Κύκλος επιμορφωτικών συναντήσεων για εκπαίδευση στην αντιμετώπιση ατυχημάτων σε παιδιά και ενήλικες

Πραγματοποιήθηκε   και ολοκληρώθηκε  με επιτυχία  η δεκαπεντάωρη ενδοσχολική  επιμόρφωση  των εκπαιδευτικών των Νηπιαγωγείων Σελλασίας, Καστορείου, Δαφνίου, Μαγούλας, Αφυσσού-Κοκκινόρραχης και 12ου Σπάρτης από την έμπειρη Νοσηλεύτρια-Εκπαιδεύτρια κ. Σταυρούλα Χατζή του  Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού  Π. Τ Σπάρτης.

Η επιμόρφωση  έλαβε χώρα στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Σπάρτης και αφορούσε θέματα Εκπαίδευσης Βασικής Υποστήριξης Ζωής και χρήσης αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή BLs/AED

Αναγκαιότητα:

Οι πρώτες βοήθειες παρέχουν προκαταρκτική φροντίδα σε άτομα με ασθένεια, τραυματισμό και ειδικότερα σε επείγοντα περιστατικά. Οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης συμβαίνουν οπουδήποτε και ανά πάσα στιγμή, ωστόσο στα σχολεία επειδή τα ατυχήματα συμβαίνουν τακτικά οι εκπαιδευτικοί είναι οι πρώτοι που εκτελούν τα πρώτα μέτρα βοήθειας. Λόγω της ανωριμότητας και της ανεμελιάς, τα παιδιά είναι ευαίσθητα σε ακούσιους τραυματισμούς και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο τραυματισμού από τους ενήλικες. Ως εκ τούτου , η έγκαιρη χορήγηση πρώτων βοηθειών σε παιδιά μετά από ατύχημα είναι υψίστης σημασίας και μπορεί να σώσει ζωές.

Στόχοι:

Να ενημερωθούν οι εκπαιδευτικοί για τις μεθόδους σωστής αντιμετώπισης των πιθανών ατυχημάτων που μπορεί να συμβούν στο σχολικό χώρο

Να εκπαιδευτούν στην παροχή πρώτων βοηθειών και στην ορθή χρήση των μέσων άμεσης φροντίδας και ανακούφισης σε περίπτωση τραυματισμού.

Να δημιουργήσουν κλίμα ασφάλειας και προστασίας στο σχολικό περιβάλλον

Να ενδυναμωθούν ψυχικά και να εκπαιδευτούν στη διατήρηση της ψυχραιμίας τους.

Να πιστοποιηθούν για τις γνώσεις που θα αποκτήσουν μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.