ΟΜΙΛΙΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Στο Γενικό Λύκειο Ν. Αγχιάλου πραγματοποιήθηκαν ομιλίες-ενημέρωση στους μαθητές όλων των τάξεων στις 10,11,18 και 19 Μαρτίου 2014 από την κα Καλαϊτζή Κατερίνα του Κέντρου Οικογενειακού Προγραμματισμού του Νοσοκομείου Βόλου, με θέμα: «Αντισύλληψη και σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα». Οι ομιλίες αυτές έγιναν στα πλαίσια εγκεκριμένου προγράμματος από το Υπουργείο Παιδείας και σε συνεργασία με τη Δ/νση Δ/θμιας Εκπ/σης Μαγνησίας. Είχαν την ευκαιρία να την παρακολουθήσουν, εκτός από τους μαθητές μας, και εκπαιδευτικοί-διδάσκοντες του σχολείου μας.

Παρά τις αρχικές μας επιφυλάξεις για το πώς θα εισέπρατταν τα παιδιά μια ενημέρωση για τόσο «ευαίσθητα» θέματα, αποδείχθηκε στην πράξη ότι οι μαθητές-μαθήτριες έχουν μεγάλη ανάγκη από τέτοια προγράμματα, διότι παίρνουν πολύτιμες γνώσεις και πληροφορίες για θέματα για τα οποία έχουν σχεδόν πλήρη άγνοια ή ελλιπή ενημέρωση. Οι ομιλίες ήταν, όσο επέτρεπε ο χρόνος, αναλυτικές, δοσμένες απλά και κατανοητά και δόθηκε η ευκαιρία να λυθούν πολλές απορίες, αλλά και να αναπτυχθεί ουσιαστικός διάλογος ανάμεσα στην υπεύθυνη της ενημέρωσης και τους μαθητές. Τέτοια προγράμματα καθίστανται ακόμη πιο πολύτιμα για μαθητές Λυκείου, αφού ακριβώς καλύπτουν την ύλη του μαθήματος της Βιολογίας όλων των τάξεων και κυρίως της Α΄τάξης. Τονίζουμε πως αποτελεσματική και ουσιαστική γίνεται η ενημέρωση ανά τμήμα και όχι σε όλους τους μαθητές ταυτόχρονα. Επίσης εκτιμήθηκε και από τους μαθητές και από τους καθηγητές ότι θα πρέπει να υπάρχει μόνιμος προγραμματισμός-σχεδιασμός για τέτοια θέματα, ιδιαίτερα στο Λύκειο όπου είναι αναγκαίο, κατά την άποψή μας, να ενταχθεί το θέμα αυτό ως μάθημα επιλογής μη εξεταζόμενο, τουλάχιστον στην Α΄Λυκείου. Μπορεί επίσης να υλοποιείται σε συνεργασία με το Κέντρο Οικογενειακού Προγραμματισμού ως πρόγραμμα αγωγής υγείας ή στα πλαίσια των ερευνητικών εργασιών, σε όσο το δυνατόν περισσότερα σχολεία της Δ/θμιας Εκπ/σης και σε συνδυασμό με αντίστοιχες διδακτικές επισκέψεις.

Ευχαριστούμε πολύ το Κέντρο Οικογενειακού Προγραμματισμού και την κα Καλαϊτζή Κατερίνα για τη συνεργασία και ελπίζουμε ότι ως σχολείο θα μπορέσουμε να οργανώσουμε για την επόμενη σχολική χρονιά ενημέρωση μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας, ενταγμένης στα πλαίσια σχολικού προγράμματος.

 

Οι διδάσκοντες καθηγητές                                                     Η Διευθύντρια

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *