Μάθημα γεωργίας παραδίδει η φράουλα!!
Ένα νέο επιτυχημένο μοντέλο φαίνεται πως έχει αναπτυχθεί στην καλλιέργεια της φράουλας, στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Η ελληνική φράουλα έχει καταφέρει να κυριαρχεί στις ευρωπαϊκές αγορές, αφού ανταγωνίζεται στα ίσα τις πρώιμες παραγωγές της Ισπανίας και της Ιταλίας.
Έτσι, μπορεί το κόστος εγκατάστασης και παραγωγής να είναι ιδιαίτερα αυξημένο σε σύγκριση με άλλες θερμοκηπιακές καλλιέργειες, ωστόσο τα αποτελέσματα δείχνουν πως η κορυφαία ποιότητα που πληροί τις προδιαγραφές της αγοράς, ανταμείβεται με υψηλές τιμές.
Αυτός είναι και ο λόγος που την τελευταία δεκαετία οι καλλιεργούμενες εκτάσεις στη χώρα μας έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί. Πλέον στη Ελλάδα παράγονται περίπου 30.000 τόνοι φράουλας, με την εγχώρια αγορά να καταναλώνει μόλις το 12-13% του συνόλου της παραγωγής. Πρόκειται δηλαδή για μια καλλιέργεια με αυξημένο εξαγωγικό χαρακτήρα. Συνεπώς, για όσο διάστημα η ζήτηση από τις εισαγωγικές χώρες διατηρείται αμετάβλητη και η ποιότητα της ελληνικής φράουλας παραμένει υψηλή, οι προοπτικές για την καλλιέργεια είναι θετικές.
Το κόστος εγκατάστασης μιας νέας καλλιέργειας φράουλας σε θερμοκήπια τύπου τολ φτάνει τα 8.500 ευρώ το στρέμμα την πρώτη χρονιά και στη συνέχεια υπολογίζεται στα 5.500-6.000 ευρώ το στρέμμα κάθε χρόνο. Σύμφωνα με τον γεωπόνο και τεχνικό διευθυντή της Geoplant, Φάνη Παπανικολόπουλο, πρόκειται για μια καλλιέργεια με ένταση κεφαλαίου και εργασίας, αφού εκτός από το υψηλό κόστος εγκατάστασης, υπολογίζεται πως απαιτούνται 70-75 ημερομίσθια ανά στρέμμα το χρόνο. Στις σύγχρονες καλλιέργειες χρησιμοποιούνται υψηλοαποδοτικά υβρίδια με πυκνότητα φύτευσης τα 7.000 φυτά το στρέμμα, με απόδοση που φτάνει τους 2-5 τόνους προϊόντος ανά στρέμμα.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο παραγωγής του εργοστασίου, Τάκη Λαϊνά, το καλλιεργητικό κόστος για έναν παραγωγό βρίσκεται γύρω από το 1,10 ευρώ το κιλό, ενώ η μέση τιμή για την περσινή σεζόν (Ιανουάριο με Ιούνιο) θεωρείται αρκετά ικανοποιητική για τον παραγωγό, αφού έφτασε τα 1,35 ευρώ το κιλό.
Ελαφρά οψίμηση φέτος
Φέτος η παραγωγή έχει καθυστερήσει εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών τον τελευταίο μήνα και έχει συγκομιστεί μόνο το 5% της παραγωγής, ενώ φυσιολογικά θα είχε συγκομιστεί το 15% της ετήσιας σοδειάς. Οι τιμές έχουν ξεκινήσει από τα σχετικά χαμηλά επίπεδα των 1,50 ευρώ το κιλό, όπως μας πληροφορεί ο κ. Θανασούλας, παραγωγός από τη Βάρδα Ηλείας, ωστόσο εκτιμάται πως όσο αυξάνεται η θερμοκρασία στην Ευρώπη, η αγορά θα αυξήσει τη ζήτηση και οι τιμές θα κινηθούν στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα των 2 ευρώ το κιλό. Ένα από τα στοιχεία που έχουν δώσει μεγάλη ώθηση στην καλλιέργεια της φράουλας είναι η υψηλή εμπορική τιμή και η σχετική σταθερότητα που παρουσιάζει διαχρονικά.
Να σημειωθεί ότι στη χώρα μας, η φράουλα καλλιεργείται κατά κύριο λόγο στο Νομό Ηλείας, ωστόσο μεμονωμένες καλλιέργειες συναντώνται και στους Νομούς Πιερίας, Αιτωλοακαρνανίας, Ημαθίας, Καστοριάς και Λάρισας.
Στην «πατρίδα» της ελληνικής φράουλας την περιοχή της Μανωλάδας του νομού Ηλείας – περίπου το 95% των καλλιεργούμενων εκτάσεων στη χώρα μας – φέτος καλλιεργήθηκαν πάνω από 4.000 στρέμματα, ενώ η παραγωγή υπολογίζεται ότι θα φτάσει συνολικά τους 25.000 τόνους. Η αύξηση αυτή προήλθε κυρίως από παραγωγούς που ασχολούνται χρόνια με το προϊόν, αλλά και νέους καλλιεργητές που εγκατέλειψαν την καλλιέργεια της πατάτας για να εισέλθουν σ’ αυτήν της φράουλας.
Πως μια εντατική καλλιέργεια έγινε μονοετής
Αν και ένα στρέμμα μπορεί να χωρέσει περίπου 5.000 φράουλες, η εντατικότερη καλλιέργεια και οι μεγαλύτερες ανάγκες παραγωγής προέτρεψαν τους καλλιεργητές να μετατρέψουν τις φράουλες σε μονοετή φυτά, έτσι ώστε ένα στρέμμα να μπορέσει να «φιλοξενήσει» ακόμα και μέχρι 25.000 φυτά.
Και μπορεί το κόστος μόνο του φυτικού υλικού να αγγίζει τα 800-900 ευρώ το στρέμμα, ωστόσο με παραγωγή 4-5 τόνων το στρέμμα στην τιμή των 1,2 ευρώ το κιλό, τελικά τα έσοδα «βγαίνουν» υπέρ του παραγωγού. Άλλωστε, η μονοετής καλλιέργεια δίνει και καλύτερη ποιότητα και μεγαλύτερη παραγωγή, «πλεονεκτήματα» που μπορούν να εξαργυρωθούν υψηλότερα στην αγορά.
Απαιτείται προσοχή στα εξής:
-Η φράουλα αντέχει στις χειμερινές χαμηλές θερμοκρασίες, όμως μία απότομη αλλαγή θερμοκρασίας ή ένας παγετός την άνοιξη μπορεί να βλάψει το φυτό.
– Πολλές βροχές επίσης μπορούν να προκαλέσουν σάπισμα των καρπών.
– Η φράουλα μπορεί να προσαρμοστεί σε όλα τα είδη χώματος.
– Δεν χρειάζεται σχεδόν καθόλου λίπασμα.
– Τη βλάπτει η ξηρασία ενώ το πότισμα είναι καλύτερα να γίνεται με ράντισμα όλου του φυτού ή με τεχνητή βροχή.
– Ο πολλαπλασιασμός της γίνεται με παραφυάδες.
– Τα φυτά φυτεύονται το φθινόπωρο έτσι ώστε να υπάρχει παραγωγή τον επόμενο χρόνο.
– Όταν το ψύχος το χειμώνα είναι μεγάλο τότε οι φράουλες καλύπτονται για να προστατευτούν. Για το λόγο αυτό γίνονται και καλλιέργειες σε θερμοκήπια.
Αλπική καταγωγή
Η φράουλα κατάγεται πιθανότατα από τη Χιλή, ωστόσο γνωστή είναι και η ευρωπαϊκή φράουλα που βρίσκεται και αυτοφυής σε λοφώδεις και δασώδεις και ημιδασώδεις περιοχές. Στην Ευρώπη, οι πρώτες καλλιέργειες άγριας φράουλας άρχισαν το Μεσαίωνα στη Ρώμη και η μόνη γνωστή ποικιλία την περίοδο αυτή προερχόταν από τις Άλπεις. Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται σήμερα αποτελούν προϊόν διασταύρωσης των αμερικανικών και των ευρωπαϊκών φραουλών.
Αφήστε μια απάντηση