sunflower

Βρισκόμαστε στην αρχή  του καλοκαιριού  ! Σε πολλά μέρη της Ελλάδας και του κόσμου ανθίζουν τα ηλιοτρόπια και ψηλώνουν , ψηλώνουν σαν να θέλουν να φτάσουν τον ήλιο και να ρουφήξουν κάθε αχτίδα του . Τον κοιτούν κατάματα και μοιάζουν χαρούμενα και περήφανα , που νιώθουν τη ζεστασιά του ήλιου . 

‘Άκουσε το παρακάτω μουσικό κομμάτι, γίνε κι εσύ ένα μικρό ηλιοτρόπιο που σηκώνει το κεφαλάκι του να αντικρίσει τον ήλιο και ακολουθεί συνεχώς την πορεία του στον ουρανό. Μόλις αυτός κρυφτεί πίσω από το βουνό, τότε και το ηλιοτρόπιο γέρνει το κεφαλάκι του στη γη. Θάλασσα από ηλιοτροπία  Ευανθία Ρεμπούτσικα

 Πολλοί σημαντικοί ζωγράφοι έχουν απεικονίσει ηλιοτρόπια στα έργα τους . Ο πιο γνωστός είναι ο Vincent Van Gogh . Ωστόσο , εκτός από αυτόν και ο Claude Monet ζωγράφισε ηλιοτρόπια σε βάζο , αλλά και Ελληνίδες ζωγράφοι εμπνεύστηκαν από την ομορφιά τους , όπως η Ιωαννίδου Ξανθή .

 

Τα παιδιά μπορούν να παρατηρήσουν  , να περιγράψουν  και να σχολιάσουν τους πίνακες .
Ποια χρώματα χρησιμοποίησε ο κάθε ζωγράφος ; Πως είναι τα λουλούδια ; Είναι όλα ίδια ; Που βρίσκονται τα λουλούδια? Ακόμη τα παιδιά μπορούν να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιο τους με νέες λέξεις , όπως ηλιοτρόπιο , ηλίανθος, ηλιολούλουδο , ηλιόσποροι και δίνεται το έναυσμα να ασχοληθούν με σύνθετες λέξεις του ήλιου .

Φτιάξε κι εσύ το δικό σου ηλιοτρόπιο με την τεχνική του κολλάζ .Πάνω σε ένα χαρτόνι ζωγράφισε έναν κύκλο και κόλλησε μέσα ηλιόσπορους ή αν δεν έχεις, μπορείς να κολλήσεις φακές, μπαλάκια από καφέ γκοφρέ ή ό,τι άλλο σκεφτείς. Γύρω γύρω κόλλησε μακαρόνια και φτιάξε το βλαστό και τα φυλλαράκια με ό,τι υλικά θέλεις, μπορείς και να τα ζωγραφίσεις.