ΗΠΕΡΗΡΩΕΣ-ΚΑΝΟΝΕΣ

Η διαμόρφωση του Συμβολαίου της τάξης είναι μια διαδικασία που γίνεται στην αρχή της σχολικής χρονιάς και είναι ιδιαίτερα ουσιαστική για την θεμελίωση των σχέσεων μεταξύ των μελών της ομάδας και την λειτουργία της.

Προσωπικά δεν χρησιμοποιώ ποτέ τους ίδιους κανόνες δεύτερη χρονιά. Φροντίζω να μην υπάρχουν όταν θα έρθουν τα παιδιά στην τάξη κάπου αναρτημένοι. Και αυτό γιατί είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθούν τα ίδια τα παιδιά την αναγκαιότητα της ύπαρξής τους αλλά και να είναι παρόντα και ενεργά κατά την διάρκεια της θέσπισής τους ώστε να δεσμεύονται  για την τήρησή τους. Έτσι και φέτος οι  συγκρούσεις και παρεξηγήσεις που δημιουργήθηκαν από τις πρώτες κιόλας στιγμές μέσα στην τάξη ήταν η καταλληλότερη αφορμή.  Τα μεγαλύτερα παιδιά μάλιστα που διέθεταν την εμπειρία από την προηγούμενη χρονιά,  έσπευσαν να ενημερώσουν τα μικρότερα για τις συμπεριφορές που είναι ενάντια στους κανόνες και αναρωτήθηκαν για το που είναι όταν δεν τους είδαν κάπου στην τάξη. Μια τέτοια στιγμή λοιπόν μπορεί να τεθεί το θέμα στην ολομέλεια και να διαμορφωθεί το Συμβόλαιο της τάξης που θα περιέχει λίγους, κατανοητούς, σαφής κανόνες. Σε αυτήν την διαδικασία μπορούν να βοηθήσουν βιβλία, βίντεο και συζητήσεις, τραγούδια.

 

Τους κανόνες φροντίζω πάντα να τους αναρτώ σε εμφανή σημείο της τάξης , κοντά στον κύκλο και όχι πολύ ψηλά έτσι ώστε τα νήπια κι εγώ να μπορούμε να ανατρέχουμε σε αυτούς και να τους ξαναθυμόμαστε κάθε φορά που απαιτείται. Τους κανόνες λοιπόν φέτος αφού τους συμφωνήσαμε, τους κατέγραψα εγώ σε ένα χαρτί. Την επόμενη ημέρα και εφόσον βρήκα αρκετές εικόνες  στο διαδίκτυο που θα μπορούσαν να ταιριάξουν, τα παιδιά διάλεξαν τις καταλληλότερες, αυτές που για τα ίδια είχαν περισσότερο νόημα ώστε να αντιλαμβάνονται το μήνυμα και τις τοποθέτησαν στα πλαίσια! Πλαστικοποιήθηκαν και τοποθετήθηκαν σε μια μεγάλη μπέρτα ηπερήρωα!

Ο σούπερ ήρωας εκτυπώθηκε σε Α3, πλαστικοποιήθηκε και από την αρχή της μπέρτα κολλήθηκε ύφασμα. Οι εικόνες των κανόνων στερεώθηκαν στο ύφασμα με θερμοσιλικόνη. Δυστυχώς η φωτογραφία έχει χαθεί αλλά σας παραθέτω τα πατρόν

7 boy superhero flying like superman cartoon clipart

1 1

2 3

3

4 1

5

6

Επίσης διαλέξαμε και τις σούπερ Λέξεις μας για φέτος! Λέξεις- κλειδιά για την φετινή χρονιά που τοποθετήσαμε διάσπαρτα στην τάξη μας ΦΦΦ ΤΤΤ ΕΕΕ ΓΓΓ 3629411b5e432288a53d991eb3091355

 

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση