Γειά σου Κόσμε!

Καλωσήρθατε στο Blogs.sch.gr.

Ενημέρωση γύρω από τα Λειτουργικά Συστήματαδομήαρμοδιότητεςδιεργασίες

Το λογισμικό είναι τα προγράμματα δηλαδή οι οδηγίες για το τι πρέπει να κάνει ο υπολογιστής.

Το τι κάνει κάθε στιγμή ένας υπολογιστής εξαρτάται από τις οδηγίες που έχει πάρει από τον χρήστη μέσω του προγράμματος που χρησιμοποιεί.Οι περισσότεροι Η/Υ είναι μηχανήματα γενικής χρήσεως μπορούν δηλαδή να εκτελούν ταυτόχρονα ή διαδοχικά πολλές και διαφορετικές μεταξύ τους εργασίες.

Εκείνο που χρησιμοποιείται για κάθε τέτοια εργασία είναι το κατάλληλο πρόγραμμα.Τιθεται το ερώτημα τι είναι Λειτουργικό Σύστημα?

Είναι το Μεγαλύτερο πρόγραμμα το οποίο χρησιμοποιεί μικρότερα προγράμματα για την αξιοποίηση του υλικού και τη λειτουργία του συστήματος του ίδιου του υπολογιστή

Πιο συγκεκριμένα:

Λειτουργεί ως ενδιάμεσος, διαχειρίζεται τους πόρους και τις δυνατότητες του συστήματος, μεταφέρει εντολές, μεταφέρει μυνήματα του η/υ προς το χρήστη για λάθη, διαχειρίζεται την κεντρική μνήμη, κατανέμει το χρόνο λειτουργίας της Κεντρικής μνημης στους χρήστες, διαχειρίζεται τις συσκευές εισόδου εξόδου, διαχειρίζεται τα αρχεία συστήματος, ελέχει την εκτέλεση προγραμμάτων,φροντίζει για την ασφάλεια του υπολογιστή.

Τι είναι ο Πυρήνας

Η επικοινωνία με το χρήστη ή ΔΙΕΠΑΦΉ χρήστη

Πολυπρογραμματισμός.

To να εκτελεί ένα λειτουργικό σύστημα πολλά προγράμματα ταυτόχρονα είναι σημαντικό γιατί έτσι αυξάνει την παραγωγικότητα του και συνεπώς και την παραγωγικότητα των χρηστών.

Στα Λ.Σ το μέτρο παραγωγικότητας είναι ο Χρόνος απόκρισης δηλ. ο χρόνος που παίρνει ένα  πρόγραμμα για να εκτελεστεί και να δώσει απόκριση στο χρήστη.Είναι προφανές ότι ο χρόνος αυτός είναι γενικά μεγαλύτερος στα συστήματα πολυπρογραμματισμού, γιατί στο βασικό χρόνο εκτέλεσης του προγράμματος προσρίθενται και οι καθυστερήσεις λόγω των άλλων προγραμμάτων που εκτελούνται την ίδια στιγμή, καθώς και των λειτουργιών του λειτουργικού συστήματος που καταναλώνει και αυτό χρόνο για να συντονίσει τα προγράμματα που εκτελούνται.

Πολυδιεργασία: Αν ένα λειτουργικό σύστημα  μπορεί να εκτελεί τατόχρονα περισσότερες από μία εργασίες τότε λέμε ότι έχουμε ένα σύστημα Πολυδιεργασίας.Οι εργασίες αυτές μπορεί να είναι αυτοτελή προγράμματα ή κομμάτια του ίδιου προγράμματος ακόμη και του ίδιου χρήστη.

1 σχόλιο στο “Γειά σου Κόσμε!

  1. Γεια, αυτό είναι ένα σχόλιο.
    Για να διαγράψετε ένα σχόλιο, απλά συνδεθείτε και μεταβείτε στην προβολή Σχολίων μηνυμάτων, εκεί θα βρείτε την επιλογή για επεξεργασία ή διαγραφή τους.

Αφήστε μια απάντηση