Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς στο σχολείο μας πραγματοποιήθηκε μια σειρά δράσεων γύρω από τον θεματικό άξονα “Σχολείο και κοινότητα”, με συντονίστρια την καθηγήτρια Κυριακή Γυρέλλη.
Η συνεργασία του Γυμνασίου και του ΓΕΛ Ιππείου με φορείς της περιοχής του Ιππείου υπήρξε άριστη, τόσο με το ΚΠΕ Ευεργέτουλα, όσο και τον Εξωραϊστικό Πολιτιστικό Σύλλογο Ιππείου «Άγιος Προκόπιος».
Λίγο πριν την εορτή των Χριστουγέννων συγκροτήθηκε ομάδα μαθητών η οποία συνέλεξε και διαχειρίστηκε το υλικό (τρόφιμα και ρούχα) που μάζεψαν όλοι οι μαθητές των σχολείων μέχρι αυτό να παραδοθεί στον Εξωραϊστικό Πολιτιστικό Σύλλογο Ιππείου «Άγιος Προκόπιος», για να μοιρασθεί σε κατοίκους της ευρύτερης περιοχής που έχουν ανάγκη.
Στο πλαίσιο των επισκέψεων των μαθητών για συμμετοχή σε δράσεις του ΚΠΕ Ευεργέτουλα, για τα σχολεία μας εγκρίθηκε η υλοποίηση της εκπαιδευτικής δράσης «Υγρότοποι της Λέσβου, μια πλούσια Εθνική κληρονομιά» στις αρχές Μαρτίου (9/3). Οι μαθητές των σχολείων του Γυμνασίου και του ΓΕΛ Ιππείου ξεναγήθηκαν από υπεύθυνο του ΚΠΕ Ευεργέτουλα τόσο στις αλυκές Καλλονής, που αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα και εξάγουν αλάτι σε όλη τη χώρα, όσο και στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου στην Αγία Παρασκευή.
Στα τέλη Μαρτίου (23/3) οι μαθητές ενημερώθηκαν για την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου τους, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο ιδρύθηκε αρχικά το Γυμνάσιο και μεταγενέστερα το ΓΕΛ Ιππείου από τον πρόεδρο του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου Ιππείου «Άγιος Προκόπιος», κ. Ευάγγελο Σάλτα. Επίσης, έγινε αναφορά στο έργο και το υλικό του Πολιτιστικού Συλλόγου και τέλος δωρίστηκαν συλλεκτικά βιβλία και ημερολόγια του τόπου στη σχολική βιβλιοθήκη.
Στις αρχές Μαΐου (4/5) έγινε επίσκεψη ομάδας μαθητών και συγκεκριμένα της Γ΄ Γυμνασίου στην περιοχή «Κάμπος Ιππείου» προκειμένου να γνωρίσουν τα αρχαιολογικά ευρήματα στην περιοχή τους με ομιλητή τον πρόεδρο του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου Ιππείου «Άγιος Προκόπιος» κ. Ευάγγελο Σάλτα.
Συγκεκριμένα επισκεφθήκαμε:
α) την Αγία Άννα, ένα ξωκκλήσι όπου βρέθηκε μια πέτρα με αρμένικη γραφή, αλλά και μία «αγνίθα», δηλαδή μία κεραμική πυραμίδα για αργαλειό.
β) το κτίριο όπου γινόταν η αποστείρωση των σύκων μετά τη συκοπαραγωγή. Ο κάμπος του Ιππείου ήταν η δεύτερη περιοχή μετά την Εύβοια στην παραγωγή σύκου με εξαγωγές ακόμα και στο εξωτερικό.
γ) τον Άγιο Παντελεήμονα, στη χάρη του οποίου γινόταν στις 27/7 το μεγαλύτερο πανηγύρι της περιοχής.
δ) τη Μάγαινα, όπου τα σωζόμενα αρχαιολογικά κατάλοιπα μαρτυρούν ότι εκεί βρισκόταν μια μεγάλη βυζαντινή εκκλησία.
ε) το Καραγάτσι, ένα δέντρο που ευδοκιμεί μόνο στην ευρύτερη περιοχή και αποτελεί προστατευόμενο είδος. Η ονομασία του σημαίνει μαύρο δέντρο.
στ) το φυτό Μαγγούνα, που είναι πολύ σταθερό και λέγεται ότι εκεί έβαλε ο Προμηθέας τη φωτιά που έκλεψε από τον Όλυμπο.
ζ) τη Μητρόπολη, όπου γινότανε το τελευταίο πανηγύρι του Κάμπου στις 8 Σεπτεμβρίου, στον εορτασμό του Γενεθλίου της Θεοτόκου.