• Από την επίσκεψη του 7ου Γυμνασίου της Κέρκυρας στο Ντράσοβ, μια μικρή πόλη στη νότια Μοραβία της Τσεχίας, στην οποία βρίσκεται το Zakladni Skola a Materska Skola T.G.Masaryka Drasov, το σχολείο που μας […]

 • Από την επίσκεψη του 7ου Γυμνασίου της Κέρκυρας στο Πόρτο Βίρο, μια περιοχή της βόρειας Ιταλίας, πολύ κοντά στη Βενετία, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «European Identity through Art», […]

 • Στα πλαίσια της Εβδομάδας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που καθιερώνεται από το σχολικό έτος 2014-15, οι μαθητές των περιβαλλοντικών ομάδων του σχολείου μας συμμετείχαν σε διάφορες δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Πάνω Πλατεία.
 • Κατά το σχολικό έτος 2013-2014 με την υπ΄αρ. πρωτ. 12342/Γ7/03-09-2013 Εγκύκλιο, καθιερώνεται η Εβδομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

  Έτσι, η ΣΕΚΠΕ Ιονίων Νήσων σε συνεργασία με τα ΚΠΕ Ζακύνθου, Ιθάκης, Κέρκυρας και Λευκάδας, προκήρυξε διαγωνισμό αφίσας με θέμα το περιβάλλον των Ιόνιων νησιών (φυσικό και ανθρωπογενές), και στόχο αφ΄ενός την ανάδειξη της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας του αφ΄ετέρου την ευαισθητοποίηση για την αναγκαιότητα της προστασίας και διαφύλαξής του.

  Το σχολείο μας έλαβε μέρος στον παραπάνω διαγωνισμό με δύο συμμετοχές:

  Ο Κερκυραϊκός ελαιώναςΦωτογραφία του Στάθη Πίτσα, μαθητή της Γ΄ Τάξης

   

  Σύνθεση για την ανακύκλωση που δημιούργησαν οι μαθητές των περιβαλλοντικών ομάδων του σχολείου

   

  Τα καλύτερα έργα θα βραβευτούν από τη ΣΕΚΠΕ και οι τέσσερις πρώτες ομάδες (2 από την Α/θμια και 2 από την Β/θμια) θα κερδίσουν από ένα τριήμερο πρόγραμμα σε ένα από τα τέσσερα ΚΠΕ της περιφέρειας.

  Καλή επιτυχία!

   

 • Πρώτος ο Γαλιλαίος και αρκετά αργότερα ο Νεύτωνας υποστήριξαν πως όλα τα σώματα που εκτελούν ελεύθερη πτώση, πέφτουν με την ίδια ταχύτητα, ανεξάρτητα από τη μάζα τους. Τι θα συμβεί λοιπόν, αν αφήσουμε να πέσουν την ίδια στιγμή και από το ίδιο ύψος ένα φτερό κι ένα σφυρί; Ποιο θα φτάσει πρώτο στο έδαφος; Σίγουρα το σφυρί. Σίγουρα; Αν για παράδειγμα μπορούσαμε να πραγματοποιήσουμε το πείραμα αυτό στη Σελήνη, θα συνέβαινε το ίδιο; Το video που ακολουθεί μας δίνει την απάντηση.

  [youtube wAcB-LD7QFU]

  Αυτό που διαφοροποιεί το αποτέλεσμα είναι το ότι στη Γη τα σώματα δεν πέφτουν ελεύθερα, δηλαδή με την επίδραση μόνο του (γήινου) βάρους τους, (της ελκτικής δύναμης που τους ασκεί η Γη), αλλά δέχονται και μια άλλη δύναμη με αντίθετη κατεύθυνση από το βάρος τους, που λέγεται Αντίσταση του αέρα και οφείλεται στην κίνησή τους μέσα στον αέρα που περιβάλλει τη Γη. Αντίθετα, στη Σελήνη δεν υπάρχει αέρας κι έτσι όλα τα σώματα πέφτουν ελεύθερα, με την επίδραση μόνο της έλξης της Σελήνης (σεληνιακό βάρος). Έτσι, στη Γη το σφυρί φτάνει γρηγορότερα από το φτερό στο έδαφος ενώ στη Σελήνη φτάνουν ταυτόχρονα. 

  Θέματα για προβληματισμό

  α) Ισχύει λοιπόν ότι στη Γη τα βαρύτερα σώματα πέφτουν πάντα γρηγορότερα; (Για να το διαπιστώσετε μπορείτε να πειραματιστείτε με δύο νομίσματα του ενός και των δύο ευρώ ή με δύο μικρές πέτρες παρόμοιου σχήματος των 10 και 15-20 gr αντίστοιχα).

  β) Το σπορ που ονομάζεται «Ελεύθερη πτώση» είναι πράγματι τέτοια; Θα μπορούσε το σπορ αυτό να διεξαχθεί στη Σελήνη;

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων