ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ- ΜΕΛΗ ΤΟΥ CERNhttps://home.cern/

 

  • ΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΊ ΤΟΥ CERN

 

Οι δημιουργοί και εμπνευστές της ιδέας της δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού εργαστηρίου ήταν ο Raoul Dautry , ο Pierre Auger, ο Lew Kowarski από τη Γαλλία, ο   Edoardo Amaldi από την Ιταλία και ο Niels Bahr. Η πρόταση κατατέθηκε στο Συνέδριο Ευρωπαϊκής κουλτούρας στη Λοζάνη στις 9 Δεκεμβρίου  1949.

 

  • ΠΟΥ ΒΡΊΣΚΕΤΑΙ

 

Η τοποθεσία που επιλέχθηκε, μετά από 3 συναντήσεις, ήταν η  Γενεύη. Προτάθηκε από τις κυβερνήσεις της Δανίας, της Ολλανδίας, της Γαλλίας και της Ελβετίας. Η  επιλογή δεν ήταν τυχαία, η ουδετερότητα της Ελβετίας κατά το Β’ παγκόσμιο πόλεμο και το γεγονός ότι ήδη φιλοξενούσε έναν αριθμό οργανισμών, οδήγησαν σ΄ αυτή την επιλογή.

 

  • ΠΟΙΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ

 

Το CERN έχει έως και 600 ιδρύματα και Πανεπιστήμια που χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις του. Συμμετοχή στην εποπτεία του οργανισμού έχουν,  η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ιαπωνία JINR,  ο Ρωσικός οργανισμός, η UNESCO και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Ο οργανισμός ξοδεύει πολλά χρηματικά ποσά σε μηχανήματα όπως το  Lorge Hadron Collider και συμμετέχει μερικώς  στο κόστος των πειραμάτων.

 

4)ΤΙ ΣΗΜΑΊΝΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΡΑΤΟΣ-ΜΕΛΟΣ

 

Τα κράτη μέλη έχουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις. Συμβάλλουν στα λειτουργικά έξοδα των προγραμμάτων του CERN. Επιπλέον εκπροσωπούνται στο συμβούλιο όπου λαμβάνονται αποφάσεις σχετικές με τον οργανισμό και τις δραστηριότητες.

 

5) ΚΡΑΤΗ-ΜΕΛΗ ΤΟΥ CERN

 

Τα ιδρυτικά μέλη ήταν 12. Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Ομοσπονδία της Γερμανίας, Ελλάδα, Ιταλία, Σουηδία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γιουγκοσλαβία.

Σήμερα τα κράτη μέλη τον CERN είναι:

  1. Βέλγιο,
  2. η Βουλγαρία,
  3. η Τσεχία,
  4. η Δανία,
  5. η Φιλανδία,
  6. η Γαλλία,
  7. η Γερμανία,
  8. η Ελλάδα,
  9. η Ουγγαρία,
  10. το Ισραήλ,
  11. η Ιταλία,
  12. η Νορβηγία,
  13. η Πολωνία,
  14. η Πορτογαλία,
  15. η Ρουμανία,
  16. η Σερβία,
  17. η Σλοβακία,
  18. η Ισπανία,
  19. η Σουηδία,
  20. η Ελβετία,
  21. το Ηνωμένο Βασίλειο
  22. και η Ολλανδία.

 

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση