Αξιολόγηση Εκπαιδευτικού Έργου
Γ1/190089/10-12-2013 Υπ. Παιδείας
«Εφαρμογή του θεσμού της Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου της σχολικής μονάδας κατά το σχολικό έτος 2013-2014 – Διαδικασίες»
Με την αριθμ. 157723/ 23.10.2013/Γ1 Εγκύκλιο του Υφυπουργού Παιδείας πραγματοποιήθηκαν σε περιφερειακό επίπεδο κατά την περίοδο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου 2013 επιμορφώσεις των Σχολικών Συμβούλων και των Διευθυντών Διευθύνσεων ΠΕ και ΔΕ. Ακολούθως οι Σχολικοί Σύμβουλοι θα ενημερώσουν/επιμορφώσουν τους Διευθυντές και τους Εκπαιδευτικούς των σχολικών μονάδων της παιδαγωγικής τους ευθύνης, σχετικά με την εφαρμογή του θεσμού της ΑΕΕ.
Σύμφωνα με την Υπ. Απόφαση ΦΕΚ 614, τ. β΄/15-3-2013 & την Εγκύκλιο με Αριθμ. Πρωτ. 30973/Γ1/05-03-2013 με την έναρξη του σχολικού έτους 2013-2014, η Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου της Σχολικής Μονάδας με τη διαδικασία της Αυτοαξιολόγησης, θα εφαρμοστεί σταδιακά σε όλες τις σχολικές μονάδες Προσχολικής, Δημοτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Χώρας.
Σκοπός της Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου (ΑΕΕ) κατά το πρώτο έτος της εφαρμογής του θεσμού είναι η εισαγωγή του πνεύματος της «αυτοαξιολόγησης» στο σχολείο και η ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας και εμπιστοσύνης στην εκπαιδευτική κοινότητα.
Η εφαρμογή της ΑΕΕ στα σχολεία είναι υποχρεωτική και την ευθύνη της υλοποίησης έχουν οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων, με την επιστημονική / παιδαγωγική στήριξη των Σχ. Συμβούλων και τη διοικητική των Δ/ντών Διευθύνσεων.
Η εφαρμογή κατά το σχολικό έτος 2013-14, περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
1. Γενική εκτίμηση της εικόνας του σχολείου.
2. Επιλογή και διαμόρφωση Σχεδίου Δράσης για τη βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου, το οποίο θα υλοποιηθεί το σχολικό έτος 2014-15.
3. Ετήσια έκθεση Αξιολόγησης του σχολείου.
Ειδικότερα, για κάθε μία από τις παραπάνω διαδικασίες σημειώνονται τα ακόλουθα:
1. Γενική εκτίμηση της εικόνας του σχολείου: Αποτελεί βασική διαδικασία της ΑΕΕ και αποσκοπεί στην εισαγωγή του πνεύματος της «αυτοαξιολόγησης» στο σχολείο και στην ανάπτυξη συνεργατικών πρακτικών μεταξύ των εκπαιδευτικών. Αντικείμενο της διαδικασίας είναι η αποτίμηση των 15 δεικτών ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου στο σχολείο. Η εκτίμηση αυτή δίνει τη δυνατότητα στα μέλη της σχολικής κοινότητας να αποκτήσουν μια συνολική εικόνα της κατάστασης του σχολείου. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής αναδεικνύονται τα αξιόλογα επιτεύγματα του σχολείου και επισημαίνονται οι αδυναμίες, με σκοπό την ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων για τη βελτίωσή τους.
Η διαδικασία πραγματοποιείται από ομάδες εργασίας των εκπαιδευτικών με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων. Οι εκπαιδευτικοί αναπτύσσουν συνεργατικές πρακτικές, διερευνούν τα δεδομένα του σχολείου, αξιοποιούν το εκπαιδευτικό υλικό της ΑΕΕ (Τόμος ΙΙΙ: «Μεθοδολογία και εργαλεία διερεύνησης») καθώς και υλικό από τις καλές πρακτικές των σχολείων που είναι αναρτημένα στο Παρατηρητήριο της ΑΕΕ (aee.iep.edu.gr).
Οι Διευθυντές των σχολείων, εποπτεύουν και συντονίζουν τις διαδικασίες εφαρμογής και διευκολύνουν τις συνεργασίες και την επικοινωνία μεταξύ των εκπαιδευτικών.
Οι Σχολικοί Σύμβουλοι ενημερώνουν, καθοδηγούν και υποστηρίζουν παιδαγωγικά την ανάπτυξη των διαδικασιών της «αυτοαξιολόγησης» και την εφαρμογή του θεσμού στο σχολείο.
Οι Διευθυντές Α/θμιας & Δ/θμιας Εκπ/σης στηρίζουν με κάθε τρόπο την εφαρμογή της ΑΕΕ σ` όλες τις σχολικές μονάδες της Χώρας.
Η διαδικασία ολοκληρώνεται μέχρι τον Μάιο του 2014 με τη σύνταξη της Έκθεσης της Γενικής Εκτίμησης της εικόνας του σχολείου.
2. Επιλογή και διαμόρφωση Σχεδίου Δράσης: Τα Σχέδια Δράσης αποτελούν σημαντική διάσταση της ΑΕΕ καθώς συνδέονται με πρωτοβουλίες βελτίωσης της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου στο σχολείο και τη διάχυση των καλών πρακτικών μεταξύ των σχολείων όλης της χώρας.
Η επιλογή του σχεδίου δράσης μπορεί να είναι αποτέλεσμα της γενικής εκτίμησης (διαπίστωση αδυναμιών του σχολείου) ή να αφορά σε προτεραιότητες που ορίζει ο σύλλογος διδασκόντων. Κάθε σχολείο επιλέγει δράσεις βελτίωσης της ποιότητας σε συγκεκριμένες πτυχές του εκπαιδευτικού έργου ανάλογα με τις δυνατότητες και τις ιδιαιτερότητές του. Το Σχέδιο Δράσης θα υλοποιηθεί το επόμενο σχολικό έτος 2014-2015. Οι σχολικές μονάδες που εφάρμοσαν, κατά τη διετία 2010-2012 τη διαδικασία της ΑΕΕ, δύνανται και κατά το τρέχον έτος να υλοποιήσουν Σχέδιο Δράσης.
Κατά το πρώτο στάδιο της εφαρμογής του θεσμού προτείνεται να δοθεί έμφαση σε ζητήματα που συνδέονται άμεσα με τη βελτίωση της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου όπως:
· η δημιουργία, βελτίωση και επικαιροποίηση της ιστοσελίδας του σχολείου,
· η διαμόρφωση ή ο εκσυγχρονισμός του εσωτερικού κανονισμού του σχολείου,
· η οργάνωση της λειτουργίας του συλλόγου διδασκόντων και η βελτίωση των σχέσεων με το σύλλογο γονέων και την μαθητική κοινότητα.
· η διαμόρφωση ή ο εκσυγχρονισμός του εσωτερικού κανονισμού του σχολείου,
· η οργάνωση της λειτουργίας του συλλόγου διδασκόντων και η βελτίωση των σχέσεων με το σύλλογο γονέων και την μαθητική κοινότητα.
3. Ετήσια Έκθεση Αξιολόγησης του σχολείου: Στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς κάθε σχολική μονάδα υποβάλλει Ετήσια Έκθεση Αξιολόγησης. Τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα της Ετήσιας Έκθεσης αξιοποιούνται στον ετήσιο προγραμματισμό του επόμενου σχολικού έτους και στον γενικότερο εκπαιδευτικό σχεδιασμό του σχολείου.
Κατά το φετινό σχολικό έτος η Έκθεση της Γενικής Εκτίμησης και η Ετήσια Έκθεση Αξιολόγησης ταυτίζονται. Η Ετήσια Έκθεση αποτελεί μια σύντομη και περιεκτική αποτύπωση της Έκθεσης Γενικής Εκτίμησης. Η Ετήσια Έκθεση Αξιολόγησης θα υποβληθεί από τον Διευθυντή του σχολείου ηλεκτρονικά στο Δίκτυο Πληροφόρησης της ΑΕΕ τον Ιούνιο του 2014. Θα ακολουθήσει σχετική εγκύκλιος με οδηγίες για την αποστολή των Εκθέσεων.
Αναφορικά με τον προγραμματισμό και την ανάπτυξη των διαδικασιών της ΑΕΕ στα σχολεία σημειώνονται τα ακόλουθα:
Οι διαδικασίες της ΑΕΕ εμπλουτίζουν χωρίς να ανατρέπουν το σχολικό πρόγραμμα και τη λειτουργία του σχολείου. Συστηματοποιούν την εργασία του συλλόγου διδασκόντων, τις δράσεις και τον προγραμματισμό της σχολικής μονάδας με στόχο τη συνεχή βελτίωση της παιδαγωγικής της λειτουργίας.
Η έναρξη των διαδικασιών της ΑΕΕ στο σχολείο γίνεται με τον καθορισμό των ομάδων εργασίας και ολοκληρώνεται στο τέλος του σχολικού έτους με την έγκριση των αποτελεσμάτων σε τακτικές ή έκτακτες ολομέλειες του συλλόγου διδασκόντων, σύμφωνα με το Ν. 1566/85 (ΦΕΚ 167/30-09-1985, τ. Α΄, Άρθρο 11, παρ. ΣΤ) και το Άρθρο 37 της με αριθμ. Φ.353.1/324/105657/Δ1/8-10-2002 (ΦΕΚ 1340, τ. Β΄) Υπ. Απόφασης.
Ο Σύλλογος των Διδασκόντων κάθε σχολικής μονάδας για τον προγραμματισμό, την οργάνωση και τον συντονισμό της διαδικασίας των ομάδων εργασίας, μπορεί να συνεδριάσει και σε ώρες που ο ίδιος θεωρεί κατάλληλες, εκτός ωραρίου εργασίας.
Οι σχολικές μονάδες της προσχολικής αγωγής και τα ολιγοθέσια σχολεία (έως 3/θ) δεν υποχρεούνται στην υλοποίηση σχεδίων δράσης, εκτός και εάν το επιλέξουν, με δική τους απόφαση.
Οι Σχολικοί Σύμβουλοι Παιδαγωγικής Ευθύνης μεριμνούν για την ενημέρωση των σχολικών μονάδων, καθώς και την υποστήριξη και την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών σε όλες τις διαδικασίες εφαρμογής του θεσμού.
Την επιστημονική εποπτεία και την παρακολούθηση της εφαρμογής του θεσμού και των επιμέρους διαδικασιών της ΑΕΕ έχει το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π).
Καλούνται οι Περιφερειακοί Δ/ντές ΠΕ & ΔΕ, οι Προϊστάμενοι Επιστημονικής & Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Π.Ε. & Δ.Ε., οι Διευθυντές Π/θμιας & Δ/θμιας Εκπαίδευσης και οι Σχολικοί Σύμβουλοι της Χώρας να συνεργαστούν με το Ι.Ε.Π., την Επιστημονική Ομάδα του Έργου της ΑΕΕ καθώς και με τα στελέχη του Υ.ΠΑΙ.Θ. (Δ/ντές Σπουδών Π.Ε. & Δ.Ε.) και να συμβάλουν ενεργά στην αποτελεσματική εφαρμογή του θεσμού της Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου στα σχολεία όλης της χώρας.
Γ1/30973/05-03-2013 Υπ. Παιδείας
«Προετοιμασία της γενίκευσης του θεσμού της Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου της σχολικής μονάδας – Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης»
Με την έναρξη του σχολικού έτους 2013-2014, η Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου της Σχολικής Μονάδας με τη διαδικασία της Αυτοαξιολόγησης, θα εφαρμοστεί σε όλες τις σχολικές μονάδες Προσχολικής, Δημοτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας και προκειμένου να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή ετοιμότητα των σχολικών μονάδων για την εφαρμογή του θεσμού της Αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου θα πραγματοποιηθεί επιμόρφωση των Διευθυντών όλων των σχολικών μονάδων της γενικής εκπαίδευσης της χώρας. Την ευθύνη της επιμόρφωσης θα έχουν η Επιστημονική Ομάδα του Έργου της ΑΕΕ με φορέα υλοποίησης το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π) και οι υπηρεσίες του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α.
Τα επιμορφωτικά σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν σε επίπεδο Διευθύνσεων Α/θμιας & Δ/θμιας Εκπαίδευσης. Τα σεμινάρια θα απευθύνονται σε όλους τους Δ/ντές των σχολικών μονάδων Π.Ε. και Δ.Ε. Στα σεμινάρια θα συμμετέχουν επίσης οι Σχολικοί Σύμβουλοι παιδαγωγικής ευθύνης των σχολικών μονάδων κάθε Διεύθυνσης Εκπαίδευσης.
Για να μην προκληθεί πρόβλημα στη λειτουργία των μονοθεσίων σχολικών μονάδων της Προσχολικής και της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, η επιμόρφωση των Προϊσταμένων και των Διευθυντών τους θα οργανωθεί και θα πραγματοποιηθεί με την ευθύνη των Σχολικών Συμβούλων σε τοπικό επίπεδο.
Το περιεχόμενο των επιμορφωτικών σεμιναρίων θα περιλαμβάνει:
1. Αναλυτική παρουσίαση του εκπαιδευτικού υλικού και των διαδικασιών υλοποίησης της ΑΕΕ στη σχολική μονάδα (εκτίμηση της εικόνας του σχολείου, ανάπτυξη έρευνας-δράσης στη σχολική μονάδα, σχεδιασμό και εφαρμογή σχεδίων δράσης, αξιοποίηση του Παρατηρητηρίου της ΑΕΕ, υποβολή ετήσιας έκθεσης αξιολόγησης),
2. Παρουσίαση των αποτελεσμάτων από τις δράσεις των σχολείων που συμμετείχαν στο πιλοτικό πρόγραμμα της ΑΕΕ (2010-2012), τρόπους και δυνατότητες αξιοποίησης του Παρατηρητηρίου της ΑΕΕ (εκπαιδευτικό υλικό, καλές πρακτικές σχολείων),
3. Παρεμβάσεις των Δ/ντών και αξιοποίηση της εμπειρίας των σχολείων που συμμετείχαν στο πιλοτικό έργο της ΑΕΕ, συζήτηση, ανατροφοδότηση.
Η πρώτη περίοδος της εφαρμογής της Αυτοαξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου της σχολικής μονάδας θα έχει διάρκεια δύο ετών και θα αφορά στην αξιολόγηση των δράσεων στο πλαίσιο του ετήσιου κύκλου της λειτουργίας του σχολείου όσο και στην ανάπτυξη των σχεδίων δράσης με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου. Η διαδικασία της «Αυτοαξιολόγησης» θα υποστηριχθεί από δύο βασικές σταθερές δομές: το Παρατηρητήριο της ΑΕΕ και το Δίκτυο Πληροφόρησης της ΑΕΕ.
Η επιμόρφωση θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια του α` εξαμήνου του 2013 (Μάρτιος-Ιούνιος 2013). Το περιεχόμενο της επιμόρφωσης θα αντιστοιχεί στις διαδικασίες υλοποίησης κάθε έτους της διετούς αρχικής περιόδου της εφαρμογής, ως ακολούθως:
• Εκτίμηση της γενικής εικόνας του σχολείου, ανάπτυξη έρευνας-δράσης στο σχολείο, επιλογή, σχεδιασμό και οργάνωση σχεδίων δράσης, υποβολή της ετήσιας έκθεσης αυτοαξιολόγησης.
• Υλοποίηση των σχεδίων δράσης, αξιοποίηση των αποτελεσμάτων, αξιοποίηση του Παρατηρητηρίου της ΑΕΕ, δικτύωση με άλλα σχολεία και διάχυση των καλών πρακτικών, υποβολή της ετήσιας έκθεσης αυτοαξιολόγησης.
Καλούνται οι Περιφερειακοί Δ/ντές ΠΕ & ΔΕ, Προϊστάμενοι Επιστημονικής & Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Π.Ε. & Δ.Ε. της Χώρας να συνεργαστούν με την Επιστημονική Ομάδα του Έργου της ΑΕΕ και τα στελέχη του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. (Δ/ντές Σπουδών Π.Ε. & Δ.Ε.) τόσο για την προετοιμασία όσο και για την υλοποίηση των παραπάνω δράσεων.
Καλούνται οι Διευθυντές Π/θμιας & Δ/θμιας Εκπαίδευσης και οι Σχολικοί Σύμβουλοι να συμβάλουν ενεργά στην αποτελεσματική προετοιμασία και υλοποίηση των παραπάνω δράσεων. Οι ημερομηνίες των επιμορφωτικών ημερίδων σε όλες τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης Π.Ε. & Δ.Ε. της χώρας θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.
Γ1/30972/05-03-2013 Απόφαση Υπ. Παιδείας
«Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου της Σχολικής Μονάδας – Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης»
Άρθρο 1
Σκοπός της αξιολόγησης
1. Η σχολική μονάδα αποτελεί το βασικό φορέα προγραμματισμού και αξιολόγησης του εκπαιδευτικού της έργου.
2. Σκοπός της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου (ΑΕΕ) είναι η βελτίωση και η ποιοτική αναβάθμιση όλων των διαστάσεων και των παραγόντων της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Με την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου επιδιώκεται η διαμόρφωση κουλτούρας αξιολόγησης στα σχολεία, η ενίσχυση της συνεργασίας και της συμμετοχής μεταξύ των μελών της σχολικής κοινότητας, η ενίσχυση της αυτογνωσίας και της επαγγελματικής ανάπτυξης των εκπαιδευτικών, η απόκτηση εμπειριών από στελέχη και εκπαιδευτικούς στο πεδίο της αξιολόγησης, η ανάδειξη θετικών σημείων και αδυναμιών και η ανάπτυξη δράσεων με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου στο χώρο του σχολείου.
3. Η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου συμβάλλει στην αρτιότερη διοίκηση και λειτουργία των σχολικών μονάδων, στην αποτελεσματική αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, στην ενίσχυση των σχέσεων και των συνεργασιών στο σχολείο, στην αναβάθμιση των διδακτικών και παιδαγωγικών πρακτικών, στην προώθηση της καινοτομίας, στην ανάπτυξη υποστηρικτικών και αντισταθμιστικών πρακτικών. Επίσης, συμβάλλει στην ανάδειξη των επιτευγμάτων των σχολείων, στην διάχυση των καλών πρακτικών, στην επισήμανση των αδυναμιών του εκπαιδευτικού συστήματος και στην ανατροφοδότηση για το σχεδιασμό της εκπαιδευτικής πολιτικής και τον καθορισμό επιμορφωτικών και άλλων παρεμβάσεων.
4. Η αξιολόγηση αποτελεί μια διαδικασία κινητοποίησης όλων των παραγόντων της εκπαιδευτικής κοινότητας για την ανάπτυξη δράσεων με στόχο την βελτίωση της ποιότητας της διδασκαλίας και της μάθησης, την ισόρροπη και ολόπλευρη ανάπτυξη των μαθητών, την ενίσχυση της ισότητας και την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, την καταπολέμηση των διακρίσεων και του αποκλεισμού και το άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία.
Άρθρο 2
Πεδίο εφαρμογής
Πεδίο εφαρμογής
1. Οι σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων της γενικής εκπαίδευσης της χώρας (πεδίο εφαρμογής: άρθρο 4 παρ.1 και 2 του ν. 2986/2002 και άρθρο 32, παρ. 2 του ν. 3848/2010) αξιολογούν κάθε έτος το εκπαιδευτικό τους έργο ως προς την επίτευξη των εκπαιδευτικών στόχων.
2. Κάθε σχολική μονάδα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, θέτει τους εκπαιδευτικούς στόχους, προγραμματίζει τις δραστηριότητες του σχολικού έτους και καταρτίζει ειδικά προγράμματα δράσης με σκοπό την αντιμετώπιση προβλημάτων και αδυναμιών και τη βελτίωση της ποιότητας του εκπαιδευτικού της έργου.
Άρθρο 3
Το Πλαίσιο της ΑΕΕ
Το Πλαίσιο της ΑΕΕ
1. Η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου (ΑΕΕ) στη σχολική μονάδα πραγματοποιείται με βάση το πλαίσιο της ΑΕΕ. Στη διαδικασία της αξιολόγησης λαμβάνονται υπόψη τόσο τα ποσοτικά όσο και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του εκπαιδευτικού έργου στο σχολείο, τα οποία αντιστοιχούν στις ακόλουθες αναλυτικές/ερμηνευτικές κατηγορίες του εκπαιδευτικού έργου:
• Δεδομένα του σχολείου
• Εκπαιδευτικές Διαδικασίες
• Εκπαιδευτικά Αποτελέσματα
• Εκπαιδευτικές Διαδικασίες
• Εκπαιδευτικά Αποτελέσματα
Το εκπαιδευτικό έργο αποτιμάται με δείκτες ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου, οι οποίοι έχουν τα δικά τους ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, αποκτούν διαφορετική σημασία κατά την υλοποίηση του εκπαιδευτικού έργου, η αξία τους επηρεάζεται από τις διαφορές μεταξύ των σχολικών μονάδων και συμβάλλουν με διαφορετικό τρόπο στη διαδικασία και τα αποτελέσματα της αξιολόγησης (Παράρτημα).
2. Η αναλυτική παρουσίαση του πλαισίου εφαρμογής της ΑΕΕ γίνεται με εγκύκλιο του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. μετά από σχετική εισήγηση του ΙΕΠ.
Άρθρο 4
Μέθοδος/Διαδικασία Αξιολόγησης
Μέθοδος/Διαδικασία Αξιολόγησης
1. Η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου (ΑΕΕ) στη σχολική μονάδα γίνεται με τη διαδικασία της αυτοαξιολόγησης. Την ευθύνη εφαρμογής της διαδικασίας αξιολόγησης έχουν ο Διευθυντής και ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου.
2. Η διαδικασία της αξιολόγησης πραγματοποιείται σε ετήσια βάση και συνδέεται με τον γενικότερο εκπαιδευτικό σχεδιασμό του σχολείου και την ανάπτυξη ειδικών σχεδίων δράσης με σκοπό τη βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου στους τομείς που επιλέγει κάθε σχολείο ανάλογα με τις ιδιαιτερότητές του.
3. Η διαδικασία της ΑΕΕ περιλαμβάνει :
• Την αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου
• Τον προγραμματισμό δράσεων βελτίωσης
• Την υλοποίηση, παρακολούθηση και αξιολόγηση των δράσεων
• Την αξιολόγηση και αξιοποίηση των αποτελεσμάτων των δράσεων.
• Τον προγραμματισμό δράσεων βελτίωσης
• Την υλοποίηση, παρακολούθηση και αξιολόγηση των δράσεων
• Την αξιολόγηση και αξιοποίηση των αποτελεσμάτων των δράσεων.
Στο τέλος κάθε διδακτικού έτους η σχολική μονάδα καταρτίζει έκθεση αξιολόγησης με ευθύνη του Διευθυντή της σχολικής μονάδας σε συνεργασία με το Σύλλογο Διδασκόντων και τους Σχολικούς Συμβούλους, η οποία δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του σχολείου και υποβάλλεται στην οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης και στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης μέσω του Δικτύου Πληροφόρησης της ΑΕΕ.
4. Η αναλυτική παρουσίαση της διαδικασίας αξιολόγησης γίνεται με εγκύκλιο του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. μετά από σχετική εισήγηση του ΙΕΠ .
Άρθρο 5
Το εκπαιδευτικό υλικό της ΑΕΕ
Το εκπαιδευτικό υλικό της ΑΕΕ
1. Το εκπαιδευτικό υλικό της ΑΕΕ περιλαμβάνει:
• Το θεωρητικό πλαίσιο της ΑΕΕ
• Εργαλεία και Διαδικασίες εφαρμογής
• Σχέδια εκθέσεων αξιολόγησης
• Το πλαίσιο του εκπαιδευτικού σχεδιασμού και παραδείγματα σχεδίων δράσης.
• Εργαλεία και Διαδικασίες εφαρμογής
• Σχέδια εκθέσεων αξιολόγησης
• Το πλαίσιο του εκπαιδευτικού σχεδιασμού και παραδείγματα σχεδίων δράσης.
2. Το εκπαιδευτικό υλικό της ΑΕΕ εγκρίνεται με εγκύκλιο του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. μετά από σχετική εισήγηση του ΙΕΠ και αναρτάται στην ιστοσελίδα του ΙΕΠ ώστε να είναι προσβάσιμο από όλα τα σχολεία της χώρας.
Άρθρο 6
Το Παρατηρητήριο της ΑΕΕ
1. Δημιουργείται Παρατηρητήριο Αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου σε εθνικό επίπεδο, το οποίο έχει ως σκοπό:
• Την υποστήριξη της βιωσιμότητας και της καλής λειτουργίας της ΑΕΕ.
• Τη συνεχή παρακολούθηση των εξελίξεων σε ζητήματα αξιολόγησης σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και την επεξεργασία σχετικών στοιχείων και μελετών.
• Την επιστημονική υποστήριξη των Σχολικών Συμβούλων, των Διευθυντών των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών στα θέματα της ΑΕΕ.
• Τις ανταλλαγές τεχνογνωσίας, εμπειρίας και τη διάχυση καλών πρακτικών σε εξειδικευμένα ζητήματα αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου στις σχολικές μονάδες της χώρας.
• Τη συνεχή παρακολούθηση των εξελίξεων σε ζητήματα αξιολόγησης σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και την επεξεργασία σχετικών στοιχείων και μελετών.
• Την επιστημονική υποστήριξη των Σχολικών Συμβούλων, των Διευθυντών των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών στα θέματα της ΑΕΕ.
• Τις ανταλλαγές τεχνογνωσίας, εμπειρίας και τη διάχυση καλών πρακτικών σε εξειδικευμένα ζητήματα αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου στις σχολικές μονάδες της χώρας.
2. Το Παρατηρητήριο Αξιολόγησης εποπτεύεται λειτουργικά και διαχειριστικά από το Ι.Ε.Π.
Άρθρο 7
Το Δίκτυο Πληροφόρησης της ΑΕΕ
Το Δίκτυο Πληροφόρησης της ΑΕΕ
1. Δημιουργείται Δίκτυο Πληροφόρησης της ΑΕΕ σε εθνικό επίπεδο, το οποίο έχει ως σκοπό:
• Την επεξεργασία των δεδομένων των εκθέσεων των σχολικών μονάδων και την πληροφόρηση των εκπαιδευτικών αρχών σε τοπικό, περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο.
• Την υποστήριξη του έργου των Σχολικών Συμβούλων στην αξιοποίηση των εκθέσεων των σχολικών μονάδων και την υποβολή προτάσεων προς το Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α.
• Τη διαρκή ενημέρωση των υπηρεσιών του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. σε κεντρικό επίπεδο για τα δεδομένα των σχολικών μονάδων για την υποστήριξη του εκπαιδευτικού σχεδιασμού και των πολιτικών του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α.
• Την υποστήριξη του έργου των Σχολικών Συμβούλων στην αξιοποίηση των εκθέσεων των σχολικών μονάδων και την υποβολή προτάσεων προς το Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α.
• Τη διαρκή ενημέρωση των υπηρεσιών του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. σε κεντρικό επίπεδο για τα δεδομένα των σχολικών μονάδων για την υποστήριξη του εκπαιδευτικού σχεδιασμού και των πολιτικών του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α.
2. Το Δίκτυο Πληροφόρησης εποπτεύεται λειτουργικά και διαχειριστικά από το Ι.Ε.Π.
Άρθρο 8
Εποπτεία και αξιολόγηση της ΑΕΕ
1. Την ευθύνη της εποπτείας, του συντονισμού και της αξιολόγησης της ΑΕΕ έχουν:
• Σε κεντρικό επίπεδο οι Διευθύνσεις Σπουδών Π.Ε., Δ.Ε. και Ε.Α.Ε του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α.
• Σε περιφερειακό επίπεδο οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Χώρας και οι Διευθύνσεις Π.Ε. και Δ.Ε.
• Σε περιφερειακό επίπεδο οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Χώρας και οι Διευθύνσεις Π.Ε. και Δ.Ε.
2. Η διαδικασία της αξιολόγησης των σχολικών μονάδων πραγματοποιείται σε ετήσια βάση. Τον Ιούνιο κάθε έτους οι σχολικές μονάδες Π.Ε., Δ.Ε. και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΕΑΕ) υποβάλλουν την ετήσια έκθεση αξιολόγησης στην οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης.
3. Ακολούθως, οι Διευθύνσεις Π.Ε., Δ.Ε. και Ε.Α.Ε με βάση τα στοιχεία των εκθέσεων των σχολικών μονάδων συντάσσουν και υποβάλλουν συγκεντρωτική έκθεση προς την οικεία Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης.
4. Οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης συντάσσουν και υποβάλλουν συγκεντρωτική έκθεση ΑΕΕ της περιφέρειας προς το Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α., την οποία κοινοποιούν προς το Ι.Ε.Π. Τα στοιχεία των εκθέσεων αξιοποιούνται για τον εκπαιδευτικό σχεδιασμό σε κεντρικό και σε περιφερειακό επίπεδο.
5. Η αξιολόγηση της εφαρμογής και των αποτελεσμάτων της ΑΕΕ πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια. Σε περιφερειακό επίπεδο συγκροτείται Περιφερειακή Ομάδα Αξιολόγησης (ΠΟΑ) στην οποία μετέχουν Σχολικοί Σύμβουλοι και Διευθυντές Εκπαίδευσης. Το έργο της ΠΟΑ αφορά στην αξιολόγηση των διαδικασιών που αναπτύσσουν τα σχολεία και στα αποτελέσματα που παράγουν, στη λειτουργία του δικτύου πληροφόρησης μεταξύ σχολικών μονάδων και Σχολικών Συμβούλων, στην αξιοποίηση των στοιχείων των εκθέσεων στον εκπαιδευτικό σχεδιασμό σε τοπικό και σε περιφερειακό επίπεδο. Η ΠΟΑ υποβάλλει έκθεση με τα αποτελέσματα καθώς και προτάσεις βελτίωσης της ΑΕΕ προς το Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. Η συγκρότηση της ΠΟΑ καθορίζεται με υπουργική απόφαση.
6. Στο ΙΕΠ συγκροτείται Ομάδα Αξιολόγησης στην οποία μετέχουν στελέχη του ΙΕΠ και του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. και μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας. Η Ομάδα Αξιολόγησης υποστηρίζει το έργο της ΑΕΕ στις σχολικές μονάδες, μελετά τα στοιχεία των εκθέσεων αξιολόγησης των περιφερειών και υποβάλλει έκθεση με τα αποτελέσματα καθώς και προτάσεις βελτίωσης της ΑΕΕ προς το Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α.
7. Μετά από σχετική εισήγηση του Ι.Ε.Π, μπορεί να επικαιροποιείται και τροποποιείται το πλαίσιο, το εκπαιδευτικό υλικό και οι διαδικασίες εφαρμογής της ΑΕΕ από το Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α., ανάλογα με τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στο χώρο της εκπαίδευσης.
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
Το Πλαίσιο της ΑΕΕ είναι το ακόλουθο:
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Κοινωνικά και Πολιτισμικά χαρακτηριστικά των μαθητών και του σχολείου |
|
Α. ΔΕΔΟΜΕΝΑ |
|
Τομείς |
Δείκτες |
1. Μέσα και Πόροι | 1.1. Σχολικός χώρος, υλικοτεχνική υποδομή και οικονομικοί πόροι |
1.2. Στελέχωση σχολείου | |
Β. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ |
|
Τομείς |
Δείκτες |
2. Ηγεσία, Διοίκηση και Οργάνωση του Σχολείου | 2.1.Οργάνωση και συντονισμός της σχολικής ζωής |
2.2.Διαχείριση και αξιοποίηση μέσων και πόρων | |
2.3.Αξιοποίηση, υποστήριξη και ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού | |
3. Διδασκαλία και Μάθηση | 3.1. Ανάπτυξη και εφαρμογή διδακτικών πρακτικών |
3.2.Ανάπτυξη και εφαρμογή παιδαγωγικών πρακτικών και πρακτικών αξιολόγησης των μαθητών | |
4. Κλίμα και Σχέσεις στο Σχολείο | 4.1.Σχέσεις μεταξύ εκπαιδευτικών-μαθητών και μεταξύ των μαθητών |
4.2.Σχέσεις του σχολείου με γονείς και συνεργασίες με εκπαιδευτικούς – κοινωνικούς φορείς | |
5. Προγράμματα, Παρεμβάσεις και Δράσεις Βελτίωσης | 5.1.Εκπαιδευτικά προγράμματα και καινοτομίες, υποστηρικτικές και αντισταθμιστικές παρεμβάσεις |
5.2. Ανάπτυξη και εφαρμογή σχεδίων δράσης για τη βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου | |
Γ. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ |
|
Τομείς |
Δείκτες |
6. Εκπαιδευτικά Αποτελέσματα | 6.1.Φοίτηση και διαρροή των μαθητών |
6.2.Επιτεύγματα και πρόοδος των μαθητών | |
6.3.Ατομική και κοινωνική ανάπτυξη των μαθητών | |
7. Αποτελέσματα του Σχολείου | 7.1. Επίτευξη των στόχων του σχολείου |
Το Παράρτημα να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως
965/01-10-2012 Υπ. Παιδείας
Οδηγίες σχετικά με τη διαμόρφωση του πλαισίου αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου και του Έργου των Εκπαιδευτικών
Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων – Πολιτισμού και Αθλητισμού στο πλαίσιο της διαβούλευσης με την εκπαιδευτική κοινότητα για τη διαδικασία της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών, έχει προχωρήσει στην ανάρτηση ενός ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου στην ιστοσελίδα http://evaluation.minedu.gov.gr, με αντίστοιχες οδηγίες για τη συμπλήρωσή του.
Η συμπλήρωση του ερωτηματολογίου είναι ανώνυμη και κανένα στοιχείο ταυτότητας του εκπαιδευτικού δεν θα καταγράφεται. Για τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου απαιτείται η χρήση κλειδάριθμου, τον οποίο κάθε εκπαιδευτικός μπορεί να παραλάβει από το σχολείο που υπηρετεί. Σε περίπτωση που ο εκπαιδευτικός υπηρετεί στην Κεντρική Υπηρεσία (Κ.Υ.) του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. θα παραλάβει τον κλειδάριθμο από το γραφείο 0102 (ώρες 09:00-13:00). Αν υπηρετεί σε Φορέα Εκπαίδευσης τότε θα παραλάβει τον κλειδάριθμο από την πλησιέστερη στον Φορέα Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Τονίζεται ότι οι κλειδάριθμοι δεν σχετίζονται ούτε με το σχολείο, ούτε με τον κάθε εκπαιδευτικό ξεχωριστά.
Οι Διευθυντές των σχολείων, οι Διευθυντές Εκπαίδευσης και το αρμόδιο γραφείο της Κ.Υ. του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. παρακαλούνται να φροντίσουν για την έγκαιρη παραγωγή των κλειδάριθμων και για την ανώνυμη διανομή τους στους εκπαιδευτικούς. Η παραγωγή των κλειδάριθμων γίνεται με τη χρήση ειδικής εφαρμογήςhttp://evaluation.minedu.gov.gr/tokens. Η πρόσβαση στην εφαρμογή γίνεται με τον κωδικό ΠΣΔ του σχολείου.
Μπορεί να παραχθεί πλήθος κλειδάριθμων ίσος με το πλήθος των εκπαιδευτικών του κάθε σχολείου, έτσι όπως έχει δηλωθεί στο «Σύστημα Καταγραφής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας – e-survey». Παρέχεται ένα περιθώριο ασφαλείας +20% αποκλειστικά και μόνο για την περίπτωση καταστροφής και απωλειών κλειδάριθμων. Στην Κ.Υ. του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. και στις κατά τόπους Διευθύνσεις θα παραχθεί ικανοποιητικός αριθμός κλειδάριθμων, ώστε να καλυφθεί το πλήθος των εκπαιδευτικών που υπηρετούν. Διευκρινίζεται ότι εκτυπώνονται οκτώ (8) κλειδάριθμοι σε κάθε φύλλο Α4, οι οποίοι πρέπει να κοπούν και να μοιραστούν στους εκπαιδευτικούς.
Επισημαίνεται ότι προκειμένου να διαμορφωθεί μια ολοκληρωμένη εικόνα για την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου, είναι αναγκαίο να απαντηθούν οι ερωτήσεις στο σύνολό τους.
Η περίοδος συμπλήρωσης του ερωτηματολογίου ξεκινά την Τρίτη, 02.10.2012, ώρα 00.00 π.μ. και ολοκληρώνεται την Τρίτη 09.10.2012, ώρα 23.59 μ.μ.
Απορίες τεχνικής φύσεως σχετικά με τη διαδικασία παραγωγής κλειδάριθμων μπορούν να αποστέλλονται από τους Διευθυντές στους διαχειριστές της εφαρμογής, μέσω email στη διεύθυνση evaluation@sch.gr.
Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να επικοινωνούν με το helpdesk του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου στο τηλ. 801-11-801-81, τις ώρες 09:00 -17:00.
Γ1/14841/13-02-2012 Υπ. Παιδείας
«ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ – ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΕΝΙΚΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ – ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ»
Με την έναρξη του σχολικού έτους 2012-2013, η αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου θα εφαρμοστεί σε όλες τις σχολικές μονάδες Προσχολικής, Δημοτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Στα πλαίσια της προετοιμασίας και προκειμένου να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή ετοιμότητα των σχολικών μονάδων η Επιστημονική Ομάδα Έργου της ΑΕΕ και το Υπ. ΠΔΒΜΘ σχεδιάζει τις εξής δράσεις:
Α΄ ΦΑΣΗ: Φεβρουάριος-Μάρτιος, 2012
1. Επιμόρφωση όλων των επιλεγέντων Σχολικών Συμβούλων σε περιφερειακό επίπεδο στην εφαρμογή του έργου της ΑΕΕ (πλαίσιο, εκπαιδευτικό υλικό, Παρατηρητήριο της ΑΕΕ).
2. Κατά τη διάρκεια της Επιμόρφωσης μπορούν να συμμετέχουν οι Δ/ντές καθώς οι Εκπαιδευτικοί των σχολικών μονάδων που υλοποίησαν/υλοποιούν την Αξιολόγηση, οι οποίοι θα μεταφέρουν την εμπειρία, τη γνώση και τα αποτελέσματα της εμπειρίας τους.
3. Οι Σχολικοί Σύμβουλοι με τη στήριξη των Περιφερειακών Δ/ντών, των Προϊσταμένων Παιδαγωγικής & Επιστημονικής Καθοδήγησης, καθώς και των Δ/ντών Δ/νσεων, θα επιμορφώσουν/ενημερώσουν όλους τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων για την εφαρμογή της ΑΕΕ στα σχολεία.
Β΄ ΦΑΣΗ: Απρίλιος- Μάιος-Ιούνιος, 2012
1. Επιμόρφωση όλων των Σχολικών Συμβούλων σε περιφερειακό επίπεδο στα ακόλουθα:
α. Στην εφαρμογή του έργου της ΑΕΕ (σχεδιασμός, ανάπτυξη και αξιολόγηση σχεδίων δράσης).
β. Στο Πρόγραμμα: «Αυτοαξιολόγηση του έργου των Σχολικών Συμβούλων».
2. Οι Σχολικοί Σύμβουλοι με τη στήριξη των Περιφερειακών Δ/ντών, των Προϊσταμένων Παιδαγωγικής & Επιστημονικής Καθοδήγησης, καθώς και των Δ/ντών Δ/νσεων, θα επιμορφώσουν/ενημερώσουν όλους τους Διευθυντές και τους Εκπαιδευτικούς των σχολικών μονάδων περιοχής ευθύνης τους για την εφαρμογή της ΑΕΕ στα σχολεία από το νέο σχολικό έτος.
Καλούνται οι Προϊστάμενοι Επιστημονικής & Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Π.Ε. & Δ.Ε. της Χώρας να συνεργαστούν με την Επιστημονική Επιτροπή, την Ομάδα Έργου της ΑΕΕ και τα στελέχη του Υπ. ΠΔΒΜΘ (Δ/ντές Σπουδών Π.Ε. & Δ.Ε.) τόσο για την προετοιμασία όσο και για την υλοποίηση των παραπάνω δράσεων.
Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν οι ημερομηνίες των επιμορφωτικών ημερίδων σε όλες τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Π.Ε. & Δ.Ε. της χώρας.
Ν. 3848/2010 ΦΕΚ 71 τ. Α΄
Άρθρο 32
Προγραμματισμός και αξιολόγηση της δράσης των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών
1. Κάθε σχολική μονάδα, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, καταρτίζει πρόγραμμα δράσης με τους εκπαιδευτικούς στόχους για το σχολικό έτος που ξεκινά.
2. Στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς η σχολική μονάδα συντάσσει έκθεση με την οποία αξιολογούνται: α) η απόδοση της σχολικής μονάδας στο σύνολό της, β) η επίτευξη των εκπαιδευτικών στόχων που είχαν τεθεί στο πρόγραμμα δράσης και γ) οι επιτυχίες, οι αδυναμίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους. Με την ίδια έκθεση διατυπώνονται προτάσεις βελτίωσης για την επόμενη σχολική χρονιά.
3. Το πρόγραμμα δράσης και η έκθεση αξιολόγησης, τα οποία καταρτίζονται με ευθύνη του διευθυντή της σχολικής μονάδας σε συνεργασία με το σύλλογο διδασκόντων και τους σχολικούς συμβούλους, γνωστοποιούνται στους μαθητές και στο σύλλογο γονέων, δημοσιεύονται στο διαδίκτυο στις ιστοσελίδες του σχολείου και της αρμόδιας διεύθυνσης εκπαίδευσης και υποβάλλονται στο Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας (Κ.Ε.Ε.).
4. Οι προϊστάμενοι διευθύνσεων και γραφείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καταρτίζουν πρόγραμμα δράσης για κάθε σχολικό έτος και στη συνέχεια υποβάλλουν σχετικές εκθέσεις στους οικείους περιφερειακούς διευθυντές εκπαίδευσης.
5. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του Κ.Ε.Ε. και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εξειδικεύονται τα στοιχεία της αξιολόγησης και ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες της εφαρμογής του άρθρου αυτού.
6. Η εφαρμογή των διατάξεων των προηγούμενων παραγράφων γίνεται σταδιακά από το σχολικό έτος 2010-2011 σε σχολικές μονάδες που ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
7. Την αξιολόγηση της δράσης των σχολικών μονάδων κατά τις διατάξεις του παρόντος άρθρου ακολουθεί η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, η οποία πραγματοποιείται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
Γ1/50313/05-05-2010 Υπ. Παιδείας
Αξιολόγηση ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ της σχολικής μονάδας
Το Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων έχει προγραμματίσει να ξεκινήσει την επόμενη σχολική χρονιά (2010-2011) διαδικασίες προγραμματισμού, αξιολόγησης και βελτίωσης της ποιότητας του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου (Αυτοαξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου της σχολικής μονάδας).
Πρόκειται για μια εσωτερική συλλογική διαδικασία διαμόρφωσης των στόχων της σχολικής μονάδας, ανάδειξης των προβλημάτων, ανάπτυξης πνεύματος συνεργασίας, αλληλεγγύης και συνευθύνης, με βασικό στόχο την αλλαγή της κουλτούρας των σχολείων, την ανατροφοδότηση του εκπαιδευτικού έργου και την αναβάθμιση της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών.
Το Υπ. ΠΔΒΜΘ ενημερώνει τους εκπαιδευτικούς όλων των σχολείων ότι η αυτοαξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου της σχολικής μονάδας επιδιώκει να εμπεδώσει συνεργατικές συμπεριφορές και δράσεις, να αναδείξει τις καινοτόμες παρεμβάσεις των σχολείων και να ενισχύσει την αυτοεκτίμηση όλων των εμπλεκομένων. Τα σχολεία πρέπει να προγραμματίζουν, να υλοποιούν, να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, να αντιμετωπίζουν αδυναμίες, λάθη και προβλήματα, να αναθεωρούν και να επανακαθορίζουν τους στόχους τους, να αξιολογούν το εκπαιδευτικό τους έργο. Υποχρέωση της Πολιτείας και του Υπ. ΠΔΒΜΘ είναι να στηρίξει τον εκπαιδευτικό και το έργο του προς όφελος του μαθητή. Να εξασφαλίσει τα μέσα για τη συνεχή εκπαίδευση & επιμόρφωση των εκπαιδευτικών που θα αναβαθμίζουν το ρόλο του και θα βελτιώνουν την ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου.
Στο πλαίσιο αυτό το Υπ. ΠΔΒΜΘ ενημερώνει όλους τους εκπαιδευτικούς και τις σχολικές μονάδες για το σχεδιασμό που αφορά τις «διαδικασίες προγραμματισμού και αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου των σχολικών μονάδων», ο οποίος έχει ως εξής:
1. Οι Σχολικοί Σύμβουλοι θα εντοπίσουν, μέχρι τέλος Μαΐου, δύο (2) τουλάχιστον σχολικές μονάδες κατά προτεραιότητα, από αυτές που εκτιμούν μετά από σχετική συνεννόηση με το Διευθυντή της σχολικής μονάδας, ότι θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον. Σε περίπτωση που περισσότερες σχολικές μονάδες εκδηλώσουν ενδιαφέρον, θα υπάρξει συνεννόηση με τις Δ/νσεις Σπουδών Π.Ε. & Δ.Ε. του Υπουργείου Παιδείας Δ.Β.Μ.Θ. και την Επιστημονική Επιτροπή.
2. Οι Σχολικοί Σύμβουλοι θα ενημερώσουν σε παιδαγωγικές συναντήσεις τους Δ/ντές και το εκπαιδευτικό προσωπικό των σχολείων, τα οποία εκδήλωσαν ενδιαφέρον. Στις συναντήσεις αυτές θα γίνει αναλυτική ενημέρωση για την «αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου της σχολικής μονάδας και τη διαδικασία της αυτοαξιολόγησης».
3. Οι σχολικές μονάδες θα αποφασίσουν τη συμμετοχή τους στην εν λόγω διαδικασία, σε ειδική συνεδρίαση του Συλλόγου Διδασκόντων. Στη συνεδρίαση καλείται και ο Σχολικός Σύμβουλος, αν αυτό κριθεί αναγκαίο από το Σύλλογο Διδασκόντων.
4. Τα σχολεία τα οποία αποδέχονται την αυτοαξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου τους προτείνονται από τους Σχολικούς Συμβούλους και καταγράφονται από τους Προϊσταμένους Επιστημονικής & Παιδαγωγικής Καθοδήγησης ΠΕ & Δ.Ε. των Περιφερειακών Διευθύνσεων και με ευθύνη του Περιφερειακού Δ/ντή αποστέλλονται στις αντίστοιχες Διευθύνσεις Π.Ε. & Δ.Ε. του Υπουργείου Παιδείας Δ.Β.Μ.Θ.
5. Τον Ιούνιο και το Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθούν επιμορφωτικά σεμινάρια και αναλυτική ενημέρωση των Σχολικών Συμβούλων από την Επιστημονική Επιτροπή. Κατά την επιμόρφωση των στελεχών θα είναι έτοιμα ενδεικτικά σχέδια δράσης, φόρμες αυτοαξιολόγησης, ερωτηματολόγια και οδηγίες συμπλήρωσης που θα αφορούν παραδείγματα εφαρμογής και ενέργειες των σχολείων κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της εφαρμογής.
6. Εντός του Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθούν ενδοσχολικές επιμορφώσεις από τους Σχολικούς Συμβούλους σχετικά με τις διαδικασίες εφαρμογής της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας. Ένα ολοκληρωμένο πακέτο με το υλικό της αυτοαξιολόγησης (φόρμες αξιολόγησης, ερωτηματολόγια, σχέδια δράσης, οδηγίες εφαρμογής) θα είναι έτοιμο να δοθεί στα σχολεία μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου. Καθ` όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς θα υπάρχει άμεση και συνεχής ενημέρωση, επιμόρφωση και ανατροφοδότηση της επιστημονικής ομάδας και του Υπ. ΠΔΒΜΘ με τα στελέχη και τις σχολικές μονάδες, ώστε να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική εφαρμογή του θεσμού.
Το Υπ. ΠΔΒΜΘ και η επιστημονική επιτροπή θα επιδιώξουν με κάθε τρόπο ώστε να αποφευχθούν αποθαρρυντικές γραφειοκρατικές διαδικασίες για τις σχολικές μονάδες. Στόχος μας είναι η αυτοαξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου της σχολικής μονάδας:
· Να συμβάλει στην ανάπτυξη και στη βελτίωση της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου στα σχολεία.
· Να εφοδιάσει τη σχολική μονάδα με μέσα βελτίωσης των διαδικασιών λήψης αποφάσεων.
Η αυτοαξιολόγηση είναι ένα δυναμικό εργαλείο κριτικής θεώρησης της σχολικής πραγματικότητας, ανατροφοδότησης του σχολικού έργου, βελτίωσης των εκπαιδευτικών πρακτικών και ανάπτυξης της σχολικής μονάδας.
Στο πλαίσιο αυτό καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν ενεργά:
· ΣΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ
· ΣΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ
Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
Γ1/37100/31-03-2010 Υπ. Παιδείας
ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ
Το Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων στοχεύει με σταδιακές παρεμβάσεις να οικοδομήσει το «Νέο Σχολείο», αλλάζοντας το εκπαιδευτικό σύστημα προς όφελος του μαθητή, του εκπαιδευτικού και της κοινωνίας ευρύτερα.
Η διαδικασία της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας έχει ως στόχο να αναδείξει τη σχολική μονάδα ως βασικό φορέα προγραμματισμού και υλοποίησης του εκπαιδευτικού έργου και να βελτιώσει την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.
Βασική επιδίωξη του Υπουργείου είναι η ενδυνάμωση της σχολικής μονάδας και των παραγόντων που την συναποτελούν (εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς), οι οποίοι με τις δράσεις τους να οδηγηθούν σε μια αποτελεσματικότερη οργάνωση, διοίκηση και διαχείριση της σχολικής μονάδας.
Η πολιτική ηγεσία του Υπ. ΠΔΒΜΘ πιστεύει ότι οι αλλαγές που επιχειρούνται στο χώρο της εκπαίδευσης πρέπει να έχουν τη συναίνεση και την αποδοχή των εκπαιδευτικών ως προϋπόθεση για την επιτυχία τους.
Το Υπ. ΠΔΒΜΘ και το ΚΕΕ θα υποστηρίξουν τις σχολικές μονάδες να αναπτύξουν τις διαδικασίες της αυτoαξιολόγησης τους.
Για την επόμενη σχολική χρονιά τα μέλη των σχολικών μονάδων που θα επιλεγούν, θα αναπτύξουν διαδικασίες προγραμματισμού και αποτίμησης της ποιότητας του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου και στη συνέχεια θα διαμορφώσουν, θα υλοποιήσουν, θα παρακολουθούν και θα αξιολογήσουν Σχέδια Δράσης με στόχο την ανάπτυξη και βελτίωση της σχολικής μονάδας.
Οι Σχολικοί Σύμβουλοι, στελέχη που εργάζονται για την βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης, θα έχουν καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία του όλου εγχειρήματος. Στην κατεύθυνση αυτή:
1. Το Υπ. ΠΔΒΜΘ θα ενημερώσει αναλυτικά τους Σχολικούς Συμβούλους για την «αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου της σχολικής μονάδας και τη διαδικασία της αυτοαξιολόγησης» σε συναντήσεις, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις Περιφερειακές Δ/νσεις πανελλαδικά, αλλά και σε άλλα σημεία που πιθανόν κριθεί αναγκαίο (Απρίλιος-Μάιος 2010).
2. Οι Σχολικοί Σύμβουλοι στη συνέχεια θα καλέσουν σε συναντήσεις (ενημερωτικές – παιδαγωγικές): α) Τους Δ/ντές των σχολείων που έχουν την εποπτεία και την παιδαγωγική & επιστημονική καθοδήγηση, β) Το εκπαιδευτικό προσωπικό όλων των σχολείων ευθύνης τους . Στις συναντήσεις αυτές θα γίνει αναλυτική ενημέρωση για την «αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου της σχολικής μονάδας και τη διαδικασία της αυτοαξιολόγησης». Στόχος θα είναι η επιλογή δύο (2) σχολικών μονάδων από κάθε Περιφέρεια Σχολικού Συμβούλου (από αυτές που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον) για την αρχική εφαρμογή (Απρίλιος – Μάιος 2010).
3. Επιλογή των σχολικών μονάδων, οι οποίες θα εφαρμόσουν πιλοτικά την αυτό -αξιολόγηση από τους Σχολικούς Συμβούλους (Μάιος-Ιούνιος 2010).
4. Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών των επιλεγέντων σχολείων από τους Σχολικούς Συμβούλους (Χρονοδιάγραμμα ενεργειών, σχεδιασμός, καθορισμός ρόλων και αρμοδιοτήτων και τέλος παρουσίαση αποτελεσμάτων).
Συνοδευτικά σας επισυνάπτουμε σε ηλεκτρονική μορφή υλικό (σελ.14) για την αυτοαξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου της Σχολικής Μονάδας.
Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
Ν. 2986/2002 ΦΕΚ 24 τ. Α΄
Άρθρο 4
Αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου
1. Σκοπός της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου είναι η βελτίωση και η ποιοτική αναβάθμιση όλων των συντελεστών της εκπαιδευτικής διαδικασίας και η συνεχής βελτίωση της παιδαγωγικής επικοινωνίας και σχέσης με τους μαθητές. Με την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου επιδιώκεται η συνεχής βελτίωση της διδακτικής πρακτικής μέσα στην τάξη, η ποιοτική ανάπτυξη της σχολικής ζωής, η επιτάχυνση της υλοποίησης του εκπαιδευτικού προγράμματος, η άμβλυνση των ανισοτήτων λειτουργίας μεταξύ των διαφόρων σχολικών μονάδων, η μείωση της γραφειοκρατικής διαδικασίας, η ταχύτερη μετάδοση των πληροφοριών, η αρτιότερη διοίκηση και λειτουργία των σχολικών μονάδων, η επισήμανση των αδυναμιών του εκπαιδευτικού συστήματος, η αποτίμηση των προσπαθειών και η κινητοποίηση όλων των παραγόντων της εκπαιδευτικής διαδικασίας για την αναβάθμιση του συνολικού εκπαιδευτικού αποτελέσματος. Η αξιολόγηση δεν αποτελεί απλώς μία διαδικασία ελεγκτικού ή διαπιστωτικού χαρακτήρα, αλλά ανατροφοδοτεί τη διδακτική πράξη επιδιώκοντας τη συνεχή αναβάθμιση της ποιότητας εκπαίδευσης και τη βελτίωση όλων των εκπαιδευτικών παραγόντων. ·Έχει ως κύριο στόχο τη διασφάλιση σε όλους τους μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της δυνατότητας έγκαιρης και ισότιμης πρόσβασης στην εκπαιδευτική διαδικασία και γενικότερα την ισότητα ευκαιριών πρόσβασης. Αυτό συμβάλλει στον εκδημοκρατισμό και την ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης, αλλά και της κοινωνίας, δεδομένου ότι η ισόρροπη ανάπτυξη της προσωπικότητας του μαθητή και η πρόσβαση στη γνώση αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων.
2. Η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου των σχολικών μονάδων ανατίθεται στο Κέντρο Εκπαιδευτικής `Έρευνας (Κ.Ε.Ε.) και στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (Π.Ι.), που έχουν τις εξής αρμοδιότητες:
α) Το Κ.Ε.Ε. αναλαμβάνει την ανάπτυξη και εφαρμογή Προτύπων δεικτών και κριτηρίων για τη δυναμική αποτύπωση της κατάστασης, καθώς και τον έλεγχο της αξιοπιστίας του συστήματος αποτύπωσης και παρακολούθησης του εκπαιδευτικού έργου τόσο στο επίπεδο της σχολικής μονάδας και της περιφέρειας όσο και σε εθνικό επίπεδο. Επίσης συγκεντρώνει και επεξεργάζεται τις εκ θέσεις των Περιφερειακών Κέντρων Στήριξης και Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.ΚΕ.Σ.Ε.Σ.), καθώς και τις εκθέσεις αυτοαξιολόγησης των σχολικών μονάδων που συντάσσονται από το σύλλογο διδασκόντων και συντάσσει ετήσια έκθεση αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου, την οποία υποβάλλει στον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
β) Το Π.Ι. αναλαμβάνει την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών με σκοπό να συμβάλλει στην αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης και στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.
γ) Το Π.Ι. και το Κ.Ε.Ε. αναλαμβάνουν, σε συνεργασία μεταξύ τους, την ανάπτυξη διαύλων που Θα συμβάλλουν στη στήριξη του εκπαιδευτικού έργου, αξιοποιώντας τα σχετικά δεδομένα και τις δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες της πληροφορικής και των επικοινωνιών. Η διάσταση αυτή αναφέρεται και στη στήριξη των καινοτομικών προσπαθειών των σχολικών μονάδων για τη βελτίωση της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου.
3. Με αποφάσεις του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, που εκδίδονται ύστερα από εισήγηση του Δ.Σ. του Κ.Ε.Ε. ή του Συντονιστικού Συμβουλίου του Π.Ι., κατά περίπτωση, μπορεί να συγκρατούνται συμπληρωματικά Ομάδες Εργασίας από ειδικούς, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο, για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων θεμάτων που αναφέρονται στην αξιολόγηση του εκ παιδευτικού έργου. Στα μέλη των Ομάδων Εργασίας καταβάλλεται αποζημίωση για τη συμμετοχή τους σε αυτές και για τη μετακίνησή τους εκτός έδρας, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
4. Στο Π.Ι. συνιστώνται εβδομήντα (70) επιπλέον θέσεις παρέδρων με θητεία, οι ειδικότητες των οποίων καθορίζονται με την εκδιδόμενη εκάστοτε προκήρυξη για την πλήρωση των θέσεων αυτών. Οι θέσεις αυτές μπορεί να αυξάνονται ή να μειώνονται με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Οικονομικών.
Οι τοποθετούμενοι στις θέσεις αυτές χρησιμοποιούνται στην αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών και στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών κατά τα οριζόμενα με αποφάσεις του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από εισήγηση του Τμήματος Αξιολόγησης και Επιμόρφωσης του Π.Ι..
Άρθρο 5
1. Σκοπός της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών είναι:
α) η ενίσχυση της αυτογνωσίας τους ως προς την επιστημονική τους συγκρότηση, την παιδαγωγική τους κατάρτιση και τη διδακτική τους ικανότητα,
β) ο σχηματισμός θεμελιωμένης εικόνας γιο την απόδοση στο έργο τους,
γ) η προσπάθεια βελτίωσης της προσφοράς τους στα μαθητή με την αξιοποίηση των διαπιστώσεων και οδηγιών των αξιολογητών,
δ) η επισήμανση των αδυναμιών τους στην προσφορά του διδακτικού τους έργου και η προσπάθεια εξάλειψης αυτών,
ε) η ικανοποίηση των εκπαιδευτικών από την αναγνώριση του έργου τους και η παροχή κινήτρων σε όσους επιθυμούν να εξελιχθούν και να υπηρετήσουν σε Θέσεις στελεχών της εκπαίδευσης,
στ) η διαπίστωση των αναγκών επιμόρφωσής τους και ο προσδιορισμός του περιεχομένου της επιμόρφωσης αυτής,
ζ) η καλλιέργεια κλίματος αλληλοσεβασμού και εμπιστοσύνης.
2. Η αξιολόγηση είναι περιοδική και αφορά όλους τους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με προτεραιότητα στις εξής κατηγορίες:
α) των εκπαιδευτικών για μονιμοποίηση και υπηρεσιακή εξέλιξη,
β) των ενδιαφερόμενων εκπαιδευτικών που πρόκειται να κριθούν για την κάλυψη θέσεων στελεχών της εκπαίδευσης,
γ) των στελεχών εκπαίδευσης,
δ) των εκπαιδευτικών που επιθυμούν να αξιολογηθούν και
ε) Κάθε άλλη περίπτωση που ήθελε κριθεί αναγκαία.
3. Η διαδικασία ατομικής αξιολόγησης (με ατομικές εκ θέσεις) των εκπαιδευτικών διαμορφώνεται ως εξής:
α) Πριν από τη σύνταξη των εκθέσεων αξιολόγησης υποβάλλεται στο κατά περίπτωση αρμόδιο όργανο αξιολόγησης, μετά από πρόσκλησή του και σε προθεσμία δεκαπέντε ημερών, έκθεση προσωπικής αυτοαξιολόγησης του αξιολογούμενου εκπαιδευτικού, βάσει των στοιχεί ων αξιολόγησης, αλλά χωρίς αριθμητική βαθμολογία. Παράλειψη υποβολής της έκθεσης αυτής σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει τη διαδικασία της αξιολόγησης.
β) O εκπαιδευτικός αξιολογείται από το Διευθυντή της σχολικής μονάδας και τον οικείο Σχολικό Σύμβουλο.
γ) O Διευθυντής της σχολικής μονάδας ή Σχολικού Εργαστηριακού Κέντρου (Σ.Ε.Κ.) αξιολογείται από τον προϊστάμενο Γραφείου ή από το Διευθυντή Εκπαίδευσης, στην περίπτωση που δεν λειτουργεί Γραφείο, και τον οικείο Σχολικό Σύμβουλο.
δ) O Προϊστάμενος Γραφείου αξιολογείται από τον αρμόδιο Διευθυντή Εκπαίδευσης, ως προς το διοικητικό του έργο, και τον Προϊστάμενο του Τμήματος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης, ως προς το επιστημονικό – παιδαγωγικό του έργο.
ε) O διευθυντής εκπαίδευσης αξιολογείται από τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης ως προς το διοικητικό του έργο και από τον προϊστάμενο του οικείου Τμήματος Επιστημονικής Παιδαγωγικής Καθοδήγησης ως προς το επιστημονικό παιδαγωγικό του έργο.
(ΣΗΜ. ΣΥΝΤΑΞΗΣ: Παρατίθεται όπως τροποποιήθηκε με την παρ.28, Άρθρο 6 του Ν. 3027/2002)
στ) Ο Σχολικός Σύμβουλος αξιολογείται από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης ως προς το διοικητικό του έργο και από τον Προϊστάμενο του οικείου Τμήματος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης ως προς το επιστημονικό – παιδαγωγικό του έργο.
ζ) O Προϊστάμενος του Τμήματος Επιστημονικής – Παιδαγωγικής Καθοδήγησης της περιφερειακής διεύθυνσης αξιολογείται ως προς το διοικητικό του έργο από τον Περιφερειακό Διευθυντή και ως προς το επιστημονικό – παιδαγωγικό του έργο από Σύμβουλο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, που ορίζεται με απόφαση του Προέδρου του Π.Ι., ύστερα από εισήγηση του Συντονιστικού Συμβουλίου.
4. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του Τμήματος Αξιολόγησης και Επιμόρφωσης του Π.Ι., καθορίζεται ο τρόπος, α χρόνος, η διαδικασία και το περιεχόμενο της αξιολόγησης των Διευθυντών Εκπαίδευσης και των Προϊστάμενων Γραφείων Εκπαίδευσης των νομών και νομαρχιών ως προς την επιστημονική και παιδαγωγική τους συγκρότηση.
5. Κάθε αξιολογούμενος κατά τις διατάξεις της παραγράφου 3 δικαιούται να υποβάλει ένσταση, εντός μηνός από την κοινοποίηση σε αυτόν της έκθεσης αξιολόγησης, ενώπιον της επιτροπής της επόμενης παραγράφου και να ζητήσει είτε την τροποποίηση ορισμένων χαρακτηρισμών αυτής είτε την επανάληψη της αξιολόγησής του. Η ένσταση Πρέπει να Περιέχει συγκεκριμένους ουσιώδεις λόγους.
6. Με αποφάσεις του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, που εκδίδονται ύστερα από εισήγηση του Τμήματος Αξιολόγησης και Επιμόρφωσης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, συγκρατούνται επιτροπές εν στάσεων:
α) Ανά μία στην έδρα κάθε Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, που αποτελείται από έναν πάρεδρο, μόνιμο ή με θητεία του Π.Ι. ως πρόεδρο και δύο Διευθυντές Εκπαίδευσης ως μέλη, όταν κρίνονται ενστάσεις που αναφέρονται στο διοικητικό έργο του αξιολογηθέντος ή δύο Σχολικούς Συμβούλους, από τους οποίους ο ένας τουλάχιστον έχει την ίδια ειδικότητα με τον ενιστάμενο ως μέλη, όταν κρίνονται ενστάσεις που αναφέρονται στο επιστημονικό και παιδαγωγικό έργο του αξιολογηθέντος. Η επιτροπή αυτή κρίνει ενστάσεις που υποβάλλονται από αξιολογηθέντες εκπαιδευτικούς και διευθυντές σχολικών μονάδων και Σ.Ε.Κ..
β) Μία στο Π.Ι. που αποτελείται από ένα Σύμβουλο αυτού, ως πρόεδρο και δύο μόνιμους παρέδρους, από τους οποίους ο ένας τουλάχιστον έχει την ίδια ειδικότητα με τον ενιστάμενο, ως μέλη. Η επιτροπή αυτή κρίνει ενστάσεις που υποβάλλονται από αξιολογηθέντες Διευθυντές Εκπαίδευσης και Προϊσταμένους Γραφείων Εκπαίδευσης, Σχολικούς Συμβούλους και Προϊσταμένους των Τμημάτων επιστημονικής – παιδαγωγικής καθοδήγησης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης.
Με τις αποφάσεις συγκρότησης των επιτροπών της παρούσας παραγράφου ορίζεται η θητεία του προέδρου και των μελών αυτής, καθώς και ο γραμματέας από διοικητικούς υπαλλήλους ή εκπαιδευτικούς, αποσπασμένους στην περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης ή στο Π.Ι. αντίστοιχα.
7. Στις επιτροπές ενστάσεων δε μπορεί να μετέχει ο συντάκτης της έκθεσης αξιολόγησης, κατά της οποίας στρέφεται η ένσταση.
8. Οι επιτροπές του παρόντος Άρθρου εκτιμώντας τους προβαλλόμενους λόγους αποφασίζουν αιτιολογημένα είτε την απόρριψη της ένστασης είτε την τροποποίηση ορισμένων χαρακτηρισμών και συμπερασμάτων είτε την επανάληψη της αξιολόγησης των ενισταμένων, την οποία αναθέτουν σε δύο ομοιόβαθμους του πρώτου αξιολογητή.
9. Με αποφάσεις του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, που εκδίδονται ύστερα από εισήγηση του Τμήματος Αξιολόγησης και Επιμόρφωσης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, καθορίζονται η διαδικασία, ο τύπος, ο χρόνος, το περιεχόμενο της αξιολόγησης, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα για την αξιολόγηση των εκ παιδευτικών.
Ν. 3149/2003 ΦΕΚ 141 τ. Α΄
Άρθρο 13
3. α) Οι διατάξεις των άρθρων 4 και 5 του Ν. 2986/2002 (ΦΕΚ 24 Α`), που αναφέρονται στην αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εφαρμόζονται και στις σχολικές μονάδες ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης του εξωτερικού, τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στις σχολικές αυτές μονάδες με απόσπαση ή με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, καθώς και στους συντονιστές εκπαίδευσης του εξωτερικού και τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν με απόσπαση στα γραφεία αυτών.
β) Η κατά την παρ. 2 του άρθρου 4 του Ν. 2986/2002 αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου των σχολικών μονάδων ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης του εξωτερικού, καθώς και των σχολικών μονάδων διαπολιτισμικής εκπαίδευσης της ημεδαπής, ανατίθεται στο Ινστιτούτο Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης (Ι.Π.Ο.Δ.Ε.).
γ) Η κατά την παρ. 3 του άρθρου 5του Ν. 2986/2002 διαδικασία ατομικής αξιολόγησης των εκπαιδευτικών που αναφέρονται στην προηγούμενη περίπτωση α` διαμορφώνεται ως εξής:
αα) Ο εκπαιδευτικός αξιολογείται από τον διευθυντή της σχολικής μονάδας και ως προς το διοικητικό και ως προς το επιστημονικό – παιδαγωγικό έργο του, εφόσον ο διευθυντής της σχολικής μονάδας έχει επιλεγεί και τοποθετηθεί ως διευθυντής και είναι μόνιμος εκπαιδευτικός. Σε κάθε άλλη περίπτωση ο εκπαιδευτικός αξιολογείται από τον οικείο συντονιστή εκπαίδευσης του εξωτερικού.
ββ) Ο διευθυντής της σχολικής μονάδας αξιολογείται από τον οικείο συντονιστή εκπαίδευσης και ως προς το διοικητικό και ως προς το επιστημονικό – παιδαγωγικό έργο του.
γγ) Οι εκπαιδευτικοί που είναι αποσπασμένοι στο γραφείο του συντονιστή εκπαίδευσης του εξωτερικού αξιολογούνται από τον οικείο συντονιστή εκπαίδευσης και ως προς το διοικητικό και ως προς το επιστημονικό – παιδαγωγικό τους έργο.
δδ) Ο συντονιστής εκπαίδευσης του εξωτερικού αξιολογείται και ως προς το διοικητικό και το επιστημονικό -παιδαγωγικό του έργο από τριμελή επιτροπή, που αποτελείται από τον ειδικό γραμματέα του Διοικητικού Τομέα Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ως πρόεδρο, τον πρόεδρο ή άλλο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ι.Π.Ο.Δ.Ε., που έχει ιδιότητα καθηγητή ή αναπληρωτή καθηγητή Πανεπιστημίου και έναν σύμβουλο ή μόνιμο πάρεδρο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, ως μέλη. Η επιτροπή ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, με την οποία ορίζονται και τα αναπληρωματικά μέλη αυτής, ο γραμματέας της και ο αναπληρωτής του από διοικητικούς υπαλλήλους της Κ. Υ. του ΥΠ.Ε.Π.Θ. ή εκπαιδευτικούς αποσπασμένους στην ίδια υπηρεσία, καθώς και η διάρκεια της θητείας των μελών της επιτροπής. δ) Η τριμελής επιτροπή της προηγούμενης υποπερίπτωσης δδ ασκεί παράλληλα και το κατά το άρθρο 5 του Ν. 2986/2002 έργο των επιτροπών ενστάσεων.
ε) Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του Ι.Π.Ο.Δ.Ε., καθορίζονται η διαδικασία και τα κριτήρια αξιολόγησης των συντονιστών εκπαίδευσης του εξωτερικού, καθώς και η διαδικασία, ο τύπος, ο χρόνος, το περιεχόμενο της αξιολόγησης και κάθε άλλο θέμα σχετικό για την αξιολόγηση του έργου και των εκπαιδευτικών.
στ) Στην παρ. 1 του άρθρου 72 του Ν. 2413/1996 (ΦΕΚ 124 Α`) προστίθενται εδάφια ως εξής: “Έργο της Επιτροπής είναι επίσης η παρακολούθηση και αξιολόγηση του έργου των αποσπασμένων από ελληνικά σχολεία εκπαιδευτικών του κλάδου ΠΕ2 Φιλολόγων, οι οποίοι διδάσκουν σε τμήματα ή άλλες μορφές οργάνωσης ελληνικών σπουδών ή ερευνών για θέματα ελληνισμού, που διεξάγονται σε ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ή έρευνας άλλων χωρών. Στον Πρόεδρο, τα μέλη και το Γραμματέα της Επιτροπής καταβάλλεται αποζημίωση ανά συνεδρίαση, το ύψος της οποίας ορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες σχετικές διατάξεις.”
Γ2/4791/07-09-1998 ΥΠ.Ε.Π.Θ.
Διαδικασίες αξιολόγησης εκπαιδευτικού έργου
Με το ΠΔ 140/98 (ΦΕΚ 107 Α`) και την απόφαση Δ2/1938/26-2-98 του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΦΕΚ 189 Β`), που εκδόθηκαν σε εφαρμογή του άρθρου 8, παρ. 4 του ν.2525/98 ολοκληρώθηκε το θεσμικό πλαίσιο για την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου, που αποτελεί ένα από τα κεντρικά στοιχεία της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: Οι ως άνω διατάξεις του Ν. 2525/98 αντικαταστάθηκαν με τις διατάξεις του ν. Ν 2986/2002 άρθρα 4-5. Το Π.Δ. 140/98 με θέμα:” Όροι και διαδικασία της μονιμοποίησης των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και υπηρεσιακής εξέλιξης αυτών, παρεχόμενες εγγυήσεις στους αξιολογούμενους και διαδικασία οριστικοποίησης των εκθέσεων αξιολόγησης” είναι ανενεργό .Όμοια ισχύουν για την Δ2/1938/26-2-98 υπουργική απόφαση.
Ως γνωστό, η αξιολόγηση δεν είναι μία τυπική, διοικητική διαδικασία, αλλά αποσκοπεί στη βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης.
Ειδικότεροι σκοποί της είναι:
α) η ενίσχυση της αυτογνωσίας των εκπαιδευτικών ως προς την επιστημονική τους συγκρότηση, την παιδαγωγική τους κατάρτιση και τη διδακτική τους ευστοχία,
β) ο σχηματισμός θεμελιωμένης εικόνας για την απόδοση στο έργο τους,
γ) η προσπάθεια βελτίωσης της προσφοράς τους στο μαθητή με την αξιοποίηση των διαπιστώσεων και οδηγιών των αξιολογητών,
δ) η επισήμανση των αδυναμιών τους στην προσφορά του διδακτικού τους έργου και η προσπάθεια εξάλειψης αυτών,
ε) η ικανοποίηση των εκπαιδευτικών από την αναγνώριση του έργου τους και η παροχή κινήτρων σε όσους επιθυμούν να εξελιχθούν και να υπηρετήσουν σε θέσεις στελεχών της εκπαίδευσης και
στ) η διαπίστωση των αναγκών επιμόρφωσής τους και ο προσδιορισμός του περιεχομένου της επιμόρφωσης αυτής.
Για την υλοποίηση των σκοπών αυτών, από το νέο σχολικό έτος οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων, οι προϊστάμενοι των γραφείων και των διευθύνσεων εκπαίδευσης και οι Σχολικοί Σύμβουλοι πρέπει έγκαιρα να εκτελέσουν τα νέα τους καθήκοντα.
Αυτά, κατά το άρθρο 2 της προαναφερθείσας Δ2/1938/26-2-98 ΥΑ έχουν, ανά όργανο αξιολόγησης ως εξής:
Α. Επιτροπή Αυτοαξιολόγησης
Σύμφωνα με την απόφαση Δ2/1938/26.2.98 στο τέλος κάθε σχολικού έτους συντάσσεται έκθεση αυτοαξιολόγησης κάθε Σχολικής Μονάδας, από πενταμελή επιτροπή που ορίζεται από το σύλλογο διδασκόντων και υποβάλλεται στον διευθυντή της. Με την ως άνω έκθεση αξιολογείται το εκπαιδευτικό έργο και επισημαίνονται ενδεχόμενα προβλήματα και δυσλειτουργίες.
Κάθε εκπαιδευτικό στέλεχος θα πρέπει, ήδη από την έναρξη του σχολικού έτους, να έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα για την υλοποίηση των διαδικασιών αξιολόγησης της αρμοδιότητάς τους.
Η Έκθεση Αυτοαξιολόγησης που προετοιμάζει η Σχολική Μονάδα στηρίζεται σε διεργασίες Αυτοαξιολόγησης που αναπτύσσονται σε όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους και πραγματοποιούνται με την ευθύνη της Επιτροπής Αυτοαξιολόγησης (Ε.Α.) της Σχολικής Μονάδας. Επιδιώκεται στις διεργασίες να παίρνουν μέρος όλοι οι εκπαιδευτικοί που απασχολούνται στη Σχολική Μονάδα (Σ.Μ.), καθώς και οι μαθητές και οι γονείς.
Στο κείμενο που ακολουθεί προτείνονται ενδεικτικά σύνθεση της επιτροπής, θεματολογία, στοχοθεσία και διαδικασία αυτοαξιολόγησης.
Σύνθεση της Ε.Α.
Τα 5 ισότιμα μέλη της Ε.Α. είναι εκπαιδευτικοί της Σχολικής Μονάδας που επιλέγονται από το Σύλλογο Διδασκόντων. Η 5μελής Ε.Α. περιλαμβάνει υποχρεωτικά τον Υποδιευθυντή της Σχολικής Μονάδας ή, ελλείψει αυτού έναν εκπαιδευτικό, ο οποίος ορίζεται ως επικεφαλής της ομάδος. Ένας εκπαιδευτικός, εκτός του Υποδιευθυντή, ορίζεται ως οργανωτικός υπεύθυνος της Επιτροπής.
Στην 5μελή επιτροπή γίνεται προσπάθεια να εκπροσωπούνται όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις και απόψεις, καθώς και κατηγορίες εκπαιδευτικών (από πλευράς ειδικοτήτων, ετών υπηρεσίας, μονιμότητας ή φύλου, ηλικίας κλπ). Η επιτροπή, κατά την κρίση του Συλλόγου Διδασκόντων μπορεί να διευρύνεται με τη συμμετοχή εκπροσώπων των μαθητών και των γονέων.
Ορισμός – Στόχοι
Αυτοαξιολόγηση της Σχολικής Μονάδας είναι η μελέτη και η εκτίμηση όλων των παραγόντων που συμμετέχουν στον προσδιορισμό του χαρακτήρα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου και του εκπαιδευτικού αποτελέσματος. Συνδέεται άμεσα με τον προγραμματισμό και την ανάληψη δράσεων από τη Σχολική Μονάδα για τη βελτίωση ή την αλλαγή των όρων της παρεχόμενης εκπαίδευσης καθώς και με την υπόδειξη προς τις εκπαιδευτικές αρχές και τους φορείς σε όλα τα επίπεδα των μέτρων που μπορούν να συμβάλλουν προς το σκοπό αυτό. Η Αυτοαξιολόγηση της Σχολικής Μονάδας είναι παράλληλα ένα από τα μέσα για την εμβάθυνση της γνώσης και τη διερεύνηση της υπευθυνότητας των μελών της Σχολικής Μονάδας, καθώς και για την ενίσχυσή της, προκειμένου να αποτελέσει πυρήνα μόρφωσης και ανάπτυξης όλων των μαθητών της στο πλαίσιο των σύγχρονων εκπαιδευτικών και κοινωνικών αλλαγών.
Οι διεργασίες της Αυτοαξιολόγησης στηρίζονται στο πνεύμα της ειλικρίνειας και της διαφάνειας, στην κριτική και αυτοκριτική διάθεση, στην πίστη, τη συλλογικότητα και τη δημοκρατία και στην αίσθηση ευθύνης απέναντι στους μαθητές και στην τοπική κοινωνία.
Προηγούμενες εμπειρίες
Η Αυτοαξιολόγηση δεν αποτελεί για όλες τις Σχολικές Μονάδες μια νεωτεριστική πρακτική. Γίνεται από πολλούς εκπαιδευτικούς σε πολλές Σχολικές Μονάδες με μάλλον άτυπο, μερικό αν και ιδιαίτερα συστηματικό τρόπο. Επιφέρει συχνά πολύ θετικά αποτελέσματα με πολλά οφέλη για το σχολείο, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, ενώ άλλες φορές δεν καταλήγει σε συγκεκριμένα οφέλη. Η θεσμική εισαγωγή της Αυτοαξιολόγησης δεν έχει ως στόχο να σταματήσει ή να περιορίσει αυτές τις άτυπες και ενδεχομένως πολύ γόνιμες και αποδοτικές διαδικασίες.
Επιδίωξη είναι η ουσιαστικότερη και συστηματικότερη ανάπτυξή της σε όλες τις Σχολικές Μονάδες της χώρας και ιδιαίτερα εκεί όπου τα εκπαιδευτικά και κοινωνικά προβλήματα είναι εντονότερα.
Την τρέχουσα δεκαετία, η Αυτοαξιολόγηση της Σχολικής Μονάδας, ως συστηματική πρακτική, δοκιμάζεται και εφαρμόζεται σε πολλά ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά συστήματα και αλλού. Στην Ελλάδα, με την ευθύνη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, αναπτύχθηκαν από το 1997 ένα Ευρωπαϊκό πιλοτικό πρόγραμμα αυτοαξιολόγησης και ποιότητας, με τη συνεργασία 101 ευρωπαϊκών σχολείων (5 ελληνικά σχολεία), καθώς και ένα Εθνικό Πειραματικό Πρόγραμμα Εσωτερικής Αξιολόγησης και Προγραμματισμού Δράσεων 6 σχολείων των πρώτο και 18 σχολείων το δεύτερο χρόνο. Τα δύο αυτά προγράμματα βρίσκονται σε εξέλιξη και τα συμπεράσματά τους θα αξιοποιηθούν στην περαιτέρω ανάπτυξη της Αυτοαξιολόγησης στη Σ.Μ.
Η θεματολογία της Αυτοαξιολόγησης
Τα θέματα στα οποία μπορεί να στραφεί η Αυτοαξιολόγηση της Σχολικής Μονάδας, δεν μπορούν να προσδιοριστούν εκ των προτέρων, γιατί κάτι τέτοιο θα περιόριζε a priori την έκτασή τους. Κάθε σχολική Μονάδα αντιμετωπίζει ιδιαίτερες συνθήκες και προβλήματα και, επομένως, μπορεί να εντοπίσει και να επικεντρώσει το ενδιαφέρον της σε αυτά.
Ο πολυδιάστατος και σύνθετος χαρακτήρας της εκπαιδευτικής πράξης και του σχολείου πρέπει να αντανακλάται στην πρακτική της αυτοαξιολόγησης με τη μελέτη, τουλάχιστον καταρχήν, ενός όσο το δυνατόν ευρύτερου φάσματος θεμάτων.
Ενδεικτικά αναφέρονται:
1. Διοίκηση και ανάπτυξη της Σχολικής Μονάδας
2. Διδακτικές και μαθησιακές διαδικασίες
3. Μαθησιακά αποτελέσματα
4. Κοινωνική ανάπτυξη των μαθητών
5. Εκπαιδευτικές και επαγγελματικές κατευθύνσεις των μαθητών
6. Σχέσεις της Σχολικής Μονάδας με γονείς και τυπική κοινωνία
7. Σχέσεις εκπαιδευτικών και μαθητών
8. Μέσα και πόροι της Σχολικής Μονάδας
9. Διαμόρφωση του σχολικού προγράμματος
10.Εκπαίδευση και κατάρτιση των εκπαιδευτικών
11. Σύνθεση του μαθητικού πληθυσμού, κ.ο.κ.
Ενδεικτική πορεία της Αυτοαξιολόγησης
Η Αυτοαξιολόγηση της Σ.Μ. προτείνεται να γίνεται σε δύο κύριες φάσεις:
α. Διαγνωστική, στην αρχή κάθε σχολικού έτους και
β. Διερευνητική.
Στη Διαγνωστική φάση, προβλέπεται μια πρώτη καταγραφή της κατάστασης και της πορείας του σχολείου απέναντι στο σύνολο των διαφόρων θεμάτων, μια πρώτη ιεράρχηση των θεμάτων που απασχολούν τη Σχολική Μονάδα, καθώς και η επιλογή εκείνων των θεμάτων που θα εξεταστούν στη Διερευνητική φάση.
Στη Διερευνητική φάση, το σχολείο επικεντρώνει στα προβλήματα που έχουν πρωτεύουσα σημασία για το ίδιο και τα εξετάζει σε βάθος.
Η Σχολική Μονάδα μπορεί να χρησιμοποιεί στοιχεία και πληροφορίες από κάθε δυνατή πηγή: από το αρχείο του σχολείου, από στατιστικά και ερευνητικά δεδομένα, από τους ίδιους τους μαθητές, τους γονείς, μέσα από παρατήρηση και καταγραφή κλπ.
Στο τέλος του σχολικού έτους συντάσσεται η Έκθεση Αυτοαξιολόγησης, η οποία αφενός αναφέρεται στα αποτελέσματα της Διαγνωστικής φάσης, αφετέρου στη σε βάθος εξέταση των επιλεγμένων θεμάτων της Διερευνητικής φάσης. Συνάμα, περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα δράσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν εντοπιστεί και για τη συνολική ανάπτυξη της Σχολικής Μονάδας.
Οργάνωση των διαδικασιών
Τόσο η Διαγνωστική όσο και η Διερευνητική φάση δεν πρέπει να πραγματοποιούνται αποκλειστικά από την Επιτροπή Αυτοαξιολόγησης.
Η επιδίωξη είναι σε αυτή τη διαδικασία να εμπλέκονται ενεργά όλα τα μέλη του Συλλόγου Διδασκόντων. Για τη διευκόλυνση αυτής της συλλογικής και δημοκρατικής διαδικασίας θεωρείται πρακτικό να διαιρούνται οι εκπαιδευτικοί σε ομάδες 5-10 ατόμων, όπου κατανέμονται και τα μέλη της επιτροπής, στις οποίες συζητούν και επεξεργάζονται τα θέματα των διαφόρων φάσεων. Εν συνεχεία, σε ολομέλεια ή συνάντηση των μελών της επιτροπής, ως εκπροσώπων των ομάδων και μέσα από διαδικασίες διαπραγμάτευσης, η Σχολική Μονάδα οδηγείται σε ενιαίες θέσεις για τα διάφορα θέματα ή έστω στη σαφή διατύπωση διαφορετικών θέσεων. Όπως προαναφέρθηκε, μαθητές και γονείς μπορούν (και είναι επιθυμητό, αλλά μένει στην κρίση του Συλλόγου Διδασκόντων) να συμμετέχουν ισότιμα σε όλα τα στάδια των διεργασιών Αυτοαξιολόγησης.
Η Έκθεση
Η Έκθεση Αυτοαξιολόγησης και το ετήσιο Πρόγραμμα Δράσεων συντάσσονται, εντέλει, από την 5μελή Επιτροπή Αυτοαξιολόγησης της Σχολικής Μονάδας και εγκρίνονται ενυπόγραφα από το Σύλλογο Διδασκόντων. Σε περίπτωση που μετέχουν στις διαδικασίες αξιολόγησης οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων και οι εκπρόσωποι των Δεκαπενταμελών Συμβουλίων, συνυπογράφουν την έκθεση, διατυπώνοντας τις ενδεχόμενες διαφωνίες τους.
Το κείμενο της Έκθεσης Αυτοαξιολόγησης αποτελεί πρωτίστως απεικόνιση της δράσης της Σχολικής Μονάδας και όχι εργαλείο εξωτερικού ελέγχου.
Β. Οι διευθυντές των σχολικών μονάδων
Οι διευθυντές της σχολικής μονάδας και οι διευθυντές σχολικών εργαστηριακών Κέντρων (ΣΕΚ), λαμβάνοντας υπόψη την έκθεση αξιολόγησης, συντάσσουν αξιολογική έκθεση για τη σχολική μονάδα την οποία διευθύνουν και την οποία υποβάλλουν στη Διεύθυνση Δ.Ε. ή στο Γραφείο Δ.Ε. στο οποίο υπάγονται. Επίσης, συντάσσουν αξιολογική έκθεση για τους εκπαιδευτικούς της σχολικής τους μονάδας. Η αξιολογική έκθεση του διευθυντή της σχολικής μονάδας για τους εκπαιδευτικούς της αναφέρεται:
α) στην υπηρεσιακή συνέπεια, την υπευθυνότητα και την ανάπτυξη πρωτοβουλιών, δηλαδή
i) την υπεύθυνη άσκηση των καθηκόντων τους και την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους,
ii) την εκτέλεση των εργασιών που τους αναθέτουν ο σύλλογος των διδασκόντων και ο διευθυντής της σχολικής μονάδας και
iii) την ανάπτυξη πρωτοβουλιών για την οργάνωση σχολικών εκδηλώσεων, πολιτιστικών, αθλητικών και άλλων δραστηριοτήτων σχετικών με το περιβάλλον, την υγεία και άλλα θέματα της σχολικής ζωής.
β) στην συνεργασία και επικοινωνία με εκπαιδευτικούς μαθητές και γονείς, δηλαδή
i) στη συνεργασία του εκπαιδευτικού με τους συναδέλφους του για τη συλλογική αντιμετώπιση ειδικών διδακτικών προβλημάτων και άλλων προβλημάτων της σχολικής ζωής, για την κατανομή του προγράμματος και των καθηκόντων, για τη διατύπωση θεμάτων γραπτών εξετάσεων, για την οργάνωση εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων,
ii) στη συνεργασία του εκπαιδευτικού με τους μαθητές του για την οργάνωση εκδηλώσεων και άλλων δραστηριοτήτων, για τη διευθέτηση προβλημάτων της μαθητικής κοινότητας και για την αντιμετώπιση ατομικών προβλημάτων των μαθητών
iii) στη συνεργασία του εκπαιδευτικού με τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών του για την παροχή υπεύθυνης ενημέρωσής τους και για την από κοινού αντιμετώπιση ειδικών προβλημάτων των μαθητών.
Γ. Οι προϊστάμενοι των γραφείων εκπαίδευσης
Οι προϊστάμενοι των γραφείων εκπαίδευσης όπως και οι προϊστάμενοι των γραφείων φυσικής αγωγής και τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης, συντάσσουν αξιολογική έκθεση για τον τρόπο λειτουργίας των σχολικών μονάδων της αρμοδιότητάς τους, όπως και για τους διευθυντές τους και για το εκπαιδευτικό προσωπικό που υπηρετεί με οποιονδήποτε τρόπο στο γραφείο εκπαίδευσης.
Ι. Η αξιολογική έκθεση του προϊσταμένου του γραφείου εκπαίδευσης για κάθε διευθυντή σχολικής μονάδας της αρμοδιότητάς του αναφέρεται:
i) στην υπηρεσιακή συνέπεια, την υπευθυνότητα και την ανάπτυξη πρωτοβουλιών από το διευθυντή, δηλαδή
αα) την οργανωτική και καθοδηγητική του ικανότητα,
ββ) την υπεύθυνη άσκηση των καθηκόντων του και την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του,
γγ) την εφαρμογή της εκπαιδευτικής νομοθεσίας και την εκτέλεση των εργασιών που του αναθέτουν ο σύλλογος των διδασκόντων και ο προϊστάμενος του γραφείου εκπαίδευσης και
δδ) την ανάπτυξη πρωτοβουλιών για την οργάνωση σχολικών εκδηλώσεων και πολιτιστικών, αθλητικών και άλλων δραστηριοτήτων σχετικών με το περιβάλλον, την υγεία και άλλα θέματα της σχολικής ζωής και
ii) στη συνεργασία και επικοινωνία με τους εκπαιδευτικούς μαθητές και γονείς, δηλαδή:
αα) στη συνεργασία του διευθυντή με τους συναδέλφους του για τη συλλογική αντιμετώπιση ειδικών διδακτικών προβλημάτων ή άλλων προβλημάτων της σχολικής ζωής, για την κατανομή του προγράμματος και των καθηκόντων, για τη διατύπωση θεμάτων γραπτών εξετάσεων και για την οργάνωση εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων,
ββ) στη συνεργασία του διευθυντή με τους μαθητές του σχολείου για την οργάνωση εκδηλώσεων και άλλων δραστηριοτήτων, για τη διευθέτηση προβλημάτων της μαθητικής κοινότητας και για την αντιμετώπιση ατομικών προβλημάτων των μαθητών και
γγ) στη συνεργασία του διευθυντή με τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών για την παροχή υπεύθυνης ενημέρωσής τους και για την από κοινού αντιμετώπιση ειδικών προβλημάτων των μαθητών.
ΙΙ. Η αξιολογική έκθεση του προϊσταμένου του γραφείου εκπαίδευσης για τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν με οποιονδήποτε τρόπο στο γραφείο εκπαίδευσης αναφέρεται:
α) στην υπηρεσιακή συνέπεια, την υπευθυνότητα και την ικανότητα στην άσκηση του έργου που τους έχει ανατεθεί, δηλαδή την οργανωτική ικανότητα, την υπεύθυνη άσκηση των καθηκόντων τους, την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους, την εφαρμογή της εκπαιδευτικής νομοθεσίας και την επιτυχή διαχείριση και έγκαιρη διεκπεραίωση των θεμάτων, που τους αναθέτει ο προϊστάμενος του γραφείου και
β) στη συνεργασία με τους συναδέλφους τους, τους άλλους εκπαιδευτικούς και τους πολίτες, θέματα των οποίων διαχειρίζονται.
Δ. Οι προϊστάμενοι των διευθύνσεων εκπαίδευσης
Ο προϊστάμενος της διεύθυνσης εκπαίδευσης συντάσσει αξιολογική έκθεση για τον τρόπο λειτουργίας των σχολικών μονάδων της αρμοδιότητάς του, για τους διευθυντές των σχολικών μονάδων αυτών, για το εκπαιδευτικό προσωπικό που υπηρετεί με οποιονδήποτε τρόπο στη διεύθυνση εκπαίδευσης, καθώς και για τους προϊσταμένους των γραφείων εκπαίδευσης και των γραφείων φυσικής αγωγής και τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης της αρμοδιότητάς του.
Οι εκθέσεις αξιολόγησης για τους διευθυντές των σχολικών μονάδων και για το εκπαιδευτικό προσωπικό που υπηρετεί στη διεύθυνση αναφέρονται στα στοιχεία αξιολόγησης της προηγούμενης παραγράφου. Οι εκθέσεις αξιολόγησης για τους προϊσταμένους των γραφείων εκπαίδευσης φυσικής αγωγής και τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης αναφέρονται:
α) στην οργανωτική και καθοδηγητική τους ικανότητα και την εφαρμογή της εκπαιδευτικής νομοθεσίας,
β) στην υπηρεσιακή τους συνέπεια, την υπευθυνότητα και την ανάπτυξη πρωτοβουλιών,
γ) στη συνεργασία τους με τους διευθυντές των σχολείων της αρμοδιότητάς τους,
δ) στην επικοινωνία και συνεργασία τους με άλλους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητάς και
ε) στην αποτελεσματικότητά τους κατά την αντιμετώπιση προβλημάτων.
Σημειώνεται ότι, τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία, στα οποία δεν τοποθετούνται διευθυντές, οι εκθέσεις αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και της σχολικής μονάδας συντάσσονται από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης ή του Γραφείου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Ε. Οι σχολικοί σύμβουλοι
Ο Σχολικός Σύμβουλος υποστηρίζει το επιστημονικό και εκπαιδευτικό έργο των εκπαιδευτικών της περιοχής ευθύνης του και συντάσσει αξιολογική έκθεση για θέματα που αφορούν στην επιστημονική και διδακτική επάρκεια των εκπαιδευτικών.
Η αξιολόγηση του έργου του εκπαιδευτικού από το Σχολικό Σύμβουλο διαμορφώνεται σταδιακά με τη συνεχή επικοινωνία τους στη διάρκεια του σχολικού έτους:
ι) στα ενημερωτικά σεμινάρια και τις άλλες επιμορφωτικές συναντήσεις που διοργανώνονται από το Σχολικό Σύμβουλο,
ιι) κατά τη συνεργασία τους για αναζήτηση λύσεων σε επιστημονικά, παιδαγωγικά και διδακτικά θέματα,
ιιι) κατά τις επισκέψεις του Σχολικού Συμβούλου στο σχολείο και στην αίθουσα διδασκαλίας.
Για τη σύνταξη της αξιολογικής έκθεσης του έργου του εκπαιδευτικού ο Σχολικός Σύμβουλος λαμβάνει υπόψη του:
αα) την ενεργητική συμμετοχή του εκπαιδευτικού σε όλες τις περιπτώσεις της παραπάνω συνεργασίας τους και
ββ) τα συγκεκριμένα στοιχεία που προέκυψαν από την παρακολούθηση δύο τουλάχιστον διδασκαλιών του εκπαιδευτικού, σε διαφορετικές ημέρες και πάντοτε ύστερα από σχετική προσυνεννόηση.
Με βάση τα στοιχεία αυτά ο Σχολικός Σύμβουλος αξιολογεί
αα) την επιστημονική κατάρτιση του εκπαιδευτικού, δηλαδή την απαραίτητη για το έργο του επιστημονική συγκρότηση, την κατοχή της διδακτέας ύλης, την ενημέρωσή του στις νεότερες εξελίξεις της επιστήμης του σε συνδυασμό με το βαθμό προσφοράς σύγχρονων επιστημονικών γνώσεων στο σχολείο, την επιστημονική και εκπαιδευτική δραστηριότητά του, όπως η ενεργός συμμετοχή σε σεμινάρια και οι κρίσεις και προτάσεις του για τη βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας
ββ) την παιδαγωγική και διδακτική του ικανότητα, δηλαδή τον προγραμματισμό του διδακτικού του έργου και το σχεδιασμό των επιμέρους ενοτήτων του, την ορθή χρήση κατάλληλης κατά περίπτωση μεθόδου και εποπτικών μέσων διδασκαλίας, την εξασφάλιση του ενδιαφέροντος και της συμμετοχής όλων των μαθητών στη διδασκαλία, τον έλεγχο της αφομοίωσης των διδαχθέντων, την ικανότητα αξιολόγησης της επίδοσης των μαθητών τη δημιουργία του απαραίτητου παιδαγωγικού κλίματος με τους μαθητές και την υποβοήθησή τους για ομαλή και δημιουργική προσαρμογή στη σχολική εργασία και ζωή.
ΙΙ. Ο Σχολικός Σύμβουλος συντάσσει αξιολογική έκθεση και για τους διευθυντές των σχολικών μονάδων της ειδικότητάς του, που ανήκουν στην περιοχή ευθύνης του, εκτιμώντας τα ίδια αξιολογικά στοιχεία που αναφέρονται και στους εκπαιδευτικούς.
Ο Ειδικός Γραμματέας