Το 1828 η πρώτη οργανική ουσία παρασκευάζεται στο εργαστήριο

Β γενικής χημεία
1ο μάθημα
γεγονότα το 1828 , χρονιά που παρασκευάστηκε στο εργαστήριο η πρώτη οργανική ένωση : η ουρία

απόσπασμα από το σχολικό βιβλίο.
• Κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα, οι χημικοί πίστευαν ότι, για να συντεθεί μία οργανική ουσία, ήταν απαραίτητη η ζωική δύναμη (vis vitalis),την οποία διαθέτουν μόνο οι ζωντανοί οργανισμοί. Δηλαδή, επικρατούσε η βιταλιστική θεωρία, ότι οι ουσίες χωρίζονται σε ανόργανες και οργανικές και ότι, μόνο σε ζωντανούς οργανισμούς μπορούν να συντεθούν οι οργανικές ουσίες.
To 1828 ο Wohler ανακάλυψε, ότι μία οργανική ουσία μπορεί να παρασκευασθεί εργαστηριακά. untitled1.bmp

Αυτό το πέτυχε τυχαία, κατά την παρασκευή της οργανικής ένωσης ουρία, με θέρμανση κυανικού αμμωνίου. Από τότε άνοιξε ο δρόμος της οργανικής σύνθεσης, της εργαστηριακής δηλαδή παρασκευής οργανικών ενώσεων, ενώ η βιταλιστική αντίληψη τέθηκε οριστικά στο περιθώριο των εξελίξεων.Στο πρώτο δημοσίευμα ο Wöhler ανέφερε: «Το μη αναμενόμενο αποτέλεσμα αποτελεί αξιοσημείωτο γεγονός, επειδή συνιστά παράδειγμα τεχνητής παραγωγής μιας οργανικής δηλαδή ζωικής ουσίας».

τότε

1828
• Γεννιέται ο Ρώσος συγγραφέας και φιλόσοφος Λέων Τολστόι.
-Όλοι θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο, αλλά κανένας δεν θέλει να αλλάξει τον εαυτό του – είχε πει.

  • Ο Καποδίστριας που ήλθε στην Ελλάδα στις 8 Ιανουαρίου 1828, καθιερώνει ως νομισματική μονάδα το «φοίνικα».imagesCAZGB5JM

Ο Φοίνιξ ήταν το πρώτο και ασημένιο νόμισμα που κυκλοφόρησε στο κράτος της σύγχρονης Ελλάδας. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1828 υποδιαιρούμενο σε λεπτά, όπου και αποτέλεσε τη βασική νομισματική μονάδα. Καθορίσθηκε από την Δ’ Εθνοσυνέλευση (στο Άργος). Το όνομα του προέρχεται από το μυθικό πουλί Φοίνικα και συμβολίζει την αναγέννηση της Ελλάδας, το σύμβολο που αποτελεί και τον θυρεό της Φιλικής Εταιρείας.

  • Γεννιέται ο Ιούλιος Βέρν, 1828-1905μ.Χ. Είναι από τους πιο διαβασμένους συγγραφείς. Με ύφος γοητευτικό και γλαφυρό σε όλα του τα μυθιστορήματα, καταφέρνει να κρατά αδιάσπαστο το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων αναγνωστών.

untitled11.bmp

Πριν γράψει το «Από την Γη στη Σελήνη» συναντήθηκε με το μεγάλο αστρονόμο, μυστικιστή και συγγραφέα του φανταστικού, Καμίλ Φλαμαριόν, για να συζητήσουν το μυστηριώδες σύγγραμμα του τελευταίου «Περί του πλήθους κατοικημένων κόσμων και περί της δυνατότητας επαφής τους» (1864!). Ακόμα μελέτησε μαζί με τον καθηγητή των μαθηματικών Ανρί Γκαρσέ, ώσπου κατέληξε να σχεδιάσει μια ολόκληρη αληθινή διαστημική αποστολή»*. Για να σχεδιάσει το Άλμπατρος, το αερόπλοιο στο οποίο ταξίδευε ο «Ροβήρος ο κατακτητής», βασίστηκε στα πρότυπα σχέδια του Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

  • Πεθαίνει ο Φράνς Σούμπερτ, 1797-1828 (Franz Schubert)
    Είχε γράψει: «Κανένας δεν καταλαβαίνει τη θλίψη ενός άλλου, κανένας δεν καταλαβαίνει τη χαρά ενός άλλου• η μουσική μου είναι το προϊόν του ταλέντου μου και του μαρτυρίου μου. Και αυτά που έχω γράψει μέσα στο μεγαλύτερο πόνο μου είναι αυτά που φαίνεται ότι ο κόσμος προτιμάει».
  • Με χρήματα της Ζωσιμαίας αδελφότητας ιδρύθηκε η Ζωσιμαία Σχολή.
    Η Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων υπήρξε ένα από το πια σημαντικά εκπαιδευτικά ιδρύματα του Ελληνισμού, πριν, αλλά και μετά την ενσωμάτωση της Ηπείρου στο ελληνικό κράτος (1913). Ιδρύθηκε το 1828 με δαπάνες των αδελφών Ζωσιμά.
    ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΖΩΣΙΜΑΙΑΣ ΣΧΟΛΗΣ απο τον καθηγητή και απόφοιτο της Ζωσιμαίας Κώστα Βλάχο
  • Ο Ερρίκος Ντυνάν, ο οποίος γεννήθηκε στις 8 Μαΐου 1828, προερχόταν από μία πολύ αφοσιωμένη οικογένεια Καλβινιστών, η οποία ασχολούταν με φιλανθρωπίες. Μετά από μη ολοκληρωμένες σπουδές στο γυμνάσιο, μαθήτευσε σε μία Ελβετική τράπεζα. Το 1853, ταξίδεψε στην Αλγερία για να αναλάβει την ελβετική αποικία του Σετίφ. Άρχισε την κατασκευή ενός αλευρόμυλου, αλλά δεν κατάφερε να του παραχωρηθεί η γη που ήταν ουσιαστική για την επιχείρηση. Αφού ταξίδεψε στην Τυνησία επέστρεψε στη Γενεύη, όπου αποφάσισε να προσεγγίσει τον Ναπολέοντα τον Τρίτο προκειμένου να αποκτήσει τα έγγραφα που χρειαζόταν. Τον καιρό εκείνο, ο αυτοκράτορας διέταζε τους Γαλλο-Σαρδινίους στρατιώτες που μάχονταν τους Αυστριακούς στη Βόρεια Ιταλία, και εκεί αποφάσισε να τον ψάξει. Έτσι συνέβη να είναι παρών στο τέλος της μάχης του Σολφερίνο, στη Λομβαρδία.
    Επιστρέφοντας στη Γενεύη, έγραψε το “Μία ανάμνηση από το Σολφερίνο”, που τελικά οδήγησε στην ίδρυση της Διεθνούς Επιτροπής για Βοήθεια στους τραυματίες, τη μελλοντική Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού.

imagesCAXGP1Z9

  • Tο πρώτο πρόσωπο που προσπάθησε να οργανώσει τα χημικά στοιχεία σχετικά με τα πρότυπα ήταν ο Johann Dobereiner το 1828. Ομαδοποίησε τα στοιχεία σε τριάδες κατά σειρά ατομικής μάζας. Τα στοιχεία ομαδοποιούνται σε οικογένειες, λόγω των ομοιοτήτων σε αντίδραση. Η ατομική μάζα του μέσου μέλους της τριάδας ήταν κοντά στο μέσο όρο των ατομικών μαζών από τα άλλα δύο μέλη.

__2_1_~1

  • Το 1828, ο Coenraad Johannes van Houten κατρασκεύασε μια πρέσα κακάο την οποία και κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Με την πρέσα αυτή εξήγαγε περίπου το 50- 70% του βουτύρου του κακάο από τους κόκκους του. Με το λίπος αυτό κατασκευάστηκε στερεή σοκολάτα.

Chocolate

πηγές
http://digitalschool.minedu.gov.gr/
http://el.wikipedia.org
http://biographies.nea-acropoli.gr
taneatismikrospilias
www.sansimera.gr/
http://www.cognosco.gr
biblioasi.gr

Δημιουργός: Μαρία Μάντζιου

εκπαιδευτικός χημικός στο 9ο ΓΕΛ Ιωαννίνων
ιστοσελίδες
χημείας ανάλυση http://mariapmantziou.blogspot.gr/
χημειομαθήματα http://blogs.sch.gr/mmantziou/
χημεία http://users.sch.gr/mmantziou/autosch/joomla15/


Περισσότερες πληροφορίες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση