header image
 

Στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

βιολογικό 50

Την Παρασκευή 1η Μαρτίου 2019 επισκεφτήκαμε το τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών στα πλαίσια της Ημέρας “Ανοικτών Πυλών” του ΕΚΠΑ.

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) έχει καθιερώσει την Ημέρα «Ανοικτών Πυλών» για την επίσκεψη μαθητών και μαθητριών Λυκείου στις Σχολές και στα Τμήματα του Πανεπιστημίου.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η ενημέρωση των μαθητών/τριών για το αντικείμενο σπουδών που τους ενδιαφέρει και η ξενάγησή τους στους πανεπιστημιακούς χώρους.

Κάπως έτσι βρεθήκαμε και εμείς την Παρασκευή το πρωΐ στο τμήμα Βιολογίας με τους μαθητές της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών που θα δώσουν το μάθημα της Βιολογίας στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Στην αρχή έγινε μία σύντομη παρουσίαση του τμήματος από τον Καθηγητή Ανατομίας Φυτών κ. Νικόλαο Χριστοδουλάκη  στο Μεγάλο Αμφιθέατρο της Σχολής.

Από εκεί και πέρα με τη συνοδεία του Ανδρέα, δευτεροετή φοιτητή του τμήματος, περιπλανηθήκαμε στα Μουσεία και τα Εργαστήρια του τμήματος Βιολογίας.

Η περιπλάνηση ξεκίνησε από τα Μουσεία Βοτανικής και Ζωολογίας, τα οποία είναι από τα παλιότερα και τα πλουσιότερα σε εκθέματα του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μια από τις πιο ωραίες στιγμές ήταν η σύντομη παρουσίαση της Εξέλιξης του Ανθρώπου μπροστά από μια μια καταπληκτική βιτρίνα με προπλάσματα ανθρώπινων κρανίων από όλη την εξελικτική διαδρομή του ανθρώπου.

Ακολούθησαν:

  • Το Εργαστήριο Βοτανικής όπου μας έδειξαν το Ηλεκτρονικό Μικροσκόπιο του τομέα της Βοτανικής και το Μικροσκόπιο Φθορισμού
  • Το Εργαστήριο Βιοχημείας
  • Το Εργαστήριο Γεννετικής
  • Το Εργαστήριο της Κυτταρικής Βιολογίας όπου μας παρουσίασαν το Ηλεκτρονικό Μικροσκόπιο του τομέα Βιολογίας Κυττάρου και Βιοφυσικής
  • Το Εργαστήριο Ζωολογίας  όπου οι μαθητές παρατήρησαν δείγματα στο μικροσκόπιο υπό τις οδηγίες της κ. Κρικώνη.

Όλοι οι καθηγητές και οι βοιηθοί ήταν πολύ φιλικοί με τους μαθητές, αλλά ο χρόνος που είχαμε σε κάθε εργαστήριο ήταν λίγος για να δούμε κάποιο πείραμα ή κάποια εργαστηριακή διαδικασία όπως θα θέλαμε.

Στον Τομέα Βιοχημείας η κ. Κραββαρίτη εξήγησε στους μαθητές την επιλογή των βακτηρίων που έχουν δεχθεί ανασυνδυασμένο πλασμίδιο, θέμα δύσκολο που κάποιος μαθητής δυσκολεύεται να κατανοήσει από το ανεπαρκές σχολικό βιβλίο της Βιολογίας.

Το θέμα αυτό έπεσε μάλιστα στις Πανελλαδικές Εξετάσεις της Βιολογίας Ομάδας Προσανατολισμού 2018 (Θέμα Γ3).

Οι δυσκολίες του μαθήματος είναι μεγάλες καθώς το μάθημα είναι σε μεγάλο βαθμό εργαστηριακό και εμείς πολύ σπάνια έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε εργαστηριακές ασκήσεις.

Το σχολικό βιβλίο γράφτηκε βιαστικά το 1999 και από τότε δεν άλλαξε ούτε μία γραμμή.

Αυτό το κενό προσπαθούμε να το καλύψουμε όπως μπορούμε.

Οι επισκέψεις στην Ιατρική Σχολή την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019 και στο Τμήμα Βιολογίας την Παρασκευή 1η Μαρτίου 2019 είχαν σκοπό να καλύψουν τα τεράστια κενά των μαθητών στην πραγματικότητα της Βιολογίας.

Οι πιο εποικοδομητικές ώρες στο τμήμα Βιολογίας την Παρασκευή 1η Μαρτίου 2019 ήταν η μία ώρα που είχαμε για να δούμε τις δουλειές που είχαν ετοιμάσει οι φοιτητές του Τμήματος Βιολογίας στον διάδρομο του ισογείου.

Πάρα πολλά μπράβο στους φοιτητές!!!

Ίσως είναι αυτοί που μπορούν καλύτερα από όλους να κατανοήσουν τις ανάγκες και τις ελλείψεις των μαθητών μας.

Άλλωστε πριν από ένα ή δύο χρόνια ήταν και οι ίδιοι στη θέση των σημερινών δικών μας μαθητών.

Η ταυτοποίηση των ομάδων αίματος με τη χρήση μονοκλωνικών αντισωμάτων ήταν εξαιρετικά χρήσιμη για τους μαθητές.

Αντι-Α, Αντι-Β, κροκίδωση

Όροι, όροι, όροι που ελάχιστα αναλύονται στο σχολικό βιβλίο αλλά ζητούνται στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Είναι κρίμα να μην έχουμε ένα καλύτερο βιβλίο Βιολογίας για μαθητές που πραγματικά έχουν τα μάτια τους και τα αυτιά τους ορθάνοιχτα για τις εξελίξεις μιας επιστήμης που τρέχει με ταχύτητες ιλιγγιώδεις ενώ εμείς να συνεχίζουμε να τρέχουμε σε χαμηλές ταχύτητες.

Οι τρεις διαφορετικές αποικίες του ίδιους είδους του μύκητα Aspergillus ήταν εντυπωσιακές και εξαιρετικά χρήσιμες για την κατανόηση του όρου “Μετάλλαξη” για τον οποίο είναι αφιερωμένο το 6ο Κεφάλαιο του σχολικού μας βιβλίου.

Θέλει πολύ μεγάλο κόπο για να μπορέσουμε να δώσουμε κάποτε σε αυτά τα παιδιά αυτό που τους αξίζει …

Έως τότε θα αυτοσχεδιάζουμε …..

Πολλά πολλά ευχαριστώ στους καθηγητές, τους βοηθούς και τους φοιτητές του Τμήματος Βιολογίας του ΕΚΠΑ.

Πολλά πολλά ευχαριστώ στους μαθητές μας.

Την Παρασκευή καταλάβαμε ακόμα καλύτερα πόσα μας λείπουν για να κάνουμε ένα σωστό και εποικοδομητικό μάθημα.

~ από 1ο ΓΕΛ ΡΑΦΗΝΑΣ στις 2 Μαρτίου, 2019 . Με ετικέτα: ,



Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.