Γιατί να ξεκινήσω άσκηση;
Η άσκηση σήμερα είναι απαραίτητη και οι άνθρωποι πρέπει να ξεκινήσουν την άσκηση διότι
-
Χάνουν βάρος.
-
Είναι υγιείς
-
Διατηρούνται σε μια καλή φυσική κατάσταση
-
Μπορούν να βρουν προβλήματα που έχουν
-
Η άσκηση μειώνει την πιθανότητα δημιουργίας υπέρτασης, καρκίνο του παχέος εντέρου και διαβήτη.
-
Η άσκηση μπορεί να αποτρέψει μελλοντικά προβλήματα υγείας.
-
Η άσκηση μπορεί να ανακουφίσει από την κατάθλιψη.
-
Η άσκηση προλαμβάνει την πρόωρη εκφύλιση καθυστερώντας τις διαδικασίες της φυσικής βιολογικής φθοράς.
/www.bestrong.org.gr
Kαλή φυσική κατάσταση: Πώς να την επιτύχουμε
Τι εννοούμε όταν λέμε ‘καλή φυσική κατάσταση’;
Όταν λέμε ότι κάποιος έχει ‘καλή φυσική κατάσταση’, εννοούμε ότι το συγκεκριμένο άτομο έχει καλή σωματική απόδοση και μπορεί να επιδίδεται με άνεση στις απλές καθημερινές του δραστηριότητες (εργασία, διασκέδαση, άθληση κ.ά.). Η φυσική κατάσταση είναι δείκτης της καλής βιολογικής κατάστασης και αποτελεί τη συνισταμένη πολλών παραγόντων.
Η καλή φυσική κατάσταση προϋποθέτει καλή μυοσκελετική (μυϊκό και σκελετικό σύστημα) και καρδιοαναπνευστική λειτουργία (κυκλοφορικό και αναπνευστικό), χαμηλό ποσοστό σωματικού λίπους και αυξημένη μυϊκή μάζα.
Το σωματικό λίπος είναι ένας δείκτης υγείας και σωματικής απόδοσης και συνδέεται άρρηκτα με τη φυσική κατάσταση. Επομένως, για να αποκτήσει κάποιος καλή φυσική κατάσταση χρειάζεται απλώς να βελτιώσει τους παραπάνω παράγοντες και να ακολουθεί ορισμένες απλές οδηγίες.
https://www.in.gr/2011/01/01/health/body/kali-fysiki-katastasi-pws-na-tin-epityxoyme/
Σύντομα βασικά μηνύματα:
• Οι αθλητές επιτυγχάνουν μέγιστη απόδοση με προπόνηση και σωστό διαιτολόγιο που περιλαμβάνει ποικιλία τροφών.
• Οι αθλητές ωφελούνται περισσότερο από την ποσότητα των υδατανθράκων που αποθηκεύονται στο σώμα τους
• Τα λιπαρά παρέχουν επίσης καύσιμα στο σώμα. Η χρήση των λιπαρών ως καυσίμου εξαρτάται από τη διάρκεια της άσκησης και από την κατάσταση του αθλητή.
• Η άσκηση μπορεί να αυξήσει την ανάγκη του αθλητή για πρόσληψη πρωτεϊνών.
Το νερό είναι ένα κρίσιμο θρεπτικό συστατικό για τους αθλητές. Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει κράμπες των μυών και την κόπωση
• Ορισμένες βιταμίνες και μέταλλα είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την διατροφή του αθλητή
Για να γίνει κάποιος πρωταθλητής απαιτούνται καλά γονίδια, αλλά και καλή εκπαίδευση και προπόνηση, καθώς και η ενδεδειγμένη δίαιτα. Η βέλτιστη διατροφή είναι απαραίτητη για να επιτευχθεί μέγιστη απόδοση. Η Διατροφική παραπληροφόρηση μπορεί να κάνει τόσο κακό στον αθλητή, όσο η καλή διατροφή μπορεί να τον βοηθήσει.
Νερό
Το νερό είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό για τον αθλητή. Οι αθλητές θα πρέπει να ξεκινούν κάθε άσκηση ενυδατωμένοι και να αντικαθιστούν ‘όσο το δυνατόν καλύτερα, όσα υγρά χάνονται με την κατανάλωση δροσερών υγρών σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της άσκησης. Τα κρύα υγρά απορροφώνται πιο γρήγορα και βοηθούν στη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος.
Τρέξιμο – Jogging
Το Jogging (τζόκινγκ) είναι μια εντελώς φυσική δραστηριότητα που δεν χρειάζεται ιδιαίτερο εξοπλισμό και μπορεί να γίνει οπουδήποτε. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια και μια άνετη ενδυμασία. Το Jogging (τζόκινγκ) μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε σε υπαίθριο είτε σε εσωτερικό χώρο. BeStrong.org.gr – 28.03.14
Ατομικό πρόγραμμα προετοιμασίας ποδοσφαιριστή
Η άσκηση πρέπει να γίνεται καθημερινά περιπου μία ώρα την ημέρα περιλαμβάνοντας τις εξής ασκήσεις
1) χαλαρο τρέξιμο μισή ώρα την εβδομάδα
2) κοιλιακούς και ραχαίους
3) διατάσεις
4) κυκλοφορία με την μπάλα itter: “Ασκήσεις ενδυ
5) δρομικές ασκήσεις
https://vpsoccercoach.blogspot.com/2008/01/blog-post_24.html
Αθλητές που κατηγορήθηκαν για χρήση αναβολικών.
-
Έλληνες αθλητές: Κώστας Κεντέρης και Κατερίνα Θάνου, Ελλάδα (Στίβος)
Η γνωστή υπόθεση που συντάραξε το ελληνικό φίλαθλο (και όχι μόνο) κοινό μια μέρα πριν την τελετή έναρξης δεν χρειάζεται πολύ ανάλυση. Έχουν γραφτεί χιλιάδες γραμμές για το τι ακριβώς συνέβη και το ποιος ήταν ο υπεύθυνος. Η υπόθεση έκλεισε πρόσφατα και δικαστικά με μόνο τον προπονητή των δύο αθλητών Χρήστο Τζέκο να τιμωρείται. Οι Θάνου και Κεντέρης (αργυρή και χρυσός Ολυμπιονίκης στο Σίδνεϊ και μεγάλες ελπίδες της Ελλάδας για νίκες στην Αθήνα) προσποιήθηκαν ένα ατύχημα με τη μηχανή του προπονητή τους για να αποφύγουν να περάσουν από έλεγχο ντόπινγκ και τελικά τιμωρήθηκαν με αποκλεισμό από τους Αγώνες, σπιλώνοντας το όνομα της διοργανώτριας Ελλάδας.
2) 2004, Αθήνα: Αντριάν Άνους και Ρόμπερτα Φάζεκας, Ουγγαρία (Στίβος)
Οι δύο Ούγγροι ρίπτες κατέκτησαν χρυσά μετάλλια, ο Άνους στη σφύρα και ο Φάζεκας στον δίσκο, αλλά τους αφαιρέθηκαν όταν ο πρώτος προσπάθησε να δώσει άλλο δείγμα στο ντόπινγκ κοντρόλ (είχε ένα σακουλάκι με ξένα ούρα μαζί του), ενώ ο δεύτερος δεν εμφανίστηκε ποτέ
3)2008, Πεκίνο: Νταβίντε Ρεμπελίν, Ιταλία (Ποδηλασία Δρόμου)
Ο Ιταλός «μετρ» των ημερήσιων αγώνων δρόμου (το 2004 κέρδισε και τα 3 “Ardennes Classics”, το Amstel Gold Race, το La Fleche Wallone και το Λιέγη-Βαστόνη-Λιέγη, γράφοντας ιστορία) κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου, αλλά βρέθηκε θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ, έχοντας κάνει χρήση της ουσίας Mircera, ενός νέου φαρμάκου που αντικατέστησε την ερυθροποιτίνη.
4)1984, Λος Άντζελες: Άννα Βερούλη, Ελλάδα (Στίβος)
Η Άννα Βερούλη ήταν η μεγάλη ελπίδα της Ελλάδας για ένα μετάλλιο στον στίβο στο Λος Άντζελες. Δύο χρόνια νωρίτερα είχε κάνει τη μεγάλη έκπληξη στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, με το οποίο είχε εγκαινιαστεί το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στον ακοντισμό. Σ’ εκείνο τον αγώνα, μάλιστα, τρίτη ήταν η Σοφία Σακοράφα που την ίδια χρονιά είχε πετύχει παγκόσμιο ρεκόρ! Η Βερούλη δεν κατόρθωσε ποτέ να επιβεβαιώσει τις ελπίδες των Ελλήνων στο Λος Άντζελες, αφού πιάστηκε να έχει κάνει χρήση νανδρολόνης και οι διοργανωτές την έστειλαν πίσω στην Αθήνα.
Συνεντεύξεις διάσημων ελλήνων αθλητών
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΣΙΤΣΙΠΑΣ
O Στέφανος Τσιτσιπάς είναι μόλις 19 ετών. Hδη, όμως, έχει περάσει τη μισή του ζωή περιοδεύοντας, από τα τουρνουά παίδων όπου αναρριχήθηκε στο Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξη και εδώ και 2 χρόνια συμμετέχει στα μεγάλα σαλόνια του ATP (Association of Tennis Professionals).
Μια ερώτηση ήταν πώς αποφάσισε να ασχοληθεί επαγγελματικά με το τένις. «Hταν κάτι που συνέβη βήμα βήμα, δεν το αποφάσισα κατευθείαν», λέει. «Το ένιωσα λίγο πιο πολύ όταν κέρδισα το πρώτο μου τουρνουά στη Νορμανδία, σε ηλικία 9-10 ετών. Τότε ακόμα μου άρεσε πιο πολύ το ποδόσφαιρο. Αλλά όταν κέρδισα το τουρνουά, ήταν πολύ ξεχωριστό το συναίσθημα. Eνιωθα ότι κατάφερα κάτι μόνος μου, όχι απλά ως μέλος μιας ομάδας». Πόσο δύσκολο ήταν να εξισορροπήσει τις απαιτήσεις του πρωταθλητισμού με αυτές της εκπαίδευσης και με την ανάγκη να βιώσει, στον βαθμό του εφικτού, μια φυσιολογική εφηβεία; «Αυτή ήταν η πιο μεγάλη πρόκληση, να τα συνδυάσω όλα», λέει. Ο πατέρας του, ο Απόστολος Τσιτσιπάς, δάσκαλος τένις, παραιτήθηκε από τη δουλειά όταν ο Στέφανος ήταν 11 και έγινε προπονητής του, συνοδεύοντάς τον στις διεθνείς του εμφανίσεις. «Το ότι τον είχα μαζί μου με βοήθησε πολύ, θα ήταν πολύ πιο δύσκολο να ταξιδεύω με κάποιον άγνωστο», λέει ο Στέφανος.Oμως, «δεν έβλεπα την υπόλοιπη οικογένειά μου, και υπήρχαν και οικονομικά προβλήματα. Το κόστος των ταξιδιών είναι πολύ μεγάλο, και δεν υπήρχε στήριξη από την ομοσπονδία (σ.σ. αντισφαίρισης) ή κάποιον άλλον φορέα. Ευτυχώς, η αδελφή της μητέρας μου μπόρεσε να μας βοηθήσει, κάτι για το οποίο είμαι πολύ ευγνώμων».
Σε ηλικία 12 ετών, ο Στέφανος είχε ρωτηθεί από τον mental trainer του, Κώστα Περγαντή, πού θέλει να φτάσει στο τένις. Είχε απαντήσει ότι ήθελε να γίνει ο No 1 στον κόσμο.Τον τελευταίο χρόνο έχει ξεκινήσει όντως να τα πραγματοποιεί: από Νο 205 της παγκόσμιας κατάταξης στα τέλη Μαΐου του 2017, έφτασε στο Νο 39 έναν χρόνο αργότερα.
Συζητάμε για τον τρόπο παιχνιδιού του. Ενα από τα εντυπωσιακά του χαρακτηριστικά είναι η διάθεσή του να πάρει ρίσκα σε κρίσιμους πόντους. «Προσπαθώ να βελτιώνομαι σε κάθε τομέα», λέει. «Ενας ολοκληρωμένος παίκτης έχει αυτό το κλικ παραπάνω στο παιχνίδι του που κάνει τη διαφορά». Τι θεωρεί ότι πρέπει να βελτιώσει στο παιχνίδι του; «Θέλω να μπορώ να κρατάω το ίδιο υψηλό επίπεδο από την αρχή ώς το τέλος ενός αγώνα, να μην πέφτω. Τόσο ψυχολογικά όσο και σε φυσική κατάσταση».
«Συγγνώμη, ήμουν λίγο κουρασμένος», απολογείται στο τέλος της κουβέντας μας. Καθώς φεύγει με την τσάντα με τις ρακέτες του, αναλογίζομαι τις θυσίες που έχει ήδη κάνει – και τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει. Για να φτάσει στην κορυφή, και να παραμείνει εκεί.
Δεν παίρνουμε ρίσκα
Η φύση του επαγγέλματος είναι τέτοια, που ο Στέφανος Τσιτσιπάς περνάει σχετικά λίγο χρόνο στην Ελλάδα (όταν δεν αγωνίζεται, προπονείται κυρίως στη φημισμένη Ακαδημία Μουράτογλου στη Γαλλία). Πώς βλέπει την κατάσταση στη χώρα; «Στην Ελλάδα μάς αρέσει να απολαμβάνουμε τη ζωή και δεν βγαίνουμε εύκολα από τη ζώνη ασφάλειάς μας δεν παίρνουμε ρίσκα», σχολιάζει. «Αυτό ήθελα να πω όταν μίλησα για “πειθαρχία”».
Επίσης στις κατακτησεις του πρόσθεσε πρόσφατα το Next Gen ATP Finals
ΟΝΟΜΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ
ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ 18.06.2018
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ http://www.kathimerini.gr/969957/gallery/proswpa/geyma-me-thn-k/stefanos-tsitsipas-panta-sixainomoyn-na-xanw
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟ ΚΩΣΤΑ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ
Ο Κώστας Φιλιππίδης κορυφαίος αθλητής του επί κοντό σε μια συνέντευξη στο σχολείο Αμαρουσίου μας μεταδίδει τις γνώσεις του για τον αθλητισμό και τις συνθήκες του καθώς και τη διατροφή
Στην ερώτηση Πώς πρέπει να είναι η διατροφή ενός αθλητή απαντάει:
Πρέπει να είναι προσεκτική, ως επί το πλείστον συμβουλεύεσαι έναν διατροφολόγο, για να μπορείς να έχεις τις σωστές βάσεις. Η σωστή διατροφή δεν είμαι μόνο για τους αθλητές, είναι για όλο τον κόσμο και ξεκινάει από εσάς. Αυτή τη στιγμή εσείς έρχεστε το πρωί στο σχολείο, ξοδεύετε κάποιες ώρες μαθημάτων, παιχνιδιού, κάποιοι συνεχίζετε κάνοντας ξένες γλώσσες, αθλητισμό και άλλες δραστηριότητες και συνεπώς είστε σε μια ηλικία που μεγαλώνετε και αναπτύσσεστε και πρέπει να προσέχετε τη διατροφή σας και το τι τρώτε. Όσο πιο καλή είναι η διατροφή σας, τόσο μεγαλώνετε καλύτερα και δεν αρρωσταίνετε εύκολα.
Πώς νιώθετε όταν βάζετε έναν στόχο και δεν τον πετυχαίνετε;
Στενοχωριέμαι. Όχι μόνο αυτό, θυμώνω με τον εαυτό μου γιατί έχω φθάσει σε ένα σημείο που ξέρω τι πρέπει να κάνω, αλλά για κάποιο λόγο δεν το κάνω και αυτό με θυμώνει. Αυτό το άσχημο συναίσθημα προσπαθώ στη συνέχεια να το ξεπεράσω και να κάνω το σωστό, για να μη συμβεί την επόμενη φορά.
Τι είναι ο αθλητισμός;
Ο αθλητισμός σού δημιουργεί κάποιες αρχές. Για μένα -και πολλοί άλλοι αθλητές το έχουν πει- -ο αθλητισμός είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας μας. Οτιδήποτε συμβεί εκεί, θα συμβεί και αργότερα στη ζωή σου. Ο αθλητισμός διαμορφώνει τις αρχές και το χαρνακτήρα και είναι ένα πολύ μεγάλο σχολείο για μετά.
Σας στήριξαν οι γονείς σας σε όλη αυτή την προσπάθεια;
Οι γονείς μου ήταν οι πρώτοι που με στήριξαν σε αυτό το άθλημα, αλλά και γενικά στον αθλητισμό. Όταν είσαι τεσσάρων ετών, δεν κάνεις κάτι μόνος σου φυσικά. Εκείνοι ήταν που με πήγαν στον αθλητισμό και με έσπρωξαν σε αυτόν. Μου έδωσαν, θεωρώ, την καλύτερη κατεύθυνση που μπορεί να έχει ένα παιδί. Όταν έκανα αθλητισμό, δεν σταμάτησα όλα τα υπόλοιπα, όπως και εσείς. Πήγαινα σχολείο, έκανα τις ξένες γλώσσες μου κ.λπ. Υπήρχε και χρόνος που έπαιζα με τους φίλους μου, αλλά είχα βάλει ένα πρόγραμμα. Αν θέλεις να κάνεις κάτι -πιστεύω και αυτό λέω.
Ποια είναι η γνώμη σας για τον αθλητισμό;
Η πιο σωστή διέξοδος και να το δείτε και ως χόμπι και ως παιχν Αυτό που κάνετε να μην το σταματήσετε και κάποιοι από εσάς θα γίνεται καλοί, κάποιοι πρωταθλητές και κάποιοι μπορεί να σταματήσετε. Ωστόσο, αυτό που κάνετε τώρα είναι ό,τι καλύτερο για τον εαυτό σας και την υγεία σας, για το σώμα σας. Να ξέρετε οτιδήποτε κάνετε σοβαρά, αθλητισμό, διάβασμα, ξένες γλώσσες και άλλες δραστηριότητες, είναι και αυτό πρωταθλητισμός. Έχετε ένα πρόγραμμα και έναν στόχο, όπως για παράδειγμα, να πάρετε έναν καλό βαθμό στο τρίμηνο, ή να προετοιμαστείτε στην Ε’ Δημοτικού για να είστε καλύτεροι στη Στ’ Δημοτικού. Πρωταθλητές είστε και εσείς, μπορεί όχι στον αθλητισμό, αλλά σε άλλα πράγματα που κάνετε στη ζωή σας. Μη φοβάστε να κάνετε πράγματα, αν έχετε ένα πρόγραμμα, όλα μπορείτε να τα κάνετε. Και αν ήρθα εδώ σήμερα, δεν είναι για να σας πω για τις επιτυχίες μου, αλλά να προσπαθήσω να σας δώσω ένα ερέθισμα για να κάνετε κάποια πράγματα στη ζωή σας. Εγώ, για παράδειγμα, σπούδασα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά παράλληλα έκανα πρωταθλητισμό. Πήγαινα σε αγώνες, έκανα προπονήσεις, διάβαζα και μετά έκανα και μεταπτυχιακό. Είχα πρόγραμμα και αυτό με βοήθησε και τα έκανα. Σημαντικός όμως παράγοντας ήταν και ο προπονητής μου (σ.σ.: Δημήτρης Κυτέας) που είμαστε σχεδόν είκοσι χρόνια μαζί. Πάντοτε με συμβούλευε και όταν μπήκα στο Πανεπιστήμιο του είχα πει: «Α, ωραία, τώρα που πέρασα στο Πανεπιστήμιο, θα κάνω προπονήσεις και θα δούμε με τις σπουδές». Μου είχε πει πως αν δεν διαβάζω και απλώς το παρακολουθώ να μην ξανάρθω για προπόνηση στο στάδιο. Φυσικά μου το είπε για καλό και για να μου δείξει πως όλα μπορώ να τα προλάβω, αλλά προέχουν τα μαθήματα. Γι’ αυτό και εσείς βάλτε προτεραιότητες για το δικό σας το μέλλον, τη δική σας τη ζωή.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ http://www.athleticsmagazine.gr/news/ta-paidia-anakrinoun-tonkosta-filippidi/
ΟΝΟΜΑ ΣΥΝΤΑΚΤΗ ΤΟΛΗΣ ΤΕΛΕΚΙΔΗΣ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟ ΝΙΚΟ
Ο Μιχαλόπουλος Νίκος αθλητής του στίβου και της σκοποβολής. Τον στίβο και συγκεκριμένα το ακόντιο ξεκίνησε από την ηλικία των 14 χρονών. Όπως ο ίδιος δηλώνει << Ο στίβος είναι η βάση του αθλητισμού. Ό,τι και αν κάνεις θα πρέπει να τρέχεις τουλάχιστον. Είναι η απόλυτη αναμέτρηση με το χρονόμετρο και τη μεζούρα, που τελικά σε φέρνει στη τελική αναμέτρηση, που είναι ο ίδιος σου ο εαυτός και η συνεχής προσωπική βελτίωση, που είναι απόλυτα μετρήσιμη>>.
Σχετικά με τα θετικά που πήρε από τον αθλητισμό, <<Μια αίσθηση πειθαρχίας, που με συνοδεύει σε ό,τι κάνω στη ζωή μου. Μια διάθεση και μια φιλοδοξία να θέλω να είμαι καλός ή ο καλύτερος σε αυτά με τα οποία καταπιάνομαι και πάνω απ’ όλα μου έχει δώσει αυτή την αίσθηση του ονείρου. Βάζω τον στόχο μου, δουλεύω για αυτόν και περιμένω να συμβεί, ξέροντας πως νικητής είναι αυτός που πάντα στη ζωή του ξέρει να περιμένει. Στον αθλητισμό μαθαίνεις να βλέπεις τον εαυτό σου ως νικητή μέσα στο μυαλό σου και την καρδιά σου και αυτό είναι πολύ σημαντικό για κάθε έκφανση της ζωής σου. Δεν είναι τυχαίο που το μήνυμά μου και υπέρτιτλος στα βιβλία μου είναι το “Ονειρεύομαι Θέλω Μπορώ”. Αν δεν είχα περάσει από τον αθλητισμό, νομίζω πως δεν θα μπορούσα να το είχα εκφράσει>>.
Στην ερώτηση πόσο σημασία δίνει η χώρα μας στο τρίπτυχοαθλητισμός-εκπαίδευχώς όχι την απαραίτητη. Και αυτό φαίνεται από την συνεχή μείωση των ωρών γυμναστικής στα σχολεία, από την έλλειψη γυμναστών σε πολλά σχολεία της χώρας, από την μέχρι σχετικά πρόσφατη διδασκαλία του μαθήματος της φυσικής αγωγής από τους ίδιους τους δασκάλους, από την έλλειψη ενός ολυμπιακού μουσείου, ακόμα και στην Αθήνα, από το γεγονός ότι οι περισσότεροι αθλητικοί χώροι, ειδικά εκείνοι των πρόσφατων Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας, ή είναι κλειστοί για το κοινό ή δεν υπάρχουν πια. Από το γεγονός πως η Αρχαία Ολυμπία όχι μόνο δεν είναι ένα διεθνές κέντρο αθλητικών σπουδών, αλλά δεν έχει πια ούτε ένα μικρό αθλητικό μουσείο.
Κίνητρα στον αθλητισμό.<< Ας κάνει αθλητισμό όποιος πραγματικά το θέλει και το αγαπά με μοναδικό γνώμονα το πάθος του και την αγάπη του για αυτό. Και αυτό θα είναι ίσως και μια πολύ καλή απάντηση σε κάθε μορφή οπορτουνισμού της λογικής του κάνω τα πάντα και με όποιο κόστος προκειμένου να φτάσω στο στόχο μου, ο οποίος θα με εξασφαλίσει οικονομικά και επαγγελματικά. Αν όμως μιλάμε για κίνητρα που έχουν να κάνουν με την δυνατότητα των παιδιών να έρθουν κοντά στον αθλητισμό θα μπορούσα να σας πω πολλά: περισσότερα στάδια, περισσότεροι μικροί αθλητικοί χώροι σε κάθε γειτονιά, περισσότερες ώρες γυμναστικής στα δημοτικά σχολεία, πιο εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, σύνδεση του αθλητισμού με τη μόρφωση των νέων παιδιών μέσω υποτροφιών σε σχολεία και πανεπιστήμια, χώροι αθλητισμού και πολιτισμού για όλη την οικογένεια, προβολή από τα μέσα του λαμπρού και όχι του λαμπερού, αθλητική παιδεία>>.
ΟΝΟΜΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΠΑΠΑΝΤΕΛΗΣ ΝΙΚΗΤΑΣ
ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016