Φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη Λίμνη Βουλιαγμένης και τη θάλασσα της Βάρκιζας

Η εκπαιδευτική μας επίσκεψη στη Λίμνη Βουλιαγμένης και στη θάλασσα της Βάρκιζας αποτυπώθηκε καλλιτεχνικά με το φωτογραφικό φακό της μαθήτριας του Γ4, Μαρίας Στρέμπα. Και επειδή μια εικόνα, χίλιες λέξεις σας αφήνουμε να τις απολαύσετε….

Μια πανοραμική θέα της Λίμνης Βουλιαγμένης

Εικόνα 026

Η Λίμνη, ο γλάρος και ο άνθρωπος… μια αρμονική συνύπαρξη

Εικόνα 016

Η θάλασσα της Βάρκιζας

Εικόνα 007

Ελιές και ψάρι … μύρισε Ελλάδα

Εικόνα 011

Τα Λιμάνια της ζωής μας….

Τα λιμάνια είναι σημαντικά για κάθε περιοχή και χώρα, διότι έτσι μεταφέρονται προϊόντα (εμπορεύματα) αλλά και άνθρωποι-ειδικά στο παρελθόν η ύπαρξη ενός λιμανιού σήμαινε μεγάλη οικονομική ανάπτυξη. Στην εργασία μας μελετήσαμε το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας μας, τον Πειραιά. Ο Πειραιάς, πόλος ζωής και ανάπτυξης, από το παρελθόν έως και σήμερα είναι στα μάτια μας μοναδικός. Τι πιστεύετε εσείς;

ΛΙΜΑΝΙΑ

Μια εργασία των: Σπύρου Χαλβαντζή, Χρήστου Τσούβαλη, Κων/νου Σπατούλα και Γρηγόρη Φονταλή

ΛΙΜΝΗ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

Η Λίμνη Μαραθώνα, πηγή υδροδότησης της Αθήνας, με μακρά ιστορία αποτέλεσε πηγή πολλών μύθων και δοξασιών. Στην εργασία μας αυτή προσπαθήσαμε να παρουσιάσουμε σύντομα την ιστορία της.

ΛΙΜΝΗ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

Μια εργασία των: Σοφίας Δημοπούλου, Νίκης Δημητράτου, Σταύριας Ιωάννου και Αθανασίας Σουλάνδρου.

Το Ρέμα του Βουραϊκού

Το Ρέμα του Βουραϊκού στην περιοχή του Οδοντωτού προκαλεί δέος και ανάταση ψυχής με ακουστικές και οπτικές εικόνες εξαιρετικής ομορφιάς και κάλλλους.Ελάτε να το εξερευνήσουμε!

ΤΟ ΡΕΜΑ ΤΟΥ ΒΟΥΡΑΪΚΟΥ

Μια εργασία των: Ιωαννίδη Παναγιώτη, Καρούτζου Αγησίλαου και του Κουσαρίδα Γιώργου.

Λίμνη Στυμφαλίας

Η Λίμνη Στυμφαλίας, ένας ολόκληρος μικρόκοσμος. Αξίζει μια ευκαιρία να τον γνωρίσουμε!

ΛΙΜΝΗ ΣΤΥΜΦΑΛΙΑΣ

Μια εργασία των: Πλιάκου Αναστάση, Σκρέκη Ευγενίας, Στυλιανίδη Δημήτρη, Τζινιέρη Νικολάου.

Μια εκπαιδευτική επίσκεψη στη Λίμνη Βουλιαγμένης και στη θάλασσα της Βάρκιζας

Σήμερα, 09.02.2017, στο πλαίσιο των περιβαλλοντικών προγραμμάτων του σχολείου μας με θέμα «Υδάτινες Διαδρομές _ 1», «Υδάτινες Διαδρομές _ 2» και «Υδάτινες Διαδρομές _ 3» πραγματοποιήσαμε εκπαιδευτική επίσκεψη στη λίμνη Βουλιαγμένης και στη θάλασσα της Βάρκιζας. Το τοπίο ειδυλλιακό και η διάθεση μαθητών και καθηγητών εξαιρετική.

Ο ξεναγός μας, ναυαγοσώστης στη Λίμνη, μας ενημέρωσε για τα σπηλαιώματα που φαίνεται να συνδέονται με το ηφαιστειακό τόξο που διατρέχει τα ελληνικά νησιά. Τα συνεχώς ανανεούμενα, υφάλμυρα νερά της, οι δαιδαλώδεις υποβρύχιες σήραγγες και η βλάστηση που τυλίγει τα βράχια δημιουργούν ένα πραγματικά μικρό, μαγικό σύμπαν. Η λίμνη είναι ενταγμένη στον Εθνικό κατάλογο NATURA 2000 και αποτελεί ένα τόπο ιδιαίτερου φυσικού κάλους. Δεν έμεινε όμως μόνο εκεί. Ανέλυσε τους αστικούς θρύλους, διόρθωσε «παρεξηγήσεις» απάντησε στις ερωτήσεις μας και μας παρείχε σημαντικές πληροφορίες για τον ενδεδειγμένο τρόπο αντίδρασης σε περίπτωση κινδύνου πνιγμού στη θάλασσα.

Η επίσκεψη μας συνεχίστηκε με μια βόλτα στη θάλασσα της Βάρκιζας. Στην υποτυπώδη ιχθυόσκαλα συναντήσαμε ψαράδες που μας ενημέρωσαν για τις δυσκολίες του επαγγέλματος. Η ρύπανση, οι μεγάλες εταιρείες, οι ιχθυοκαλλιέργειες και ενίοτε ο καιρός απειλούν τη δουλειά τους. Μια δουλειά που περικλείει το μεράκι τους για τη θάλασσα και ίσως κρύβει έναν ενδόμυχο πόθο για ταξίδια μακρινά, για «υδάτινες διαδρομές» στα πέρατα του κόσμου!

Η επιστροφή στο σχολείο έγινε με βαριά καρδιά αφού μια ευχάριστη σχολική μέρα έφτασε στο τέλος της. Δεν θα την ξεχάσω γιατί πραγματικά «είδαμε» πράγματα έξω, στο φυσικό τους περιβάλλον, μυρίσαμε τη θάλασσα και δε μιλήσαμε απλώς για αυτήν, βουτήξαμε στα νερά της λίμνης (εντάξει, μόνο το χέρι μας άφησαν οι καθηγητές μας) αλλά νοιώσαμε αυτό που με τόση θέρμη μας περιέγραψε ο ξεναγός μας. Ευχαριστώ πολύ τους συμμαθητές μου για την καλή παρέα και όλους όσοι από τους καθηγητές μου μας συνόδευσαν. Περιμένουμε με ανυπομονησία την επόμενη εξόρμηση μας!

Τερψιχόρη Τουρλούπη, Γ4

Εκπαιδευτική Επίσκεψη στη Λίμνη Βουλιαγμένης και τη θάλασσα της Βάρκιζας.

Για να ακονίσουμε τη μνήμη μας αλλά και τις γνώσεις μας παρακαλώ συμπληρώστε το φύλλο εργασίας που ακολουθεί. Καλή διασκέδαση!
ΛΙΜΝΗ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