ΕΙΣ ΟΙΩΝΟΣ ΑΡΙΣΤΟΣ ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΓΛΩΣΣΗΣ

Η ιερή αγανάκτηση για την πρόταση της επιτρόπου της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση κ. Διαμαντοπούλου, να καθιερωθεί η αγγλική ως δεύτερη επίσημη γλώσσα της Ελλάδας, υπήρξε η αφορμή της συγγραφής αυτού του βιβλίου. Η επιστημονική ακρίβεια των χρησιμοποιούμενων επιχειρημάτων είναι αυτή που το χαρακτηρίζει.

Μέσα από το υπέροχο ταξίδι στην ελληνική γλώσσα

που κάνουμε με οδηγό τον καθηγητή Φιλολογίας και ιστορικό ερευνητή κ. Αντώνιο Αντωνάκο, γνωρίζουμε τις μοναδικές ιδιότητές της και κατανοούμε διάφορα σημαντικά γλωσσικά φαινόμενα, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις ή ήταν άγνωστα ή περνούσαν απαρατήρητα. Είναι ένα χρήσιμο πνευματικό πολεμοφόδιο για τα όπλα που πρέπει να χρησιμοποιηθούν εναντίον των δολιοφθορέων της ελληνικής γλώσσας. Είναι απαραίτητο στον μαθητή, τον φοιτητή, τον δάσκαλο, τον καθηγητή αλλά και σε κάθε έλληνα που θέλει να γνωρίζει την υπεροχή και την μοναδικότητα της γλώσσας που κληρονόμησε . . . Της ελληνικής αυδής. . . (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)

Οι Φρουροί του Ζείν και του Ευζείν

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Στ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Αστυπάλαιας » Οι Φρουροί του Ζειν και του Ευζείν» , ξεκίνησε να υλοποιείται στις αρχές του Νοεμβρίου και προβλέπεται να έχει εξάμηνη ισχύ. Περιλαμβάνει εκμάθηση πρώτων βοηθειών, εκπαιδευτικές επισκέψεις στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Αστυπάλαιας, επισκέψεις επαγγελματιών υγείας στο Σχολείο (ιατρός, διαιτολόγος), οργάνωση δεκατιανού και πρωινού στην τάξη, προτάσεις για υγιεινό δεκατιανό στο σχολείο και διαμοιρασμός αυτών με τη μορφή εντύπου, ενημερωτικού υλικού στους υπόλοιπους μαθητές του Σχολείου, καθώς και στενή  συνεργασία με την καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής για την τακτική φυσική ενδυνάμωση των μαθητών-φρουρών.

 

 

Η Φιλαναγνωσία στην Έκτη Τάξη

Στα πλαίσια της δράσης <<Η Φιλαναγνωσία στην Έκτη Τάξη>>, ξεχωρίσαμε το βιβλίο της Διδώς Σωτηρίου, Ματωμένα Χώματα. Το διαβάσαμε, το σχολιάσαμε, το αναλύσαμε, το επεξεργαστήκαμε, κάναμε τις ιστορικές αναφορές, αναζητήσαμε πληροφορίες για τη Σμύρνη, τη Μικρασία, την καταστροφή, τον ξεριζωμό, την προσφυγιά και τη βιογραφία της μεγάλης συγγραφέως. Είναι η πρόταση του μήνα και το προτείνουμε ως ένα από τα βιβλία που πρέπει να «κοσμεί» τις βιβλιοθήκες μας.

παραδοσιακά τραγούδια

Εορτασμός 28ης Οκτωβρίου 2018

Τη γιορτή της 28ης Οκτωβρίου είχαν αναλάβει οι μαθητές των Ε΄και Στ΄ τάξεων οι οποίοι με την καθοδήγηση των δασκάλων τους παρουσίασαν, διασκευασμένα, τρία από τα δέκα διηγήματα της Λότης Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου «Ο καιρός της σοκολάτας».

    Το βιβλίο της Λότης Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου «Ο καιρός της σοκολάτας» μας ταξιδεύει στην περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και της κατοχής. Η πείνα, η αντίσταση, ο ηρωισμός, η έννοια της πατρίδας, του καλού, του κακού, του δίκαιου και της ανθρωπιάς σκιαγραφούνται με τρόπο άμεσο κι επιδέξιο μέσα στα διηγήματα που έχουμε επιλέξει να σας παρουσιάσουμε και το οποία αποτελούν πραγματικές ιστορίες, κομμάτια από τη ζωή της συγγραφέως, της οικογένειας, των συγγενών, των συμμαθητών και φίλων της αλλά και των απλών ανθρώπων που ζούσαν στην περιοχή των Εξαρχείων, τα ζοφερά εκείνα χρόνια της Ιταλογερμανικής κατοχής. Ιστορίες νοσταλγικές κι αξέχαστες παρά το βάρος τους, που σφράγισαν τις ζωές των ανθρώπων που τις έζησαν και γέμισαν με υπερηφάνεια και συγκίνηση εμάς που τις διαβάζουμε από τα βιβλία ή έχουμε την τύχη να μας τις διηγηθούν οι προπαππούδες ή οι προγιαγιάδες μας.

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί για τη διοργάνωση της γιορτής ήταν οι εκπαιδευτικοί: Βαζαίου Μαρία και Σταυλά Ευφημία.