Το έτος 2011 με πρωτοβουλία της Ένωσης για την Καθαρή και Εφαρμοσμένη Χημεία (IUPAC) και της UNESCO έχει ορισθεί ως το Διεθνές Έτος Χημείας (ΔΕΧ).
Στα πλαίσια του ΔΕΧ διεξάγεται σε όλο τον κόσμο, το Παγκόσμιο Πείραμα για το Νερό. Ο τελικός σκοπός είναι να χαρτογραφηθούν τα νερά του πλανήτη, ως προς την ποιότητα τους, μέσω της εισαγωγής των δεδομένων που θα συλλέξουν οι μαθητές, σε μια παγκόσμια βάση δεδομένων.
Το σχολείο μας συμμετέχει στο πείραμα αυτό, που περιλαμβάνει 4 επιμέρους πειράματα. Τα αποτελέσματα των πειραμάτων αυτών θα σταλούν σε μία Παγκόσμια Βάση Δεδομένων μέχρι το τέλος του 2011.
Όταν η Marie Curie αποδέχονταν το βραβείο Νόμπελ Χημείας το 1911, η επεξεργασία του νερού είχε ήδη αρχίσει να διαδίδεται στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Σήμερα, εκατό χρόνια μετά, γιορτάζουμε το Διεθνές Έτος Χημείας και ασθένειες που οφείλονται σε παθογόνους μικροοργανισμούς που μπορεί να μεταδίδονται με το νερό, όπως ο τυφοειδής πυρετός και η χολέρα, δεν έχουν ακόμη εξαλειφθεί εντελώς, παρόλο που τα «εργαλεία» χημικής τεχνολογίας είναι διαθέσιμα.
Οι δραστηριότητες είναι οι παρακάτω:
1. Το pH του πλανήτη: Οι μαθητές συλλέγουν δεδομένα μετρώντας το pH ενός τοπικού υδάτινου
όγκου, χρησιμοποιώντας διαλύματα-δείκτες ( και πεχάμετρα αν είναι διαθέσιμα)
2. Αλατότητα Οι μαθητές θα εξερευνήσουν την αλατότητα ενός τοπικού υδάτινου όγκου.
Επεξεργασία του νερού :
1. Απολύμανση Οι μαθητές έμαθαν πως χρησιμοποιούμε τη χημεία για να μπορούμε να
παρέχουμε ασφαλές πόσιμο νερό.
2. Αφαλάτωση Οι μαθητές κατασκεύασαν έναν ηλιακό αποστακτήρα από απλά υλικά και πειραματίστηκαν με τη χρήση του στην επεξεργασία του νερού.
Στη δραστηριότητα αυτή, η οποία αποτελείται από δύο πειράματα βλέπουμε πως η χημεία χρησιμοποιείται για να καλύψει μία από τις πιο βασικές ανθρώπινες ανάγκες, για καθαρό πόσιμο νερό. Ξεκινώντας από τα φυσικά επιφανειακά νερά που έχουμε γύρω μας και με τη χρήση κοινών υλικών, οι μαθητές θα εκτέλεσαν δύο από τα βασικά στάδια της επεξεργασίας του πόσιμου νερού – την απομάκρυνση στερεών υπολειμμάτων και την απολύμανση.
22 Νοεμβρίου 2011 στις 21:39