Χημεία και έντομα!!!

Βρισκόμαστε στις αρχές του καλοκαιριού. Εποχή υπέροχη, που όλοι μας, μικροί και μεγάλοι, την έχουμε συνδυάσει με στιγμές χαλάρωσης και ξεκούρασης.

Τι συμβαίνει όμως όταν ένα έντομο (μέλισσα, σφήκα) προσπαθεί να μας «χαλάσει» τις όμορφες αυτές στιγμές; Ας δούμε τη χημεία που κρύβεται στα τσιμπήματα των εντόμων και μερικά χημικά κόλπα για να τα αντιμετωπίσουμε.

eikona1 15

Το τσίμπημα των εντόμων αποτελεί αμυντικό σύστημα για αυτά και στηρίζεται στην έκκριση δηλητηρίου που περιέχουν είτε οξέα είτε βάσεις. Πιο συγκεκριμένα το δηλητήριο της μέλισσας έχει όξινες ιδιότητες ενώ της σφήκας βασικές ή αλκαλικές ιδιότητες.

Η αντιμετώπιση του τσιμπήματος των δύο αυτών εντόμων στηρίζεται στην «απενεργοποίηση» του οξέος ή της βάσεως. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω μίας αντίδρασης εξουδετέρωσης. Γενικά σε μία αντίδραση εξουδετέρωσης αντιδρά ένα οξύ με μία βάση και παράγεται κάποιο άλας και νερό.

Έτσι όταν μας τσιμπήσει μία μέλισσα, που το δηλητήριό της όπως είπαμε έχει όξινες ιδιότητες, βάζουμε στο σημείο του τσιμπήματος είτε αμμωνία είτε μαγειρική σόδα, που είναι βάσεις. Αντίθετα, αν δεχτούμε τσίμπημα από σφήκα, που το δηλητήριό της έχει αλκαλικές ιδιότητες, βάζουμε ξύδι ή λεμόνι, που περιέχουν οξέα (οξικό, κιτρικό) και εξουδετερώνουν το δηλητήριο.

 

Συντάκτης άρθρου: Στεργίου Δημήτριος (εκπαιδευτικός ΠΕ04.02-Χημικός)

Τριήμερη εκπαιδευτική εκδρομή της Α’ Λυκείου σε Ξάνθη και Καβάλα.

Στις 11 Απριλίου 2024, οι μαθητές της Α’ Λυκείου επιβιβαστήκαμε στο λεωφορείο για να πραγματοποιηθεί η τριήμερη εκδρομή μας, που από την αρχή της χρονιάς περιμέναμε με τόση ανυπομονησία. Με τους συνοδούς καθηγητές μας και τις καρδιές μας γεμάτες χαρά, είχαμε προορισμό την Ξάνθη και σκοπό όχι μόνο τη διασκέδαση, αλλά και την απόκτηση γνώσεων. Παρότι αντιμετωπίσαμε αρκετές δυσκολίες για την υλοποίηση αυτής της εκδρομής, τώρα είμαστε παρά μόνο κάτι ώρες μακριά από τα μέρη που πριν λίγες εβδομάδες, μόνο μπορούσαμε να ονειρευτούμε.

Την πρώτη μέρα της εκδρομής αποφασίσαμε να επισκεφθούμε την Καβάλα, εφόσον ο δρόμος για την Ξάνθη ήταν μακρύς και κανένας μας δεν θα άντεχε τόσες ώρες μέσα στο λεωφορείο. Μετά από αρκετό χρόνο, φτάσαμε στον πρώτο μας προορισμό και μπήκαμε επίσημα στο πνεύμα της εκδρομής: ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο της Αμφίπολης. Γνωστή ως μια σημαντική τοποθεσία  για την ιστορία της αρχαίας Ελλάδας, η Αμφίπολη σίγουρα μας εντυπωσίασε όλους, με το ενδιαφέρον παρελθόν της. Αυτό το ενδιαφέρον ενισχύθηκε όταν ξεναγηθήκαμε στο αρχαιολογικό μουσείο της περιοχής αυτής. Μαθαίνοντας και βλέποντας για την ζωή και την ιστορία των ανθρώπων αυτού του τόπου, αποκτήσαμε νέες γνώσεις για το παρελθόν μας. Μετά από αυτή την εκπληκτική εμπειρία της Αμφίπολης, φτάσαμε στην Καβάλα γεμάτοι χαρά, όπου μας δόθηκε χρόνος να εξερευνήσουμε το Ιστορικό κέντρο και την Παλιά Πόλη. Παρόλο που ο χρόνος αυτός ήταν περιορισμένος, πιστεύω αξιοποιήθηκε σωστά, εφόσον διασκεδάσαμε και χαλαρώσαμε όλοι μας. Τώρα που η μέρα κόντευε στο τέλος της, φτάσαμε επιτέλους στο ξενοδοχείο στην Ξάνθη, όπου κοιμηθήκαμε για να έχουμε ενέργεια την επόμενη μέρα. Έτσι, η πρώτη μέρα της εκδρομής πέρασε και όλοι μας περιμέναμε με αγωνία τι πρόκειται να ακολουθήσει.

Την επόμενη μέρα, όπου πλέον βρισκόμασταν στην Ξάνθη, ήμασταν έτοιμοι να συνεχίσουμε την εκδρομή μας, που μέχρι στιγμής είχαμε λατρέψει. Ξυπνήσαμε νωρίς για να φάμε το πρωινό του ξενοδοχείου και να αναχωρήσουμε για το Πόρτο Λάγος, που βρίσκεται στη λίμνη Βιστωνίδα. Εκεί επισκεφθήκαμε την Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου, ένα μοναστήρι το οποίο είναι κτισμένο πάνω σε δύο μικρά νησιά. Στο πρώτο νησί βρισκόταν το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, ενώ στο δεύτερο το παρεκκλήσι της Παναγίας Παντάνασσας. Αυτά τα δύο νησιά ενώνονταν με δυο ξύλινες γέφυρες, μια που συνδέει το μοναστήρι με την στεριά και μια που συνδέει το παρεκλήσι με το μοναστήρι. Για τους περισσότερους, αν όχι όλους από εμάς, αυτό το θέαμα μας εξέπληξε, μιας και ήταν κάτι αρκετά πρωτότυπο που δεν είχαμε ξαναδεί ποτέ. Αφότου βιώσαμε αυτή την  εκπληκτική εμπειρία στο μοναστήρι, κατευθυνθήκαμε προς το πασίγνωστο «Σπίτι της Σκιάς». Πρόκειται για ένα διαφορετικό είδος μοντέρνου μουσείου, όπου ο καλλιτέχνης και δημιουργός του, ο Τριαντάφυλλος Βαϊτσης, χρησιμοποιεί διάφορα υλικά, είτε σκουπίδια είτε καθημερινά αντικείμενα, για να δημιουργήσει μια εικόνα με τη βοήθεια της σκιάς τους. Αυτό το διαφορετικό είδος τέχνης μας έκανε όλους εντύπωση, μιας και δεν είχαμε ξαναδεί κάτι παρόμοιο. Αργότερα, είχαμε χρόνο να περιηγηθούμε στην Παλιά πόλη και το ιστορικό κέντρο της Ξάνθης, όπου αντικρίσασμε την πραγματική ομορφιά της. Στη συνέχεια, η τελευταία μας δραστηριότητα ήταν να βγούμε όλοι μαζί για δείπνο σε ένα όμορφο εστιατόριο, όπου μπορέσαμε να απολαύσουμε την τελευταία μας νύχτα στην Ξάνθη. Με την επιστροφή μας στο ξενοδοχείο, η δεύτερη μέρα της εκδρομής τελείωσε και ήταν εξίσου απολαυστική.

Την τρίτη και τελευταία μέρα της εκδρομής το πρόγραμμα ήταν πιο χαλαρό, εφόσον έπρεπε να αναχωρίσουμε νωρίς απο την Ξάνθη για να φτάσουμε στη Λευκάδα στην ώρα μας. Ξυπνώντας ακόμη νωρίτερα αυτή τη μέρα, μπήκαμε στο λεωφορείο με τελευταίο προορισμό τη Θεσσαλονίκη, όπου είχαμε αρκετό ελεύθερο χρόνο για να ψωνίσουμε και να διασκεδάσουμε στο εμπορικό κέντρο της συμπρωτεύουσας, το «Κόσμος». Με τη λήξη του ελεύθερού μας χρόνου, ανεβήκαμε στο λεωφορείο για να επιστρέψουμε στην Λευκάδα. Παρόλο που ήμασταν στεναχωρημένοι που η εκδρομή μας τελείωσε, η ικανοποίηση και η χαρά μας ήταν απερίγραπτη. Έτσι, νωρίς το βράδυ φτάσαμε στο Νυδρί και η εκδρομή μας είχε επίσημα ολοκληρωθεί.

Κλείνοντας, θέλω να τονίσω τη σημασία των εκπαιδευτικών εκδρομών. Από την αρχή του γυμνασίου μέχρι και τώρα που τελειώνω την Α’ Λυκείου, κάθε εκπαιδευτική εκδρομή που έχω πάει ήταν ξεχωριστή και αξιομνημόνευτη. Έκτος από την ψυχαγωγία των μαθητών, ένα εξίσου σημαντικό κομμάτι των εκδρομών είναι γνώσεις που αποκτάμε μέσα από αυτές. Επιπλέον, οι δεσμοί που αναπτύσουν μεταξύ τους τα παιδιά, όχι μόνο με τους συμμαθητές τους αλλά πολλές φορές και με τους καθηγητές τους, παραμένουν αξέχαστοι. Όταν πια οι μαθητές τελειώσουν το σχολείο και αποφασίσουν τι θέλουν να ακολουθήσουν στην ζωή τους, οι αναμνήσεις των σχολικών εκδρομών θα μείνουν μαζί τους.

viber image 2024 05 17 22 19 24 254 viber image 2024 05 17 22 21 08 667 viber image 2024 05 17 22 21 37 190 viber image 2024 05 17 22 24 19 117 viber image 2024 05 17 22 24 19 197 viber image 2024 05 17 22 24 19 252 viber image 2024 05 17 22 24 19 332 viber image 2024 05 17 22 24 19 436 viber image 2024 05 17 22 24 20 937 viber image 2024 05 17 22 24 20 958 viber image 2024 05 17 22 24 21 002 viber image 2024 05 17 22 24 21 069 viber image 2024 05 17 22 24 21 177 viber image 2024 05 17 22 25 09 889 viber image 2024 05 17 22 31 03 633 viber image 2024 05 17 22 33 03 878 viber image 2024 05 17 22 33 20 773 viber image 2024 05 17 22 33 28 667 viber image 2024 05 17 22 33 29 140 viber image 2024 05 17 22 39 52 256

Συντάκτης άρθρου: Γιάννης Κ. (μαθητής Α΄ λυκείου).

Αριστοτέλης Βαλαωρίτης: 200 χρόνια από τη γέννησή του.

viber image 2024 05 13 20 54 16 367

“Ραντεβού” με την ελληνική λογοτεχνία και ποίηση.

Την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε η εκπαιδευτική εκδρομή του ΓΕΛ Νυδριού στη Λευκάδα. Η τάξη της Β λυκείου επισκέφτηκε αρχικά το μουσείο «Άγγελος Σικελιανός», το οποίο στεγάζεται στο σπίτι που γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Λευκαδίτης ποιητής. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε λεπτομέρειες για τη ζωή και το έργο του και να νιώσουμε υπερήφανοι που το νησί μας γαλούχησε έναν τόσο σπουδαίο ποιητή.

Στη συνέχεια, μέσα από τα όμορφα σοκάκια της Λευκάδας κατευθυνθήκαμε προς την δημόσια βιβλιοθήκη της πόλης. Οι εργαζόμενοι μας υποδέχτηκαν με θέρμη και μας μίλησαν για τον τρόπο λειτουργίας της, την ιστορία της καθώς και τον πλούτο βιβλίων που διαθέτει. Σημαντική στιγμή της εκδρομής ήταν η συνάντηση μας με τον διακεκριμένο συγγραφέα Μιχάλη Μακρόπουλο που κατοικεί στο νησί μας τα τελευταία χρόνια και έχει γράψει μια σειρά μυθιστορημάτων.

Το συναρπαστικό ήταν ότι είχαμε τη δυνατότητα να του απευθύνουμε ερωτήσεις και να λάβουμε απαντήσεις που αφορούν στη λογοτεχνία, σε ένα πλαίσιο εκτός του τυποποιημένου που μας προσφέρει το σχολείο. Έτσι, είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά έναν σύγχρονο λογοτέχνη του τόπου μας.

Μετά το πέρας της συνάντησης, μαθητές και καθηγητές χαλαρώσαμε και εκφράσαμε τις εντυπώσεις μας σε ένα από τα καφέ της παραλίας της πόλης μας. Με θεά το Ιβάρι αναπτύξαμε τις λογοτεχνικές μας ανησυχίες.

Συντάκτης άρθρου: Αγγελική Σ. (μαθήτρια Β’ Λυκείου).

Δράση για το σχολικό εκφοβισμό (bullying).

Στα πλαίσια της Πανελλήνιας Σχολικής Ημέρας κατά της Βίας στο Σχολείο, την 6η Μαρτίου 2024 διενεργήθηκαν στο σχολείο μας δράσεις ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής βίας και εκφοβισμού, που εκδηλώνεται μεταξύ και εναντίον των μαθητών/-τριών, με στόχο να μειωθούν οι δίαυλοι εκδήλωσης της βίας στη ζωή των ανήλικων και να αποτραπούν οι αρνητικές συνέπειες στις διαπροσωπικές τους σχέσεις.

Συγκεκριμένα, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της σχολικής μονάδας με τη βοήθεια της υπεύθυνης ψυχολόγου κας Πατσιαούρα Αικατερίνης έγινε ενημέρωση, βιντεοπαρουσίαση και συζήτηση  με τους μαθητές και τις μαθήτριες σχετικά με τον ορισμό του σχολικού εκφοβισμού – βίας και τα είδη (σωματική, λεκτική, σεξουαλική), το σαφή διαχωρισμό μεταξύ θύτη/δράστη και θύματος, καθώς και με το ρόλο των παριστάμενων/παρατηρητών. Αμέσως μετά ακολούθησε μια βιωματική άσκηση, κατά την οποία οι μαθητές πήραν το ρόλο τόσο του θύτη όσο και του θύματος. Μερικοί μαθητές δυσκολεύτηκαν ως θύτες τόσο να αγνοούν, όσο και να περιθωριοποιούν τους συμμαθητές τους, ενώ ως θύματα αρκετοί μαθητές θεωρούσαν ότι είναι φυσιολογικό να αποκλείονται από την ομάδα.

Συντάκτης άρθρου: Πατσιαούρα Αικατερίνη – Ψυχολόγος

Στο βηματισμό του Ερατοσθένη.

Την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024, ημέρα της Εαρινής ισημερίας, μαθητές της Β΄ Λυκείου έλαβαν μέρος στην εγκεκριμένη από το ΥΠΑΙΘΑ πανελλήνια εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον Υπολογισμό της Ακτίνας της Γης – 2024», που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.), σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Ι.Α.Α.Δ.Ε.Τ.).

Το πείραμα αυτό (δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες) συγκαταλέγεται στα 10 πιο όμορφα επιστημονικά πειράματα στην ιστορία της Φυσικής. Για πρώτη φορά στο σχολείο μας και με σύμμαχο τον ηλιόλουστο ανοιξιάτικο καιρό πραγματοποιήθηκαν, έπειτα από την απαραίτητη προεργασία, οι απαιτούμενες μετρήσεις και παρατηρήσεις, υπό την καθοδήγηση του υπεύθυνου της δράσης, κ. Στεργίου Δημήτρη εκπαιδευτικού κλάδου ΠΕ04.02.

Οι μαθητές ευχαριστήθηκαν τη συμμετοχή τους σε αυτή τη βιωματική δράση μπαίνοντας έστω και για λίγο στη θέση του Ερατοσθένη, δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο κατά το στάδιο της προετοιμασίας όσο και κατά τη διεξαγωγή του πειράματος, ανταλλάσσοντας απόψεις και συζητώντας μεταξύ τους τα αποτελέσματα και τις παρατηρήσεις.

Συντάκτης άρθρου: Στεργίου Δημήτριος (εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ04.02-Χημικός).

Τσικνοπέμπτη στο ΓΕΛ Νυδριού!

Η Τσικνοπέμπτη είναι μια μέρα γεμάτη από λαχταριστές γεύσεις και χαρούμενες παρέες. Οι άνθρωποι συναντιούνται και απολαμβάνουν το κρέας σε όλες τις μορφές του. Από μπριζόλες και σουβλάκια μέχρι λουκάνικα, χοιρινό και κοτόπουλο, όλα είναι επιτρεπτά! Είναι μια μέρα αφιερωμένη στο γέλιο, στη χαλάρωση και στη δημιουργία αξέχαστων αναμνήσεων με τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Η ξεχωριστή αυτή μέρα συνοδεύεται από την αποκριάτικη διάθεση, που προσφέρει μια ακόμα πιο ευχάριστη νότα στη μέρα της Τσικνοπέμπτης. Τη διάθεση αυτή φέτος υποδέχτηκε θερμά το ΓΕΛ Νυδριού. Μαθητές και καθηγητές φόρεσαν τα πολύχρωμα ρούχα τους για να είναι μέσα στο πνεύμα της αποκριάς, τα οποία όμως ταυτόχρονα ήταν και τα πιο άνετα, γιατί ήξεραν πως θα απολαύσουν πολύ καλό φαγητό…

Το κουδούνι χτύπησε το μεσημέρι, μόνο που φέτος δεν σήμαινε σχόλασμα αλλά …ψήσιμο!

Οι ψησταριές στήθηκαν, τα ηχεία άνοιξαν και τα πρώτα σουβλάκια άρχισαν να ψήνονται. Φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα… «θέλει παραπάνω αλάτι το χοιρινό» ή «εγώ ξέρω να ψήνω καλό παϊδάκι».

Η Τσικνοπέμπτη, λοιπόν, στο ΓΕΛ Νυδριού φέτος δεν ήταν απλά μια πρόωρη επιστροφή στα σπίτια μας αλλά μια ακόμη ευκαιρία για να δείξουμε την ομαδικότητα, τη συνεργατικότητα και το κέφι μας την ώρα που εκατοντάδες σουβλάκια, ψημένα από τους καλύτερους ψήστες, καταβροχθίζονταν με την καλύτερη μουσική και την καλύτερη παρέα!

Συντάκτης άρθρου: Αριστέα Κ. (μαθήτρια Α΄ Λυκείου).

Ηλίας Λογοθέτης . . .Αυλαία!

Ο Ηλίας Λογοθέτης, ο βραβευμένος ηθοποιός, γεννήθηκε το 1939 στη Λευκάδα. Η ζωή του ήταν μια πορεία που διέσχισε τον κινηματογράφο, το θέατρο και την τηλεόραση, εκτελώντας ρόλους που έμειναν αξέχαστοι.

logothetis 1 og image 1660416Στην αρχή δεν σκεπτόταν να ακολουθήσει την υποκριτική, καθώς ελκυόταν περισσότερο από την όπερα. Ήταν απόφοιτος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών της Παντείου. Με το θέατρο ήρθε σε επαφή μέσω του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν, από το οποίο αποφοίτησε το 1967, και πήρε μέρος σε πολλές θεατρικές παραστάσεις.

Από τις πιο γνωστές ήταν η συμμετοχή του στην παράσταση «Το αμάρτημα της μητρός μου», στην οποία πρωταγωνίστησε μαζί με τη σύζυγό του, Μαρία Ζαχαρή, επί 12 χρόνια. Πρωτοεμφανίστηκε στον κινηματογράφο το 1970, στο έργο «Βαβυλωνία». Έγινε γνωστός κυρίως σε κωμικούς ρόλους από συμμετοχές στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Το 2000 δέχτηκε τα θετικά σχόλια του Χάρολντ Πίντερ για την ερμηνεία του στο θεατρικό έργο «Νεκρή Ζώνη». Συνεργάστηκε με τους θιάσους Γιάννη Φέρτη-Ξένιας Καλογεροπούλου, Κάκιας Αναλυτή-Κώστα Ρηγόπουλου, Νίκου Ξανθόπουλου, Θανάση Βέγγου, Άγγελου Αντωνόπουλου-Μιράντας Κουνελάκη, με το Αμφιθέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου και άλλους. Συμμετείχε σε πολλά θεατρικά έργα στην τηλεόραση στο γνωστό «Θέατρο της Δευτέρας» (ΕΡΤ1) και έλαβε μέρος σε μουσικές παραστάσεις, όπως το αφιέρωμα στον Μιχάλη Σουγιούλ. Ο Λογοθέτης ξεχώρισε με τους ρόλους του στην ταινία «Βαβυλωνία», στα «Παιδιά της Χελιδόνας», και στο «Μόνον της ζωής του ταξείδιον». Συνεργάστηκε με μεγάλους σκηνοθέτες όπως ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος και ο Κάρολος Κουν.

Ο Ηλίας Λογοθέτης, με το χαρακτηριστικό του πρόσωπο και τα λαμπερά γαλάζια μάτια, άφησε εποχή στον χώρο της υποκριτικής. Η τέχνη του ήταν «…εκδήλωση ερωτική», όπως είχε δηλώσει, και υπηρέτησε την τέχνη επί έξι δεκαετίες.

Υπήρξε παντρεμένος με τη ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέα Ευτυχία Καλλιτεράκη, με την οποία απέκτησαν ένα γιο, τον ηθοποιό Αλέξανδρο Λογοθέτη. Δεύτερη σύζυγος του έως τον θάνατό του ήταν η ηθοποιός Μαρία Ζαχαρή. Ο Ηλίας Λογοθέτης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών στις 28 Φεβρουαρίου 2024 και ενταφιάστηκε στο Κοιμητήριο Παπάγου στις 2 Μαρτίου, αφήνοντας πίσω του μια πλούσια καλλιτεχνική κληρονομιά και ανεξίτηλο αποτύπωμα στην ελληνική κινηματογραφία και θεατρική σκηνή.

Καλό ταξίδι γνήσιε και αυθεντικέ Λευκαδίτη της καρδιάς μας !

 

Συντάκτες άρθρου: Γιώργος Γ. Μαργαρίτα Γ. (μαθητές Α΄ Λυκείου).

Πολυήμερη εκπαιδευτική εκδρομή του ΓΕΛ Νυδριού στο CERN.

Το χρονικό διάστημα 21-27 Ιανουαρίου 2024 μαθητές του σχολείου μας πραγματοποίησαν εκπαιδευτική εκδρομή στο CERN. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σε έκταση (πειραματικό) κέντρο πυρηνικών ερευνών, και ειδικότερα επί της σωματιδιακής φυσικής, στον κόσμο. Βρίσκεται δυτικά της Γενεύης, στα σύνορα Ελβετίας και Γαλλίας. Ιδρύθηκε το 1954 από δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες και σήμερα αριθμεί 23 κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η οποία είναι και ιδρυτικό μέλος.

Οι μαθητές επισκέφθηκαν τους χώρους των μόνιμων εκθέσεων του ερευνητικού κέντρου. Μέσα από τα εκθέματα ξεδιπλώθηκε το αντικείμενο της έρευνας και των πειραμάτων που διεξάγονται σε αυτό και η σπουδαιότητα αυτών. Παράλληλα, μέσα από τη συμμετοχή τους σε διαδραστικά παιχνίδια άλλοτε μεμονωμένα και άλλοτε μαζί με τους συνοδούς εκπαιδευτικούς, ένιωσαν για λίγο ως μέρος της πολυπληθούς ομάδας επιστημόνων που δραστηριοποιείται στο CERN και κατανόησαν με διασκεδαστικό τρόπο τη σημασία και τις προεκτάσεις των πειραμάτων.

Επίσης, εκτός από την επίσκεψη στο CERN, στα πλαίσια του εκπαιδευτικού χαρακτήρα της εκδρομής, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις και σε άλλα σημεία ενδιαφέροντος σε Ελβετία, Γαλλία και Ιταλία.

Η επίσκεψη στο CERN συνδυάστηκε με περιήγηση στην πόλη της Γενεύης σε περιοχές όπως το ιστορικό κέντρο της όπου βρίσκεται και το σπίτι του Ιωάννη Καποδίστρια, το παραλίμνιο μέτωπο στη λίμνη Le Man και το κτήριο του ΟΗΕ.

Στη Ελβετία επισκεφθήκαμε και το μουσείο των Ολυμπιακών Αγώνων που βρίσκεται στη Λωζάνη, ένας χώρος που «μυρίζει» Ελλάδα τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Στους χώρους του συγκεντρώνονται όλες οι πληροφορίες και μέσα από τα εκθέματα, τις βιντεοπροβολές και τα διαδραστικά παιχνίδια που απολαύσαμε μαθητές και εκπαιδευτικοί, ξεδιπλώνεται στα μάτια του επισκέπτη η ιστορία αυτού του παγκόσμιου φήμης και ακτινοβολίας αθλητικού γεγονότος.

Σε γαλλικό έδαφος στα σύνορα Γαλλίας – Ιταλίας στο Λευκό Όρος των Άλπεων επισκεφθήκαμε το Chamonix στις πλαγιές του οποίου θαυμάσαμε το μεγαλείο της φύσης που είναι ο παγετώνας ηλικίας 2500 ετών.

Τέλος, στην Ιταλία και συγκεκριμένα στο Μιλάνο, επισκεφθήκαμε το μουσείο Τεχνολογίας «Leonardo da Vinci» και ακολούθησε περιήγηση στο ιστορικό κέντρο της πόλης, όπου είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε τον επιβλητικό καθεδρικό ναό (Duomo di Milano) και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική των κτηρίων γύρω από αυτόν, όπως η περίφημη Στοά Βιτόριο Εμμανουέλε ΙΙ.

Οι γνώσεις και οι εμπειρίες που αποκτήσαμε καθώς και η αλληλεπίδραση μαθητών-εκπαιδευτικών και η σύσφιξη των μεταξύ τους σχέσεων, ανέδειξε για πολλοστή φορά τη σημασία, τη σπουδαιότητα και την αναγκαιότητα πραγματοποίησης των εκπαιδευτικών εκδρομών, γεμίζοντας μας με μία γλυκιά νοσταλγία για τις όμορφες στιγμές που περάσαμε και μία ιδιαίτερη προσμονή για επόμενες ανάλογες επισκέψεις.

 

Συντάκτης άρθρου: Στεργίου Δημήτριος (εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ04.02 – Χημικός).

Ευ Αγωνίζεσθαι !!!

Χθες 15/2/2024 διεξήχθησαν οι σχολικοί αγώνες ποδοσφαίρου στους οποίους συμμετείχε και το σχολείο μας, το ΓΕΛ Νυδριού, με τη συνοδεία του κ. Αγγέλη και την υποστήριξη του κ. Γιάννη Σούνδια, ο οποίος βοήθησε την ομάδα από τον πάγκο, παρ’ όλο που δεν είναι καθηγητής του σχολείου μας.

Η ομάδα μας έκανε μια αξιόλογη προσπάθεια απέναντι στο 1ο ΓΕΛ Λευκάδας, το οποίο κάθε χρονιά περνάει στον τελικό του σχολικού πρωταθλήματος, ενώ στο παρελθόν έχει κερδίσει το πρωτάθλημα.

Συγκεκριμένα στο 1ο ημίχρονο η ομάδα του σχολείου μας μπήκε δυνατά δημιουργώντας φάσεις οι οποίες όμως δεν κατέληξαν σε γκολ. Η αντίπαλη ομάδα δεν άργησε να βρει δίχτυα και να ανοίξει το σκορ κάνοντας το 1-0. Η ομάδα μας πέτυχε την ισοφάριση με γκολ του Γ. Γ., ο οποίος έκανε το 1-1. Λίγο αργότερα η ομάδα του 1ου Λυκείου Λευκάδας έκανε το 2-1 το οποίο ήταν και το σκορ του ημιχρόνου.

Στο δεύτερο ημίχρονο η ομάδα μας μπήκε ακόμα πιο δυνατά στον αγωνιστικό χώρο, έτοιμη να κάνει την ανατροπή. Και οι δύο ομάδες δημιούργησαν αρκετές φάσεις, οι οποίες όμως δεν επηρέασαν το σκορ. Στα μισά του ημιχρόνου σε μια «διεκδικήσιμη» μπαλιά ο Φ. Α. χτύπησε το γόνατο του και αναγκάστηκε να αποχωρήσει, ενώ το σκορ ήταν ήδη 3-1. Λίγο αργότερα η ομάδα μας με δεύτερο προσωπικό γκολ του Γ. Γ. έκανε το 3-2. Η ομάδα μας εν τέλει δεν κατάφερε να ανατρέψει το σκορ και λόγω έλλειψης δυνάμεων έχασε με σκορ 5-2, το οποίο και δεν αντικατόπτριζε τις δυνατότητές της.

Συγχαρητήρια στην ομάδα του σχολείου μας για την προσπάθεια της αλλά και στους ποδοσφαιριστές ξεχωριστά που πάλεψαν για τη νίκη!

Συντάκτης άρθρου: Άρης Φ. (μαθητής Γ΄ Λυκείου).

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση