Στις 12 Ιουνίου αψηφώντας τον πρόωρο καλοκαιρινό καύσωνα πραγματοποιήθηκε μαζί με το Δημοτικό Σχολείο -ως είθισται- η γιορτή για τη λήξη του σχολικού έτους. Τα σκανδαλιάρικα νήπια στο σκετσάκι τους αναστατώνουν τη δασκάλα με τις φάρσες τους και προκαλούν το γέλιο μικρών και μεγάλων!
Σε αγαστή συνεργασία με το Δημοτικό σχολείο και με τη συνδρομή του προέδρου της τοπικής κοινότητας Καστορείου κ. Βασιλείου δημιουργήθηκε ένας όμορφος ανθόκηπος με λουλούδια, καλλωπιστικά φυτά και λαχανικά στον προαύλιο χώρο του σχολείου μας
Η μεθοδολογία STEAM προσφέρει τη δυνατότητα να αναπτυχθούν στην τάξη προγράμματα που εμπλέκουν και τους 5 τομείς-πεδία (φυσικές επιστήμες, τεχνολογία, επιστήμες των μηχανικών, τέχνες, μαθηματικά) και δημιουργεί ένα περιβάλλον μάθησης όπου όλοι οι μαθητές μπορούν να συμμετάσχουν και να συνεισφέρουν. Με τη μεθοδολογία STEAM οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να καλλιεργούν και να ενισχύουν πολλές και σημαντικές δεξιότητες.
Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο: «STEAM και η ΓΗ γυρίζει…» έχει ως στόχο με βάση τις αρχές του εποικοδομητισμού και με μεθόδους διερευνητικής μάθησης οι μαθητές να σκεφτούν και να βρουν απαντήσεις σε ερωτήσεις για το διάστημα και για το γεγονός ότι οι πλανήτες δεν είναι απομονωμένοι ο ένας από τον άλλον, αλλά αλληλοεξαρτώμενοι καθώς η Σελήνη περιστρέφεται γύρω από τη Γη, η Γη, μαζί με επτά άλλους πλανήτες, περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο και ο Ήλιος, με τη σειρά του, περιστρέφεται γύρω από το κέντρο του γαλαξία μας. Η Σελήνη, η Γη και ο Ήλιος αποτελούν τα τρία ουράνια σώματα τα οποία σχηματίζουν ένα ολοκληρωμένο σύστημα, με την εναλλαγή ημέρας/νύχτας, τις εκλείψεις και τις εποχές που προκύπτουν από τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των σωμάτων αυτών και με τις οποίες οι μικροί μαθητές θα πειραματιστούν και θα γνωρίσουν με βιωματικό τρόπο.
Βλέπουμε τους πλανήτες από κοντά…με τη ψηφιακή εφαρμογή Artificial Intelligence
της NASΑ
Κίνηση της Γης γύρω από τον άξονά της μέσα από το Artificial Intelligence βίντεο προσομοίωσης All About Earth | NASA Space Place – NASA Science for Kids Πείραμα με φακό και υδρόγειο για κατανόηση της εναλλαγής μέρας και νύχτας που προκαλείται από την περιστροφή της Γης γύρω από τον άξονά της. Βιωματική αναπαράσταση της περιστροφής και της εναλλαγής.
Με το beebot περιπλανόμαστε στην πίστα με το ηλιακό μας σύστημα
Δημιουργούμε επίκαιρες κατασκευές και συμπληρώνουμε φύλλα εργασίας
Συζητάμε και εντοπίζουμε τους κινδύνους που ελλοχεύουν τόσο μέσα στο σπίτι όσο και εκτός και εντοπίζουμε τους παράγοντες που τους προκαλούν. Καταιγισμός ιδεών, παρακολούθηση βίντεο, ανάγνωση βιβλίων, συμπλήρωση φύλλων εργασίας. Μαθαίνουμε τα τηλέφωνα πρώτης ανάγκης, ανακαλύπτουμε το σακίδιο των πρώτων βοηθειών, μαθαίνουμε το πως να παράσχουμε τις πρώτες βοήθειες. Επίσκεψη στο σχολείο μας και ομιλία στα παιδιά τόσο του νηπιαγωγείου όσο και του δημοτικού από τη νοσηλεύτρια-εκπαιδεύτρια του παραρτήματος Σπάρτης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κ. Σταυρούλας Χατζή.
