Λίγα λόγια για την πόλη μας

Γαστούνη

Η Γαστούνη είναι σημαντικό αγροτικό και εμπορικό κέντρο στο δυτικό τμήμα της Ηλείας, παλιός τόπος διαμονής των Φράγκων πριγκίπων της Αχαΐας . Βρίσκεται επί της εθνικής οδού Πατρών – Πύργου, απέχοντας 27 χλμ. ΒΔ από τον Πύργο και 67 χλμ. ΝΔ. από την Πάτρα και σε υψόμετρο 15 μέτρα. Βόρεια και δυτικά της κωμόπολης ρέει ο Πηνειός. Όλη η γύρω περιοχή, καλούμενη κάμπος Γαστούνης, καλύπτεται με πλούσιες καλλιέργειες αμπελιών, ελαιοδέντρων, οπωροφόρων και λαχανικών, ενώ υφίστανται επίσης πολλές βιοτεχνίες και βιομηχανίες.
Επί Φραγκοκρατίας αποτελούσε μέρος του Πριγκιπάτου Αχαΐας, ενώ επί τουρκοκρατίας ήταν πρωτεύουσα της Ηλείας και κατέστη κέντρο ανεφοδιασμού κατά την Ελληνική επανάσταση του 1821. Στην συνοικία “Καθολική” σώζεται η βυζαντινού ρυθμού εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου που σε επιγραφή που υπάρχει αναφέρεται ως χρονολογία ανακαίνισης το 1702. Σήμερα έχει 11.523 κατοίκους.
Η Γαστούνη αποτελεί την έδρα του Δήμου Πηνειού, ενώ παλαιότερα αποτελούσε την έδρα του Καποδιστριακού Δήμου Γαστούνης.

Δείτε μερικές φωτογραφίες από την πόλη μας. Οι τέσσερεις αεροφωτογραφίες είναι από  την επίσημη ιστοσελίδα του δήμου Πηνειού.http://www.gastouni.gov.gr/

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση