Εαρινή Ισημερία – 20 Μαρτίου 2016

spring

Η εαρινή ισημερία είναι για όλους τους πολιτισμούς η πρώτη μέρα της άνοιξης. Είναι η μέρα που η φύση ξυπνάει από τη χειμερινή της νάρκη και γεμίζει υπέροχα χρώματα και αρώματα.

Αναρωτηθήκατε ποτέ όμως τι σήμαινε η εαρινή ισημερία για τους διάφορους πολιτισμούς;

Αρχαία Ελλάδα

Για τους αρχαίους Έλληνες, αυτή είναι η ώρα επιστροφής της Περσεφόνης από τον Άδη στη Γη και τη μητέρα της, τη Δήμητρα. Αυτή η ώρα, δηλαδή, είναι και η αρχή της Άνοιξης.

Τελετουργικό Alban Eilir των Δρυίδων

Σύμβολο της τελετουργίας της Άνοιξης στη Βρετανία είναι το μυθικό Στόουνετζ όπου κάθε χρόνο στην εαρινή Ισημερία, άνθρωποι από το τάγμα των Δρυίδων συγκεντρώνονται στην περιοχή από νωρίς το πρωί για να δουν την ανατολή του ηλίου, να διαλογιστούν και για να κάνουν ένα πανάρχαιο τελετουργικό κάθαρσης και γονιμότητας για να υποδεχθούν την Άνοιξη.

Nowruz – Ιρανική Πρωτοχρονιά

Στα ημερολόγια του Ιράν, η Πρωτοχρονιά ξεκινάει με την πρώτη μέρα της Άνοιξης και τη γέννηση της φύσης και συνοδεύεται από τις αντίστοιχες παραδοσιακές γιορτές, οι οποίες έχουν εξαπλωθεί και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου όπως η Κεντρική Ασία, ο Καύκασος, η Νότια Ασία, η Βορειοδυτική Κίνα, η Κριμαία και τα Βαλκάνια.

Η έννοια της Νορούζ προέρχεται από το Ζωροαστρισμό και εμφανίζεται για πρώτη φορά σε περσικά αρχεία του 2ου αι. ΜΧ. Σύμβολο της Νορούζ είναι ένας άνθρωπος που ονομάζεται Haji Firuz και συμβολίζει την αναγέννηση του θυσιασμένου θεού των Σουμερίων Domuzi, ο οποίος σκοτώνεται στο τέλος κάθε έτους και ξαναγεννιέται στις αρχές του νέου έτους.

Το πρόσωπό του είναι βαμμένο μαύρο (το μαύρο χρώμα είναι αρχαίο περσικό σύμβολο της καλής τύχης) και φοράει ένα κόκκινο κοστούμι. Στη συνέχεια, τραγουδάει και χορεύει στους δρόμους με ντέφια και τρομπέτες διαδίδει την καλή ευθυμία και προαναγγέλλει τον ερχομό του νέου έτους, ενώ ο κόσμος ντύνεται γιορτινά και ετοιμάζει φαγητά και γλυκά για να τον υποδεχθεί.

Εαρινή Ισημερία στο Τσίτσεν Ίτζα του Μεξικού

Από τις παραδοσιακές τελετουργίες δε θα μπορούσε να λείπει και το ημερολόγιο των Μάγια που είχαν ανέκαθεν εμμονή με τον προγραμματισμό του χρόνου, τον οποίο μετέδωσαν και στους κατοίκους του Μεξικού.

Έτσι κάθε εαρινή Ισημερία, ο ναός Τσίτσεν Ίτζα φιλοξενεί πλήθος κόσμου, προκειμένου να απολαύσουν το αρχιτεκτονικό θαύμα: Ο ναός είναι χτισμένος με τέτοιο τρόπο ώστε κάθε χρόνο, στην εαρινή και φθινοπωρινή ισημερία ο ήλιος να δημιουργεί ένα παιχνίδι με το φως και τη σκιά του ναού που κάνει να μοιάζει σαν να γλιστρά ένα φίδι κατά μήκος των σκαλιών της πυραμίδας.

Στην επιστήμη

Στην αστρονομία, ισημερία ονομάζεται η μέρα κατά την οποία έχουμε χρονικά ίση μέρα και ίση νύχτα. Το φαινόμενο αυτό οφείλεται στον αέναο «χορό» της Γης γύρω από τον εαυτό της και τον Ηλιο.

Επειδή ο άξονας περιστροφής της Γης δεν είναι κάθετος στο επίπεδο περιφοράς της, η διάρκεια τόσο της μέρας όσο και της νύχτας μεγαλώνει ή αντίθετα μικραίνει.

Ωστόσο, δύο φορές τον χρόνο, μία ως αρχή της Άνοιξης και μία ως αρχή του Φθινοπώρου, η Γη παίρνει τέτοια θέση που οι ακτίνες του Ηλιου πέφτουν κάθετα στον ισημερινό, εξισώνοντας ακριβώς τη μέρα και τη νύχτα. Από τον εαρινό ισημερινό σημείο και μετά, ο Ηλιος φαίνεται καθημερινά να σκαρφαλώνει όλο και πιο πάνω στο βόρειο ημισφαίριο του ουρανού. Οι μέρες μεγαλώνουν, οι νύχτες μικραίνουν, με αποτέλεσμα και ο καιρός να γίνεται όλο και πιο θερμός. Όταν ο Ηλιος αγγίξει το βορειότερο σημείο τότε αρχίζει και πάλι να «βουτά» σιγά-σιγά προς τον ισημερινό. Και κάπως έτσι πραγματοποιείται ο ακούραστος κύκλος των τεσσάρων εποχών.

ΠΗΓΗ: http://www.metrogreece.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *