Ποντιακοί χοροί

Σέρα ή Πυρρίχιος

pyrrichios2 640x360

Από τους πιο χαρακτηριστικούς ποντιακούς χορούς είναι η Σέρα ή Πυρρίχιος, δηλαδή χορός της φωτιάς. Τον Πυρρίχιο χόρεψαν οι Κουρήτες Αθηναίοι στα Παναθήναια και οι Λάκωνες στα Διοσκούρεια. Οι Έλληνες του Πόντου διατήρησαν τον χορό ζωντανό έως τις μέρες μας.

Ο Πυρρίχιος είναι πολεμικός χορός και χορεύεται με όπλα. Ο Πλάτων περιγράφει τον Πυρρίχιο ως πολεμικό χορό με φάσεις άμυνας και επίθεσης και με τους χορευτές παραταγμένους με τα όπλα τους σε στρατιωτική διάταξη. Ο Πυρρίχιος χορός λέγεται και Σέρα, επειδή χορευόταν κυρίως κοντά στον ποταμό Σέρα της Τραπεζούντας.

Τικ μονό

unnamed

Το τικ μονό προέρχεται από την περιοχή Ματσούκας (Τραπεζούντα). Είναι πλούσιος χορός σε μουσικές παραλλαγές και τραγούδια. Παίζεται με όλα τα μουσικά όργανα του Ανατολικού Πόντου. Χορεύεται σε κλειστό κύκλο. Ο ρυθμός είναι πεντάσημος 5/8. Το πιάσιμο είναι από τις παλάμες με τα χέρια λυγισμένα στους αγκώνες.

Κότσαρι

kotsari 640x277

Το κότσαρι είναι χορός του ανατολικού Πόντου και συγκεκριμένα του Καρς. Οι χορευτές πιάνονται από τους ώμους σε κύκλο ή ημικύκλιο. Τα βήματα-μέτρα του χορού είναι οκτώ και χωρίζονται σε δύο χορευτικές εικόνες. Η πρώτη χαρακτηρίζεται από τα τέσσερα πρώτα μέτρα, στα οποία εκτελούνται δυο κουτσά βήματα και δύο επιτόπιες αναπηδήσεις πάνω στην αριστερή φτέρνα. Τα επόμενα τέσσερα είναι απλά και μεταφέρουν το χορό προς τα δεξιά. Ο χορός κότσαρι παραδοσιακά ήταν αντρικός χορός. Σήμερα συμμετέχουν σε αυτόν και γυναίκες.

https://www.maxmag.gr/agnosti-ellada/ta-pontiaka-ithi-kai-ethima-stin-ellada/