Αποτίμηση εκπαιδευτικής επίσκεψης
Θεσσαλονίκη, 19/3/25 με 22/3/25
Υπεύθυνοι καθηγητές: Σάββα Μερόπη, Καρατζής Γιώργος, Ραμάκη Κυριακή
Οι ομάδες μαθητών και μαθητριών δυο πολιτιστικών προγραμμάτων Ιστορίας και Τέχνης «Αθήνα-Θεσσαλονίκη, Διαδρομές στην Τέχνη και την Ιστορία» και «Εξερευνώντας την Ιστορία μέσα από το Πρίσμα της Τέχνης» επισκέφθηκαν τη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο δράσεων του προγράμματος. Οι συμμετέχουσες και οι συμμετέχοντες στο project επισκέφθηκαν μεταξύ άλλων την Αψίδα του Γαλέριου και το ανάκτορο του Γαλέριου, τα Κάστρα, τον Άγιο Δημήτριο, την Παραλία και τις Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου, το Βασιλικό Θέατρο, όπου ξεναγήθηκαν από τον υπεύθυνο του Τεχνικού Τμήματος του Θεάτρου, την Πλατεία Αριστοτέλους, την Πλατεία Αγίας Σοφίας, την Πλατεία Ναυαρίνου, τον Λευκό Πύργο, τη Ρωμαϊκή Αγορά και το Μουσείο της, το Χαμάμ και την Ροτόντα και τέλος το Μετρό της Θεσσαλονίκης και τα αρχαία στο Σταθμό Βενιζέλου. Κατά τις επισκέψεις οι περισσότερες ξεναγήσεις έγιναν από τους ίδιους τους μαθητές, οι οποίοι είχαν μελετήσει τα ορόσημα της κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους.
Η επίσκεψη που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα με άκρως εκπαιδευτικό και μορφωτικό χαρακτήρα και οι μαθητές ξεναγήθηκαν σε όλα τα τοπόσημα που είχαν μελετήσει.
Αποτίμηση εκπαιδευτικής επίσκεψης
Λέσβος, 12/2/25 με 15/2/25
Υπεύθυνοι καθηγητές: Μακρής Κων/νος, Καστάνη Ιωάννα, Τσιγώνιας Αντώνης, Αβαγιανός Χριστόφορος
Από την Τετάρτη 12 έως το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2025, μαθητές και μαθήτριες της Α΄ και Β΄ τάξης συμμετείχαν σε μια εμπλουτισμένη διδακτική επίσκεψη στο Γεωπάρκο Λέσβου. Η εκπαιδευτική αυτή εμπειρία προσέφερε στους/στις μαθητές/τριες την ευκαιρία να ανακαλύψουν τις γεωλογικές και φυσικές ιδιαιτερότητες του νησιού, ενώ παράλληλα να εμβαθύνουν στις σύγχρονες περιβαλλοντικές προκλήσεις. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι μαθητές/τριες συμμετείχαν σε ποικίλες δραστηριότητες, όπως ορνιθοπαρατήρηση, εργαστήρια χαρτογραφίας και επισκέψεις σε σημαντικούς γεωλογικούς και πολιτιστικούς χώρους του νησιού. Επισκέφθηκαν το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στη Σκάλα Καλλονής, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους και πολλά άλλα σημεία ενδιαφέροντος, όπου είχαν την ευκαιρία να μάθουν για την ηφαιστειότητα, τους σεισμούς, τη βιοποικιλότητα και την ιστορία της περιοχής.
Η συνολική εμπειρία ενίσχυσε τη συνείδηση των μαθητών/τριών για την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος και την αξία της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Η συνεργασία με επιστήμονες, καθηγητές και ξεναγούς έκανε τη μάθηση βιωματική και διαδραστική, ενώ η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με ένα ταξίδι στον χρόνο, μέσω της περιήγησης στο Αρχαιολογικό Μουσείο και το Κάστρο της Μυτιλήνης.
Η διδακτική επίσκεψη στο Γεωπάρκο Λέσβου αποτέλεσε μια μοναδική ευκαιρία για τους/τις μαθητές/τριες να συνδέσουν τη θεωρητική μάθηση με την πρακτική εφαρμογή, δημιουργώντας έτσι νέες εμπειρίες και γνώσεις για το περιβάλλον, την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου τους.
Αποτίμηση διδακτικής επίσκεψης
Αθήνα 19/2/25
Υπεύθυνοι καθηγητές: Μήσιου Αλεξάνδρα, Ραμάκη Κυριακή, Σάββα Μερόπη
Η επίσκεψη παρείχε στους μαθητές την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία της πληροφορικής, στους οποίους έγινε επίδειξη διαφόρων μηχανημάτων από το παρελθόν.
Οι μαθητές είδαν από κοντά τον όγκο που καταλάμβαναν παλαιότερα τα μηχανήματα.
Παράλληλα με την παρουσίαση επιτευγμάτων που έφεραν επανάσταση στο χώρο της πληροφορικής προσφέροντας δυνατότητες για να μεγαλουργήσει ο άνθρωπος, αναφερόταν και τα παράλληλα επιτεύγματα της ίδιας εποχής που αποτέλεσαν μαύρες σελίδες στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Αυτό αποτέλεσε εφαλτήριο για μια συζήτηση προς το τέλος της παρουσίασης για τα όρια της τεχνολογίας, τα ηθικά προβλήματα που αναδύονται από τη χρήση αυτής, για το πόσο σαφή είναι τα όρια χρήσης, τις επιπτώσεις που έχει η χρήση της στην καθημερινή ζωή κ.α. Τα παιδιά ρωτήθηκαν για το πώς φαντάζονται το μέλλον. Τι θεωρούν ότι μας κρύβει το μέλλον και πόσο κοντά ή μακριά θεωρούν ότι κάποια από αυτά τα επιτεύγματα είναι δυνατόν να επηρρεάσουν θετικά ή αρνητικά τη ζωή μας.
Συνολικά, η επίσκεψη αποδείχτηκε μια πολύτιμη μαθησιακή εμπειρία ταξιδεύοντας τους μαθητές από το μακρινό παρελθόν ως το επικείμενο μέλλον και προβληματίζοντας τους για τον τρόπο χρήσης των τεχνολογικών επιτευγμάτων και των ηθικών προβλημάτων που προκύπτουν.
Αποτίμηση διδακτικής επίσκεψης
Αθήνα 31/1/25
Υπεύθυνοι καθηγητές: Καρατζής Γιώργος, Ραμάκη Κυριακή, Σάββα Μερόπη
Την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2025 οι μαθητές των δυο ομάδων ιστορίας και τέχνης του σχολείου μας με τη συνοδεία των υπευθύνων καθηγητών κ. Καρατζή, κ. Ραμάκη και κ. Σάββα επισκέφθηκαν τη διαδραστική έκθεση “Dali Cybernetics “ στο Ίδρυμα Ελληνικός Κόσμος. Στην μοναδική αυτή έκθεση η τεχνολογία κάνει διάλογο με την τέχνη και δημιουργεί νέα έργα. Οι μαθητές και οι μαθήτριες μας μαγεμένοι διείσδυσαν στον ονειρικό κόσμο του Salvador Dali, αφουγκράστηκαν τις ιδέες και τις ανησυχίες του και ανακάλυψαν την τέχνη μέσα από νέα μονοπάτια. Μια ανεπανάληπτη εμπειρία για όλους τους συμμετέχοντες.
Αποτίμηση διδακτικής επίσκεψης
Αθήνα 20/12/25
Υπεύθυνοι καθηγητές: Καρατζής Γιώργος, Ραμάκη Κυριακή, Σάββα Μερόπη
Αποτίμηση διδακτικής επίσκεψης
Αθήνα 12/3/24
Υπεύθυνοι καθηγήτρια: Κάστάνη Ιωάννα
Οι μαθητές/τριες της Α τάξης του Λυκείου μας επισκέφτηκαν την έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας που φιλοξενείται στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Ιδρύματος Ευγενίδου. Τα παιδιά περιηγήθηκαν στην έκθεση με βάση το δικό τους ρυθμό και πειραματίστηκαν με τα διαδραστικά εκθέματα του χώρου και μπόρεσαν να παράξουν ηλεκτρική ενέργεια, να συνθέσουν τα δικά τους μακρομόρια DNA, να εξοικειωθούν με τον κώδικα γενετικής πληροφορίας, να χειριστούν και να αλληλεπιδράσουν με ρομπότ, να παρατηρήσουν δομές μέσα από μικροσκόπια και να παίξουν με το φως και τον ήχο.
Στην εκπαιδευτική επίσκεψη συμμετείχαν ως συνοδοί εκπαιδευτικοί οι Γκερπινής Νίκος, Χριστόπουλος Γιάννης και Χατζηδάβαρη Σταυρούλα.
Αποτίμηση διδακτικής επίσκεψης
Αθήνα 8/3/24
Υπεύθυνος καθηγητής: Χατζηπαρασκευάς Παρασκευάς
Κατά την επίσκεψη του σχολείου μας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τα μοναδικής αξίας εκθέματα και απαράμιλου κάλους αγάλματα. Πέρασαν από μπροστά τους, η Αρχαϊκή εποχή, η Κλασική περίοδος, η Μυκηναϊκή εποχή, η ανακάλυψη του μηχανισμού την Αντικυθήρων, η Αθηνά του Φειδία, και ασφαλώς η γραμμική Β. Το ακροτήρι της Θήρας με τις τοιχογραφίες μας μάγεψε, και τα ποικιλόχρυσα αντικείμενα των Μυκηναικών τάφων με κυρίαρχη την προσωπίδα του Αγαμέμνωνα. Θα ήταν παράλειψη αν ξεχνούσαμε το ορυχάλκινο άγαλμα του Ηνίοχου και το χάλκινο επιβλητικό άγαλμα του Ποσειδώνα. Εξαιρετικά βέβαια οι κούροι και οι κόρες, με δεσπόζουσα θέση του κούρου του Σουνίου. Δίκαια χαρακτηρίζεται το μοναδικό αρχαιοελληνικό Μουσείο του κόσμου.
Στην εκπαιδευτική επίσκεψη συμμετείχε ως συνοδός εκπαιδευτικός ο Καρατζής Γεώργιος.
Αποτίμηση διδακτικής επίσκεψης
Πράγα (Τσεχία) 25/2/24-28/3/24
Υπεύθυνοι καθηγητές: Σάββα Μερόπη, Πετράκου Μαρία, Τσιγώνιας Αντώνης, Βασιλείου Χρήστος
Σκοπός της επίσκεψης, η οποία αποτελεί βασικό μέρος της υλοποίησης πολιτιστικού προγράμματος, ήταν οι συμμετέχοντες να έρθουν σε επαφή με μια διαφορετική κουλτούρα, να επικοινωνήσουν σε γλώσσα διαφορετική της μητρικής τους με νέους ανθρώπους και γενικότερα να γνωρίσουν έναν άλλο κόσμο και πολιτισμό, εμπλουτίζοντας έτσι τις εμπειρίες τους και το πολιτιστικό τους υπόβαθρο. Οι μαθητές στο σύνολό τους συμμετείχαν ενεργά και βιωματικά στις δράσεις που υλοποιήθηκαν στο πεδίο, όπως επισκέψεις σε χώρους πολιτισμού και επιστήμης (μουσεία, πανεπιστήμιο κ. α), μελέτη εργασιών και κειμένων στα σχετικά σημεία της πόλης. Μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και μεταξύ τους αλλά και με τους υπεύθυνους των χώρων επίσκεψης (ξεναγούς, υπεύθυνους πανεπιστημίου κ.α) και ενεπλάκησαν ενεργά, εκφράζοντας σκέψεις και διατυπώνοντας απορίες σχετικά με πολιτιστικές και επιστημονικές ομοιότητες και διαφορές που εντόπισαν αλλά και για τα θέματα για τα οποία ενημερώθηκαν και τους κινητοποίησαν. Η επαφή τους με μια διαφορετική κουλτούρα, καθώς και η συζήτηση με επιστήμονες από ξένη χώρα, βοήθησε τους μαθητές να εμπλακούν ενεργά και να συζητήσουν, επεξεργαζόμενοι πληροφορίες, με αποτέλεσμα τη διεύρυνση του πολιτιστικού αλλά και επιστημονικού ορίζοντά τους. Είχαν την ευκαιρία να φωτογραφηθούν σε μέρη που συμπεριλαμβάνονταν στο θέμα του προγράμματος (όπως για παράδειγμα το σπίτι όπου έζησε ο Bolzano, το πανεπιστήμιο του όπου και σπούδασε κ.α). Επίσης οι μαθητές, ήρθαν σε άμεση επαφή με τα μνημεία της Πράγας από τον Μεσαίωνα και την Αναγέννηση, και με βιωματικό τρόπο καλλιέργησαν την αισθητική τους και εμπλούτισαν τις γνώσεις τους σε σχέση με τα καλλιτεχνικά ρεύματα του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης (Γοτθική αρχιτεκτονική, ζωγραφική και γλυπτική, μπαρόκ). Η επαφή των συμμετεχόντων με έναν άλλο πολιτισμό διαφορετικό από τον δικό τους καθώς και η συζήτηση με ειδικούς, τους βοήθησε να ανταλλάξουν απόψεις και να επεξεργαστούν πληροφορίες με αποτέλεσμα τη διεύρυνση του πολιτιστικού αλλά και επιστημονικού τους ορίζοντα. Παρουσίασαν τις εργασίες που εκπονήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος, σε μέρη πολιτιστικού και επιστημονικού ενδιαφέροντος της Πράγας (Γέφυρα του Καρόλου, Ναός του Αγίου Βίτου, Πλατεία Δημαρχείου, Αστρονομικό ρολόι, Πανεπιστήμιο του Καρόλου), εμπλουτίζοντας έτσι τις παραστάσεις τους.
Αποτίμηση διδακτικής επίσκεψης
Μυκήνες- Ναύπλιο 16/2/24
Υπεύθυνη καθηγήτρια: Σάββα Μερόπη
Την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου οι μαθητές της Α’ Λυκείου του Γενικού Λυκείου Λαυρίου συμμετείχαν σε εκπαιδευτική εκδρομή που πραγματοποιήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών. Οι μαθητές, αφού περιηγήθηκαν στην Ακρόπολη των Μυκηνών, στη συνέχεια μέσα στον αρχαιολογικό χώρο παρουσίασαν τις εργασίες που εκπόνησαν για τη συγκεκριμένη επίσκεψη στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας και σχετίζονταν με τον μυκηναϊκό πολιτισμό, την αρχιτεκτονική των μυκηναϊκών ανακτόρων και των θολωτών τάφων, την Πύλη των Λεόντων κτλ. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το αρχαιολογικό μουσείο των Μυκηνών καθώς επίσης και τον “θησαυρό του Ατρέως”, έναν από τους μεγαλύτερους και τελειότερους θολωτούς τάφους της Μυκηναϊκής περιόδου. Η εκπαιδευτική εκδρομή συνεχίστηκε με επίσκεψη στην πόλη του Ναυπλίου, όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τα πιο σπουδαία τοπόσημα της πόλης (το πρώτο Ελληνικό γυμνάσιο, το πρώτο φαρμακείο της Ελλάδας, το σημείο της δολοφονίας του Ι. Καποδίστρια καθώς και πλήθος νεοκλασικών κτηρίων) και να θαυμάσουν το φρούριο του Παλαμηδίου και το πανέμορφο Μπούρτζι.
Στην εκπαιδευτική επίσκεψη συμμετείχαν ως συνοδοί εκπαιδευτικοί οι Τσιγώνιας Αντώνης, Κλάγκου Παναγιώτα και Πετράκου Μαρία.
Αποτίμηση διδακτικής επίσκεψης
Αθήνα 15/2/24
Υπεύθυνη καθηγήτρια: Καψιμάλη Αντιγόνη
Στις 15 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας και ειδικότερα της ενότητας «Ανθρώπινα Δικαιώματα» πραγματοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη των μαθητών/τριων του Γ3 τμήματος στη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων στο Δημόσιο Καπνεργοστάσιο με την καθηγήτριά τους κ. Αντιγόνη Καψιμάλη και τον καθηγητή τους κ. Παρασκευά Χατζηπαρασκευά. Οι μαθητές/τριες, αφού ξεναγήθηκαν και περιηγήθηκαν στους χώρους της βιβλιοθήκης, υλοποίησαν στη συνέχεια εκπαιδευτικό εργαστήριο όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα το οποίο βασιζόταν στις αρχές της διαδραστικότητας, της συνεργασίας, της ισότιμης συμμετοχής και της μάθησης μέσω δράσης (learning by doing).
Ευχαριστούμε θερμά την κ. Ασπασία Παπαλόη για την εξαιρετική συνεργασία!
Αποτίμηση διδακτικής επίσκεψης
Πειραιάς 20/12/23
Υπεύθυνη καθηγήτρια: Καψιμάλη Αντιγόνη
Στις 20 Δεκεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη με τη συμμετοχή των μαθητών /τριών του τμήματος Γ3 και με τη συνοδεία της φιλολόγου κ. Αντιγόνης Καψιμάλη στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας και συγκεκριμένα της ενότητας « Η πειθώ στη διαφήμιση».
Οι μαθητές συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η πειθώ στη διαφήμιση: Ανακαλύπτοντας τον γοητευτικό κόσμο της διαφήμισης και συνειδητοποιώντας τους κινδύνους». Ο σκοπός της συμμετοχής στο πρόγραμμα ήταν να αποκτήσουν οι μαθητές/τριες μία σφαιρική εικόνα για τον τρόπο οργάνωσης και δράσης του διαφημιστικού λόγου, να συνειδητοποιήσουν τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει ο γλωσσικός κώδικας στην εκπλήρωση των διαφημιστικών σκοπών, να εξοικειωθούν με τις τεχνικές που χρησιμοποιούν οι διαφημιστές για να πείσουν τον καταναλωτή και να προβληματιστούν για τον τρόπο που η διαφήμιση επηρεάζει την κοινωνία μας.
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος αναλύθηκαν με την ενεργό συμμετοχή των μαθητών/τριών διαφημίσεις που είχαν συλλεχθεί από το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πραγματοποιήθηκαν ενδιαφέρουσες δραστηριότητες στις οποίες οι μαθητές κλήθηκαν να δημιουργήσουν γλωσσικά διαφημιστικά μηνύματα αξιοποιώντας συγκεκριμένες τεχνικές πειθούς και ορισμένα γλωσσικά εργαλεία. Επίσης διεξήχθη μία συζήτηση για την «αντι-διαφήμιση», μία κοινωνική πρακτική που αναδύεται στη σύγχρονη εποχή ως αντίρροπη δύναμη, επιχειρώντας να αφυπνίσει τους καταναλωτές και να οικοδομήσει μία νέα κοινωνική πραγματικότητα.
Στην παραπάνω διδακτική επίσκεψη συνοδός εκπαιδευτικός ήταν και η καθηγήτρια της Φυσικής Αγωγής κ. Ραμάκη Κυριακή.
Αποτίμηση διδακτικής επίσκεψης
Προορισμός: Μουσείο Ολυμπιακών αγώνων
Υπεύθυνος καθηγητής: Κωνσταντίνος Μακρής
Την Παρασκευή 15/12 οι μαθητές/ήτριες της Γ τάξης πραγματοποίησαν προγραμματισμένη διδακτική επίσκεψη στο Μουσείο Ολυμπιακών αγώνων στην Αθήνα στο πλαίσιο του Ε.Π.Π.Σ. και ειδικότερα του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής και της Ιστορίας. Στον υπέροχα διαμορφωμένο και άρτια οργανωμένο χώρο που επισκεφθήκαμε, οι μαθητές/ήτριες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν με διαδραστικό τρόπο την ιστορία των Ο.Α. και αθλημάτων και να έρθουν σε επαφή με τις αξίες από τις οποίες εμφορούνταν οι τότε αθλητές. Τα εκθέματα ήταν εντυπωσιακά. Όλοι/ες φύγαμε με τη ρήση του P. DE COUBERTIN χαραγμένη στο μυαλό: «Το πιο σημαντικό δεν είναι να νικήσεις αλλά να δώσεις έναν ωραίο αγώνα».
Αποτίμηση διδακτικής επίσκεψης
Βραυρώνα 15/12/23
Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μερόπη Σάββα
Στις 15 Δεκεμβρίου 2023 οι μαθητές της Α’ Λυκείου πραγματοποίησαν επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο της Βραυρώνας στο πλαίσιο του Ε.Π.Π.Σ. και ειδικότερα του μαθήματος της Ιστορίας και των Αρχαίων Ελληνικών. Οι μαθητές εντυπωσιάστηκαν από το χώρο και τη δυνατότητα που δίνει στους επισκέπτες με ειδικές ανάγκες (παραπληγικούς-τυφλούς) να ψηλαφήσουν αντικείμενα στο μουσείο και να μάθουν για την πανίδα του υγροβιότοπου που περιβάλλει τον αρχαιολογικό χώρο.
Αποτίμηση διδακτικής επίσκεψης
Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού “Φιλιώ Χαϊδεμένου”, Αθήνα 31/10/23
Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μερόπη Σάββα
Στις 31/10/2023 πραγματοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη από τους μαθητές της Γ’ Λυκείου (Ανθρωπιστικής Κατεύθυνσης, Θετικής και Υγείας) στο Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαιδεμένου» στη Νέα Φιλαδέλφεια. Οι μαθητές επισκεπτόμενοι τους χώρους του μουσείου γνώρισαν τον υλικό πολιτισμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και ευαισθητοποιήθηκαν στα ζητήματα των σύγχρονων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.