ΔΙΑΤΡΟΦΗ & Covid-19


fruits and vegetables

Η σωστή διατροφή και η συχνή σωματική άσκηση γνωρίζουμε όλοι πόσο σημαντικά οφέλη έχουν στη ζωή μας σε οποιαδήποτε ηλικία κι αν είμαστε.

Στις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν όμως τα τελευταία δύο (2) χρόνια, λόγω της πανδημίας αυτές οι δύο  συνήθειες, είναι ακόμη πιο σημαντικές, αν όχι απαραίτητες. Τι σημαίνει αυτό ;

σημαίνει ότι ένας οργανισμός ο οποίος είναι υγιής και έχει ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, είναι και πιο ανθεκτικός σε οποιαδήποτε λοίμωξη. Μπορούμε με λίγα λόγια να δημιουργήσουμε μια “ασπίδα” και στον κορονοϊό, αν εκτός από την συστηματική άσκηση προσέξουμε και τη διατροφή μας. Τι πρέπει να κάνουμε;

  1. Να τρώμε τουλάχιστον 4-5 μερίδες φρούτα και λαχανικά. Τα φρούτα είναι ένα εξαιρετικό σνακ, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και μπορούμε εύκολα να το συμπεριλάβουμε στο πρωϊνό μας στο σχολείο. Οι σαλάτες από την άλλη είναι το τέλειο συνοδευτικό με τα γεύματά μας. Άλλωστε στη χώρα μας υπάρχουν σε αφθονία και μεγάλη ποικιλία.
  2. Να τρώμε γενικά τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη C, οι πολυφαινόλες, το σελήνιο κλπ. Δηλαδή τρόφιμα όπως : εσπεριδοειδή, ακτινίδια, φράουλες, πιπεριές, μήλα, πράσινο τσάι, σταφύλια, αλλά και σαρδέλες, τόνος και ωμοί ξηροί καρποί.
  3. Να τρώμε τροφές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά όπως τα ψάρια σαρδέλες, σολομός, λαβράκι και ξηρούς καρπούς και σπόρους που βοηθούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς και το εγκεφάλου.  Τα λιπαρά ψάρια εξάλλου είναι και πλούσια σε βιταμίνη D που τη βρίσκουμε στον κρόκο αυγού και στο γάλα και όπως έχει αποδειχθεί από επιστημονικές έρευνες, η καθημερινή επαρκής πρόσληψη της μειώνει τον κίνδυνο προσβολής από ιώσεις του αναπνευστικού.
  4. Να αποφεύγουμε την κατανάλωση ζάχαρης, η οποία εκτός του ότι παχαίνει, “κοιμίζει” το ανοσοποιητικό σύστημα. Γενικά όχι στην κατανάλωση αναψυκτικών και χυμών με ζάχαρη και φυσικά όχι στο αλκοόλ.
  5. Να πίνουμε πολύ νερό, τουλάχιστον 2 λίτρα την ημέρα και φυσικούς σπιτικούς χυμούς.
  6. Τρώμε 2-3 φορές την εβδομάδα όσπρια και κρέας κατά προτίμηση άπαχο.

Θυμόμαστε πάντα να τηρούμε όλους τους κανόνες ατομικής υγιεινής, συχνό πλύσιμο χεριών, φοράμε σωστά τη μάσκα μας και κρατάμε αποστάσεις.