικόνα    Ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται κατά το χρονικό διάστημα Οκτωβρίου – Νοεμβρίου. Χρειάζονται περίπου 2 εβδομάδες από τον εμβολισμό ώστε ο οργανισμός να δημιουργήσει προστατευτικά αντισώματα για τους ιούς της γρίπης. Φυσικά, παρόλο που η καλύτερη περίοδος για τον εμβολιασμό είναι το δίμηνο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου, μπορεί κάποιος να εμβολιαστεί και αργότερα.

Ο εμβολιασμός κατά των ιών της γρίπης πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο γιατί: α)Η ανοσία που αφήνει το εμβόλιο εξασθενεί μετά από 6 μήνες περίπου, επομένως δεν υπάρχει προστασία εναντίον της γρίπης την επόμενη περίοδο. β)Οι ιοί της γρίπης μεταλλάσσονται(το γενετικό τους υλικό αλλάζει) συνεχώς, οπότε και η σύνθεση του εμβολίου αλλάζει κάθε χρόνο.

Στους ενήλικες ο εμβολιασμός κατά των Αποτέλεσμα εικόνας για αρκουδα συριγγαιών της γρίπης πρέπει να γίνεται μόνο με μία δόση εμβολίου κάθε χρόνο. Μόνο σε παιδιά ηλικίας μικρότερης των 9 ετών, τα οποία εμβολιάζονται για πρώτη φορά κατά της γρίπης, πρέπει να γίνονται 2 δόσεις εμβολίου, σε διάστημα τουλάχιστον ενός μήνα η μία από την άλλη.

Φυσικά το εμβόλιο δεν προκαλεί γρίπη σε αυτόν που εμβολιάζεται. Το εμβόλιο περιέχει νεκρούς ιούς γρίπης ή τμήματα του ιού και για τον λόγο αυτό δεν προκαλεί τη νόσο.

Πάντως, από μελέτες που έχουν γίνει, έχει δειχθεί ότι προστατεύονται από τη νόσο το 70 – 90 % των ατόμων που εμβολιάζονται. Στους ηλικιωμένους και σε αυτούς που πάσχουν από σοβαρά χρόνια νοσήματα το εμβόλιο συχνά είναι λιγότερο αποτελεσματικό, αλλά ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις μειώνει τις εισαγωγές στο νοσοκομείο και τους θανάτους από επιπλοκές.

 

Σχετική εικόνα

Έγκυες, ηλικιωμένοι, ανοσοκατασταλμένοι και παιδιά<2 ετών ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Μπορώ να εμβολιαστώ και εγώ;

Κάθε χρόνο το Υπουργείο Υγείας εκδίδει εγκύκλιο με θέμα ‘’Οδηγίες για την Εποχική Γρίπη’’ καθορίζοντας τα άτομα που ανήκουν στις ‘’ομάδες υψηλού κινδύνου’’ για τη χώρας μας και τα οποία καλούνται να εμβολιαστούν με το τρέχον αντιγριπικό εμβόλιο. Οι  καλούμενες ‘’ομάδες υψηλού κινδύνου’’ καθορίζονται ανάλογα με τα επιδημιολογικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά της κάθε χώρας, αλλά και σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Όλο και περισσότεροι γιατροί, πάντως, συμβουλεύουν να εμβολιάζονται με το εμβόλιο κατά των ιών της γρίπης και τα άτομα που δεν ανήκουν στις ‘’ομάδες υψηλού κινδύνου’’.

Αποτέλεσμα εικόνας για εμβολιασμος

 

Αν εκτεθώ σε περιβάλλον με ιούς, είναι δεδομένο ότι θα αρρωστήσω;

Όχι απαραίτητα. Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το είδος και το φορτίο του ιού, καθώς και από την ιδιοσυγκρασία κάθε ατόμου. Κάποιοι άνθρωποι είναι ανθεκτικοί σε τέτοιες ιώσεις και κάποιοι άλλοι πιο ευάλωτοι. Μπορεί κάποιος να μην πάθει τίποτα, ένας άλλος να κολλήσει την ίωση και να την περάσει ελαφρά «στο πόδι» και κάποιος τρίτος πιο βαριά στο κρεβάτι. Έχουν βρεθεί ορισμένοι βιολογικοί λόγοι που σχετίζονται κυρίως με το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Υπάρχουν, όμως, και οι επιδημιολογικοί λόγοι. Η έκθεση σε τέτοιες λοιμώξεις διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, ανάλογα για παράδειγμα με το επάγγελμά του. Η παρουσία, επίσης, παιδιών στο σπίτι αυξάνει την πιθανότητα εκδήλωσης λοιμώξεων, κυρίως ιογενών.

 

Έχω ίωση του ανώτερου αναπνευστικού. Και τώρα τι πρέπει να κάνω;

Αποτέλεσμα εικόνας για bed rest patient   Αν, παρ’ όλες τις προσπάθειες που κάνατε, δεν καταφέρατε να τη «γλιτώσετε» και κρυολογήσατε, προσπαθήστε τουλάχιστον να την «περάσετε» ελαφρά.

  • Αποφεύγετε την υπερβολική κόπωση.
  • Μείνετε σπίτι. Προστατεύετε και τους άλλου, αλλά και τον εαυτό σας.
  • Πίνετε άφθονα υγρά, κυρίως φρεσκοστυμμένους χυμούς και ζεστά αφεψήματα.Αποτέλεσμα εικόνας για διατροφη για κρυολογηματα
  • Καταναλώνετε ζεστές δυναμωτικές σούπες (π.χ. κοτόσουπες, χορτόσουπες, κρεατόσουπες).
  • Κάνετε εισπνοές με ατμούς ευκαλύπτου, για να ελευθερώσετε τις αναπΑποτέλεσμα εικόνας για διατροφη για κρυολογηματανευστικές οδούς.
  • Αποφεύγετε τα αντιπυρετικά όταν δεν έχετε υψηλό πυρετό. Ο πυρετός αποτελεί ένα χρήσιμο όπλο του οργανισμού για να  πολεμήσει τα μικρόβια και τους ιούς.

 

Πηγές

ΚΕΕΛΠΝΟ – Εποχική Γρίπη: Ερωτήσεις και Απαντήσεις για το κοινό

ΚΕΕΛΠΝΟ – 3 Μέτρα για την προστασία από τη γρίπη

Γρίπη – Προφύλαξη, συμπτώματα και θεραπεία

Πώς να γλιτώσεις από τις χειμωνιάτικες ιώσεις

Οδηγίες για την προστασία από ιό γρίπης και άλλους αναπνευστικούς ιούς

Εμβολιασμός και Γρίπη

Οι οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού

Εισαγωγή στις λοιμώξεις

Αποτέλεσμα εικόνας για μετρα για γριπη

 

Κατηγορίες: Β΄ Γυμνασίου, Βιολογία, Γενική Βιολογία, Ιατρική | Ετικέτες: , , , , , | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Οδηγίες για την προστασία από τους ιούς της γρίπης, τους ιούς του κοινού κρυολογήματος και τους άλλους αναπνευστικούς ιούς.

Οδηγίες για τη Διδασκαλία των μαθημάτων των Φυσικών Επιστημών στο Γυμνάσιο για το σχολικό έτος 2018 – 2019

Από καιρό σε καιρό χρειάζεται να ανατρέχουμε στις οδηγίες για τη διδασκαλία των μαθημάτων των Φυσικών Επιστημών στο Γυμνάσιο για το σχολικό έτος 2018 – 2019 και ευτυχώς βρίσκονται  εδώ για τη Βιολογία και των 3 τάξεων, ενώ για τη Γεωγραφία, τη Φυσική και τη Χημεία βρίσκονται εδώ .

Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Σχολικό Έτος 2018 - 2019 | Ετικέτες: | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Οδηγίες για τη Διδασκαλία των μαθημάτων των Φυσικών Επιστημών στο Γυμνάσιο για το σχολικό έτος 2018 – 2019

Οδηγίες για τη Διδασκαλία των μαθημάτων των Φυσικών Επιστημών στο Γυμνάσιο για το σχολικό έτος 2017 – 2018

Από καιρό σε καιρό χρειάζεται να ανατρέχουμε στις οδηγίες για τη διδασκαλία των μαθημάτων των Φυσικών Επιστημών στο Γυμνάσιο για το σχολικό έτος 2017 – 2018 και ευτυχώς βρίσκονται και εδώ .

Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Σχολικό Έτος 2017 - 2018 | Ετικέτες: | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Οδηγίες για τη Διδασκαλία των μαθημάτων των Φυσικών Επιστημών στο Γυμνάσιο για το σχολικό έτος 2017 – 2018

Οδηγίες για τη Διδασκαλία των μαθημάτων των Φυσικών Επιστημών στο Γυμνάσιο για το σχολικό έτος 2016 – 2017

Από καιρό σε καιρό χρειάζεται να ανατρέχουμε στις οδηγίες για τη διδασκαλία των μαθημάτων των Φυσικών Επιστημών στο Γυμνάσιο για το σχολικό έτος 2016 – 2017 και ευτυχώς βρίσκονται και εδώ .

Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Σχολικό Έτος 2016 - 2017 | Ετικέτες: | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Οδηγίες για τη Διδασκαλία των μαθημάτων των Φυσικών Επιστημών στο Γυμνάσιο για το σχολικό έτος 2016 – 2017

Πώς έγιναν τα «κύτταρα», κύτταρα: Μια μικρή αναδρομή στην ιστορία της κυτταρικής θεωρίας.

                                                                                                                                                                         Θάνος Καψάλης

Bioloy4u.gr

 

Όταν διαβάζετε την κυτταρική θεωρία, τη θεωρία δηλαδή που υποστηρίζει ότι οι οργανισμοί αποτελούνται από κύτταρα και από προϊόντα κυττάρων, ίσως βρίσκετε ότι είναι αυτονόητη και πολύ απλή στην κατανόηση της.

Σας πέρασε όμως ποτέ από το μυαλό να αναρωτηθείτε, πώς  αυτές οι μικροσκοπικές δομές που εμφανίζονταν στα ατελή μικροσκόπια των πρώτων ερευνητών, έγιναν τα «κύτταρα»; Δηλαδή ό,τι εύκολα σήμερα αναγνωρίζουμε ως θεμελιώδεις μονάδες της δομής και της λειτουργίας των οργανισμών;

Είτε λοιπόν έχετε θέσει στον εαυτό σας, είτε όχι, τέτοια ερωτήματα ελπίζω πως διαβάζοντας τις γραμμές που ακολουθούν, θα θαυμάσετε τον τρόπο με τον οποίο οι επιστήμονες ξεπερνώντας πολλά προβλήματα και δυσκολίες, κάνουν κατανοητό τον κόσμο που μας περιβάλλει, αλλά και τον κόσμο που βρίσκεται μέσα μας.

Η ιστορία της κυτταρικής θεωρίας μας πηγαίνει πίσω. Πόσο πίσω; Εκεί κοντά στα μέσα του 17ου αιώνα, οπότε ένας Άγγλος πειραματικός, αρχιτέκτονας και πολυμαθής, ο Robert Hooke, παρατηρώντας λεπτές τομές φελλού, με ένα μικροσκόπιο δικής του κατασκευής, διεπίστωσε την ύπαρξη επαναλαμβανόμενων πολυγωνικών δομών. Αυτές λοιπόν τις δομές, τις ονόμασε «κελιά» (cells), γιατί του θύμιζαν τα κελιά των μοναστηριών και τις κυψέλες των μελισσιών.

Βέβαια ο Hooke, δεν γνώριζε ότι αυτό που έβλεπε, δηλαδή τα «κελιά» του, δεν ήταν παρά τα τοιχώματα των νεκρών φυτικών κυττάρων που είχαν απομείνει, μετά τη επεξεργασία του φελλού. Φυσικά, ούτε το ατελές μικροσκόπιό του, ούτε οι γνώσεις της εποχής τού παρείχαν πληροφορίες για την κατασκευή των κελιών και τη λειτουργία τους, ενόσω ήσαν ζωντανά. Αυτό όμως δεν τον εμπόδισε να τα σχεδιάσει και να τα συμπεριλάβει σε μια έκδοση, την Micrographia, που εξέδωσε το 1665, η οποία περιείχε μαζί με τα «κελιά» του, πολυάριθμα ακριβή και λεπτομερειακά σχέδια, από την παρατήρηση τομών εντόμων,  σπόγγων, βρυοζώων, που είχε κάνει με τα μικροσκόπιά του.

Τα «κελιά» στη Micrographia του Hooke

Anton van Leeuwenhoek

Στο επόμενο επεισόδιο στην ιστορία της κυτταρικής θεωρίας, εμφανίζεται ένας Ολλανδός υφασματοπώλης και πρακτικός επιστήμονας ο Anton van Leeuwenhoek (1632-1723), ο οποίος κατάφερε να κατασκευάσει ένα αποτελεσματικότερο μικροσκόπιο και να εισαγάγει, για τα καλά, τη χρήση του στη μελέτη βιολογικών δειγμάτων.

Πώς ήταν αυτό; Στην πραγματικότητα ήταν μια μπρούτζινη πλάκα με μια οπή που την κάλυπτε ένας πολύ καλά λειασμένος και στιλβωμένος φακός. Μπροστά από τον φακό υπήρχε μια βελόνα, πάνω στην οποία ο Leeuwenhoek τοποθετούσε το δείγμα που ήθελε να παρατηρήσει. Με αυτό λοιπόν το απλό μικροσκόπιο, που είχε πολύ καλύτερα λειασμένους φακούς από οποιοδήποτε προηγούμενο μικροσκόπιο, ο Ολλανδός υφασματοπώλης μπορούσε να εξασφαλίζει μεγέθυνση 270 φορών, όταν τα μικροσκόπια της εποχής του, δύσκολα μπορούσαν να εξασφαλίσουν μεγεθύνσεις που να φθάνουν τις 50 φορές.

Το μικροσκόπιο του Leeuwenhoek

Έτσι ο Leeuwenhoek άρχισε να ξεναγείται, αλλά και να ξεναγεί όλη την ανθρωπότητα, σε έναν κόσμο, που μέχρι τότε αγνοούσαμε ότι υπάρχει. Ήταν λοιπόν ο πρώτος που είδε βακτήρια, ερυθρά αιμοσφαίρια, και τη ποικιλία των μικροοργανισμών που ζουν σε μια στάλα νερού μιας λίμνης (1674). Ότι έβλεπε όμως κύτταρα, τα πρώτα ζωντανά κύτταρα που είδε μάτι ανθρώπου, δεν σημαίνει ότι καταλάβαινε πως είναι «κύτταρα». Γιατί στον Leeuwenhoek συνέβαινε ότι συμβαίνει και σε σας, όποτε βλέπετε για πρώτη φορά ένα αντικείμενο, που δεν σας θυμίζει ο,τιδήποτε έχετε δει μέχρι τώρα• μπορείτε να το περιγράψετε, μπορείτε να το σχεδιάσετε, αλλά ακόμη είναι πολύ νωρίς για να καταλάβετε τι είναι και πώς λειτουργεί.

Αυτή η γνώση έπρεπε να περιμένει πολύ ακόμη για να κατακτηθεί από τον άνθρωπο. Κι’ αυτό δεν συνέβη ούτε ενάμιση περίπου αιώνα μετά (1833), όταν ο Άγγλος βοτανολόγος Robert Brown (ο ίδιος επιστήμονας που παρατήρησε την ομώνυμη κίνηση) πρόσεξε ότι στο κέντρο των φυτικών «κελιών» υπήρχε μια σταθερή δομή που την ονόμασε πυρήνα, αγνοώντας  τι είναι και τι στην πραγματικότητα κάνει.

Matthias Jakob Schleiden

Όμως 5 μόλις χρόνια αργότερα (1838), όταν τα δεδομένα που είχαν συγκεντρωθεί από τα προηγούμενα χρόνια ήταν πλέον αρκετά, είχε πλέον έλθει ο χρόνος για τη διατύπωση της σημασίας των δομών που είχαν παρατηρήσει με τα μικροσκόπιά τους, οι Hooke και Leeuwenhoek. Ο επιστήμονας που συνέβαλε σ’ αυτό ήταν ο Γερμανός βοτανολόγος Matthias Jakob Schleiden,  ο οποίος από τις δικές του μελέτες κατέληξε στο συμπέρασμα,  πως όλοι οι φυτικοί οργανισμοί αποτελούνται από τα «κελιά» του Hooke, ή με άλλα λόγια, πως τα «κελιά» αυτά είναι οι θεμελιώδεις δομικοί λίθοι των φυτών.

Αυτή όμως η διατύπωση περιοριζόταν στους φυτικούς οργανισμούς. Ίσχυε άραγε και για τους ζωικούς;

Theodor Schwann

Η απάντηση δόθηκε έναν χρόνο αργότερα και σε αυτήν συνέβαλε ένα ιστορικό δείπνο στο οποίο συνέφαγαν ο Schleiden και ο Γερμανός φυσιολόγος Theodor Scwann. Εκεί λοιπόν, την ώρα του καφέ, ο Schleiden άρχισε να περιγράφει στο φίλο του τα φυτικά «κελιά» με τους πυρήνες, όπως τα είχε δει στο μικροσκόπιo. Τότε ο Schwann συνειδητοποιώντας ότι τα φυτικά «κελιά» που του περιέγραφε ο Schleiden, έμοιαζαν πολύ με τα ζωικά «κελιά» που ο ίδιος είχε παρατηρήσει στο εργαστήριο, πρότεινε στον Schleiden να μεταβούν σε αυτό, για να του δείξει τα μικροσκοπικά παρασκευάσματα που είχε φτιάξει.

Ένα χρόνο αργότερα ο Schwann, στο βιβλίο του «Μικροσκοπικές έρευνες στην σχετικότητα της δομής και της Αύξησης των Φυτών και των Ζώων», επεξέτεινε την παρατήρηση του Schleiden στα ζώα και την γενίκευσε για όλα τα έμβια όντα. Τα «κελιά» του Hook, είχαν γίνει πλέον τα κύτταρα που γνωρίζουμε και η θεωρία που περιγράφει τη σημασία τους στη δομή και στη λειτουργία των έμβιων όντων, δηλαδή η κυτταρική θεωρία, συνοψίστηκε σε 3 αρχές:

  1. Το κύτταρο είναι η θεμελιώδης μονάδα της δομής, της φυσιολογίας και την οργάνωσης των έμβιων όντων.
  2. Το κύτταρο έχει διπλή υπόσταση: Ως διακριτή οντότητα και ταυτόχρονα ως δομικός λίθος της οργάνωσης των εμβίων όντων.
  3. Τα κύτταρα δημιουργούνται από μη κυτταρικούς σχηματισμούς, όπως οι κρύσταλλοι (αυτόματη γένεση).

Όπως αποδείχτηκε αργότερα, ο Schwann είχε δίκιο στις πρώτες δύο αρχές που διετύπωσε, αλλά έσφαλλε στην τρίτη, κάτι όμως που μάθαμε μερικά χρόνια αργότερα.

Rudolf Virschow

H επιβεβαίωση του λάθους της τρίτης αρχής, ότι δηλαδή τα κύτταρα μπορούν να προκύψουν αυτόματα από άβιο υλικό, έχει πιστωθεί σε έναν Γερμανό ιατρό, φυσιολόγο και ανθρωπολόγο, τον Rudolf Virschow, ο οποίος σε διαλέξεις που έδινε το 1855, αλλά και σε ένα βιβλίο που εξέδωσε την ίδια χρονιά διετύπωσε το απόφθεγμα: «omnis cellula e cellula», που σημαίνει ότι: «κάθε κύτταρο προέρχεται από τη διαίρεση προϋπάρχοντος κυττάρου». Αυτό λοιπόν το απόφθεγμα προστέθηκε στη νεοπαγή κυτταρική θεωρία, αντικαθιστώντας την 3η αρχή που είχε διατυπώσει ο Schwann.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι η γνώση που συνοψίζει το απόφθεγμα αυτό, οφείλεται στην εργασία ενός συγχρόνου του Virchow, του νευροανατόμου και εντομολόγου, Robert Remak, ο οποίος ήδη από το 1852 είχε επισημάνει το ρόλο της κυτταρικής διαίρεσης στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και στη δημιουργία ιστών. Επίσης γνωρίζουμε ότι η πατρότητα του αποφθέγματος δεν ανήκει στον Virchow, αλλά σε έναν σύγχρονό του Γάλλο χημικό και φυσιοδίφη, τον François Vincent Raspail.

Μήπως αυτό σημαίνει ότι αδίκως ο Virchow συμπεριλαμβάνεται στους συνιδρυτές της κυτταρικής θεωρίας; Μάλλον όχι. Κι’ αυτό διότι και σε αυτήν την περιπέτεια της επιστήμης, με τις πολλές στροφές και μαιάνδρους, όπως και σε πολλές άλλες που θα έχουμε την ευκαιρία να εξετάσουμε στο βιβλίο αυτό, δεν τιμούμε μόνο όσους διετύπωσαν μια νέα ιδέα, αλλά και εκείνους που κατάφεραν να τη διαδώσουν, καθιστώντας την πειστική και αποδεκτή.

Και τώρα που τέλειωσε η ιστορία μας ίσως αναρωτηθείτε; Τι τελικά προσέφερε η γνώση της κυτταρικής θεωρίας στην επιστήμη και στον άνθρωπο; Ξέρετε, βρισκόμαστε εδώ, μαζί με δισεκατομμύρια άλλους, γιατί κάποτε ένα μοναχικό κύτταρο, αυτό με το οποίο ξεκινήσαμε την «καριέρα» σου στη ζωή, άρχισε να διαιρείται, ώστε να γίνει δύο, τα δύο να γίνουν τέσσερα κ.ο.κ., ώστε τελικά να παραχθεί το σύνολο των κυττάρων, που αποτελούν το σώμα μας.

Χάρη στην κυτταρική θεωρία, και στις μεγάλες λεωφόρους που άνοιξε στη μελέτη της Βιολογίας, μάθαμε γιατί και πώς, πίσω από κάθε δομή και πίσω από κάθε λειτουργία του οργανισμού μας, αλλά και της πλειονότητας των οργανισμών με τους οποίους μοιραζόμαστε τον πλανήτη, βρίσκονται τα κύτταρα και τα προϊόντα του

Κατηγορίες: Βιολογία, Βιολογία του Κυττάρου, Γ΄ Γυμνασίου | Ετικέτες: , | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πώς έγιναν τα «κύτταρα», κύτταρα: Μια μικρή αναδρομή στην ιστορία της κυτταρικής θεωρίας.

Οι μέλισσες εξαφανίζονται….

Μελισσοκαλλιεργητές, κυρίως σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική, παρατηρούν μείωσή των μελισσών στις κυψέλεσ τους.

Μελισσοκόμοι, κυρίως σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική, παρατηρούν μείωση των μελισσών στις κυψέλες τους.

Μα οι μέλισσες εξαφανίζονται;

   Ναι, εξαφανίζονται και αυτό δεν αποτελεί μια υπόθεση για το τι μπορεί  να συμβεί στο απώτερο μέλλον, αλλά για το τι συμβαίνει τώρα. Μάλιστα, οι επιστήμονες που ασχολούνται με το θέμα αυτό, χρησιμοποιούν τον όρο Διαταραχή Κατάρρευσης Αποικίας  (Colony  Collapse Disorder, CCD) για να περιγράψουν ένα φαινόμενο που, πρώτα οι μελισσοκόμοι, κυρίως στην Ευρώπη και τη Β. Αμερική, παρατηρούν από τα τέλη του 1990:  Οι πληθυσμοί των μελιφόρων μελισσών (οι μέλισσες που κατοικούν σε κυψέλες και παράγουν μέλι) μειώνονται με ασυνήθιστα γρήγορους ρυθμούς. Στην Ελλάδα, παρότι έχουν παρατηρηθεί  ανάλογες μειώσεις, το φαινόμενο δεν έχει πάρει, για την ώρα τουλάχιστον, ανησυχητικές διαστάσεις.

 

Οι μέλισσες και τα άλλα έντομα – επικονιαστές είναι πολύ σημαντικά για την αλυσίδα της ζωής στα οικοσυστήματα.

Οι μέλισσες και τα άλλα έντομα – επικονιαστές είναι πολύ σημαντικά για την αλυσίδα της ζωής στα οικοσυστήματα.

Και θα υπάρξουν συνέπειες από την εξαφάνιση των μελισσών;

   Πριν αναλύσουμε το θέμα αυτό ας ξαναθυμηθούμε τον σπουδαιότατο ρόλο που παίζουν οι μέλισσες (ιδιαίτερα οι μελιφόρες μέλισσες) στη φύση : την επικονίαση των ανθοφόρων φυτών. Με το να πετάνε από άνθος σε άνθος για να συλλέξουν το νέκταρ, την τροφή τους δηλαδή, μεταφέρουν άθελά τους και τη γύρη (είναι οι αρσενικοί γαμέτες των φυτών) από τους στήμονες στους ύπερους με αποτέλεσμα τη γονιμοποίηση των ωαρίων (είναι οι θηλυκοί γαμέτες των φυτών) που βρίσκονται στις ωοθήκες των υπέρων και έτσι τον σχηματισμό των καρπών. Βέβαια, μπορεί οι μελιφόρες μέλισσες να είναι οι κύριοι επικονιαστές, αλλά και άλλα έντομα, όπως οι άγριες μέλισσες και οι πεταλούδες εκτελούν επίσης πολύτιμο επικονιαστικό έργο: Αναλαμβάνουν το 90% της επικονίασης των φυτών στην φύση, και τουλάχιστον το 30% της επικονίασης των φυτών στις αγροτικές καλλιέργειες.

Το 90% των άγριων φυτών αναπαράγονται με την επικονίαση.

Το 90% των άγριων φυτών αναπαράγονται με την επικονίαση.

Διαπιστώνουμε ότι χρειάζεται μία μέλισσα για να γίνει το λουλούδι πεπόνι, αγγουράκι, κολοκυθάκι και μελιτζάνα… Έτσι αν χαθούν οι μέλισσες, δε θα στερηθούμε κι εμείς μόνο το γλυκό τους μέλι, και τα υπέροχα προϊόντα που μας προσφέρουν όπως τη γύρη, την πρόπολη, το βασιλικό πολτό και το μελισσοκέρι. Πάνω από το 35% της παγκόσμιας παραγωγής τροφής εξαρτάται από τα έντομα-επικονιαστές. Από τα 100 είδη καλλιεργειών, τα οποία παράγουν το 90% της παγκόσμιας τροφής, 71 επικονιάζονται από τις μέλισσες, με αποτέλεσμα η τροφή που θα φθάνει στο πιάτο μας θα είναι πολύ λιγότερη. Και αφού το 1/3 των καλλιεργειών βασίζεται στην επικονίαση, εκατομμύρια άνθρωποι (και ζώα) θα υποφέρουν από στέρηση τροφής. Με αποτέλεσμα η εξαφάνιση της μικρής και ταπεινής μέλισσας να έχει καταστροφικές συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία, αλλά, πολύ σημαντικότερο,  να απειλεί και την ισορροπία της αλυσίδας της ζωής μιας και το 90% των άγριων φυτών αναπαράγονται με την επικονίαση.

Το τραπέζι μας.....

Το τραπέζι μας…..

Γιατί, λοιπόν, εξαφανίζονται οι μέλισσες; 

   Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει σημαντική προσπάθεια στο επίπεδο αλλαγής στοιχείων, αλλά οι ειδικοί επιστήμονες παραδέχονται πως είναι δύσκολο να  ελεγχθούν οι συνθήκες που δημιουργούν το πρόβλημα. Σίγουρο είναι πως η αλληλεπίδραση πολλών και διαφορετικών παραγόντων είναι αυτή που οδηγεί στη Διαταραχή Κατάρρευσης Αποικίας. Ενοχοποιούνται λοιπόν :

  • Φυτοφάρμακα: Πειράματα έδειξαν πως ορισμένα φυτοφάρμακα επιδρούν στον οργανισμό των μελισσών. Έτσι, στο παρελθόν εντομοκτόνο κατά της μελίγκρας, το οποίο στη συσκευασία του ανέφερε ότι δεν είναι επικίνδυνο για τις μέλισσες, οδήγησε σε θάνατο χιλιάδες ωφέλιμα έντομα. Επίσης, επικίνδυνα φυτοφάρμακα, όπως τα νεονικοτινοειδή, έχουν την ιδιότητα να κυκλοφορούν σε όλα τα μέρη του φυτού, με αποτέλεσμα οι μέλισσες να τα προσλαμβάνουν από τη γύρη και το νέκταρ, να επηρεάζεται το νευρικό τους σύστημα και πολύ συχνά να οδηγούνται στο θάνατο. Εξάλλου, τα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα, σύμφωνα με μελέτες θα μπορούσαν να προκαλέσουν βλάβες στην ανάπτυξη του ανθρώπινου νευρικού συστήματος, ιδιαίτερα του εγκεφάλου των εμβρύων. (Στο Video παρακολουθούμε Έλληνα μελισσοκόμο, ο οποίος εξηγεί τις συνέπειες των νεονικοτινοειδών φαρμάκων στην ελληνική μελισσοκομία.)

     

  •  Φάρμακα για τις ασθένειες των μελισσών: Χημικά τα οποία χρησιμοποιούνται από τους ίδιους τους μελισσοκόμους για να θέσουν υπό έλεγχο τις διαφορετικές ασθένειες που παρουσιάζονται στα μελίσσια.
  • Χημική ρύπανση: Περιβαλλοντικά χημικά, καθώς και τοξίνες που έχουν συσσωρευθεί στα φυτά, περνούν στον οργανισμό των μελισσών, όταν εκείνες συλλέγουν τροφή. Ο χημικός κίνδυνος όμως παραμονεύει οπουδήποτε: όταν οι μέλισσες πίνουν μολυσμένο νερό, όταν έρχονται σε επαφή με χημικά ή τα εισπνέουν ακόμη και έξω από την κυψέλη τους.
  •  Γενετικώς τροποποιημένα φυτά: Οι «μεταλλαγμένες» φυτείες που απαντώνται σε τεράστιες εκτάσεις στις ΗΠΑ έχουν προταθεί ως παράγοντας της εξαφάνισης των μελισσών, καθώς υποστηρίζεται ότι η γύρη και το νέκταρ που συλλέγουν τα έντομα από τα γενετικώς τροποποιημένα φυτά επιδρούν, δυσμενώς, στον οργανισμό τους.
  • Ιός… ισραηλινής καταγωγής: Ενας από τους ενόχους για την κατάρρευση των αποικιών των μελισσών αποτελεί και ένας ιός ισραηλινής προέλευσης, ο αποκαλούμενος ‘’ισραηλινός ιός οξείας παράλυσης΄΄. Αν και ο συγκεκριμένος ιός είναι μάλλον απίθανο να προκαλεί μόνος του τη διαταραχή, καθιστά τα μελίσσια πιο ευάλωτα στον αφανισμό.
  • Ακτινοβολία: Η ακτινοβολία που εκπέμπουν τόσο τα κινητά, όσο και άλλα hi-tech γκάτζετ παρεμβαίνει στο σύστημα πλοήγησης των μελισσών και τις αποπροσανατολίζει. Μελέτες έδειξαν ότι μέλισσες αρνούνται να επιστρέψουν στην κυψέλη τους αν τοποθετηθούν κοντά σε αυτήν κινητά τηλέφωνα, ενώ αλλάζει και η συμπεριφορά τους, όταν βρίσκονται κοντά σε πυλώνες υψηλής τάσης.
  • Παράσιτα, νέοι παθογόνοι οργανισμοί: Χαρακτηριστικό παράδειγμα παρασίτου αποτελεί το άκαρι Βαρρόα (Varroa destructor), το οποίο παρασιτεί και αποδυναμώνει τους πληθυσμούς των μελισσών, εξαντλώντας τις μέλισσες, αλλά και επιτείνοντας την μετάδοση ασθενειών. Εξάλλου, έρευνες έδειξαν ότι νέοι παθογόνοι οργανισμοί που εισήχθησαν στις ΗΠΑ προκαλούν την εξαφάνιση των μελισσών. Ενα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα αφορά το πρωτόζωο Nosema apis που ζει στο πεπτικό σύστημα της μέλισσας και το οποίο απαντάται εδώ και πολλά χρόνια. Πριν λίγα χρόνια ταυτοποιήθηκε στις ΗΠΑ ένα νέο είδος του πρωτοζώου, το Nosema ceranae, το οποίο παρουσιάστηκε σε αποικίες μελισσών που εμφάνισαν Διαταραχή Κατάρρευσης Αποικίας. Το πρωτόζωο αυτό απαντάται συχνά σε ασιατικές μέλισσες οι οποίες όμως δεν είναι ευάλωτες απέναντί του.
  • Μονοκαλλιέργειες: Προωθούνται από τη βιομηχανική γεωργία και έχουν οδηγήσει στη μείωση της βιοποικιλότητας και την καταστροφή πλούσιων σε ποικιλία οικοσυστημάτων. Οι μονοκαλλιέργειες αποτελούν μεγάλο κίνδυνο, γιατί οι μέλισσες για να επιβιώσουν θα πρέπει να τρέφονται από μία μεγάλη ποικιλία ανθοφόρων φυτών.

Μπορούμε να αποτρέψουμε την εξαφάνιση των μελισσών;

   Φυσικά και μπορούμε αν οργανωθούμε σε συλλογικό επίπεδο και παρθούν μέτρα για την ενεργητική προστασία των μελισσών από τα κέντρα λήψεως αποφάσεων. Έτσι, τον Απρίλιο του 2013, πολίτες από κάθε μεριά της Ευρώπης στήριξαν την εκστρατεία της Greenpeace και άλλων οργανώσεων με αποτέλεσμα την απαγόρευση τριών επικίνδυνων νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων από την πλειοψηφία των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εφαρμογή αυτής της απόφασης και η απόσυρση των επικίνδυνων φυτοφαρμάκων από την αγορά είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για να σώσουμε τις μέλισσες. Χρειάζεται όμως παράλληλα και λήψη μέτρων για την προώθηση της βιοποικιλότητας στην αγροτική γη και την προστασία των οικοσυστημάτων που είναι ακόμη ανέπαφα. Επίσης, τόσο η βιολογική γεωργία (χωρίς τη χρήση χημικών φυτοφαρμάκων), που οδηγεί σε διατήρηση της βιοποικιλότητας, όσο και η αμειψισπορά (εναλλαγή καλλιεργειών στο ίδιο χωράφι), που μειώνει την πίεση των παράσιτων στα χωράφια, αποτελούν μοντέλο φιλικής προς τις μέλισσες γεωργίας και πρέπει να ευνοηθεί η επέκτασή τους.

   Κάποιοι αποδίδουν στον Αϊνστάιν τη φράση : ΄΄ Αν κάποτε οι μέλισσες αφανιστούν από προσώπου γης, δεν θα απομείνουν στον άνθρωπο παραπάνω από τέσσερα χρόνια ζωής ΄΄. Είτε το είπε είτε όχι ο Αϊνστάιν, το σίγουρο είναι ότι οι μέλισσες αποτελούν ένα πολύ ισχυρό κρίκο για την επιβίωση του ανθρώπου στον πλανήτη μας και ας γίνει μέλημά μας (και όχι μέλι-τους) οι ακούραστες κιτρινόμαυρες εργάτριες της φύσης και η σωτηρία τους.

 

ΠΗΓΕΣ

ΤΟ ΒΗΜΑ-science

GREENPEACE-Save the Bees

Meliforos

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Κατηγορίες: Βιολογία, Γενική Βιολογία, Οικολογία | Ετικέτες: , , | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Οι μέλισσες εξαφανίζονται….