Στοχεύοντας στην ανάδειξη της σημασίας του νερού για τη ζωή στον πλανήτη, τα παιδιά μέσα από δραστηριότητες έρευνας & ανακάλυψης, αλλά και πολλά κινητικά παιχνίδια, έρχονται σε επαφή με το πολύτιμο αυτό στοιχείο και τις ιδιότητές του, ανακαλύπτουν τις μορφές του, συνειδητοποιούν τη σημασία του για τη βιοποικιλότητα, πειραματίζονται σχετικά με τη ρύπανσή του και ανακαλύπτουν μεθόδους εξοικονόμησής του.
Μέσω πειραμάτων μάθαμε το πως δημιουργείται ένα σύννεφο και πως γίνεται η βροχή μέσω του κύκλου του νερού.
Exif_JPEG_420
Exif_JPEG_420
Exif_JPEG_420
Exif_JPEG_420
Exif_JPEG_420
Exif_JPEG_420
Exif_JPEG_420
Μιλήσαμε για τη διαλυτότητα και πειραματιστήκαμε με διάφορα υλικά…. άμμο, αλάτι, χαλικάκια, ζάχαρη, ξυλάκια κανέλλας, λάδι…..και καταλήξαμε σε συμπεράσματα που μας εξέπληξαν!
Exif_JPEG_420
Exif_JPEG_420
Exif_JPEG_420
Exif_JPEG_420
Exif_JPEG_420
Exif_JPEG_420
Exif_JPEG_420
Exif_JPEG_420
Μιλήσαμε επίσης για τη ρύπανση των νερών.
Τι ρίχνουν οι άνθρωποι στα νερά (ποτάμια,ρυάκια, θάλασσες) και μολύνονται; Αφού σκεφτήκαμε, είπαμε ότι ρίχνουν σκουπίδια (πλαστικά ποτήρια, πλαστικές σακούλες, ρούχα, λάδια και αντιηλιακά, τενεκεδάκια από αναψυκτικά, ξύλα, χρώματα, απορρυπαντικά, φάρμακα, χημικά κ.α.) Πειραματιστήκαμε στην τάξη μας. Αρχικά το νερό στη λεκάνη μας ήταν καθαρό και διάφανο. Ρίξαμε άμμο, πέτρες, κοχύλια και παρατηρήσαμε ότι το νερό δε λερώθηκε καθόλου. Αντίθετα τα παιδιά είπαν ότι όλα αυτά τα έχει η θάλασσα και δε την πειράζουν. Μετά ήρθε η σειρά του απορρυπαντικού που βάζουμε στο πλυντήριο και καταλήγει στη θάλασσα. Μάθαμε ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε λιγότερο και να είναι πιο φιλικό για το περιβάλλον. Είδαμε ότι το νερό άφρισε λίγο και σκεφτήκαμε ότι δε μας άρεσε. Στη συνέχεια ρίξαμε λάδια και μιλήσαμε για τα αντιηλιακά που όλα τα παιδιά και οι μεγάλοι βάζουμε στο σώμα μας πριν κολυμπήσουμε. Είπαμε πως καλό θα είναι να αλείφουμε το σώμα μας από το σπίτι, τουλάχιστον 30 λεπτά πριν πάμε στη θάλασσα για να μπορεί να απορροφηθεί. Κατόπιν, ήρθε η σειρά των φαρμάκων, χρωμάτων, χημικών και παρατηρήσαμε ότι το χρώμα του νερού άλλαξε και δε φαινόταν όμορφο ούτε θα μας άρεσε να κάνουμε βουτιές σε ένα τέτοιο νερό. Επίσης παρατηρήσαμε τη συμπεριφορά της φάλαινας που είχαμε αποφασίσει να κολυμπήσει σε εκείνα τα νερά…. Παρατηρήσαμε πως δεν άντεξε την τόση βρωμιά και ρύπανση και ψόφησε.
α
Exif_JPEG_420
Exif_JPEG_420
Exif_JPEG_420
Exif_JPEG_420
Exif_JPEG_420
Exif_JPEG_420
Exif_JPEG_420
Exif_JPEG_420
Exif_JPEG_420
Μάθαμε το πως πρέπει να εξοικονομούμε το νερό πως να μην το σπαταλάμε άσκοπα και το ζωγραφίσαμε
Exif_JPEG_420
Exif_JPEG_420
Exif_JPEG_420
Exif_JPEG_420
Exif_JPEG_420
Το εργαστήριό μας ολοκληρώθηκε με αγώνες μετάγγισης νερού από λεκάνες σε μπουκάλια με εμπόδια
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή