Άνοιξε το παράθυρο, να μπει δροσιά του Μάη!

Αγαπητοί γονείς και μαθητούδια, Καλό Μήνα!

Μπαίνουμε αισίως στον τρίτο και τελευταίο μήνα της φετινής, δύσκολης, Άνοιξης! Αυτόν τον μήνα, θα αρχίσουμε σταδιακά να κυκλοφορούμε προσεκτικά έξω ξανά, μα τα Νηπιαγωγεία θα παραμείνουν κλειστά, έως και το τέλος αυτού του μήνα. Ίσως ξαναβρεθούμε πάλι στην τάξη, αρχές Ιουνίου . . . Υπομονή και θετική διάθεση! Σας ετοιμάσαμε εκπαιδευτικό υλικό, με αφόρμηση την Πρωτομαγιά. Πάμε να το δούμε, καλωσορίζοντας τον πιο όμορφο μήνα της Ανοιξης:

  • Λίγες πληροφορίες, για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς, για τους μεγάλους:
Ετήσια γιορτή, με παγκόσμιο χαρακτήρα, των ανθρώπων της μισθωτής εργασίας. Με συγκεντρώσεις και πορείες, η εργατική τάξη βρίσκει την ευκαιρία να προβάλει τα κοινωνικά και οικονομικά της επιτεύγματα και να καθορίσει το διεκδικητικό της πλαίσιο για το μέλλον. Η Πρωτομαγιά είναι απεργία και όχι αργία, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές χώρες του κόσμου.Η Πρωτομαγιά, ως εργατική γιορτή, καθιερώθηκε στις 20 Ιουλίου 1889, κατά τη διάρκεια του ιδρυτικού συνεδρίου της Δεύτερης Διεθνούς,  (Σοσιαλιστικής Διεθνούς) στο Παρίσι, σε ανάμνηση του ξεσηκωμού των εργατών του Σικάγου την 1η Μαΐου 1886, που διεκδικούσαν το οκτάωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Κατέληξε σε αιματοχυσία λίγες μέρες αργότερα, με την επέμβαση της αστυνομίας και των μπράβων της εργοδοσίας.

Τα γεγονότα του Σικάγου

Τα εργατικά συνδικάτα των ΗΠΑ αποφάσισαν την έναρξη απεργιακών κινητοποιήσεων την 1η Μαΐου 1886 για το οκτάωρο, ωθούμενα από τις επιτυχημένες διεκδικήσεις των Καναδών συντρόφων τους. Την περίοδο εκείνη το κανονιστικό πλαίσιο εργασίας στις ΗΠΑ, ήταν σχεδόν ανύπαρκτο και οι εργοδότες μπορούσαν να απασχολούν το προσωπικό τους κατά το δοκούν, ακόμη και τις Κυριακές.

Στην απεργία πήραν μέρος περίπου 350.000 εργάτες σε 1.200 εργοστάσια των ΗΠΑ. Την Πρωτομαγιά του 1886 έγινε στο Σικάγο η πιο μαχητική πορεία, με τη συμμετοχή 90.000 ανθρώπων. Στην κεφαλή της πορείας ήταν ο αναρχοσυνδικαλιστής  Άλμπερτ Πάρσονς, η γυναίκα του Λούσι και τα επτά παιδιά τους.

Το πρώτο αίμα χύθηκε δύο ημέρες αργότερα, έξω από το εργοστάσιο Μακ Κόρμικ, στο Σικάγο. Απεργοσπάστες προσπάθησαν να διασπάσουν τον απεργιακό κλοιό και ακολούθησε συμπλοκή. Η Αστυνομία και οι μπράβοι της επιχείρησης επενέβησαν δυναμικά. Σκότωσαν τέσσερις απεργούς και τραυμάτισαν πολλούς, προκαλώντας οργή στην εργατική τάξη της πόλης.

Την επομένη αποφασίστηκε συλλαλητήριο καταδίκης της αστυνομικής βίας στην Πλατεία Χεϊμάρκετ, με πρωτοστατούντες τους αναρχικούς. Η συγκέντρωση ήταν πολυπληθής και ειρηνική. Το κακό, όμως, δεν άργησε να γίνει. Οι αστυνομικές δυνάμεις, πήραν εντολή να διαλύσουν δια της βίας τη συγκέντρωση και τότε από το πλήθος των απωθούμενων διαδηλωτών ρίφθηκε μια χειροβομβίδα, προς το μέρος τους, η οποία εξερράγη, σκοτώνοντας έναν αστυνομικό και τραυματίζοντας δεκάδες. Η αστυνομία άνοιξε πυρ κατά βούληση κατά των συγκεντρωμένων, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τέσσερις διαδηλωτές και να τραυματιστεί απροσδιόριστος αριθμός, ενώ έξι αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους από πυρά, (φίλια ή των διαδηλωτών παραμένει ανεξακρίβωτο), ανεβάζοντας τον αριθμό τους σε επτά.

Για τη βομβιστική επίθεση, που προκάλεσε τον θάνατο του αστυνομικού, κατηγορήθηκαν οι αναρχοσυνδικαλιστές Άουγκουστ Σπις, Γκέοργκ Έγκελ, Άντολφ Φίσερ, Λούις Λινγκ, Μίκαελ Σβαμπ, Σάμουελ Φίλντεν, Όσκαρ Νίμπι και Άλμπερτ Πάρσονς, που ήταν από τους οργανωτές της διαδήλωσης. Όλοι, εκτός του Πάρσονς και του Φίλντεν, ήταν γερμανοί μετανάστες. Η δίκη των οκτώ ξεκίνησε στις 21 Ιουνίου 1886. Ο εισαγγελέας Τζούλιους Γκρίνελ ζήτησε τη θανατική ποινή και για τους οκτώ κατηγορουμένους, χωρίς να προσκομίσει κανένα στοιχείο που να τους συνδέει με τη βομβιστική επίθεση. Απλώς, είπε ότι οι κατηγορούμενοι ενθάρρυναν με τους λόγους τους τον άγνωστο βομβιστή να πραγματοποιήσει την αποτρόπαια πράξη του, γι’ αυτό κρίνονται ένοχοι συνωμοσίας.

Από την πλευρά της, η υπεράσπιση έκανε λόγο για προβοκάτσια και συνέδεσε τη βομβιστική επίθεση με το διαβόητο πρακτορείο ντετέκτιβ «Πίνκερτον», που συχνά χρησιμοποιούσαν οι εργοδότες ως απεργοσπαστικό μηχανισμό. Οι ένορκοι εξέδωσαν την ετυμηγορία τους στις 20 Αυγούστου 1886 κι έκριναν ενόχους και τους οκτώ κατηγορούμενους. Οι Σπις, Έγκελ, Φίσερ, Λινγκ, Σβαμπ, Φίλντεν και Πάρσονς καταδικάστηκαν σε θάνατο, ενώ ο Νίμπι σε κάθειρξη 15 ετών. Μετά την εξάντληση και του τελευταίου ενδίκου μέσου, ο κυβερνήτης της Πολιτείας του Ιλινόις, Ρίτσαρντ Όγκλεσμπι, μετέτρεψε σε ισόβια τις θανατικές ποινές των Σβαμπ και Φίλντεν, ενώ ο Λιγκ αυτοκτόνησε στο κελί του. Έτσι, στις 11 Νοεμβρίου 1887 οι Σπις, Πάρσονς, Φίσερ και Έγκελ οδηγήθηκαν στην αγχόνη, τραγουδώντας τη «Μασσαλιώτιδα». Η δίκη των οκτώ θεωρείται από διαπρεπείς αμερικανούς νομικούς ως μία από τις σοβαρότερες υποθέσεις κακοδικίας στην ιστορία των ΗΠΑ.

Στις 26 Ιουνίου 1893 ο κυβερνήτης του Ιλινόις, Τζον Πίτερ Άλτγκελντ παραδέχθηκε ότι και οι οκτώ καταδικασθέντες ήταν αθώοι και κατηγόρησε τις αρχές του Σικάγου ότι άφησαν ανεξέλεγκτους τους ανθρώπους του «Πίνκερτον». Ως μια ύστατη πράξη δικαίωσης έδωσε χάρη στους φυλακισμένους Φίλντεν, Νίμπε και Σβαμπ. Αυτό ήταν και το πολιτικό του τέλος. Αργότερα, ο επικεφαλής της αστυνομίας του Σικάγου, που έδωσε την εντολή για τη διάλυση της συγκέντρωσης, καταδικάσθηκε για διαφθορά. Μέχρι σήμερα παραμένει ανεξακρίβωτο ποιος ήταν ο δράστης της βομβιστικής επίθεσης.

Η Εργατική Πρωτομαγιά στην Ελλάδα

Στη χώρα μας, ο πρώτος εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς έγινε το 1893, στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου του Σταύρου Καλλέργη. Η 1η Μαΐου ήταν Σάββατο και εργάσιμη. Έτσι, επελέγη η Κυριακή 2 Μαΐου, για να έχει η γιορτή μαζικό χαρακτήρα.Σύμφωνα με την εφημερίδα «Σοσιαλιστής», που εξέδιδε ο Καλλέργης, στις 5 το απόγευμα της Κυριακής συγκεντρώθηκαν στο Στάδιο πάνω από 2.000 σοσιαλιστές και εργαζόμενοι. Η «Εφημερίς» τους υπολόγισε μόνο σε 200 και σημείωνε σε άρθρο της: «Οι πλείστοι εξ αυτών ήσαν εργάται, ευπρεπώς κατά το πλείστον ενδεδυμένοι, με ερυθράς κονκάρδας επί της κομβιοδόχης, και πολύ ήσυχοι άνθρωποι. Αυτοί είναι οι πρώτοι σοσιαλισταί εν Ελλάδι, και συνήλθον χθες εις το πρώτον αυτών εν Αθήναις συλλαλητήριον».

Οι συγκεντρωμένοι ενέκριναν ψήφισμα το οποίο είχε ως εξής:
«Συνελθόντες σήμερον την 2 Μαΐου, ημέραν Κυριακήν και ώραν 5 μ.μ. εν τω Αρχαίω Σταδίω, οι κάτωθι υπογεγραμμένοι μέλη του Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου» και υπό μισθόν πάσχοντες εψηφίσαμεν:
Α) Την Κυριακήν να κλείωσι τα καταστήματα, καθ’ όλην την ημέραν, και οι πολίται ν’ αναπαύωνται.
Β) Οι εργάται να εργάζωνται 8 ώρας την ημέραν.
Γ) Ν’ απονέμηται σύνταξις εις τους εκ της εργασίας παθόντας και καταστάντας ανικάνους προς διατήρησιν εαυτών και της οικογενείας των.
Δ) Το συμβούλιον του «Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου» να επιδώση το ψήφισμα εις την Βουλήν.»

Το ψήφισμα επεδόθη, τελικά, στον Πρόεδρο της Βουλής την 1η Δεκεμβρίου 1893 από τον Σταύρο Καλλέργη. Ο πρωτοπόρος σοσιαλιστής ανήλθε στη συνέχεια στο δημοσιογραφικό θεωρείο και περίμενε με ανυπομονησία από τον Πρόεδρο της Βουλής να το εκφωνήσει. Αυτός κωλυσιεργούσε και «ησχολείτο εις την ανάγνωσιν ετέρων αναφορών προερχομένων εκ διαφόρων προσώπων και πραγματευομένων κατά το μάλλον και ήττον περί ανέμων και υδάτων», όπως έγραψε στον «Σοσιαλιστή».

Ο Καλλέργης διαμαρτυρήθηκε μεγαλοφώνως και με εντολή του Προέδρου συνελήφθη για διατάραξη της συνεδρίασης. Οι στρατιώτες της φρουράς, αφού τον κτύπησαν με τα κοντάκια των όπλων τους, τον μετέφεραν στο αστυνομικό τμήμα, όπου παρέμεινε επί διήμερο. Στις 9 Δεκεμβρίου 1983 δικάστηκε και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 10 ημερών, τις οποίες εξέτισε στις φυλακές του Παλαιού Στρατώνα. Με τον περιπετειώδη αυτό τρόπο έληξε και τυπικά ο πρώτος εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς στην Ελλάδα.

  • Με τους μικρούς:
  • Διαβάζουμε το παρακάτω ποίημα, στο εικονόλεξο και το συζητάμε:

 

 

 

 

  • Ακούμε τα τραγούδια και τα χορεύουμε, από εδώ:

 

  • Γράφουμε τις λέξεις Μάιος και Άνοιξη και ζωγραφίζουμε, τις εικόνες της φύσης. Εδώ που ζούμε, είμαστε τυχεροί και τυχερές και μπορούμε να είμαστε κοντά στην φύση, σε όλες τις αλλαγές των μηνών. 

 

  • Με τις παλάμες μας … Ή στις πατούσες μας, 😀 , απλώνοντας στο εσωτερικό τους τέμπερα ή δακτυλομπογιά με ένα πινέλο, κάνοντας τες σφραγίδες, φτιάχνουμε τους δικούς μας πίνακες ζωγραφικής, με θέμα τα λουλούδια ή τα έντομα, που βρίσκονται παντού γύρω μας αυτόν τον μήνα! Στις εξής εικόνες:

  • Και το πρωτομαγιάτικο στεφάνι, κόβοντας και αφαιρώντας το κέντρο ενός πιάτου μια χρήσης, με τα λουλούδια που μπορούμε να μαζέψουμε στην φύση … Εδώ!

 

 

 

 

 

Καλά να περάσετε!

 

Γράμματο-Επανάληψη Νούμερο 3!

Γονείς και ζουζούνια, γειά σας!

 

  • Πάμε και για την επανάληψη στα γράμματα Ε-ε και Ζ-ζ; Φύγαμε! Ιστορίες και σκίτσα κόμικ: τις διαβάζουμε και για τα δυο γράμματα και συζητάμε το μήνυμα που μας στέλνει, η καθεμιά. Δίνουμε στην ιστορία ένα διαφορετικό τέλος. Γράφουμε και τα δυο γράμματα κεφαλαίο και μικρό. Εστιάζουμε στις λέξεις της ιστορίας, που αρχίζουν από το γράμμα, με το οποίο ασχολείται και τις ψάχνουμε, αν μπορούμε, στην επιφάνεια της οθόνης. Ακούμε την φωνή του γράμματος. Γράφουμε το γράμμα, κεφαλαίο και μικρό, τις ζωγραφίζουμε ή ζωγραφίζουμε το σκίτσο, αν μπορούμε να το εκτυπώσουμε …. 😀 Μας στέλνετε φωτογραφίες με τις δουλίτσες σας, αν το επιθυμείτε!
  • Από την εκπαιδευτική τηλεόραση, παρακολουθείτε τα βιντεάκια, αφιερωμένα στα δυο γράμματα της επανάληψης μας ….

Η Ιστορία του γράμματος Ε-ε.

Γράμμα Ε, ε.

Η Έφη και η Έρημος.

Σκαντζή Κατερίνα, στα σκίτσα η Φωτεινή Ιερεμία.

Μια φορά και έναν καιρό στην Επίδαυρο, ζούσε μαζί με την οικογένεια της η Έφη, ένα μικρό κορίτσι. Η Έφη κάθε πρωί, πήγαινε στο νηπιαγωγείο. Της άρεσε πολύ ακούει όλες τις ιστορίες για τα ζώα, που διάβαζε στην τάξη η δασκάλα της. Πιο πολύ όμως, αγαπούσε τις ιστορίες που μιλούσαν για το ελάφι. Έβρισκε το ελάφι, το πιο όμορφο ζώο. Η Έφη ήξερε ότι στην Ελλάδα που ζούμε, ζούσαν και πολλά ελάφια στα δάση της. Ποτέ όμως, δεν είχε δει ως τώρα ένα από κοντά.

Ένα βράδυ η Έφη βρέθηκε στην έρημο Σαχάρα… Διψασμένη και κατάκοπη. «Πως βρέθηκα εδώ; Τι θα κάνω τώρα; Που είναι η μαμά και ο μπαμπάς;» Αναρωτήθηκε, τρομαγμένη … Ώσπου βλέπει μπροστά της ένα πανέμορφο, δυνατό ελάφι. «Έλα, μην φοβάσαι θα σε πάω εγώ στο σπίτι σου, χάθηκες, ανέβα στην ράχη μου», της είπε το ελάφι. Η Έφη ανέβηκε, πιάστηκε γερά από τα κέρατα του ελαφιού… Μα ξαφνικά ακούει βαθιά την φωνή του μπαμπά της, να της φωνάζει: « Έλα ξύπνα, βλέπεις όνειρο, είσαι στο κρεβατάκι σου…».

Ο μπαμπάς της ο Επαμεινώνδας, κατάλαβε ότι η Έφη, ήθελε τόσο πολύ να δει ένα ελάφι από κοντά, ώστε λίγες μέρες μετά, την πήγε επίσκεψη στην Αθήνα, στον ζωολογικό κήπο.

Και έζησαν αυτοί καλά και εμείς, εξαιρετικά!

 

 

 

 

 

  • Ο Ερωτευμένος Ελέφαντας …

Η Ιστορία του γράμματος Ζ-ζ.

Γράμμα Ζ, ζ.

Η Ζαλισμένη Ζέβρα.

Σκαντζή Κατερίνα, στα σκίτσα η Φωτεινή Ιερεμία.

Μια φορά και έναν καιρό, ήταν μια ζέβρα που την έλεγαν Ζαχαρένια. Της άρεσε πολύ να τρώει … Ζάχαρη. Η Ζαχαρένια ζούσε σε ένα τεράστιο κλουβί, μαζί με άλλες ζέβρες στον ζωολογικό κήπο.

Μια μέρα ενός ζεστού καλοκαιριού, με φοβερή ζέστη, η Ζαχαρένια ένιωσε ότι ζαλίζονταν. Εκείνη την μέρα, ο κήπος είχε πολλούς επισκέπτες. Από παντού ακούγονταν πολύς θόρυβος, κουβέντες, παιδιά που έπαιζαν στα παγκάκια του κήπου, επιτραπέζια παιχνίδια με ζάρια… Η Ζαχαρένια ζαλίζονταν όλο και πιο πολύ. Σε λίγο θολά από την ζάλη, είδε ένα μικρό αγόρι, να βγάζει από το παντελόνι την ζώνη του και να της δένει το ένα της πόδι, πάνω στα κάγκελα του κλουβιού. Η Ζαχαρένια άρχισε να πονά πολύ. Προσπαθούσε με αγωνία να λυθεί και άρχισε να βγάζει κραυγές. Οι υπάλληλοι του κήπου, μόλις την άκουσαν, έτρεξαν γρήγορα να την λύσουν. Της έδωσαν να πιει νερό και να φάει λίγη ζάχαρη.

Από τα μεγάφωνα του κήπου, κάλεσαν στην έξοδο, τους γονείς του αγοριού, που είχε την ζώνη. Εκείνοι ήταν πολύ αυστηροί μαζί του, μόλις άκουσαν τι είχε κάνει. Πέρασε πολύς καιρός χωρίς ο Ζήσης να πάει στον ζωολογικό κήπο, που του άρεσε πολύ. Κατάλαβε όμως ότι τα ζώα πονούν και τρομάζουν και εκείνα, όπως κι εμείς οι άνθρωποι…

Έζησαν αυτοί καλά και εμείς, ζαχαρωτά!

 

 

 

 

 

 

  • Το Ζηλιάρικο Ζουζούνι …

Πολλά φιλιά και αγάπη!

Αριθμοεπανάληψη, αριθμός τρία (3)!

Γονείς και παιδάκια,

Φύγαμε και για την επανάληψη του αριθμού, τρία (3);

  • Με το τραγούδι που τον διδαχθήκαμε στην τάξη μας, η ποσότητά του. Μας άρεσε πολύ! Εδώ:

  • Με πολύ απλά υλικά, που θα βρείτε εύκολα στις βολτίτσες σας στην φύση και μέσα στο σπίτι σας, δημιουργείτε κατασκευαστικά την εικόνα του γνωστού παραμυθιού,Συνεχιζπου την διηγείται και το προηγούμενο τραγούδι στο βίντεο, από το γνωστό μας, κλασικό παραμύθι. Έτσι αντιλαμβανόμαστε και την ποσότητα: Τρία γουρουνάκια, τρία σπιτάκια. Στις ακόλουθες εικόνες εδώ: 

  • Συνεχίζουμε γράφοντας τον, σύμβολο και λέξη, το σύμβολο με την σωστή φορά, όπως δείχνουν τα μάτια του σκίουρου, στην εικόνα εδώ:

 

 

 

 

 

 

  • Βάζω και τον αριθμό 3 στην αριθμογραμμή, όπως κάναμε και για τους άλλους, στο παρακάτω διαδραστικό παιχνίδι, εδώ:

Καλή επιτυχία, Πολλά Φιλιά!

Στης καμηλοπάρδαλης την μύτη!

Γονείς και παιδάκια, Χρόνια πολλά και καλά!

Ευχόμαστε να είστε καλά και να περάσατε, όσο γίνονταν καλύτερα, αυτό το κάπως …. Παράξενο Πάσχα. Ξεκινάμε πάλι, την διαδικτυακή επαφή μας με την τάξη, πιστεύοντας να γυρίσουμε εκεί το συντομότερο δυνατό. Η ανάγνωση ενός πασίγνωστου παραμυθιού, με πρωταγωνιστή έναν βάτραχο και μια καμηλοπάρδαλη… Από μια προηγούμενη σχολική χρονιά, στο νηπιαγωγείο μας. ➡ 

Καλή Ακρόαση!

Πασχαλινό βίντεο δραστηριοτήτων!

Γονείς και Παιδάκια,

Και ένα τελευταίο βίντεο πασχαλινών δραστηριοτήτων. Το σταματάτε σταδιακά, με τις δύο κάθετες γραμμές στο κέντρο του βίντεο, σε όποια δραστηριότητα θέλετε και συνεχίζετε με τα βελάκια! Έχει πολύ ενδιαφέρον η πρώτη, με την ζωγραφική σε χαρτί κουζίνας!

Πολλά φιλιά! : 🙂 : ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΒΙΝΤΕΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ.

 

Πασχαλινό ημερολόγιο δραστηριοτήτων 2020!

Γονείς και ζουζούνια,

Σας ετοιμάσαμε και ένα ημερολόγιο, από σήμερα έως και την Κυριακή του Πάσχα, ώστε κάθε μέρα να έχει μια διαφορετική δραστηριότητα. Η επόμενη μέρα ανοίγει, μόνο όταν η προηγούμενη μέρα έχει περάσει. Κλικ εδώ: 😀 ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ 2020.

Καλή Μεγάλη Εβδομάδα!

Θα τα πούμε σύντομα πάλι!

Πασχαλιά 2020…

Γονείς και παιδιά στο σπίτι,

Την άλλη Κυριακή, έχουμε Πάσχα. Κάτω από κανονικές συνθήκες, οι νηπιαγωγοί θα είχαμε αποχαιρετίσει τα παιδιά και εσάς την περασμένη Παρασκευή, δίνοντας τους τις πασχαλινές κατασκευές τους, όπως κάνουμε κάθε σχολική χρονιά, πριν το διάλειμμα του Πάσχα. Δυστυχώς, φέτος δεν θα γίνει έτσι, μα θα κρατάμε στο νου, ότι θα το κάνουμε την επόμενη χρονιά … Ωστόσο, θα σας δώσουμε εδώ σήμερα μερικές ενδεικτικές δραστηριότητες, για να μείνετε αυτό το παράξενο Πάσχα στο σπίτι, κρατώντας την επαφή με την τάξη και περνώντας όσο γίνεται πιο ξέγνοιαστα και δημιουργικά!

  • Παζλ: “Τα πασχαλινά αυγά εκφράζουν συναισθήματα”, στον ακόλουθο σύνδεσμο. Μαζί με τα παιδιά, σύρετε και αφήνετε τα κομμάτια, μέχρι να σχηματιστεί η εικόνα. Μπορείτε να το κάνετε, όταν θα έχετε βάψει τα αυγά στο σπίτι μαζί. Το κάθε παιδί μπορεί να βάψει ως πρόσωπο που εκφράζει τι νιώθει, με ό,τι υλικό έχετε στο σπίτι, π.χ. μαρκαδόρους, λαδοπαστέλ, δακτυλομπογιές, με μπατονέτες, με παλιές οδοντόβουρτσες, με παλιά πινέλα κ. α., το δικό του αυγό. Π. χ., όπως στην εικόνα: ➡ 

 

 

 

 

  • Παρακολουθώ την ιστορία του Ιησού, από την Γέννηση ως την Ανάσταση και την συζητώ με τα παιδιά, παρακολουθώντας την παρακάτω animation ταινία. Επειδή είναι μεγάλη σε διάρκεια, την παρακολουθούμε ανά δεκαπεντάλεπτο, καθ΄όλη την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, προσπαθώντας να θυμηθούμε που έχουμε σταματήσει την προηγούμενη ήμερα. 

  • Σε δεύτερο επίπεδο, προσπαθώ να βάλω στην σωστή σειρά τις εικόνες με τις αγιογραφίες, ως προς την χρονική ακολουθία, από την Ανάσταση του Λαζάρου μέχρι την Ανάσταση του Ιησού, στον ακόλουθο διαδραστικό σύνδεσμο και με την βοήθεια της ακόλουθης παραδοσιακής, σύντομης ακροστιχίδας: ➡ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ.
Η εβδομάδα των Παθών 
Μεγάλη Δευτέρα, μεγάλη μαχαίρα.
Μεγάλη Τρίτη, ο Χριστός εκρύφθη.
Μεγάλη Τετάρτη, ο Χριστός επιάστη.
Μεγάλη Πέφτη, ο Χριστός παιδεύθη.
Μεγάλη Παρασκευή, ο Χριστός στο καρφί.
Μεγάλο Σαββάτο, ο Χριστός στον τάφο.
Μεγάλη Κυριακή, ο Χριστός θα αναστηθεί. 

 

  • Ζωγραφίστε ένα σύντομο ημερολόγιο και μαζί καταγράψτε, (εδώ θα βοηθήσετε οι γονείς), πως περάσατε αυτό το διαφορετικό Πάσχα.
  • Δημιουργήστε μια ευχετήρια κάρτα και γράψτε: Καλό Πάσχα -Χρόνια Πολλά, όπως θα κάναμε στην τάξη, με όποια υλικά διαθέτετε στο σπίτι.
  • Και με υλικά ανακυκλώσιμα, που μπορεί να υπάρχουν στο σπίτι, δημιουργήστε με ιδέες από το παρακάτω σύντομο βίντεο: 💡 ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ.

Περιμένουμε φωτογραφίες με τις δουλίτσες σας! Σας ευχόμαστε Καλό Πάσχα, με ηρεμία και αγάπη. Και αυτό θα περάσει. Πολλά φιλιά στα μαγουλάκια!

 

Απόφαση, (ΦΕΚ): Απαγορεύεται η λειτουργία όλων των εκπαιδευτικών δομών της χώρας, έως την 10η Μαΐου 2020.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Κοινή Υπουργική Απόφαση, που ορίζει την επιβολή του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων, σχολικών μονάδων, ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, κέντρων ξένων γλωσσών, φροντιστηρίων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών, φορέων και ιδρυμάτων, δημοσίων και ιδιωτικών, κάθε τύπου και βαθμού της χώρας, προσωρινής απαγόρευσης των εκπαιδευτικών εκδρομών εντός και εκτός της χώρας και προσωρινής απαγόρευσης μετακινήσεων και επισκέψεων μαθητών, φοιτητών, σπουδαστών και εκπαιδευτικών, καθώς και προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας ελληνόγλωσσων σχολικών μονάδων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών του εξωτερικού, για το χρονικό διάστημα έως και 10.5.2020. ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΟ ΦΕΚ

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση