Τοπικά Προϊόντα : Παραγωγή, Επεξεργασία, Κατανάλωση …
10 Απριλίου 2025 ΓΕΛ Νεοχωρίου Αιτωλοακαρνανίας
![]() |
![]() |
Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης έγιναν την Πέμπτη 10 Απριλίου δύο παρουσιάσεις από τοπικούς παραγωγούς.
Αρχικά, ο οινολόγος-αμπελουργός Παναγιώτης Σωτηρίου παρουσίασε τη διαδικασία καλλιέργειας αμπελώνων, με τοπικές παραδοσιακές ποικιλίες λευκού και κόκκινου κρασιού, όπως η Μαλαγουζιά το Γουστολίδι, η Μαυροδάφνη και άλλες. Τόνισε τη σημασία των κλιματικών συνθηκών για την καλλιέργεια. Κλείνοντας, περιέγραψε τη διαδικασία οινοποίησης καθώς και την ανάγκη για έναν παραγωγό να επικαιροποιεί τις γνώσεις του με μελέτες, επισκέψεις σε αντίστοιχες καλλιέργειες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
Στη συνέχεια, ο Παναγιώτης Μουλαράς παρουσίασε την διαδικασία παραγωγής άθερμου Αγριέλαιου. Παράγεται από άγριες ελιές που φύονται ελεύθερα στα βουνά της Αιτωλοακαρνανικής Γής, επεξεργασμένο με πραγματική ψυχρή έκθλιψη και πρόκειται για μία νέα υπερτροφή (superfood) η οποία όμως έχει τις ρίζες τις στην αρχαιότητα. Ένα μοναδικό και ξεχωριστό προϊόν, πικάντικο με πικρή γεύση, έχει πολύ ισχυρότερες αντιοξειδωτικές ιδιότητες από το άθερμο αγουρέλαιο ή το ελαιόλαδο.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Δημοσιευμένο στην κατηγορία Ανακοινώσεις ,Δράσεις Ετικέτες: Περιβαλλοντική εκπαίδευση.