Στις 29/5/2012 το σχολείο μας επισκέφτηκε τις αλυκές Καλλονής. Την ενημέρωση-ξενάγηση πραγματοποίησε ο Ιάκωβος Μαστρογιάννης από το ΚΠΕ Ευεργέτουλα, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά.
Χρήσιμες πληροφορίες:
O κόλπος της Καλλονής είναι ο μεγαλύτερος της νήσου Λέσβου και βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού. Είναι ένα ημίκλειστο σύστημα το οποίο επικοινωνεί με το Αιγαίο μέσω ενός διαύλου εύρους μικροτέρου του ενός χιλιομέτρου. Το σημαντικότερο τμήμα του υγρότοπου βρίσκεται στο βόρειο και ανατολικό τμήμα του κόλπου, όπου βρίσκεται και η συγκεκριμένη αλυκή, επειδή φωλιάζουν σπάνια – απειλούμενα και για τον λόγο αυτό προστατευόμενα, πουλιά. Η αλυκή Καλλονής έχει δημιουργηθεί κυρίως από την αποθετική δράση των χειμάρων Ξυνόροδου και Τσικνιά.
Η έκταση της αλυκής είναι 2.630 στρέμματα και παράγονται 40.000 περίπου τόνοι αλατιού.
Στην αλυκή Καλλονής έχουν μέχρι σήμερα παρατηρηθεί περισσότερα από 100 είδη πουλιών τα περισσότερα από τα οποία προστατεύονται από την Ελληνική και Κοινοτική νομοθεσία. Ενδεικτικά αναφέρονται η αβοκέτα, ο καλαμοκανάς, ο θαλασσοσφυριχτής, η νανοσκαλίδρα, η πετροτριλίδα, η μαυροβουτηχτάρα, η λασποσκαλίδρα, διάφορα είδη ερωδιών και πελαργών, τα γνωστά φοινικόπτερα που παραμένουν στην αλυκή σχεδόν καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου σε μεγάλους πληθυσμούς και πολλά είδη γλαρονιών όπως το ποταμογλάρονο, το νανογλάρονο και το γελογλάρονο.
Η αλυκή Καλλονής προστατεύεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, τη συνθήκη Ramsar καθώς και την ελληνική νομοθεσία, ανήκει στο δίκτυο Natura 2000 και έχει αναγνωριστεί ως περιοχή ειδικής προστασίας, SPA sites.
Τρόπος λειτουργίας αλυκής:
(Πηγή: ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΛΥΚΕΣ Α.Ε.)
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο αρχείο:ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΛΥΚΕΣ