ΔΥΣΛΕΞΙΑ ΔΥΣΓΡΑΦΙΑ ΠΩΣ ΕΝΤΟΠΙΖΕΤΑΙ ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ

Δυσλεξία και Δυσγραφία: Τι πρέπει να παρατηρήσετε στα παιδιά 6 ετών – Τι μπορείτε να κάνετε

Δυσλεξία και Δυσγραφία: Τι πρέπει να παρατηρήσετε στα παιδιά 6 ετών

 

Η Δυσλεξία και η Δυσγραφία μπορεί να γίνουν πιο εμφανείς καθώς το παιδί σας ξεκινάει το σχολείο και μαθαίνει να διαβάζει και να γράφει. Για τα παιδιά ηλικίας 6 ετών, οι γονείς πρέπει να παρακολουθούν συγκεκριμένα σημάδια για τουλάχιστον 6 μήνες πριν αναζητήσουν βοήθεια από ειδικούς. Η έγκαιρη αναγνώριση μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στην εξέλιξη του παιδιού.

ΔΥΣΛΕΞΙΑ ΔΥΣΓΡΑΦΙΑ ΠΩΣ ΕΝΤΟΠΙΖΕΤΑΙ ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ

Σημάδια Δυσλεξίας:

  1. Δυσκολία στην ανάγνωση: Αν το παιδί σας δυσκολεύεται να μάθει τα γράμματα ή μπερδεύει συνεχώς γράμματα που μοιάζουν μεταξύ τους (π.χ. “β” και “δ”), παρατηρήστε αυτή τη δυσκολία για τουλάχιστον 6 μήνες. Στην ηλικία των 6 ετών, τα παιδιά θα πρέπει να αρχίζουν να αναγνωρίζουν λέξεις και γράμματα με ευκολία.
  2. Μπερδεμένη προφορά λέξεων: Εάν το παιδί σας συνεχώς μπερδεύει τις λέξεις όταν διαβάζει, διαβάζει πολύ αργά ή παραλείπει γράμματα, αυτό μπορεί να είναι ένδειξη δυσλεξίας.
  3. Δυσκολία στην κατανόηση: Ακόμη κι αν καταφέρει να διαβάσει μια φράση, μπορεί να μην καταλαβαίνει εύκολα το νόημα ή να ξεχνάει γρήγορα τι διάβασε.

Σημάδια Δυσγραφίας:

  1. Κακή γραφή: Εάν η γραφή του παιδιού είναι δύσκολο να διαβαστεί, ή αν παρατηρείτε ότι δυσκολεύεται να οργανώσει τα γράμματα σωστά στις σειρές, παρακολουθήστε αυτή τη δυσκολία για τουλάχιστον 6 μήνες.
  2. Δυσκολία στη χρήση των κανόνων γραμματικής: Στην ηλικία των 6, τα παιδιά μαθαίνουν να γράφουν προτάσεις. Εάν το παιδί σας δυσκολεύεται με τη σωστή χρήση της γραμματικής ή έχει πολλά ορθογραφικά λάθη σε απλές λέξεις, αυτό μπορεί να είναι σημάδι δυσγραφίας.
  3. Κούραση ή πόνος κατά τη γραφή: Μερικά παιδιά μπορεί να παραπονιούνται για πόνο στο χέρι όταν γράφουν για λίγη ώρα. Αυτό μπορεί να είναι ένδειξη ότι δυσκολεύονται να χειριστούν τα εργαλεία γραφής.

Τι μπορείτε να κάνετε:

  • Διαβάστε μαζί: Κάντε την ανάγνωση μια καθημερινή δραστηριότητα. Διαβάστε βιβλία που αγαπάει το παιδί σας, και εάν βλέπετε δυσκολίες για 6 μήνες ή περισσότερο, αναζητήστε βοήθεια από λογοθεραπευτή ή ειδικό μαθησιακών δυσκολιών.
  • Σημειώστε την πρόοδο: Κρατήστε σημειώσεις για το πώς τα καταφέρνει το παιδί σας στο διάβασμα και τη γραφή. Εάν βλέπετε στασιμότητα ή δυσκολίες για μεγάλο διάστημα, αυτό μπορεί να είναι ένδειξη ότι χρειάζεται εξειδικευμένη βοήθεια.
  • Χρησιμοποιήστε τεχνολογία: Εάν το παιδί σας δυσκολεύεται να γράψει, δώστε του την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει τον υπολογιστή για να γράφει τις εργασίες του. Επίσης, υπάρχουν εφαρμογές που μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να βελτιώσουν την ανάγνωση και τη γραφή.Πότε να αναζητήσετε βοήθεια:

Αν τα παραπάνω σημάδια είναι παρόντα για τουλάχιστον 6 μήνες και συνεχίζουν να επηρεάζουν την καθημερινότητα και την πρόοδο του παιδιού σας, καλό είναι να συζητήσετε με έναν ειδικό παιδοψυχολόγο, λογοθεραπευτή ή δάσκαλο που ειδικεύεται σε μαθησιακές δυσκολίες. Έγκαιρη παρέμβαση μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να ξεπεράσει τις δυσκολίες και να απολαύσει τη σχολική εμπειρία.

 

Μαρία Κυριακίδου

Εκπαιδευτικός ΠΕ70

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση