Αμερίκιο (Am ) και ανιχνευτές καπνού

Στον περιοδικό πίνακα βρίσκεται κάτω από το ευρώπιο γι αυτό και πήρε το όνομα μιας άλλης ηπείρου.
Το αμερίκιο είναι το μόνο συνθετικό στοιχείο που έχει βρει εφαρμογές στα σπίτια μας, όπου ένας τυπικός ανιχνευτής καπνού χρησιμοποιεί 241Am στη μορφή του διοξείδιου του αμερίκιου ως πηγή ιονίζουσας ακτινοβολίας.
Η ποσότητα αμερίκιου σε ένα κοινό νέο ανιχνευτή καπνού είναι 1 microcurie (37 kBq) ή 0.28 microgram.
Η ακτινοβολία περνά από έναν θάλαμο ιονισμού, ένα μέρος μεταξύ δύο ηλεκτροδίων γεμάτο αέρα, που επιτρέπει να περνά ένα μικρό,σταθερό ρεύμα μεταξύ των ηλεκτροδίων.
Όταν εισέρχεται καπνός στα ηλεκτρόδια απορροφά τα σωματίδια α κάτι το οποίο μειώνει τον ιονισμό και επηρρεάζει το ρεύμα ενεργοποιώντας το συναγερμό.
Σε σύγκριση με τους εναλλακτικούς οπτικούς ανιχνευτές καπνού, ο ανιχνευτής καπνού ιονισμού είναι φθηνότερος και μπορεί να ανιχνεύσει σωματίδια τα οποία είναι πολύ μικρά για να προκαλέσουν σημαντική διασπορά φωτός, όμως είναι πιο επιρρεπής σε λανθασμένους συναγερμούς.

περιοδικός πίνακας
πηγή http://el.wikipedia.org

Το 1828 η πρώτη οργανική ουσία παρασκευάζεται στο εργαστήριο

Β γενικής χημεία
1ο μάθημα
γεγονότα το 1828 , χρονιά που παρασκευάστηκε στο εργαστήριο η πρώτη οργανική ένωση : η ουρία

απόσπασμα από το σχολικό βιβλίο.
• Κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα, οι χημικοί πίστευαν ότι, για να συντεθεί μία οργανική ουσία, ήταν απαραίτητη η ζωική δύναμη (vis vitalis),την οποία διαθέτουν μόνο οι ζωντανοί οργανισμοί. Δηλαδή, επικρατούσε η βιταλιστική θεωρία, ότι οι ουσίες χωρίζονται σε ανόργανες και οργανικές και ότι, μόνο σε ζωντανούς οργανισμούς μπορούν να συντεθούν οι οργανικές ουσίες.
To 1828 ο Wohler ανακάλυψε, ότι μία οργανική ουσία μπορεί να παρασκευασθεί εργαστηριακά. untitled1.bmp

Αυτό το πέτυχε τυχαία, κατά την παρασκευή της οργανικής ένωσης ουρία, με θέρμανση κυανικού αμμωνίου. Από τότε άνοιξε ο δρόμος της οργανικής σύνθεσης, της εργαστηριακής δηλαδή παρασκευής οργανικών ενώσεων, ενώ η βιταλιστική αντίληψη τέθηκε οριστικά στο περιθώριο των εξελίξεων.Στο πρώτο δημοσίευμα ο Wöhler ανέφερε: «Το μη αναμενόμενο αποτέλεσμα αποτελεί αξιοσημείωτο γεγονός, επειδή συνιστά παράδειγμα τεχνητής παραγωγής μιας οργανικής δηλαδή ζωικής ουσίας».

τότε

1828
• Γεννιέται ο Ρώσος συγγραφέας και φιλόσοφος Λέων Τολστόι.
-Όλοι θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο, αλλά κανένας δεν θέλει να αλλάξει τον εαυτό του – είχε πει.

Διαβάστε περισσότερα “Το 1828 η πρώτη οργανική ουσία παρασκευάζεται στο εργαστήριο”

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση