ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟ “ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ”

 

Ι. Θετικές επιδράσεις:

  1. Προσφέρει εύκολη και γρήγορη πρόσβαση σε έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών
  • Επιτρέπει την ταχύτατη αναζήτηση μεγάλης κλίμακας πληροφοριών σε ψηφιοποιημένες βάσεις δεδομένων που ανήκουν σε βιβλιοθήκες, υπηρεσίες, επιστημονικά και ερευνητικά ιδρύματα κ.α.
  • Εξασφαλίζει δυνατότητες αυτομόρφωσης με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση
  • Συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση της εκπαίδευσης με άπειρες και εντυπωσιακές εφαρμογές που καθιστούν τη μάθηση ευχάριστη και αποδοτική διαδικασία, όπως γίνεται με την εικονική ξενάγηση σε μουσεία, τις διαδικτυακές εγκυκλοπαίδειες κ. α.
  • Προσφέρει πληροφόρηση και ενημέρωση για θέματα της επικαιρότητας από ιστοσελίδες περιοδικών, εφημερίδων κ.α.
  • Χρησιμοποιείται πλέον ευρέως στην επιστήμη και στην τεχνολογία, για παράδειγμα σε προγράμματα τηλεϊατρικής, στις τηλεπικοινωνίες, στη χρήση των δορυφόρων ή των κινητών τηλεφώνων κ.α.

  1. Μεταβάλλει τον σύγχρονο τρόπο επικοινωνίας και ψυχαγωγίας
  • Δίνει, επίσης, δυνατότητα για γρήγορη και οικονομική επικοινωνία με ανθρώπους που διαμένουν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά (μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με τα chat rooms), διευρύνοντας με αυτό τον τρόπο τον κοινωνικό περίγυρο.
  • Συνιστά προσιτή και οικονομική ψυχαγωγία καθώς αποτελεί πρόσβαση σε ιστοσελίδες με μουσική, παιχνίδια, video κ.α.
  • Ενημερώνει για αγαθά και υπηρεσίες και παρέχει λύσεις σε καθημερινά πρακτικά προβλήματα (πληροφορίες για ταξίδια, αγορές, συναλλαγές, ενημέρωση για τον καιρό κ. α.)
  1. Προσφέρει πρωτόγνωρες δυνατότητες συμμετοχής στα κοινά
  • Αποτελεί έναν χώρο ελεύθερης διακίνησης ιδεών και ανεμπόδιστης άσκησης κριτικής και ελέγχου της εξουσίας.
  • Επιτρέπει στο δέκτη να διαμορφώσει μια πιο αντικειμενική εικόνα των γεγονότων, αφού του δίνει τη δυνατότητα να διασταυρώνει, να επιλέγει, να συγκρίνει και να αξιολογεί πληροφορίες από διαφορετικές πηγές.
  • Ευνοεί τη συμμετοχή του χρήστη σε συζητήσεις, διαδικτυακούς χώρους διαλόγου, την έκφραση της άποψής του και κυρίως τη δημοσιοποίησή της στο ευρύ κοινό.
  1. Οικονομική ωφέλεια
  • Μέσω του διαδικτύου παρέχεται η δυνατότητα για προβολή των επιχειρήσεων, για πώληση ή αγορά προϊόντων από το σπίτι μας, συναλλαγές εξ αποστάσεως κάτι που συμβάλλει στην τόνωση της αγοράς και της οικονομίας.
  • Δημιουργεί νέες προοπτικές στον εργασιακό τομέα (τηλεργασία)
  • Μειώνει το λειτουργικό κόστος και εκσυγχρονίζει τη δημόσια διοίκηση
  1. Συμβάλλει στη διαμόρφωση οικουμενικού πολιτισμού
  • Επιταχύνει τις πολιτιστικές συναλλαγές και την επαφή με τις τέχνες, τις ιδέες, τα ήθη και τις επιστήμες, διαμορφώνοντας ένα κόσμο αλληλεξάρτησης και αλληλοκατανόησης.
  • Δημιουργεί θετικό κλίμα για την άρση των προκαταλήψεων και την καλλιέργεια του οικουμενικού κλίματος.

ΙΙ. Αρνητικές επιδράσεις:

Η χρήση του διαδικτύου άνοιξε πολλούς νέους διαύλους επικοινωνίας στις σχέσεις των ανθρώπων. Όμως, περισσότερο και εντονότερα από ποτέ εκφράζονται σοβαρές επιφυλάξεις για το κατά πόσο η επικοινωνία αυτή είναι υπαρκτή, εφικτή και ουσιαστική και αν διασφαλίζει και κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα αποδίδοντας τον ανάλογο σεβασμό σε αυτά.

  • Η καταχώριση πληροφοριών και πολιτισμικών επιτευγμάτων στις ιστοσελίδες αυξάνει με ταχύτατους ρυθμούς τα φαινόμενα καταπάτησης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. Για τους συμβατικούς φορείς δημοσιοποίησης υπάρχουν θεσπισμένοι κανόνες που προστατεύουν την πνευματική ιδιοκτησία. Όπως είναι γνωστό, όμως, οι νόμοι εμφανίζονται εκ των υστέρων και ρυθμίζουν τις σχέσεις που έχουν ήδη διαμορφωθεί στις οργανωμένες κοινωνίας. Ο χώρος του διαδικτύου είναι χαώδης και η προστασία του δικαιώματος της πνευματικής ιδιοκτησίας μοιάζει δυσεπίτευκτη –αν και σαφώς θα αποτελέσει αντικείμενο νομοθετικών ρυθμίσεων στο άμεσο μέλλον.
  • Επειδή το διαδίκτυο παρέχει άνεση και ελευθερία επιλογών στη φιλοξενία όλων των τάσεων και των φορέων, η χρήση του διαδικτύου εμπεριέχει κινδύνους για ευαίσθητες κοινωνικές κατηγορίες, με προεξέχουσα την επικινδυνότητα για τα παιδιά. Ιστοσελίδες με ύποπτες, απρεπείς ή ανήθικές πληροφορίες μπορούν να παραπλανήσουν, να εξαπατήσουν, να προσηλυτίσουν ή και να διαφθείρουν το νέο ή ανήλικο κυρίως χρήστη. Αλλά και η ίδια η ιδιωτική ζωή μπαίνει σε κίνδυνο, εφόσον μπορούν να δημοσιοποιηθούν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα ή απόρρητες πληροφορίες.
  • Ένα επίσης σοβαρό πρόβλημα που προκύπτει είναι η αξιοπιστία των μηνυμάτων που διαχέονται στις σελίδες του. Επειδή ο καθένας έχει την άνεση, χωρίς κανέναν περιορισμό, να προβάλει οποιοδήποτε μήνυμα, η αναζήτηση του βαθμού αλήθειας που αυτό εμπεριέχει βαρύνει αποκλειστικά το χρήστη. Ο έλεγχος και η διασταύρωση των πληροφοριών καθίσταται δυσχερής, με κίνδυνο να διαμορφώνονται λανθασμένες εντυπώσεις, παραπληροφόρηση και προπαγάνδα.
  • Τελικά, αυτό για το οποίο όλοι θεωρούν υπεύθυνο το διαδίκτυο είναι η απομύζηση όλων των ζωτικών δυνάμεων του ανθρώπου, αφού ο άνθρωπος αφιερώνει πολλές ώρες «σερφάροντες» στις σελίδες του, με αποτέλεσμα να χάνει τη διάθεση για άμεση και προσωπική ανθρώπινη επαφή, την ανάγκη για ζωντανή, πρόσωπο με πρόσωπο, επικοινωνία (κοινωνική απομόνωση).