Σταυρούλα-Μαρία Μουτζούρη, Β΄ Λυκείου
Νέα υπουργική απόφαση για την καταπολέμηση της πειρατείας και την διαφύλαξη των πνευματικών δικαιωμάτων στο Ίντερνετ. «Πέφτουν» πάνω από 12 sites με τη Δικαιοσύνη να έχει τον τελευταίο λόγο για τις υποθέσεις τους.
Είναι γνωστό πως η Ελλάδα έχει σπουδαίο ιστορικό στην ηλεκτρονική πειρατεία με συλλήψεις διαχειριστών τέτοιων ιστοσελίδων και δικαστικές υποθέσεις που αφορούσαν ιδιαίτερα αναπαραγωγή ξένων πνευματικών ιδιοκτησιών. Κάτι τέτοιο, βέβαια, πλήττει σημαντικά τις εταιρείες που προβάλλουν ταινίες καθώς και το ίδιο το κράτος με τις πρώτες να χάνουν ετησίως πάνω από 24 εκατομμύρια ευρώ και 15 εκατομμύρια ευρώ το ελληνικό δημόσιο, λόγω φοροδιαφυγής. Η νέα απόφαση που φαίνεται να δίνει (επιτέλους) μια ουσιαστικότερη λύση στο ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων, αφορά κυρίως τα sites με ταινίες.
Συγκεκριμένα, υποχρεούνται οι πάροχοι διαδικτυακών υπηρεσιών να διακόπτουν την πρόσβαση σε πειρατικές ιστοσελίδες ή να απομακρύνουν από αυτές πειρατικό περιεχόμενο. Με αυτό τον τρόπο. Μπορεί να διακοπεί η αναπαραγωγή τέτοιου υλικού, ενώ εάν τίθεται θέμα αποζημίωσης των δημιουργών του, χρειάζεται δικαστική παρέμβαση. Σε γενικότερη άποψη, οι παραβάτες του ισχύοντος νόμου θα διώκονται ποινικά, πράγμα που ήδη έχει εφαρμοστεί σε ένα βαθμό. Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας σε συνεργασία με την ΕΠΟΕ (Εταιρεία Προστασίας Οπτικοακουστικών Έργων) κατάφεραν τη διακοπή λειτουργίας ιστότοπων που είχαν δημιουργηθεί με σκοπό το παράνομο κέρδος από πειρατικές ταινίες.