ΧΑΡΡΥ ΚΛΥΝΝ
Ο Χάρρυ Κλυνν (Καλαμαριά, 7 Μαΐου 1940 – Καλαμαριά, 21 Μαΐου 2018), γεννημένος ως Βασίλης Τριανταφυλλίδης, ήταν Έλληνας κωμικός, σατιρικός ηθοποιός και πολιτικός.
Γεννήθηκε από φτωχή οικογένεια Ποντίων προσφύγων, τον Νίκο και την Κυριακή Τριανταφυλλίδη. Εξαιτίας των δυσμενών οικονομικών συνθηκών, ωθήθηκε στην εργασία από την ηλικία των 5 ετών. Παράλληλα φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο και στο Γυμνάσιο Καλαμαριάς και αργότερα στο Ε΄ Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης. Η συμμετοχή του σε μια βραδιά ταλέντων του Γιώργου Οικονομίδη άλλαξε τη ζωή του καθώς, εκτός από το πρώτο βραβείο, «κέρδισε» και μια πρόταση από τον Οικονομίδη να τον ακολουθήσει στην Αθήνα.
Άρχισε να γίνεται πιο γνωστός μετά τη συμμετοχή του σε δύο ταινίες (Γάμος αλά ελληνικά και Τα 201 καναρίνια), στις αρχές της δεκαετίας του 1960, και μετά τις πρώτες θεατρικές εμφανίσεις του στα θέατρα Ακροπόλ και Χατζηχρήστου.
Το 1964 έκανε μερικές εμφανίσεις στο Μόντρεαλ. Αυτή η περίοδος διήρκεσε 10 χρόνια και δούλεψε τόσο στις HΠA όσο και στον Καναδά σε κέντρα της ελληνικής διασποράς και σε καφεθέατρα ως stand up comedian (νέο είδος, που το εισήγαγε αργότερα στην Ελλάδα).
Τον χειμώνα του 1974 γύρισε στην Ελλάδα και πρωτοεμφανίστηκε σε μπουάτ της Πλάκας, στον «Αιγόκερω», στον «Ζυγό» και στην «Διαγώνιο». Ύστερα δούλεψε στα νυχτερινά κέντρα «Διογένης», «Δειλινά» και «Στορκ». Άρχισε να γίνεται ευρύτερα γνωστός μετά την κυκλοφορία του πρώτου του δίσκου «Για δέσιμο», από τη δισκογραφική εταιρεία Columbia το φθινόπωρο του 1978.
Το 1998 παρουσιάζεται η πρώτη του ζωγραφική έκθεση στον «Εικαστικό Κύκλο». Από το 2006 ζούσε μόνιμα στη γενέτειρά του, την Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης, όπου έγραφε βιβλία (κυκλοφορούν 12 βιβλία του), έπαιζε στο θέατρο, ζωγράφιζε (έχει κάνει 8 ατομικές εκθέσεις) και ηγούταν της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Καλαμαριάς. Στο Ελληνικό δημοψήφισμα του 2015 τάχτηκε υπέρ του «Όχι». Πέθανε στις 21 Μαΐου του 2018 στο νοσοκομείο της Καλαμαριάς από προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΧΟΥΡΙΔΗΣ
Ο Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης είναι Έλληνας τραγουδιστής. Είναι αδερφός του λυράρη Ματθαίου Τσαχουρίδη.
Γεννήθηκε στην Βέροια 1980 όπου μεγάλωσε και τελείωσε και τις εγκύκλιες σπουδές του.
Σπούδασε μουσική στο Λονδίνο, κατόπιν υποτροφίας της Ιεράς Μητρόπολης Βεροίας (Εκκλησία της Ελλάδος). Είναι απόφοιτος του πανεπιστημίου Goldsmiths University of London. Ολοκλήρωσε το πτυχίο μουσικών σπουδών και το μεταπτυχιακό του στην Εθνομουσικολογία ερευνώντας μια σειρά από ειδικά θέματα όπως μουσική λογοκρισία, αίσθηση πολιτιστικής ταυτότητάς μέσω της μουσικής, μουσική και εθνικισμός, εθνική μουσική της Ελλάδος, αυθεντικότητα στη μουσική παράδοση, ιταλική όπερα και άλλα.
Το 2003 κερδίζει μια δεύτερη υποτροφία, αυτή τη φορά από το Αγγλικό ίδρυμα Michael Marks Charitable Trust για την αποπεράτωση διδακτορικής διατριβής με θέμα: «Παραδοσιακές φωνητικές τεχνικές του Πόντου και της Ηπείρου στη σύγχρονη Ελλάδα: μια αντανακλαστική μουσική εθνογραφία». Το αντικείμενο διαπραγμάτευσης αποτελεί πρωτόλεια έρευνα στο ευρύτερο πεδίο της μελέτης παραδοσιακών φωνών καθιστώντας έτσι μια πιλοτική μελέτη για παρόμοιες έρευνες.
Το τελικό κονσέρτο υπεράσπισης της διδακτορικής του διατριβής έλαβε χώρα τον Ιούνιο 2008 στο Ελληνικό κέντρο του Λονδίνου με τίτλο «Ψυχή & Σώμα» όπου ο Κωνσταντίνος απέσπασε άριστες κριτικές από τους εξεταστές του αποπερατώνοντας τη διατριβή του με βαθμό άριστα. Εκείνη η μέρα στάθηκε αφορμή για τη γέννηση μιας «μουσικής οντότητας» όπου ακολουθεί τον Κωνσταντίνο και τον αδερφό του Ματθαίο μέχρι σήμερα. Η μουσική αυτή οντότητα έχει αντικείμενο διαπραγμάτευσης τα «σύνορα της μουσικής» και κατ’ επέκταση το πάντρεμα διαφόρων μελωδιών από το παγκόσμιο ρεπερτόριο (εθνικής, κλασσικής και κινηματογραφικής μουσικής) εκτελεσμένο από τη ποντιακή λύρα του Ματθαίου και από τη φωνή του Κωνσταντίνου.
ΙΕΡΟΚΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ
Γεννήθηκε στην Πτολεμαΐδα . Αποφοίτησε το 1982 από τη Δραματική Σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Μέχρι το 1990, συμμετείχε ως ηθοποιός και ιδρυτικό μέλος μικρών πειραματικών θιάσων σε έργα Νίκου Καζαντζάκη, Ντάριο Φο, Δημήτρη Ψαθά, Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, Αριστοφάνη, Ουίλιαμ Σαίξπηρ
Το 1990, μαζί με άλλους ηθοποιούς και μουσικούς, δημιούργησε το σατιρικό μουσικοθεατρικό σχήμα “Άγαμοι Θύται”, στο οποίο συμμετείχε γράφοντας, παίζοντας και σκηνοθετώντας.
Στο θέατρο, έχει παίξει σε έργα των Τένεσι Ουίλιαμς, Γρηγόριου Ξενόπουλου, Ιάκωβου Καμπανέλλη, Άντον Τσέχωφ, Εντουάρντο Ντε Φιλίππο κ.ά.
Στην τηλεόραση, έχει πρωταγωνιστήσει σε τηλεοπτικές σειρές (Είμαστε στον αέρα, Και πάλι φίλοι κ.ά.), ενώ έχει ενσαρκώσει και τον Αστυνόμο Μπέκα στην τηλεοπτική μεταφορά των μυθιστορημάτων του Γιάννη Μαρή.
ΣΑΚΗΣ ΤΑΝΙΜΑΝΙΔΗΣ
Ο Σάκης (Αθανάσιος) Τανιμανίδης είναι Έλληνας παρουσιαστής, παραγωγός και επιχειρηματίας. Γεννήθηκε στις 30 Απριλίου 1981 στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στην περιοχή της Καλαμαριάς. Έχει δύο αδέλφια, τον Πάνο και την Κασσιανή. Από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με τον αθλητισμό και το μπάσκετ ενώ μετά το σχολείο, σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αποφοιτώντας αργότερα με δίπλωμα Αγρονόμου και Τοπογράφου Μηχανικού.
Έγινε γνωστός μέσα από την ταξιδιωτική εκπομπή World Party, την οποία δημιούργησε και παρουσίασε. Η εκπομπή προβλήθηκε πρώτα στη ΕΡΤ3 και στη συνέχεια στο κανάλι Alpha για τρεις σεζόν, από το 2014 έως το 2016 με μεγάλη επιτυχία. Το 2017 παρουσίασε το ριάλιτι επιβίωσης Survivor για την Ελλάδα. Το 2022 αγόρασε τα διακαιώματα του επιχειρηματικού σόου “Dragons’ Den”, στο οποίο είναι Executive Producer και παρουσιαστής.
ΜΕΛΙΝΑ ΑΣΛΑΝΙΔΟΥ
Η Μελίνα (Συμέλα) Ασλανίδου γεννήθηκε στις 28 Αυγούστου του 1974 στη Στουτγκάρδη της Γερμανίας, αλλά πέρασε τη παιδική της ηλικία στη Παραλίμνη Γιαννιτσών. Έκτοτε ζει στην Ελλάδα. Έχει σπουδάσει βοηθός μικροβιολόγου στη Θεσσαλονίκη. Την περίοδο 2000 έως 2002 συμμετείχε στο συγκρότημα “Οι Απέναντι”, με το οποίο κυκλοφόρησε τα άλμπουμ “Το Παρελθόν Θυμήθηκα” και το “Μικρή Αγάπη” που περιέχει την διασκευή του τραγουδιού “Τι σου κανα και πίνεις“, με την οποία το συγκρότημα έγινε ευρύτερα γνωστό. Έπειτα η Μελίνα ακολούθησε σόλο καριέρα.
ΠΑΥΛΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΙΔΗΣ
Ο Παύλος Κοντογιαννίδης (γενν. Βέροια, 13 Αυγούστου 1950-) είναι Έλληνας Ηθοποιός ποντιακής καταγωγής, με πολύχρονη θητεία στο θέατρο, στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο.
Έχει εργασθεί ως παραγωγός ραδιοφώνου στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ και στον ΑΝΤ1, ενώ ασχολείται και με το τραγούδι. Έχει συμμετάσχει σε αρκετές βιντεοταινίες και τηλεταινίες ενώ έχει εμφανιστεί και σε τηλεοπτικές εκπομπές και τηλεπαιχνίδια. Ερμήνευσε δεκάδες ρόλους του παγκόσμιου και του κλασικού ελληνικού ρεπερτορίου, ενώ ενσάρκωσε ορισμένους χαρακτηριστικούς τύπους σε σίριαλ της τηλεόρασης. Έχει τιμηθεί με τρία θεατρικά και ένα κινηματογραφικό βραβείο.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ
Ο Θανάσης (Αθανάσιος) Ευθυμιάδης (Βρυσικά Διδυμοτείχου, 6 Φεβρουαρίου 1967) είναι Έλληνας ηθοποιός.
Είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής Βεάκη. Είναι παντρεμένος με την Σέρβα ηθοποιό και μοντέλο Άννα Δημητρίεβιτς, με την οποία έχουν δύο κόρες, τη Ζωή που γεννήθηκε το 2007 και τη Σόφη, που γεννήθηκε το 2009
ΠΑΡΘΕΝΑ ΧΟΡΟΖΙΔΟΥ
Η Παρθένα Χοροζίδου (Καβάλα, 22 Οκτωβρίου 1979) είναι Ελληνίδα ηθοποιός, απόφοιτη της Δραματικής Σχολής Γ. Θεοδοσιάδη
ΣΟΦΙΑ ΜΟΥΤΙΔΟΥ
Η Σοφία Μουτίδου (γεν. 18 Απριλίου 1972) είναι Ελληνίδα ηθοποιός, κωμικός stand-up, παρουσιάστρια, youtuber και σκηνοθέτης. Έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό μέσα από τους πρωταγωνιστικούς της ρόλους στις τηλεοπτικές σειρές Οι Στάβλοι της Εριέτας Ζαΐμη (2002-2004) και Το καφέ της Χαράς (2003-2005). Από το 2012 γράφει, σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί τις δικές της παραστάσεις stand-up. Το 2016 δημιούργησε το δικό της κανάλι στο youtube δημιουργώντας περιεχόμενο σατιρικού, σχολιαστικού και κοινωνικού περιεχομένου
ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ
Ο Στέλιος Καζαντζίδης θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους Έλληνες τραγουδιστές όλων των εποχών.
Γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου 1931 στη Νέα Ιωνία Αττικής και ήταν γιος του Χαράλαμπου Καζαντζίδη με καταγωγή από τα Κοτύωρα (σημ. Ορντού) του Πόντου και της Γεσθημανής (Χατζίδαινας) με καταγωγή από την Αλάγια της νοτιοδυτικής Μικράς Ασίας.
Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, τραγούδησε δημιουργίες μεγάλων συνθετών (Μάνος Χατζιδάκις, Άκης Πάνου, Γιάννης Παλαιολόγου, Απόστολος Καλδάρας, Μανώλης Χιώτης, Μίκης Θεοδωράκης, Θοδωρής Δερβενιώτης, Νάκης Πετρίδης, Χρήστος Λεοντής, Τάκης Σούκας, Θανάσης Πολυκανδριώτης, Μπάμπης Μπακάλης, Χρήστος Νικολόπουλος, Γιώργος Μητσάκης, Βασίλης Τσιτσάνης, Σταύρος Ξαρχάκος, Μάνος Λοΐζος, Γιάννης Παπαϊωάννου, Γιώργος Ζαμπέτας κ.ά.) και στιχουργών (Κώστας Βίρβος, Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, Τάσος Λειβαδίτης, Δημήτρης Χριστοδούλου, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Πυθαγόρας, Σώτια Τσώτου, Χρήστος Κολοκοτρώνης, Ευάγγελος Ατραΐδης, Βάντα Κουτσοκώστα, Νίκος Λούκας, Λευτέρης Χαψιάδης, Χαράλαμπος Βασιλειάδης κ.α.)
Απεβίωσε στις 14 Σεπτεμβρίου του 2001, σε ηλικία 70 ετών, μετά από πολύχρονη αντιμετώπιση του καρκίνου. Ο Καζαντζίδης είχε αρνηθεί να γίνει η κηδεία του δημοσία δαπάνη. Η ταφή του έγινε στο Νεκροταφείο της Ελευσίνας, πλάι στον τάφο της μητέρας του Γεσθημανής, όπως το επιθυμούσε ο ίδιος, ενώ η κηδεία του εξελίχθηκε σε λαϊκό προσκύνημα. Μέχρι σήμερα ιδρύονται σύλλογοι για αυτόν και πολλοί δρόμοι φέρουν το όνομα του.
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΝΤΑΖΗΣ
Ο Λευτέρης Πανταζής (πραγματικό όνομα: Ελευθέριος Παγκοζίδης) γεννήθηκε στις 27 Μαρτίου 1955 στην Τασκένδη της πρώην Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Ουζμπεκιστάν από γονείς της ελληνικής ποντιακής κοινότητας της ΕΣΣΔ. Λίγα χρόνια μετά ήρθε στην Ελλάδα ως πρόσφυγας όπου, καθώς τα χρόνια ήταν δύσκολα, δούλευε από μικρός ως λούστρος, ωστόσο το τραγούδι ήταν πάντα η μεγάλη αγάπη του.
Θεωρείται ένα από τα εμπορικότερα ονόματα του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού, με 27 προσωπικούς δίσκους και 13 συλλογικούς. Από αυτούς, 30 έγιναν πλατινένιοι ενώ και οι 40 έχουν γίνει χρυσοί. Το σύνολο των πωλήσεων δίσκων και cd φτάνει γύρω στα 4.000.000. Πολύ συχνά δίνει συναυλίες στην Ελλάδα αλλά και στους ομογενείς του εξωτερικού. Έχει διατελέσει πρόεδρος του ποδοσφαιρικού τμήματος του Πανιωνίου
ΑΝΤΩΝΗΣ ΡΕΜΟΣ
Ο Αντώνης Ρέμος (πραγματικό όνομα: Αντώνιος Πασχαλίδης) (Ντίσελντορφ, 19 Ιουνίου 1970) είναι Έλληνας τραγουδιστής. Όλοι του οι δίσκοι έχουν γίνει πολλαπλά πλατινένιοι και θεωρείται ένας από τους εμπορικότερους τραγουδιστές της ελληνικής μουσικής βιομηχανίας. Διετέλεσε επίσης πρόεδρος της ομάδας Ηρακλής.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΗΣ
Ο Παντελής Παντελίδης (Νέα Ιωνία Αττικής, 23 Νοεμβρίου 1983 – Ελληνικό Αττικής, 18 Φεβρουαρίου 2016) ήταν Έλληνας λαϊκός τραγουδιστής, στιχουργός και συνθέτης, ενώ υπήρξε ακόμη ποδοσφαιριστής και υπαξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού.
Έγινε γνωστός το 2010 μέσω της πλατφόρμας YouTube, όπου ο ίδιος αναρτούσε τα βίντεο του τραγουδώντας και παίζοντας με την κιθάρα με σκοπό να μην τα ξεχάσει.
Καλλιόπη Ταχτσόγλου
Γεννήθηκε το 1961 στην Πλατανόβρυση Δράμας.Από το 1984 μέχρι σήμερα εργάζεται στο θέατρο (Εθνικό Θέατρο, Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν», θέατρον ΑΤΤΙΣ, θέατρο εμπρός, ομάδα Θέαμα, ΔΗΠΕΘΕ Βεροίας και Σερρών, Θέατρο Λαμπέτη, Σμαρούλα, Παρκ, Ακάδημος κ.α) ενώ για αρκετά χρόνια λάμβανε μέρος σε διάφορες επιτυχημένες τηλεοπτικές δουλειές. Έγινε γνωστή από την τηλεοπτική σειρά “Δύο ξένοι”.
Γιώργος Γιελτσίδης
Ο Πόντιος ποδοσφαιριστής που αψήφησε τον Στάλιν
Το ποδόσφαιρο στην Αμπχαζία ήταν πάντα δημοφιλές και έχει μια αρκετά πλούσια ιστορία, παρόλο που του λείπουν οι διακρίσεις. Το σπορ ξεκίνησε να παίζεται στη χώρα από μαθητές. Ανάμεσα στα σχολεία που το διέδωσαν ήταν και τα ελληνικά.
Οι Έλληνες αποτελούσαν μία εκ των πέντε εθνοτήτων που κατοικούσαν στην περιοχή. Στην πλειοψηφία τους ήταν Πόντιοι που είχαν καταφύγει στη Ρωσία από την πατρίδα τους μετά το 1923. Ωστόσο στη δεκαετία του 1930 το σοβιετικό καθεστώς τους αντιμετώπιζε ως αντεπαναστατικά στοιχεία και δεν άργησε να ξεκινήσει διωγμό εναντίον τους.
Ο Πόλεμος πάγωσε προσωρινά τις διώξεις αλλά τον Ιούνιο του 1949 χιλιάδες Πόντιοι εξορίστηκαν από τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας προς τις αφιλόξενες περιοχές του Καζακστάν. Οι Έλληνες, πριν το 1949, ήταν περίπου 40.000 σε όλη την Αμπχαζία, αλλά μετά τους εκτοπισμούς που ακολούθησαν εκείνη τη χρονιά δεν έμειναν ούτε 1.000.
Ανάμεσα στους εκτοπισμένους ήταν και συγγενείς του Γκιόργκι (Γιούρι) Ελτσίντι, όπως έγραφε η ταυτότητα του Γιώργου Γιελτσίδη. Γεννημένος το 1924 ήταν την εποχή εκείνη φτασμένος ποδοσφαιριστής. Έπαιζε επιθετικός και είχε το παρατσούκλι «Φουντούκ» (φουντούκι).
Ο ίδιος είχε σοβιετική υπηκοότητα και το όνομά του δεν βρισκόταν στις λίστες με τους εκτοπισμένους. Ωστόσο δεν μπορούσε να μείνει αδρανής στο δράμα των συγγενών του. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας αρνήθηκε να πάρει μέρος με την ομάδα του, τη Ντινάμο Σουχούμι στον αγώνα εναντίον της Ντινάμο Μπατούμι…
Δίχως τον καλύτερο παίκτη της η η ομάδα του Σουχούμι βρέθηκε να χάνει 4-0. Το τι έγινε μετά το διβάζουμε στη διήγηση του Αλέξιου Αλεξιάδη προς τον Βασίλη Τσενκελίδη που δημοσιεύτηκε στο Pontonews.gr (12/2/2022)
«Τότε οι Αρχές της πόλης έστειλαν σε αυτόν τους αστυνόμους για να ζητήσουν να συμμετάσχει στον αγώνα. Ο Γιελτσίδης αρνήθηκε εξηγώντας τη στάση του με την άδικη εξορία των Ελλήνων. Βγήκε στο γήπεδο μόνο, όταν του υποσχέθηκαν πως δεν θα εξοριστεί η οικογένειά του.
Με τον θρυλικό ποδοσφαιριστή «Φουντούκ» το «Ντιναμό Σουχούμι» νίκησε 5-4. Όμως η οικογένεια του εξορίστηκε. Στην εξήγηση των Αρχών φάνηκε πως εννοούσαν μόνο την προσωπική οικογένεια του Γεώργιου Γιελτσίδη και όχι των γονιών του και αδελφών του.
Ο Γιελτσίδης προτίμησε να φύγει στην εξορία μαζί με τα συγγενικά του πρόσωπα και γύρισε στο Σουχούμι μετά τον θάνατο του Στάλιν το 1953.
Κώστας Νεστορίδης
Ο Κώστας Νεστορίδης Έλληνας διεθνής ποδοσφαιριστής που αγωνίζονταν στην επίθεση. Υπήρξε από τους μεγαλύτερους Έλληνες επιθετικούς ποδοσφαιριστές με μεγάλη προσφορά στην ΑΕΚ και στην Εθνική Ελλάδας. (15 Μαρτίου 1930)
Ο Νέστορας γεννήθηκε το 1930 στην Δράμας από γονείς πρόσφυγες από τον Πόντο. Το 1933 η οικογένεια μετακομίζει στην Αθήνα και η εφηβεία βρίσκει το Νεστορίδη να τριγυρίζει στα σοκάκια της Καλλιθέας άλλοτε ως λούστρος με το κασελάκι του και άλλοτε ως πωλητής λαθραίων τσιγάρων. Ωστόσο, αυτό δεν τον εμπόδιζε τα απογεύματα να παίζει στην αλάνα της γειτονίας του με μια αυτοσχέδια μπάλα από κάλτσες.
Το 1944 η οικογένεια Νεστορίδη μετακομίζει στην Πρέβεζα. Εκεί ο 14χρονος Κώστας έχει την ευκαιρία να δείξει για πρώτη φορά το ταλέντο του, παίζοντας ποδόσφαιρο με ιταλούς στρατιώτες οι οποίοι ενθουσιάστηκαν και του πρότειναν να πάει στην Ιταλία.
Έξι μήνες αργότερα, με την Απελευθέρωση, η οικογένεια του επιστρέφει στην Αθήνα και ο Κώστας προσπαθεί να πιάσει δουλειά. Πίσω από το χώρο που εργαζόταν υπήρχε ένα γήπεδο, όπου οι Άγγλοι αξιωματικοί του εκστρατευτικού σώματος συνήθιζαν να παίζουν ποδόσφαιρο. Εκεί σύχναζε και ο Κώστας Νεστορίδης, ο οποίος τους τράβηξε αμέσως το ενδιαφέρον, ζητώντας από τους γονείς του να τον πάρουν στην Αγγλία για να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής.
Σε ηλικία 15 χρονών ο Νεστορίδης παίζει τον πρώτο του ποδοσφαιρικό αγώνα με την Ένωση Αγίου Νικολάου Καλλιθέας. Ακολουθεί η Ελλάδα Μοσχάτου, όπου αγωνίζεται με αντάλλαγμα μια θέση εργασίας σε εργοστάσιο. Μάλιστα επειδή δεν ήθελε να φαίνεται στο δελτίο του το όνομά του, υπογράφει ως «Κωνσταντίνος Μπρίτζος». «Μπρίτζος» ήταν το παρατσούκλι του αδερφού του, που του το είχαν κολλήσει επειδή κουβαλούσε μπρούντζους και σίδερα. Στο διάστημα της παραμονής του στην ομάδα του Μοσχάτου, τον δοκιμάζει ο Ολυμπιακός, αλλά τον απορρίπτει.
Το 1947 ο Νέστορας υπογράφει δελτίο στον Πανιώνιο, όπου και καθιερώνεται. Τη σεζόν 1950-51 αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα της ΕΠΣ Αθηνών και βοηθά την ομάδα του να κατακτήσει τον τίτλο. Την ίδια χρονιά καλείται για πρώτη φορά στην Εθνική Ελλάδος. Οι άνθρωποι του Πανιωνίου προτίθενται να του προσφέρουν μεγαλύτερο συμβόλαιο και να τον κρατήσουν για χρόνια στη Νέα Σμύρνη, όμως ο Νεστορίδης διαφωνεί.
«Θα έρθω στην προσφυγιά, εκεί ανήκει η καρδιά μου»
Τον Ιούλιο του 1955 τον πλησιάζει ο αντιπρόεδρος της ΑΕΚ, Βασίλης Σεβαστάκης και του προτείνει να μετακινηθεί στην Ένωση. Ο Νεστορίδης δέχεται αμέσως: «Εμένα η καρδιά μου είναι στην προσφυγιά. Στην ΑΕΚ θα έρθω!». Ο Πανιώνιος όμως αρνείται να δώσει την συγκατάθεσή του στη μεταγραφή, καταγγέλλει τον παίκτη και την Ένωση και πετυχαίνει αξιοποιώντας τους υπάρχοντες νόμους περί μεταγραφών διεθνών ποδοσφαιριστών να επιβληθεί στο Νεστορίδη ποινή αποκλεισμού δύο ετών από κάθε επίσημη διοργάνωση.
Η ποινή αποκλεισμού λήγει το Σεπτέμβριο του 1957 και ο Νεστορίδης κάνει το ντεμπούτο του στην ΑΕΚ. Τα επόμενα 8 χρόνια θα αποτελέσει το πρώτο όνομα της ομάδας, τον αρχηγό και στυλοβάτη της, τον εφιάλτη των αντίπαλων αμυνών και το ίνδαλμα των εκατοντάδων χιλιάδων φιλάθλων του βυζαντινογέννητου συλλόγου.
Αρχίζει να σκοράρει ακατάπαυστα και αναδεικνύεται για 5 συνεχόμενες χρονιές πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος. Το 1959 με 21 γκολ, το 1960 με 33 (αριθμός ασύλληπτος εκείνη την εποχή), το 1961 με 27, το 1962 με 29 και το 1963 με 23. Την τελευταία αυτή χρονιά κατακτάται και το πρωτάθλημα Ελλάδος μετά από αναμονή 23 ολόκληρων χρόνων, με τον Νεστορίδη να παίζει καθοριστικό ρόλο, αφού σκοράρει με απευθείας κόρνερ(!) το ένα από τα τρία τέρματα της ΑΕΚ στο μπαράζ τίτλου με τον Παναθηναϊκό. Ο Νέστορας συνεχίζει να βομβαρδίζει τα αντίπαλα δίχτυα για δύο ακόμη χρόνια, μέχρι το Δεκέμβριο του 1965 όταν και παίρνει την απόφαση να ξενιτευτεί στην Αυστραλία για να αγωνιστεί με τα χρώματα της Ελλάς Μελβούρνης.
Αν και σε ηλικία 36 χρονών, καταφέρνει το 1966 να βγει πρώτος σκόρερ του πολιτειακού πρωταθλήματος της Βικτωρίας (όπου αγωνιζόταν η Ελλάς Μελβούρνης) με 21 γκολ και βοηθά την ομάδα του να κατακτήσει τον τίτλο. Σε όλα τα γήπεδα που αγωνίζεται επικρατεί συνωστισμός από τα πλήθη των Ελλήνων της ομογένειας αλλά και Αυστραλών που συρρέουν για να τον παρακολουθήσουν. Την επόμενη χρονιά επιστρέφει στην Ελλάδα για να κλείσει την καριέρα του στην ΑΕΚ, απορρίπτεται όμως από την τότε διοίκηση λόγω του προχωρημένου της ηλικίας του. Ξαναγυρίζει στην Αυστραλία και την Ελλάς Μελβούρνης και σκοράρει άλλα 12 τέρματα με τη φανέλα της, αυτή τη φορά τερματίζοντας στην 4η θέση του πρωταθλήματος. Στην Ελλάδα επαναπατρίζεται οριστικά τη σεζόν 1967-68 και κλείνει την καριέρα του στον Βύζαντα Μεγάρων, ενώ στη μεγάλη του αγάπη, την ΑΕΚ, θα επιστρέψει ως προπονητής στα μέσα του 1982 και θα παραμείνει στο τιμόνι της ομάδας για περίπου ένα χρόνο.
Βασίλης Τοροσίδης
Ο Βασίλης Τοροσίδης (Ξάνθη, 10 Ιουνίου 1985) είναι Έλληνας πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής, ο οποίος αγωνιζόταν ως ακραίος αμυντικός, άλλοτε και ως αμυντικός μέσος.
Ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα ως ποδοσφαιριστής με τη φανέλα της Ξάνθης το 2002 και το ντεμπούτο του στην Α΄ Εθνική πραγματοποιήθηκε στις 19 Απριλίου 2003 σε αγώνα εναντίον του Ηρακλή. Στον ακριτικό σύλλογο παρέμεινε επί 4,5 αγωνιστικές περιόδους, μέχρι και το 2007, έχοντας συνολικά 76 συμμετοχές και 3 τέρματα.
Τον Ιανουάριο του 2007 πήρε μετεγγραφή στον Ολυμπιακό, με τη φανέλα του οποίου σημείωσε το πρώτο του τέρμα στην Τούμπα εναντίον του ΠΑΟΚ στις 21 Ιανουαρίου 2007, ανοίγοντας τον δρόμο για την επικείμενη νίκη της ομάδας του. Με την ομάδα των “ερυθρολεύκων” είχε συνολικά 134 συμμετοχές στο ελληνικό πρωτάθλημα επιτυγχάνοντας παράλληλα και 12 τέρματα στην ίδια διοργάνωση. Αγωνίστηκε επίσης 21 φορές στον θεσμό του κυπέλλου έχοντας και 3 τέρματα, ενώ σημαντική ήταν η συμβολή του και στις αναμετρήσεις του Ολυμπιακού στις πορείες του στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, όπου σε σύνολο 34 συμμετοχών σημείωσε 4 τέρματα. Στην ομάδα του Ολυμπιακού παρέμεινε συνολικά επί μία εξαετία (Ιανουάριος 2007 – Ιανουάριος 2013).
Στις 23 Ιανουαρίου 2013 μεταγράφηκε στην ιταλική Ρόμα, με τη φανέλα της οποίας πραγματοποίησε το ντεμπούτο του μερικές ημέρες αργότερα σε έναν αγώνα εναντίον της Μπολόνια που έληξε ισόπαλος με σκορ 3-3. Το πρώτο του τέρμα με τη φανέλα των “τζιαλορόσι” το σημείωσε στην εκτός έδρας επικράτηση της ομάδας εναντίον της Αταλάντα με 3-2.
Έπειτα από 3,5 χρόνια παραμονής στους «τζιαλορόσι», όπου συμμετείχε σε 60 συνολικά αγώνες πρωταθλήματος και επιτυγχάνοντας 4 τέρματα, το καλοκαίρι του 2016 συμφώνησε να συνεχίσει την καριέρα του στην Μπολόνια.
Στις 31 Αυγούστου του 2016 ο Τοροσίδης υπέγραψε διετές συμβόλαιο με δυνατότητα επέκτασης και τρίτης χρονιάς με την Μπολόνια. Στις 11 Σεπτεμβρίου του 2016 πραγματοποίησε την πρώτη του εμφάνιση με την ομάδα σε νικηφόρο αγώνα εντός έδρας έναντι της Κάλιαρι (2-1).
Το 2018 επέστρεψε στον Ολυμπιακό όπου αγωνίστηκε για τις επόμενες δύο περιόδους. Στις 13 Σεπτεμβρίου 2020 ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την ενεργό δράση.
Γιάννης Φετφατζίδης
Ο Γιάννης Φετφατζίδης (γεννημένος στις 21 Δεκεμβρίου 1990, Αθήνα) είναι Έλληνας διεθνής ποδοσφαιριστής που αγωνίζεται αγωνίζεται ως πλάγιος μέσος στην Κατάρ Σταρς Λιγκ για την Αλ Κόρ και αποκαλείται ως ο «Έλληνας Μέσι», θεωρώντας ότι διαθέτει παρόμοιο στυλ παιχνιδιού με τον Αργεντινό σούπερσταρ. Η οικογένεια του κατάγεται από το χωριό Σιταγροί Δράμας.
Ο Φετφατζίδης ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο σε νεαρή ηλικία στην ομάδα των Σουρμένων (ερασιτεχνική ομάδα νοτίων προαστίων) και εν συνεχεία προσχώρησε στην παιδική ομάδα του Ολυμπιακού.
Την πρώτη του εμφάνιση με τον Ολυμπιακό την πραγματοποίησε στην εκτός έδρας νίκη εναντίον του Ατρόμητου Αθηνών στις 31 Οκτωβρίου 2009. Η πρώτη του εμφάνιση στο Τσάμπιονς Λιγκ έγινε στον αγώνα του Ολυμπιακού με τη Σταντάρ Λιέγης στο πλαίσιο των ομίλων της διοργάνωσης 2009-10, όταν μπήκε ως αλλαγή στη θέση του Λουσιάνο Γκαλέτι.
Το Σεπτέμβριο του 2013 μεταγράφηκε στην ιταλική Τζένοα έναντι 4 εκατομμυρίων ευρώ. Στις 26 Μαρτίου 2014 σημείωσε το πρώτο του τέρμα στη Σέριε Α (2013-14), όταν στην εντός έδρας νίκη της ομάδας του εναντίον της Λάτσιο διαμόρφωσε το τελικό 2-0. Τον Ιανουάριο του 2015 παραχωρήθηκε ως δανεικός για έξι μήνες στην Κιέβο Βερόνα με τη φανέλα της οποίας πραγματοποίησε μόλις τέσσερις εμφανίσεις.
Το καλοκαίρι του 2015 υπέγραψε τριετές συμβόλαιο συνεργασίας με τη Σαουδαραβική Αλ Αχλί.
Την 1η Ιουνίου του 2018 επέστρεψε στον Ολυμπιακό υπογράφοντας τριετές συμβόλαιο συνεργασίας. Στις 31 Ιανουαρίου του 2019 το συμβόλαιό του με την ομάδα λύθηκε και αποχώρησε ως ελεύθερος.
Στις 2 Φεβρουαρίου του 2019 ανακοινώθηκε η απόκτησή του από τον Άρη μέχρι το τέλος της σεζόν. Στις 4 Ιουλίου ανακοινώθηκε η επέκταση συνεργασίας με τον Άρη Θεσσαλονίκης. Κατόπιν της ανανέωσης του συμβολαίου του , ο Γιάννης εξελίχθηκε σε έναν από τους ηγέτες της ομάδας του Άρη , αφότου βοήθησε την ομάδα πολλάκις φορές δημιουργώντας και σκοράροντας αρκετά και κρίσιμα γκολ . Οι οπαδοί της ομάδας τρέφουν ιδιαίτερα συναισθήματα για τον ίδιο.
Κώστας Μήτρογλου
Ο Κώστας Μήτρογλου (Κρηνίδες Καβάλας, 12 Μαρτίου 1988) είναι Έλληνας διεθνής ποδοσφαιριστής.
Υπήρξε βασικό μέλος της εθνικής Νέων του 2007 στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων, όπου έφτασε στον τελικό της διοργάνωσης κατακτώντας τη δεύτερη θέση. Ο ίδιος αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης. Υπήρξε διεθνής και με την εθνική Ελπίδων.
Έχει κατακτήσει έξι πρωταθλήματα (2008, 2009, 2011, 2013, 2014 και 2015), τέσσερα κύπελλα Ελλάδας (2008, 2009, 2013, 2015) και ένα Σούπερ Καπ (2007), όλα με τον Ολυμπιακό, ενώ με τον Ατρόμητο έχει αγωνιστεί στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδος το 2012.
Στις 31 Ιανουαρίου 2014 ανακοινώθηκε η μεταγραφή του στην αγγλική Φούλαμ, έναντι 15,2 εκατομμυρίων ευρώ (12 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας), η οποία τότε αποτέλεσε την ακριβότερη μεταγραφή Έλληνα ποδοσφαιριστή όλων των εποχών.
Στις 31 Αυγούστου 2014 επέστρεψε στον Ολυμπιακό με τη μορφή δανεισμού για την αγωνιστική περίοδο 2014-15. Ολοκλήρωσε τη χρονιά σημειώνοντας 16 συνολικά γκολ σε 24 συμμετοχές στο πρωτάθλημα.
Έναν χρόνο αργότερα, στις 6 Αυγούστου 2015, παραχωρήθηκε εκ νέου ως δανεικός, αυτήν τη φορά στην πορτογαλική Μπενφίκα για έναν χρόνο, με απολογισμό 20 τέρματα σε 32 συμμετοχές πρωταθλήματος, γεγονός που οδήγησε τον σύλλογο της Λισαβόνας να προχωρήσει το επόμενο καλοκαίρι στην απόκτηση των δικαιωμάτων του, πληρώνοντας τη ρήτρα αποδέσμευσής του, ύψους 7 εκ. ευρώ.
Στις 31 Αυγούστου 2017, κατά τις τελευταίες ώρες της θερινής μεταγραφικής περιόδου, υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας διάρκειας 4 ετών με την Ολιμπίκ Μαρσέιγ. Το κόστος της μεταγραφής του έφτασε στα 15 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο η γαλλική ομάδα αγόρασε μόνον το 50 % επί του συνόλου των δικαιωμάτων του. Με τα χρώματά της αγωνίστηκε στον τελικό του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ 2017-18 απέναντι στην Ατλέτικο Μαδρίτης, όπου είχε δοκάρι.
Στις 26 Ιανουαρίου 2021, ο Άρης Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε την απόκτηση του ,με συμβόλαιο για ενάμιση χρόνο.
Πληροφορίες από:
https://www.pontosnews.gr/297795/athlitismos/aftoi-einai-oi-pontioi-podosfairiste/