ΑΣΚΗΣΗ ΠΕΔΙΟΥ- ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ “ΡΑΚΟΚΑΖΑΝΟ” ΤΟΥ κ. ΘΑΛΑΣΣΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

Στο πλαίσιο του μαθήματος “αλκοόλες-φαινόλες”  της Οργανικής Χημείας Β΄Λυκείου οι μαθητές του Β΄1 και Β΄2 του ΓΕΛ Ορμύλιας, με τον καθηγητή τους Στεργιούδη Ιωακείμ, επισκέφτηκαν το παραδοσιακό “ρακοκάζανο” του κ. Αναστασίου Θαλασσά, όπου ξεναγήθηκαν στο χώρο και είδαν την αποστακτική στήλη (ρακοκάζανο) για την παραγωγή ρακιού-τσίπουρου , το τόξο , καθώς και την στήλη συμπύκνωσης του τσίπουρου.

Η αλκοολική ζύμωση προκαλείται από τις ζύμες, τους μικροσκοπικούς μύκητες που ζουν στο φλοιό των σταφυλιών και με τη σύνθλιψή τους περνούν στο χυμό. Τα ώριμα σταφύλια είναι γλυκά, άρα και πλούσια σε σάκχαρα (γλυκόζη). Οι ζυμοκύκητες καταναλώνουν τα σάκχαρα αυτά, προκειμένου να εξασφαλίσουν την ενέργεια που χρειάζονται. Ένα από τα προϊόντα του μεταβολισμού των σακχάρων των σταφυλιών, είναι η αιθανόλη (αλκοόλ). Ένα άλλο προϊόν είναι το αέριο διοξείδιο του άνθρακα το οποίο ανεβαίνει σε φυσαλίδες προς την επιφάνεια, δίνοντας την εντύπωση πως ο χυμός «βράζει».

Κατά τη διάρκεια της αλκοολικής ζύμωσης, λόγω της θερμότητας που παράγουν οι ζυμομύκητες, η θερμοκρασία του χυμού αυξάνεται.

Στην ακόλουθη εικόνα φαίνονται τα μέρη της γυάλινης εργαστηριακής συσκευής απόσταξης. Τα τρία βασικά μέρη της είναι η φιάλη απόσταξης, ο συμπυκνωτής και η φιάλη λήψης. Ο συμπυκνωτής έχει διπλό τοίχωμα, μέσα στο οποίο είναι δυνατόν να κυκλοφορεί κρύο νερό.
ρακοκαζανο

Το μείγμα των ζυμωμένων στέμφυλων τοποθετείται στη φιάλη απόσταξης. Εκεί θερμαίνεται από τον λύχνο Bunsen και η θερμοκρασία του ανεβαίνει. Είναι γνωστό πως το αλκοόλ βράζει στους 73,4οC ενώ το νερό στους 100οC. Όταν, λοιπόν, η θερμοκρασία του μείγματος φτάνει στο σημείο βρασμού, δημιουργούνται στο εσωτερικό του φυσαλίδες ατμών αλκοόλης και λίγου νερού (που κι αυτό εξατμίζεται σε μικρότερο βαθμό), οι οποίοι ανέρχονται προς τον διακλαδωτήρα και εισέρχονται στον συμπυκνωτή.

Εκεί ψύχονται και υγροποιούνται (συμπυκνώνονται).

Το ΓΕΛ Ορμύλιας ευχαριστεί θερμά τον κ. Αναστάσιο Θαλασσά για την φιλοξενία και την ενημέρωση των μαθητών μας πάνω στη δομή της διάταξης και την διαδικασία παραγωγής τσίπουρου.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση