Αγγλικά Πανελλαδικών Εξετάσεων: Οι ερωτήσεις του κειμένου

Κατανόηση Γραπτού Λόγου: Πώς απαντούμε στις ερωτήσεις του κειμένου

Οι ερωτήσεις Κατανόησης Γραπτού Λόγου κατανέμονται σε δύο ενότητες Α1 και Α2. Οι Α1 είναι πιο γενικές και βασίζονται, συνήθως, στην κατανόηση όλου του κειμένου, ενώ οι Α2, συνήθως, αφορούν συγκεκριμένο «κομμάτι» του κειμένου.

Πιθανές ερωτήσεις Α1

Εύρεση τίτλου ή υπότιτλου. Θυμόμαστε ότι ο τίτλος πρέπει να είναι σχετικά σύντομος, ενδιαφέρων και να «ενημερώνει» τον αναγνώστη για το τι θα διαβάσει. Αν, για παράδειγμα, το κείμενο μιλάει για την υγιεινή διατροφή και πώς επηρεάζει την υγεία μας, το να γράψουμε στον τίτλο “Our health” είναι πολύ γενικό. Αλλά, τίτλοι, όπως “Healthy food for a healthy body” ή “We are what we eat” είναι πιο συγκεκριμένοι. Ένας τρόπος για να το πετύχουμε αυτό, είναι να βρούμε τις κύριες έννοιες (λέξεις-κλειδιά) και να βασίσουμε τον τίτλο μας σε αυτές. Σε δεύτερο επίπεδο, μπορούμε να κάνουμε τον τίτλο μας ενδιαφέρων: με λογοπαίγνιο, ερώτηση, κλπ.

Προσδιορισμός του σκοπού του κειμένου. Σκεφτόμαστε γιατί ο συγγραφέας το έγραψε: για να ενημερώσει; να προειδοποιήσει; να διασκεδάσει; να εκφράσει την άποψή του; κλπ. Και για ποιους το έγραψε: για απλούς ανθρώπους; επιστήμονες; γονείς; παιδιά; κλπ.

Προσδιορισμός της βασικής ιδέας του κειμένου. Παρόμοια με το σκοπό, σκεφτόμαστε ποια είναι η βασική πληροφορία, που δίνει το κείμενο.

Αναφορά του εντύπου, στο οποίο θα μπορούσε να έχει δημοσιευθεί το κείμενο: εφημερίδα; περιοδικό (τι είδους;); βιβλίο; εγκυκλοπαίδεια; κλπ. Παρατηρούμε τη δομή και το περιεχόμενο του κειμένου, σκεφτόμαστε σε ποιους απευθύνεται, θυμόμαστε τι κείμενα συναντάμε σε μία εφημερίδα, περιοδικό κλπ. και αποφασίζουμε. Για παράδειγμα, ένα κείμενο κατανοητό από τον απλό κόσμο θα εμφανιζόταν σε μία εφημερίδα. Αντίθετα, ένα κείμενο με εξειδικευμένη ορολογία θα εμφανιζόταν σε ένα επιστημονικό περιοδικό.

Ερωτήσεις, που αφορούν νοήματα του κειμένου. Διαβάζουμε προσεκτικά την ερώτηση, βρίσκουμε το σημείο ή τα σημεία, όπου βρίσκεται η απάντηση στο κείμενο, και απαντάμε. Καλύπτουμε όλα τα υποερωτήματα!

Αν η ερώτηση ζητάει τεκμηρίωση μέσα από το κείμενο (πχ. Would you expect this article to appear in a newspaper or a scientific journal*? Justify your answer.), εξηγούμε πού βασίσαμε την απάντηση μας, παραθέτοντας συγκεκριμένες φράσεις ή λέξεις ή εξηγώντας ποια στοιχεία του κειμένου αποδεικνύουν αυτό που λέμε, πχ. το λεξιλόγιο που χρησιμοποιεί, το ότι μιλάει σε τρίτο πρόσωπο κλπ.  [*επιστημονικό περιοδικό]

Οι ερωτήσεις θέτουν όριο λέξεων στην απάντηση (πχ. up to 30 words) και καλά είναι να μην το ξεπερνάμε. Τρόποι να περιορίσουμε τις λέξεις που χρησιμοποιούμε:

(α) Δεν επαναλαμβάνουμε την ερώτηση στην απάντησή μας

παράδειγμα: What is the purpose of this article?    

                        The purpose of this article is to….  The writer wants to inform the reader about….

(β) «Συμμαζεύουμε» τις προτάσεις μας με τη βοήθεια των μετοχών ή άλλων συντακτικών δομών

παράδειγμα 1 : People who work working in offices need more exercise.

The house which was built built by the famous architect became a tourist attraction

παράδειγμα 2:  People must learn what they should do to do in case of emergency.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φράσεις του κειμένου στην απάντηση; Στην περίπτωση της τεκμηρίωσης (και εφόσον το όριο λέξεων το επιτρέπει), ναι. Στις υπόλοιπες απαντήσεις είναι προτιμότερο να εκφραστούμε με δικά μας λόγια. Ωστόσο, αν τα Αγγλικά μας δεν είναι και τόσο καλά, ας μην το διακινδυνεύσουμε και ας χρησιμοποιήσουμε τις εκφράσεις του κειμένου, με την προϋπόθεση ότι είμαστε εντός ορίου λέξεων.

Eρωτήσεις Α2

Ένας «ασφαλής» τρόπος να απαντήσουμε τις ερωτήσεις Α2 είναι να διαβάσουμε μόνο την εκφώνηση της ερώτησης.

Why did the New York Times predict that “cyber” would eventually stop being used? Because…

Κατόπιν, βρίσκουμε την απάντηση στο κείμενο (την υπογραμμίζουμε)

In fact, the proliferation of words nodding to “cyberspace” was so overwhelming that in 1998, the New York Times predicted that “cyber” would soon be on its way out. It just wasn’t cool anymore.

Μετά, διαβάζουμε τις επιλογές A, B, C  και ελέγχουμε με ποια  «ταιριάζει».

Why did the New York Times predict that “cyber” would eventually stop being used?

Because…

Α. the word “cyber” is associated with things that are dark and threatening.

Β. there were too many words that used “cyber”.

C. it was never considered cool as a word.

Αν η εκφώνηση δεν είναι αρκετά περιεκτική (πχ. The writer thinks…), διαβάζουμε όλες τις επιλογές A, B, C και σημειώνουμε εκείνη, για την οποία βρήκαμε την αντίστοιχη πληροφορία στο κείμενο.

ΔΕΝ βασιζόμαστε στο τι θυμόμαστε από το κείμενο. ΠΑΝΤΑ βρίσκουμε την απάντηση στο κείμενο!

Επίσης, είμαστε λίγο ‘επιφυλακτικοί’ όταν βλέπουμε ΙΔΙΑ ΛΕΞΗ στο κείμενο και στην απάντηση.

Τέλος, ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΛΕΞΕΙΣ, όπως never, always, sometimes, not, κλπ. Μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά στην απάντηση.

Με ποια σειρά απαντάμε τις ερωτήσεις Α1 και Α2;

Θεωρώ ότι οι ερωτήσεις Α2 είναι πιο εύκολες, ενώ οι Α1 απαιτούν καλή κατανόηση του κειμένου, προκειμένου να βρούμε τον τίτλο, το σκοπό κλπ. Επομένως, θα μπορούσαμε να απαντήσουμε πρώτα τις Α2 – ώστε να ξαναδούμε το κείμενο – και μετά τις Α1. Αρκεί να μην τις ξεχάσουμε!

Για εξάσκηση χρησιμοποιούμε τα θέματα πανελλαδικών εξετάσεων προηγούμενων ετών και  θέματα επιπέδου Β & θέματα επιπέδου Γ του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας.


          
Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση